Disconnect door Juultje van den Nieuwenhof

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover Disconnect
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 27 oktober 2014
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2014
Pagina's
192
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Disconnect
Shadow
Disconnect door Juultje van den Nieuwenhof
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2014
  • 192 pagina's
  • Uitgeverij: Moon

Flaptekst

Ze zijn allemaal bevriend.
Ze hebben allemaal geheimen.
Ze zitten allemaal vast.
Iedereen moet gestraft worden voor zijn of haar daden. En niemand kan die straf ontlopen. Niemand mág hem ontlopen.
Tijdens een nachtelijk feestje besluiten zeven jongeren terug te gaan naar de school waar ze jarenlang op hebben gezeten. Het gebouw staat al ruim een jaar leeg. Na een tocht door het vervallen schoolgebouw belanden ze in het pikdonkere theaterzaaltje in de kelder. Wanneer de deur niet meer opengaat, dringt het besef door dat ze opgesloten zitten. Hun mobieltjes hebben geen bereik en ze hebben nauwelijks iets te eten en te drinken. Dan ontdekt een van hen een camera. Langzaam maar zeker ontvouwt zich een afschuwelijke werkelijkheid... 

Eerste zin

Ik overzie wat ik heb veroorzaakt en glimlach naar mezelf in de spiegel. Nieuwe krassen, nieuwe wonden, nieuwe manieren om te voelen. Ik kijk naar het kleine losse scheermesje in mijn hand.

Samenvatting

Proloog
De ik-verteller vertelt over haar krasneiging op haar romp. Ze beklaagt zich over de fouten die mensen maken. Die moeten gestraft worden. We weten als lezer nog niet wie ze is.
 

De eerste nacht: van vrijdag op zaterdag
Jasmijn vertelt over de inbraak in hun oude school, het Jean Paul Sartre College, na een soort afterparty.  Ze hebben examen gedaan en wachten op de uitslag van hun vwo-examen.  Ze is er met vrienden en vriendinnen, die behoorlijk aangeschoten zijn. Bennie vertelt over de wat enge jongen Noah. Het wordt spannend als blijkt dat niemand in de oude school bereik heeft op hun mobiel. Welk avontuur zijn ze aangegaan? Dan blijkt bovendien dat ze er niet meer uit kunnen, omdat de deur op slot zit.
Julian vertelt verder. Ze willen met elkaar geesten gaan oproepen. Maar ze beginnen met spannende verhalen te vertellen. Noah beweert dat er in het oude schoolgebouw iets ergs is gebeurd. Hij vertelt dat de dramadocente Van Beek juist op die plek zelfmoord heeft gepleegd en dat Thijs' vader haar gevonden heeft. Thijs vliegt daarna Noah aan en beukt hem in elkaar. Hij vindt dat Noah dit schoolgeheim niet had mogen openbaren. Julian probeert het een en ander te voorkomen en  schopt Thijs in de maagstreek.
De spanning loopt op: het blijkt dat ze zitten opgesloten in de kelder en ze worden toch wel bang. Anouk heeft vanwege de spanning zin in seks en wordt klaargemaakt door haar vriendje Julian. Noah laat tegelijkertijd merken dat hij haar wil. Anouk lijkt dat ook wel.

De tweede nacht: van zaterdag op zondag.
De proloog- verteller geeft cursief commentaar op wat ze heeft bereikt. Ze heeft camera’s ingesteld om naar de vrienden en vriendinnen te kijken. Is ze één van hen?

De vrienden zitten nu al meer dan 24 uur bij elkaar. Bennie heeft een ladder gevonden en hij wil een ruit van de dramaruimte in elkaar slaan. Alles moet in het donker gebeuren en Bennie loopt een lelijke en diepe wond in zijn arm op. Noah helpt hem door de wond met duct tape dicht te binden. Er lijkt even hulp van buiten te komen als dronken jongens voorbij lopen. Ze roepen hen aan, maar de dronken gasten komen niet dichterbij. Het lijkt er steeds meer op dat er een complot achter het opsluiten zit. Bennie heeft een fles cola en hij doet daar de drug GHB in. Hij is eigenlijk de schooldealer geweest.
Julian  en Anouk hebben intussen ontdekt dat er camera´s zijn opgehangen in de ruimte. Blijkbaar is iemand hen aan het bespioneren.

De derde nacht: van zondag op maandag.
Thijs is er slecht aan toe. Hij begint enkele keren te kotsen en daarbij komt bloed vrij. Noah denkt dat hij een maagbloeding heeft. Zou dat door de trappen van Julian zijn geweest? Dat is heel goed mogelijk. Steeds laten de vertellers iets los over wat ze in het verleden niet goed gedaan hebben. Anouk heeft een abortus ondergaan en daarna is het met haar vriendje Julian uitgegaan. Die was ijshockeyer en had verteld dat hij om blessures was gestopt, maar er iets is iets anders gebeurd. Intussen wordt het voor de lezer wel duidelijk dat één van de personages de dader van de proloog is. Het moet een meisje zijn en dan is Sam de aangewezen dader.

Het drama wordt erger wanneer Thijs inderdaad sterft. Voordat hij doodgaat, brabbelt hij nog iets over camera’s en een sleutel.  Dat van de camera’s was waar en zou hij dan ook een sleutel hebben gehad? Noah en Bennie onderzoeken tot hun afschuw het lijk, maar een sleutel vinden ze niet. Dan neemt het verhaal een lugubere wending. De meesten gebruiken een restje GHB, maar Sam niet. Omdat ook Noah dat niet doet, moet ze hem knock out slaan. Daarna heeft ze ieder onder  controle en sleept ze naar het podium van de theaterzaal om hun laatste toneelstukje te laten spelen… Ze heeft alles uit een soort wraak gedaan. De vrienden en vriendinnen hebben hun geheimen aan Sam verteld en die onthult ze nu één voor één.

-          Anouk heeft abortus gepleegd, het kind was van Noah (niet van Julian)
-          haar vader heeft met geld een plaatsje gekocht voor haar op het vwo.
-          Bennie is de grote drugsdealer op school geweest.
-          Noah die veel last heeft van de dood van zijn zusje, heeft die dood min of meer veroorzaakt door haar niet te waarschuwen voor een slechte ladder naar haar boomhut.
-          Julian heeft tijdens een wedstrijd een concurrent in  coma geslagen
-          Jasmijn is eigenlijk lesbisch en ze heeft met Sam een keer seks willen hebben

Alleen op Thijs  was niets aan te merken geweest en ze had met hem een opzetje gemaakt. Het is juist Thijs die het leven laat. Daarna verlaat ze de toneelruimte. Het doek valt.

Epiloog
Sam is de ik-verteller. Ze zit al twee maanden in een psychiatrische inrichting, want ze is direct daarna naar de politie gestapt. De groep heeft een trauma opgelopen, bovendien is de domme Anouk gezakt. Jasmijn gaat als enige nog wel op bezoek bij Sam. Die heeft in de inrichting vriendschap gesloten met  Andy die al enige zelfmoordpogingen heeft gedaan. Ze hebben stiekem seks met elkaar en na een bezoek van Andy’s oma heeft hij een make-upspiegeltje buit gemaakt. Hij snijdt opnieuw zijn polsen door en als Sam hem wil helpen snijdt hij haar ook in de arm. Samen bloeden ze dood.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Anouk

18 jaar, mooi prinsesje, rijke ouders, ‘speelt’ graag met jongens, stiekem verliefd op Noah met wie ze onder de ogen van haar vroegere vriendje flirt. Ze heeft een abortus ondergaan. Ze was in verwachting van Noah.

Julian

7 jaar, voormalig topsporter (ijshockeyer), rustig, kan zijn ex-vriendin Anouk niet loslaten Hij heeft een speler in ene coma geslagen.

Jasmijn

7 jaar, terughoudend, verlegen en snel bang, ze heeft een relatie met Thijs, haar moeder is lang geleden overleden. Sam onthult dat Jasmijn een lesbienne is.

Thijs

17 jaar, aardige jongen, houdt van orde, horrorliefhebber, zijn vader was leraar op het Lyceum Jean-Paul Sartre. Hij heeft een geheim met betrekking tot de dood van de lerares Van Beek. Hij komt op voor zijn geheim en slaat Noah neer, maar hij wordt daarna neergeschopt door Julian. Hij sterft aan een maagbloeding.

Noah

18 jaar, mysterieuze jongen, houdt van mensen uitdagen, is veranderd na de dood van zijn zusje Lieve. Probeert het met Anouk aan te leggen. Hij verraadt het geheim van Thijs. Is schuldig aan de dood van zijn zusje Lieve.

Sam

17 jaar, beste vriendin van Jasmijn, cynisch meisje, houdt van spanning en uitdaging, speelt graag toneel. Ze blijkt uiteindelijk de kwade genius te zijn van het verhaal.

Bennie

18 jaar, de clown van het groepje, altijd gevat, vrolijk, zijn ouders hebben een kroeg. Hij was de drugsdealer van de school.

Quotes

"‘Waarom wil je een groep opsluiten en filmen?’ vroeg ik toen ik het plan hoorde. ‘Iedereen speelt een rol,’ was het antwoord. ‘Maar niemand is zich daarvan bewust. En dat gaat nu veranderen. Ze moeten zelf eens zien wat ze doen en hoe ze leven. En ze moeten het vooral voelen.’ ‘Maar dit is gewoon een groep jongeren. Daar kan toch nooit zoveel spannends uit komen?’ ‘Wacht maar af,’ was de geheimzinnige conclusie. (Sam is de ik-verteller) " Bladzijde 87-88
"Maar ik heb echt geen idee wat ermee bedoeld kan worden. Maar die datum is veel interessanter en tegelijkertijd ook angstaanjagender. Het is de datum van gisteren! ‘Ik denk dat iemand ons in de gaten houdt.’ Het is eruit voor ik het doorheb. Zo te zien schrikt Anouk. ‘Wat… wat bedoel je?’ stamelt ze. ‘Misschien zijn we hier helemaal niet per ongeluk vast komen te zitten,’ zeg ik zacht. Ze kijkt me zwijgend aan. Ik probeer de juiste woorden te vinden. ‘Misschien houdt iemand ons wel bewust gevangen. En houdt hij ons in de gaten. Vierentwintig uur per dag. (Julian is de ik-verteller)" Bladzijde 124
"Een uit de hand gelopen avond maanden geleden. Sam en ik hadden met elkaar gezoend. Het begon als een grap en we waren dronken, maar al snel ging het verder. Ik wilde nog veel meer doen met Sam die avond, maar ze stopte me toen ik haar shirt uit wilde trekken. Ik werd verliefd op haar. Tot op de dag van vandaag ben ik hevig verliefd op haar. na die zoen wilde ik zoveel meer en ik dacht omdat ze me teruggezoend had dat ze ook iets voor mij voelde, maar dat was niet zo. (Jasmijn is de ik-verteller)" Bladzijde 189
"Noah loopt tussen ons door. ‘Dus daar zitten we dan. In een verlaten gebouw. Zonder bereik. In het donker.’ Hij brengt het spannend, dat moet ik hem nageven. ‘Ja, man! Cameraatje erbij en we hebben een nieuwe horrorfilm!’ roept Thijs uit. (Bennie is ik-verteller)" Bladzijde 32
"Noah is niet meer helemaal zichzelf sinds zijn kleine zusje bij dat afschuwelijke ongeluk is omgekomen. Daarom snap ik niet waarom hij zo graag geesten wil oproepen en zich met dat soort dingen bezighoudt. De dood van Lieve heeft hem duidelijk veranderd, sindsdien is hij een stuk somberder en rustiger. En Bennie vergeet nog weleens om daar rekening mee te houden.(Julian is de ik-verteller)" Bladzijde 38

Thematiek

Vriendschap

Een ander mogelijk thema is de vraag hoe goed je de mensen uit je omgeving eigenlijk kent. Hoe kun je ze vertrouwen als je iets geheims aan hen vertelt? Het is een bekend thema uit de literatuur: vriend-vijand motief dat je bijv. ook vaak bij W.F. Herman aantreft. Vrienden blijken later vijanden te zijn. Sam is daar een sprekend voorbeeld van.

Psychische afwijking

Sam neemt wraak op haar schoolvrienden, omdat ze allemaal iets uitgevreten hebben in het verleden. Ze wil anderen pijn doen, maar ook zichzelf, want ze snijdt zich over haar hele lichaam. Ze is een vriendin die van alle geheimen op de hoogte is en ze maakt daar aan het einde gebruik van door alles te onthullen. Ze heeft het hele spel opgezet. Ze belandt in een psychiatrische kliniek waar ze weer met de verkeerde persoon omgaat. Deze Andy heeft enkele zelfmoordpogingen achter de rug en hij sleept uiteindelijk Sam mee in een zelfgekozen dood.

Motieven

Whodunit

In een groot deel van het verhaal moet de lezer zich afvragen wie de ik-verteller uit de proloog is. Wie heeft de camera opgehangen en wie wil op de zeven vrienden wraak nemen. Is het een buitenstaander of is het één van de zeven scholieren zelf?

Zelfmoord

Dramadocente Van Beek heeft zelfmoord gepleegd door zich op te hangen in haar eigen lokaal. Andy een patiënt in een inrichting pleegt zelfmoord door zijn polsen door te snijden.

Het geheim

Alle vrienden op school hebben wel iets te verbergen in het verleden en Sam vindt dat ze daarvoor gestraft moeten worden. Jasmijn is lesbisch, Julian heeft een speler in een coma geslagen, Bennie is drugsdealer, Anouk heeft abortus gepleegd, Noah is schuldig aan de dood van zijn zusje. Noah onthult nog een ander geheim dat Thijs hem had verteld. De drama docente Van Beek is niet gewoon gestorven, maar ze heeft zelfmoord gepleegd door zich te verhangen op de plek waar ze die nachten verblijven. Thijs'vader had haar gevonden, maar de school had het geheim willen houden.

Seksualiteit

Anouk heeft het meeste zin in seks. Ook in de eerste nacht heeft ze seks met haar ex-vriendje en later rommelt ze weer met Noah. Jasmijn blijkt lesbisch te zijn en wil seks hebben met Sam, maar die voelt daar niets voor. Jasmijn die zo verlegen lijkt, heeft zich later uitgeleefd met dates met andere meisjes.

Abortus

Anouk heeft abortus gepleegd. het kind was niet van vriendje Julian, maar van Noah.

Dood door schuld

Veel personages hebben schuld aan iets uit het verleden. Sam wil hen daarvoor straffen. Julian is bovendien schuldig aan de dood van Thijs. Andy is schuldig aan de dood van Sam.

Dood

De dood speelt een grote rol in het verhaal. Noah is schuldig aan de dood van zijn zusje. Anouk heeft een abortus ondergaan. Thijs wordt doodgeschopt door Julian. Andy en Sam plegen zelfmoord.

Drugs(gebruik)

Bennie is de dealer op school. Als ze naar hun oude school gaan, hebben ze veel alcoholgebruik en ze gebruiken tijdens de derde nacht ook nog de partydrug GHB, waardoor ze een tijdje buiten bewustzijn raken en Sam haar gang kan gaan.

Motto

Er zijn drie motto's :

‘De hel dat zijn de anderen.’ (Jean-Paul Sartre) 

‘Everything’s a lot tougher when it’s for real. That’s when you choke. When it’s for real.’ The Shining – (Stephen King) 


‘Wouldn’t it be easier, wouldn’t it be easy if I never meet you. Never sense your sun and shade. Never have to lose you, never have to hurt you, never have to think about what you’d say.’ ‘Never sense your sun and shade’ – Sleepwater (Album: Sunwritten)

Trivia

Dit is het tweede boek dat Juultje van den Nieuwenhof ooit heeft uitgebracht

Titelverklaring

De titel komt niet letterlijk in het verhaal voor. In haar eerste thriller had de schrijfster ook al gekozen voor een Engelse term.
Het werkwoord " to disconnect " betekent zoveel als losmaken, loskoppelen, niet meer verbonden zijn. Dat kun je in diverse personages zien. Sam is degene die het allemaal duidelijk maakt. Ze  maakt zich letterlijk los van haar vriendenclub. Ze zijn eigenlijk daarna niet meer met elkaar verbonden. Het waren vrienden, maar door de geheimen die ze allemaal met zich meedragen, zijn ze eigenlijk niet meer aan elkaar gebonden. Dat blijkt ook uit de epiloog: het groepje schoolvrienden is als los zand uit elkaar gevallen.

Structuur & perspectief

Het verhaal heeft een proloog (door een ik-vertelster). Daarna komen er drie delen die elk een nacht beschrijven. Er zijn dus drie nachten in het verhaal: van vrijdag op zaterdag, van zaterdag op zondag en van zondag op maandag.  Daarna is er nog een epiloog , verteld door Sam.
De drie delen worden verteld door diverse personages in de ik-vorm en in de o.t.t.. In Nacht 1 zijn dat er zeven. In nacht 2 vijf nl. Anouk en Noah vertellen niet. In Nacht  3 zijn er zeven hoofdstukken, waarbij Jasmijn twee keer vertelt en Thijs niet.
Het perspectief is dus meervoudig en dat is in deze thriller van belang, omdat je zo  de gebeurtenissen ziet vanuit verschillende oogpunten, wat de spanning erg ten goede komt. Ook het vertellen in de o.t.t. waarbij de ik-personages nog geen weet hebben van wat er gaat gebeuren, is spanning verhogend.

Decor

Het verhaal speelt zich af in de kelder van het oude gebouw van het Jean Paul Sartre College. In die ruimte heeft enkele jaren daarvoor de dramadocente Van Beek zelfmoord gepleegd. Dat was al een schoolgeheim.  Na hun examen besluiten de ex-leerlingen een nachtje te gaan inbreken. Waar de school staat is niet vermeld.

Er zijn ook geen jaartallen in de tekst genoemd, maar uit alles kun je opmaken dat het een modern en actueel verhaal is (mobiele telefoons, Facebook). Het examen vwo wordt afgesloten in mei en de uitslag is altijd in juni. Ze hebben nog geen uitslag gehad en volgens mij maakt de schrijfster daar een fout, want ergens in de tekst staat dat de derde nacht op zondag 26 juni is. (blz. 146) Dat is onmogelijk : de eindexamenuitslag van elk examen sinds 1980 wordt in de tweede week van juni bekend gemaakt. De schrijfster had dat moeten en kunnen weten want ze is zelf lerares.

Stijl

Juultje van den Nieuwenhof schrijft in  een prettig leesbare en heldere stijl voor jonge mensen. Dat was ook al het geval in haar eerste thriller.  Het taalgebruik is eigentijds en  afgestemd op de doelgroep. Ook de dialogen zijn scherp en op de personen toegeschreven.
Wat de beeldspraak betreft, vind ik dat die vrij traditioneel en enigszins clichématig is. Daar was m.i. wat meer creativiteit op zijn plaats geweest.

Slotzin

Ik voel in een paar seconden alle emoties die ik in mijn hele leven nog niet gevoeld heb. Ik voel verdriet en pijn en angst en woede. ik voel! Iemand pakt me vast en ik hoor geschreeuw. En dan hoor ik niets meer.

Beoordeling

Disconnect is een heel spannende young adult thriller over een stel eigentijdse scholieren. De schrijfster neemt wat de inhoud betreft geen blad voor haar mond en beschrijft enkele lugubere zaken. Door het meervoudig perspectief krijg je van verschillende kanten een blik op het verhaal en dat werkt heel goed. Af en toe werkt het verwarrend, omdat passages dus twee keer verteld worden en je vaak even moet terugslaan wie er aan het woord is. Het is al met al een vlot lezend verhaal. Geschikt voor scholieren vanaf de derde klas van het voortgezet onderwijs. Misschien mogen vmbo-kandidaten ( doen!) en havo-leerlingen (misschien)  het wel voor hun lijst lezen. Voor het eindexamen vwo is het boek te eenvoudig.

Recensies

"Van den Nieuwenhof schrijft vlot en aanstekelijk, met voldoende scherpe dialogen en vaart. Het verhaal wordt uitstekend opgebouwd waardoor het spannend blijft tot de laatste pagina. Bovendien schrijft ze onomwonden en recht voor de raap. Geen geromantiseerde, slappe relaties, maar enkel de rauwe waarheid en personages die levendig en boeiend zijn." http://www.bangersisters....ieuwenhof/
"Ontzettend spannend, vlot en gruwelijk zijn de eerste woorden die me in het hoofd schieten voor dit verhaal. De cover geeft de sfeer van het verhaal perfect weer, duister en heftig. Het zijn relatief korte hoofdstukken met elke keer een ander persoon en dus uit een ander perspectief gezien, dit werkt zowel bevorderend als soms verwarrend door het omschakelen naar een ander personage. Een verbluffend goede YA-thriller en een echte aanrader voor YA lezers." http://www.bangersisters....uwenhof-2/
"Disconnect bevat alles wat een jeugdthriller tot de top laat behoren. Spanning, whodunnit, psychologie en wie kan je werkelijk vertrouwen in je leven? Van den Nieuwenhof laat je zinderen, op het puntje van je stoel zitten en schept een realistische nachtmerrie. Het zou zomaar ieder van ons kunnen overkomen..." http://www.hebban.nl/rece...disconnect
"Een prachtige, spannende Young Adult-thriller. Elke bladzijde wat je omslaat wordt het boek spannender. Van iedere vriend of vriendin lees je een hoofdstuk en daardoor kom je steeds meer te weten van deze vriendschap, want ieder heeft wel een geheim. Ik kon dit boek ‘Disconnect’ niet wegleggen. Heerlijk spannend. Je wilt gewoon weten hoe het boek eindigt en ik verklap dit: het einde is super goed. Als je van Young Adult-thriller houdt, dan is ‘Disconnect’ een tip. Je mag deze dan niet missen. Ik heb echt genoten van dit boek en vond het een top verhaal." http://www.rachelleest.nl...Gs5YTSG8dU
"Het slot van het boek viel mij een beetje tegen. Was niet nodig geweest en veel te theatraal. Was het verhaal een paar pagina’s eerder gestopt dan was het een veel krachtigere afsluiting geweest. Toch zal je van het boek, op de meest positieve manier, nog een naar gevoel over houden. Het verhaal is goed geschreven, voelt realistisch aan en heeft een flinke schok-factor. Je leest Disconnect in een ruk uit en wilt het na het dichtslaan eigenlijk direct weer openen." http://www.killingmydarli...isconnect/

Overhoor jezelf

Hoe ziet de structuur van de thriller er uit?
Bij wie berust het perspectief van het verhaal?
Naar welk personage verwijst de titel vooral?
In welke maand van het jaar spelen de drie nachten zich af?
Wat is het thema van de thriller?
Welke motieven komen niet in de thriller voor?
Waar speelt het verhaal zich af?
In welke ruimte speelt het verhaal zich af?
Welk geheim heeft Thijs verborgen gehouden?
Wat gebeurt er met Sam aan het einde van het verhaal?
Welke jongen is eigenlijk de drugsdealer van de school ?
Welk geheim gegeven van de verlegen Jasmijn wordt door Sam aan het einde onthuld?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

48.130 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees
Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Ik heb nu ruim 1400 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ik vroeger zelf helemaal niet leuk. Nu maak ik ze zelf voor scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling. En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees