De steniging door Frènk van der Linden

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover De steniging
Shadow
Zeker Weten Goed

Boek
Auteur
Frènk van der Linden
Genre
Psychologische roman
Eerste uitgave
september 2006
Pagina's
303
Niveaus
havo,
vwo
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Cultuurverschillen,
Eenzaamheid,
Moord,
Vader-dochterrelatie

Boekcover De steniging
Shadow
De steniging door Frènk van der Linden
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2006
  • 302 pagina's
  • Uitgeverij: Contact, Amsterdam

Flaptekst

Als ze ergens geen verstand van had, was het van gevoel. Een iglo, zo stond ze bekend. Maar in een iglo kon je het best warm hebben. Warm genoeg om te overleven. 

Priscilla, 22, white trash, werkt in een filiaal van de Free Record Shop. Karim is een ongelovige Marokkaanse neerlandicus uit een welgesteld milieu. Moorkop, noemt Priscilla hem. Ze valt voor hem en laat zich meesleuren, weg van thuis, weg van de vrachtwagengeur die om haar vaders lichaam hangt, weg van het eeuwige bollen pellen, weg van het varken dat haar stiefbroer om de paar maanden uitbeent op een behangtafel met truckzeil. Karim zal alles anders maken. 

Wat een onmogelijke liefde lijkt, wordt een verhouding die zo in een feelgoodmovie past. Tot Karim op een nacht wordt gevonden aan de rand van een tulpenveld - gestenigd als een vrouw in een woestijndorp.

Samenvatting

In “Een eind” vertelt een zijvertelster dat “bloed” heel lang zichtbaar blijft op straat. Na een voorval (er wordt nog niet verteld wat er aan de hand is) blijven de bloedvlekken jaren lang op straat achter. 

In het eerste hoofdstuk wordt Priscilla, de 22-jarige hoofdfiguur van de roman, wakker gemaakt door haar vader Tum, die haar komt vertellen dat haar Marokkaanse vriend Karim buiten het dorp Hillegom gevonden is. Hij is vermoord. Het is donderdag 4 april 2002. Priscilla is een van de laatste mensen die Karim levend heeft gezien, omdat hij haar de avond ervoor naar huis gebracht heeft. Ze wordt dan ook door de politie verhoord, maar kan die niet wijzer maken. Ze weet van niets. In het eerste hoofdstuk maken we ook kennis met de vader van Karim, de zeer geïntegreerde Hassan, die zijn eigen reisbureau Hassan Travels bezit. Hij vindt het onbegrijpelijk dat zijn zoon vermoord is. Priscilla gaat bij hen op bezoek en maakt daar ook kennis met de imam. Hoewel de ouders van Karim geen orthodoxe moslims zijn, willen ze wel een islamitische begrafenis.

In het tweede hoofdstuk wordt door middel van een flashback aan de lezer verteld hoe Karim en Priscilla elkaar hebben ontmoet: hij kwam bij haar in de winkel van de Free Record Shop waar ze na de havo was gaan werken en hij bestelde een cd die niet in voorraad was. Na een week kwam hij terug en maakten ze een afspraak met elkaar om langs het strand te wandelen. Karim is een Marokkaan die Nederlands studeert en daarom nogal schril afsteekt bij het simpele meisje Priscilla dat uit het milieu van truckers komt met een simpele vader, een lelijke doend stiefmoeder en een nog dommere stiefbroer. De Marokkanen hebben zich daarentegen in Nederland naar boven gewerkt. Priscilla wordt verliefd op de knappe Marokkaan die ze liefkozend “Moorkop” noemt. 

Er komt een stille tocht met de nodige rituelen erbij (zoals de obligate toespraken van de burgemeester, het branden van kaarsen en het leggen van bloemen op de plek van het delict), maar Priscilla heeft eigenlijk een hart van steen. Een steeds terugkerende regel in de roman is een liedregel van Lou Reed: I got a hole in my heart the size of a truck. Ze heeft een gat in haar hart met de afmeting van een vrachtwagen. Ze kan niet echt meevoelen met de dood van Karim. Ze denkt in dit deel ook terug aan een ruzie die ze hebben gehad in een patatzaak, waarbij Karim door de eigenaar in elkaar geslagen is, omdat hij een ruzie met een andere klant (een skater) wilde sussen. 
Karims lijk wordt thuis opgebaard en dan komt het nieuws van het pathologisch onderzoek: hij is met een baksteen voor zijn hoofd geslagen en vader Hassan beschouwt dat als een vernedering. Hij is gestenigd “als een overspelige vrouw” (de titel van de roman).

In hoofdstuk 4 is weer sprake van een flashback. Priscilla en Karim rijden in de grote Mercedes van Hassan naar het Zeeuwse plaatsje Kapelle, waar de opa van Karim begraven ligt. Hij maakte deel uit van het bevrijdingsleger van de Fransen en heeft zijn leven dus gegeven voor de bevrijding van Nederland. Karim wilde het graf graag aan Priscilla laten zien. Hassan was na de oorlog naar Nederland geëmigreerd en had zich in de bollenstreek gevestigd: dat schiep een relatie met Priscilla’s vader die immers als trucker vaak bollen vervoert. Hassan heeft zijn gezin laten overkomen en is daarna heel goed geïntegreerd in de Nederlandse samenleving.

In het volgende hoofdstuk wordt Karim begraven: eerst is er een dienst in Haarlem in de moskee en daarna wordt hij op het protestante kerkhof in Hillegom begraven. Toch gaat alles een beetje langs Priscilla heen. Als ze van de begrafenis thuiskomt merkt ze dat ze zich niet lekker voelt. Na een week doet ze een zwangerschapstest waaruit blijkt dat ze zwanger is. Sommige meisjes worden zwanger van de enige keer dat ze gevreeën hebben. Daarna maakt ze de lezer deelgenoot van haar vreemde hobby. Priscilla is bezeten van berichten in de krant over bloed. Alle berichten waar dit woord in voorkomt, knipt ze uit en plakt ze in een schrift. Ze heeft intussen 27 schriften met berichten. Niet lang daarna wordt ze naakt aangetroffen, wandelend langs de snelweg. De politie wordt gewaarschuwd en na een kort verhoor wordt ze naar een psychiatrische inrichting, 'Geestgrond' (we zitten in de bollenstreek), gebracht. 

Door middel van flashbacks kregen we te horen dat ze vroeger optrad in fotoreportages voor bijvoorbeeld catalogi. De buurman noemde haar Koningin Wehkamp. Ook was ze bezeten van de vrachtwagen van haar vader die door het land reed, aanvankelijk met bollen, maar later ook met andere voorwerpen. Zijn bijnaam is Tum geworden, omdat hij op een keer veel zakken snoepgoed (tumtum) achter had gehouden die moesten worden weggegooid. Ze lijkt een meer dan gewone belangstelling en aantrekkingskracht voor haar vader te hebben. Uiteraard zit in de inrichting een groot aantal psychisch gestoorden, van wie er enkele plannen hebben om zelfmoord te plegen: de spoorlijn loopt vlak langs de inrichting. Ze krijgt een vrouwelijke psychiater aangewezen, Hardinga.

In de inrichting vertelt Priscilla steeds meer over haar jeugd. Aanvankelijk was het huwelijk tussen haar ouders goed: ze leken erg verliefd op elkaar. Ze vond in het keukenkastje foto’s waarop beiden in seksueel opgewonden toestand te zien zijn. Maar gaandeweg gaat het steeds slechter met haar ouders. Vader Gerard (Tum) lijkt voornamelijk met zijn vrachtwagen getrouwd te zijn, iets wat haar moeder opbreekt. Die gaat dan ook steeds meer met andere mannen om omdat ze aandacht wil. Ze doet het ook wanneer vader Gerard met zijn vrachtwagen op pad is. Dat kan natuurlijk niet lang goed gaan en op een dag is ze dan ook verdwenen. We schrijven 15 oktober 1993 en Priscilla zit nog in de brugklas. Ze is op kamers gegaan in Haarlem. Priscilla en Gerard gaan haar opzoeken, maar ze geeft aan dat ze niet meer terug wil komen. Priscilla wordt aan haar vader toegewezen en ze drijft het huishouden. “s Avonds kruipt ze ook in bed tegen hem aan en het wordt wel duidelijk dat ze ook een seksuele relatie onderhouden. Deze incesttoestand duurt totdat Gerard een andere vrouw vindt. De hospita bij wie zijn vrouw zat ondergedoken, is na een jaar bereid om hem te vertellen dat zijn vrouw verdwenen is. Hij wordt gecharmeerd van deze Monique, ze gaan regelmatig met elkaar om en na een tijdje vertelt Gerard aan Priscilla dat Monique haar nieuwe moeder wordt. Priscilla moet dan ook haar plaats in het bed afstaan en ze voelt zich door haar vader in de steek gelaten. Bovendien krijgt ze er het vreselijk domme stiefbroertje Thijs bij, die zijn levenswerk ziet in het uitbenen van varkens bij Albert Hein. Hij betaalt haar ook geld wanneer hij haar geslachtsdeel mag zien. Seks hebben ze niet met elkaar, maar het blijft een vreemde jongen.

Aan Hardinga vertelt Priscilla dat ze zwanger is. In maart 2002 heeft ze één keer gevreeën met Karim en daarvan blijkt ze zwanger te zijn geworden. Ze wil geen abortus, maar besluit om het kind na de geboorte af te staan. Ze mag omdat ze snel “geneest” naar een projecthuis met meer vrijheid ('De Fuut'). Ze gaat nadenken over de zwangerschap: heeft een vrouw en een foetus niet meer ijzer in haar bloed nodig? Ze gaat weer te rade bij de bloedschriften, waarin de knipsels over bloed staan. Dan blijkt dat ze nooit aan die bloedschriften begonnen was wanneer Rosita er niet zou zijn geweest. In een volgende flashback wordt verteld dat Rosita het liefdeskind is van Gerard en Monique. Eerst is Priscilla natuurlijk wel jaloers, maar deze Rosita is een heel leuk kind en is een zonnetje in huis. Maar op 17 juli 1998 gebeurt er iets verschrikkelijks. Monique is een bollenpelster thuis en Gerard brengt de bollen naar de boer met zijn vrachtwagen. Op een avond zijn ze even minder attent op Rosita en Gerard beleeft het ergste trauma uit zijn leven: hij rijdt over het kleine meisje heen dat als gevolg daarvan overlijdt. De bloedvlek blijkt niet meer weg te poetsen van de straat en ook niet uit haar geheugen (zie het begin van de roman). Ze begint op dat moment met de bloedschriften en stopt met het eten van vlees.

In het huis voor begeleid wonen heeft Priscilla de beslissing genomen haar kind na de geboorte af te staan. Hardinga vraagt of ze dat zeker weet. Haar vader heeft een keer telefonisch contact opgenomen en wil haar een keer komen opzoeken. Maar ze wil het niet meer. Ze wil helemaal geen contact meer met hem.

Na de dood van Rosita groeien Gerard en Monique door het verdriet toch uit elkaar. Ze zochten hun wegen in het uitoefenen van hun werkzaamheden en hun hobby. Monique ging ook vaak op bezoek bij haar zuster en op dat soort momenten zocht Gerard zijn lichamelijke heil bij Priscilla. Opnieuw kwam incest terug in haar leven. Maar kort daarop was Karim in haar leven gekomen. Ze wordt geaccepteerd door zijn ouders en hij bezoekt ook haar ouders. Er is een duidelijk niveauverschil: dit keer in het voordeel van Karims ouders die zich beter ontwikkeld hebben. Na een half jaar verkering vindt Karim dat hij te weinig weet van Priscilla. Ze wil echter graag met hem trouwen in Marokko en ze ondertekenen hun liefdespaspoort met een druppel bloed die hij met zijn zakmes uit haar duim laat komen. Dan komt ook de tijd dat Karim blijft aandringen op seks. Op 5 maart 2002 huren ze een hotelkamer bij van der Valk en zal haar eerste keer met Karim plaatsvinden. Het wordt een boeiende keer voor haar, omdat het de eerste keer is dat ze een orgasme krijgt. Toch mocht Karim van haar niet in haar zelf klaarkomen, maar hij spuit zijn zaad op haar buik. Blijkbaar is het toch wel erg vruchtbaar zaad geweest, want van die keer is ze zwanger geworden. Omdat hij na het vrijen ietwat koel is, denkt Priscilla dat ze seksueel gefaald heeft.

In het laatste hoofdstuk komt het allemaal tot een apotheose. Er zijn twee verhaallijnen die steeds door elkaar verteld worden. De ene betreft de geboorte van haar kind: ze wordt naar het ziekenhuis gebracht en de vertelling van de bevalling wordt steeds afgewisseld met de afwikkeling van de moord op Karim. Ze was na zijn moeders verjaardag door hem afgezet, maar in de weken tussen het vrijen en de moord was het hem duidelijk geworden dat Priscilla geen maagd meer was (haar vader was natuurlijk de eerste geweest). Hij had geen druppel bloed op het laken aangetroffen en hij moest zich nu op de situatie beraden. Wanneer ze met Karim wil vrijen op de bewuste donderdag, reageert hij koel en vraagt hij tijd om na te denken. Opnieuw voelt Priscilla zich door een lover in de steek gelaten (haar vader had haar immers ook ingeruild voor Monique). Ze rijdt hem achterna met haar scooter en slaat hem met een baksteen zijn hersens in. Priscilla, het ijskonijn, die in de iglo woont met een stenen hart, doodt haar Marokkaanse vriend die haar zojuist had laten staan. De bloedspatten zitten wel op haar kleren.

In het laatste deel van hoofdstuk 20 brengt ze een kind ter wereld dat meteen bij haar wordt weggehaald. “Niemand meer om bij haar weg te lopen.” Het is 22 december 2002.

In een soort epiloog (“Een begin”) gaat ze precies een jaar later op 22 december 2003 terug naar de woning aan de Prins Hendrikstraat. Ze gaat terug om te bekijken of de bloedsporen van het eerste ongeluk (de dood van Rosita) al vervaagd zijn. Dat is gebeurd omdat het pleintje opnieuw bestraat is.

Personages

Priscilla

Priscilla is 22 jaar, en komt uit een vrij 'simpel' gezin; haar vader komt uit een truckermilieu, en zelf is ze niet al te intelligent (ze werkt bij de Free Record Shop). Ze heeft moeite met het hebben en tonen van emoties, en is psychisch niet helemaal gezond. Ze onderhoudt ook een tijdlang een seksuele relatie met haar vader, nadat haar moeder van hem weg gaat.

Gerard (Tum)

Gerard (bijnaam Tum) is de vader van Priscilla. Hij is vrachtwagenchauffeur. Na het vertrek van zijn vrouw onderhoudt hij een seksuele relatie met zijn dochter.

Karim

Karim is de Marokkaanse vriend van Priscilla. Hij is een intelligente jongen die Nederlands studeert. Hij is een lieve jongen, maar dringt op een gegeven moment wel aan op seks. Daarvan raakt Priscilla zwanger.

Hassan

Hassan is de vader van Karim. Hij is zeer goed geïntegreerd. Hij heeft een eigen reisbureau.

Rosita

Rosita is het liefdeskind van Gerard en Monique. Ze overlijdt omdat Gerard per ongeluk met de tractor over haar heen rijdt.

Monique

Monique is de nieuwe vrouw van Gerard, en de hospita van zijn ex-vrouw. Ze krijgen samen een kind, Rosita, dat door een noodlottig ongeluk overlijdt.

Thematiek

Eenzaamheid en isolement

In deze roman waarin veel gebeurtenissen worden verteld, barst het natuurlijk ook van de motieven. Een aantal ervan zijn duidelijk verbonden aan het leven van Priscilla. Ze komt uiteindelijk tot haar daad omdat ze niet langer in de steek gelaten wil worden. In haar leven wordt ze op drie belangrijke momenten in de steek gelaten door mensen om wie ze geeft. Dan gaat het boek dus eigenlijk over existentiële eenzaamheid: haar vader schuift haar mentaal en fysiek aan de kant wanneer hij aan zijn tweede vrouw Monique begint. Zijn eenzaamheid heeft hij tijdelijk opgelost door seks te hebben met zijn dochter, maar hij beseft wel dat het een tijdelijke situatie is en dat het normaler is dat hij seks heeft met een vrouw in plaats met zijn dochter. Ook mentaal kiest hij een aantal keer voor de kant van zijn vrouw wanneer er een conflict dreigt tussen Monique en Priscilla (over werk verrichten en wel of geen zakgeld krijgen). Priscilla wordt voor de tweede keer in de steek gelaten, althans zo voelt ze dat zelf, wanneer Karim seks met haar heeft gehad en later moeite heeft met het feit dat ze geen maagd meer was. Toch wel vreemd voor een goed ontwikkelde Marokkaan, dat hij zich op zo’n traditioneel punt uit het Marokkaanse geloof dat hij niet echt aanhangt, beroept. Houdt hij wel echt van haar? Wanneer hij haar op de avond van de moord min of meer in de kou laat staan, gaat ze impulsief op weg om het probleem uit de weg te ruimen. Ze kiest voor de steniging: is Karim niet een beetje te vergelijken met de overspelige vrouw die in de woestijn wordt gestenigd? In ieder geval is haar hart steenkoud of steenhard gebleken. Een derde persoon die haar toch ook min of meer in de steek laat is het overleden zusje Rosita, dat als gevolg van een ongeluk met de vrachtwagen van haar vader sterft, net op het moment dat ze wat meer sympathie voor het leuke kindje heeft. Wanneer ze zwanger is van Karim, staat ze voor de beslissing om abortus te plegen. Dat doet ze niet (uit eerbied voor het leven) maar ze besluit wel om de baby direct na de geboorte af te staan. De slotregel van de roman luidt: ”Niemand meer om bij haar weg te lopen.” We kunnen daarom wel stellen dat het thema van de roman is de angst om in de steek gelaten te worden (verlatingsangst). Door alle gebeurtenissen in haar jeugd is Priscilla gevoelloos geworden voor het onheil dat haar overkomt. Is het motto van de auteur niet de zin die Hardinga de psychiater op blz. 198 uitspreekt: "Je jeugd duurt je hele leven"? De gevoelloosheid wordt ook gesymboliseerd door de versregel van Lou Reed: "I got a hole in my heart the size of a truck." Dat hierbij de truck ook nog een rol speelt, is voor wie de inhoud van de roman kent, geen vreemd element. Priscilla is een symbool van de moderne mens die gekweld wordt door de existentiële eenzaamheid.

Motieven

Incest

Priscilla en haar vader hebben verschillende keren seks met elkaar.

Moord

Priscilla vermoordt Karim met een baksteen als hij haar koeltjes behandelt.

Jaloezie

Jaloezie speelt op verschillende manieren een rol: Karim is jaloers als Priscilla geen maagd blijkt te zijn; Priscilla is jaloers op Rosita. Priscilla is jaloers als Karim haar niet meer lijkt te zien staan.

Psychische afwijkingen

Priscilla lijdt aan een psychische afwijking.

Vader-dochterrelatie

De relatie tussen Tum en Priscilla is apart: hij gebruikt haar als remedie tegen de eenzaamheid als zijn vrouw weg is, maar laat haar vallen zodra hij een nieuwe vindt.

Cultuurverschillen

De verschillen tussen de Nederlandse en Marokkaanse cultuur worden belicht, hoewel er niet vanuit stereotypes wordt geschreven.

Noodlot

Rosita komt door een noodlottig ongeluk om het leven.

Overspel

De moeder van Priscilla pleegt Overspel omdat haar vader zo vaak weg is en hun relatie niet meer goed is.

Trauma

Priscilla heeft een traumatische jeugd: haar ouders scheiden, haar stiefzusje sterft en ze pleegt incest met haar vader.

Motto

Men wreekt zich altijd in het leven,
Alleen meestal niet op de personen die schuldig zijn.

Dit motto is afkomstig uit de roman “De Tranen der Acacia’s“ van Willem Frederik Hermans. Het motto geldt natuurlijk voor de hoofdpersoon Priscilla, die zich op haar jeugd wreekt, maar dit eigenlijk doet op het verkeerde personage (zie de samenvatting).

Trivia

Frénk van der Linden werd zelf geboren in Hillegom. Hij is geregeld te gast bij De Wereld Draait Door.

Titelverklaring

“De steniging” verwijst naar de moord op de Marokkaan Karim. Hij blijkt door een klap met een baksteen om het leven gebracht te zijn. Dat is voor zijn vader een nogal schokkende gedachte o.a. omdat een kwetsende straf in Marokko de steniging van een overspelige vrouw in de woestijn is (blz. 62 in het derde hoofdstuk “De steniging”).

Structuur & perspectief

De roman is opgebouwd uit 20 getitelde en genummerde hoofdstukken. Ze worden niet in een chronologische volgorde verteld. Zo begint het boek met de aankondiging van de moord op de Marokkaanse vriend van de vertelster, Karim, terwijl daarna de eerste ontmoeting tussen de hoofdfiguur Priscilla en Karim wordt verteld. Ook verder op in de roman wordt het verleden van Priscilla (voornamelijk haar moeilijke jeugd) door middel van flashbacks aan de lezer onthuld. Een ander structuurelement is dat diverse krantenknipsels waarin altijd het woord “bloed” voorkomt in de roman zijn opgenomen.

Er is eigenlijk ook sprake van een soort proloog en een epiloog. Aan het begin van het boek staat een stukje tekst dat “Een eind“ getiteld is en aan het slot is er stukje tekst dat “Een begin” heet. Het betreft beide een passage over de afdruk van bloed die nog heel lang nadat het op straat gevloeid heeft, zichtbaar is.

Perspectief 
Het perspectief berust bij de jonge vertelster Priscilla. Ze is ongeveer 22 jaar en verkoopster bij een Free Record Shopfiliaal, als ze Karim leert kennen. Ze vertelt in de zijvorm en is dus een personale vertelster. We leren haar gevoelens en gedachten kennen, ook wordt haar verleden (de traumatische jeugd) door middel van flashbacks uit de doeken gedaan voor de lezer.

Decor

Van der Linden maakt het gemakkelijk om de tijd te bepalen. De dag van de moord op Karim wordt expliciet met datum genoemd: donderdag 4 april 2002. De eerste ontmoeting met Karim is in mei 2001 (blz. 260) en de roman wordt verder afgewikkeld tot ongeveer negen maanden na de moord (december 2002). In de allerlaatste passage is zelfs sprake van een jaar na de bevalling van Priscilla. Maar er wordt natuurlijk ook verteld over de jeugd van Priscilla.


De geografische ruimte laat ook geen twijfel voor de lezer over. Hillegom, een dorp in de bollenstreek, wordt expliciet als haar woonplaats en de plaats delict genoemd. Een gedeelte van de roman speelt zich af terwijl Priscilla in een psychiatrische inrichting zit. Die kan dan ook als belangruimte worden gezien.

Stijl

Van der Linden laat Priscilla een eigen modern taaltje van de straat spreken. Voorbeelden daarvan zijn woorden als: cool, vet cool, shit (alle op blz.36), yep, ik zie je (blz. 38), Fucking. Broer Thijs die niet veel anders kan zeggen dan: “Kut zien” (blz. 183).

Het dilemma is dan altijd (blijkt ook uit recensies) of je personages de taal van de straat moet laten spreken. Doe je dat als schrijver niet, dan verwijt men je dat je niet aansluit bij de belevingswereld van de personages. Wanneer je het wel doet, beschouwt men het taalgebruik vaak niet als literair genoeg. Maar inderdaad, niet altijd is de beeldspraak die Van der Linden hanteert, even gelukkig gekozen.

Slotzin

Als ze zou willen, had zich hier niets voorgedaan, helemaal niets.

Beoordeling

“De steniging” zal door de overvloed aan spannende gebeurtenissen goed in de smaak vallen bij scholieren van de middelbare school. Er gebeuren veel dingen uit de dagelijkse actualiteit (de moord op een Marokkaan, de stille tocht erna), en over het verleden van de hoofdfiguur worden veel ook traumatische ervaringen (de scheiding van haar ouders, incest, het ongeluk met haar stiefzusje) verteld. In diverse recensies wordt aangegeven dat er teveel gebeurtenissen in de roman zitten, maar ervaring leert dat scholieren in onze “zapcultuurtijd” dat juist op prijs stellen. Het woordgebruik van Priscilla is ook wel van deze tijd met termen als: vet, cool, fucking, shit, kut en ga zo maar door. Het stuit mij als oudere boekenlezer wat tegen de borst, maar scholieren zullen zich hieraan niet zo snel ergeren en zullen het afdoen als “eigentijdse literatuur.”

Het verhaal wordt dus vlot verteld, ik denk dat scholieren er niet veel moeite mee hebben om het boek achter elkaar uit te lezen. Dat is mij namelijk ook gelukt. Ik moet ook eerlijk bekennen dat ik niet de mening deel van een aantal negatieve recensenten. Het is geen topliteratuur die we met dit boek voorgeschoteld krijgen, maar het is in mijn ogen ook geen vervelend boek. Zelf heb ik wel bedenkingen tegen de keuze van de verteller, omdat ik als lezer voel dat een man in de huid van het personage is gekropen. Niettemin wil ik het boek waarderen met 2 punten voor een havo- of vwolijst.

Recensies

"De journalist Van der Linden heeft in De steniging veel te veel kwijt gewild, zich te veel laten sturen door de realiteit buiten zijn verhaal, en heeft zich niet beteugeld bij het maken van geinige opmerkingen. " http://www.volkskrant.nl/...iging.html
"Wel doet de roman je voelen hoe het morele en emotionele vacuüm moet zijn van groepen van vooral allochtone jongeren. " http://nrcboeken.vorige.n...acu%C3%BCm

Bronnen

website van de schrijver.
http://www.coenverbraak.nl/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

24.753 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Leraar Nederlands zijn vond ik veel leuker dan directielid spelen. De laatste jaren was ik conrector. In 2004 begon ik aan mijn eerste boekverslag voor scholieren.com. Dat is dus ruim twintig jaar geleden.

Ik vond het destijds mijn 'missie' om de vaak verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met onbekende en / of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk gewoon leuk zijn. Het is de taak van een docent om het lezen te stimuleren.
Docenten kunnen je met het aanprijzen van aantrekkelijke en/of spannende boeken enthousiast maken. Passages die interessant zijn, kun je voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat, kan ook een stimulans voor je keuze zijn. En vergeet niet dat je van je medeleerlingen ook kunt horen welk boek ze (erg) leuk gevonden hebben. Dat is vaak de beste manieren om te weten te komen of een boek aantrekkelijk is. Hoewel smaken altijd blijven verschillen..

Ik heb tot nu ( 1 juli 2025) 1530 boekverslagen gemaakt, waarvan vrijwel de meeste Zeker-Weten-Goed-verslagen zijn. Er staan de laatste jaren aan het einde van het verslag vragen over de inhoud en de structuur, zodat je kunt controleren of je je het boek in grote lijnen begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Elke maand ontvang ik boeken van diverse uitgeverijen die hun schrijvers uit 'hun fonds' onder de aandacht van de lezer willen brengen. 
Ik hoop altijd dat de 'leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende of zelfs beginnende schrijvers op de leeslijst te accepteren.  

Lezen kan leuk zijn, maar boekverslagen maken doe je meestal niet voor je lol. Ikzelf vond dat vroeger namelijk helemaal niet leuk. Ik kocht in die tijd daarom ook alle  uittrekselboeken van alle talen. (Bijvoorbeeld Literama (Ne), Aperçu (Fa), Survey (En), Der Rote Faden (Du). En als ik heel eerlijk ben, heb ik ook wel eens uit tijdgebrek alleen met een boekverslag een mondeling tentamen gedaan. Maar dan voelde je je toch niet altijd op je gemak. Nu maak ik zelf al jaren boekverslagen voor scholieren.com. 

Nog een welgemeend advies: wees verstandig en lees altijd het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een prima geheugensteun voor je mondeling zijn. 
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek echt niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com aanlevert. Daar is natuurlijk helemaal niks mee.  

Waarschuwing van mijn kant : Pas op met het opvragen van verslagen via Chatgpt. Ik heb verslagen gelezen waarin pertinente onjuistheden staan.

Boekenquiz 10 vragen

Nieuw! Open vragen worden nagekeken door AI
Wat studeert Karim?
Wat is Priscilla's koosnaampje voor Karim?
Hoeveel tijdschriften met krantenartikelen over bloed heeft Priscilla verzameld?
Hoe heet de psychiatrische inrichting waarin Priscilla opgenomen wordt?
Waar hebben Karim en Priscilla voor het eerst seks?
Meerdere antwoorden mogelijk
Wat is het thema van de roman?
Wat is géén motief?
Uit hoeveel hoofdstukken bestaat de roman?
In welk jaar wordt Karim vermoord?
Hoe heet de plaats in de bollenstreek waarin Priscilla woont?

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.