Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De renner door Tim Krabbé

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover De renner
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 14 december 2014
Zeker Weten Goed

Boekcover De renner
Shadow
De renner door Tim Krabbé
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 24e druk, 1978
  • 157 pagina's
  • Uitgeverij: Uitgeverij Prometheus

Flaptekst

‘Meyrueis, Lozère, 26 juni 1977. Warm, bewolkt weer. Ik pak mijn spullen uit mijn auto en zet mijn fiets in elkaar. Vanaf terrasjes kijken toeristen en inwoners toe. Niet-wielrenners. De leegheid van die levens schokt me.’

Tim Krabbé, die een kleine duizend wielerwedstrijden reed, beschrijft in De Renner de driehonderdnegende: de Ronde van de Mont Aigoual, een zware klimkoers in Zuid-Frankrijk. Het boek, dat voor het eerst verscheen in 1978, werd een klassieker in de Nederlandse literatuur.

Eerste zin

Meyruei, Lozère, 26 juni 1977. Warm, bewolkt weer. Ik pak mijn spullen uit mijn auto en zet mijn fiets in elkaar.

Samenvatting

Tim Krabbé doet mee aan een wielrennerswedstrijd in Frankrijk: de Ronde van Mont Aigoual. Jarenlang heeft hij naar dit moment toegeleefd. Tim Krabbé heeft hard getraind om kans te kunnen maken met de wedstrijd. Het is namelijk een erg lastige wedstrijd. De wedstrijd bestaat uit een lengte van 137 kilometer, over een bergrijk gebied. Van te voren heeft Tim Krabbé al helemaal ingestudeerd hoe hij de wedstrijd aan gaat pakken. Hierdoor hoopt hij de wedstrijd te kunnen winnen.

De wedstrijd start op 26 juni 1977 in Meyueis. Tim Krabbé is best neveus voor de wedstrijd. Voordat de wedstrijd begint bekijkt hij zijn tegenstanders zo goed mogelijk. Daarnaast probeert hij zich nog voor te bereiden door enkele kilometers van het parcours te bekijken en opnieuw een plan te bedenken. Helaas loopt de wedstrijd al meteen vanaf het begin anders dan verwacht: Despuech, een tegenstander van Tim Krabbé, ligt namelijk aan kop. Na zeven kilometer zit Tim Krabbé ook niet meer in de kopgroep, maar rijdt hij mee in het peleton. Toch weet Krabbé door te zetten en positief te blijven.

Tim Krabbé weet zich echter te hervatten en weet met een paar andere wielrenners steeds dichter bij de kopgroep te komen. Als hij moet afdalen op een berg, slaat de angst toe. Tim Krabbé is ontzettend bang om te vallen tijdens de afdaling. Hij beseft zich dat de wedstrijd voor hem over is als hij valt, waardoor de angst nog meer toeslaat. Gelukkig voor hem gaat de afdaling goed en kan hij zijn wedstrijd voortzetten.

Na een paar uur ligt Tim Krabbé aan kop. Hij is ontzettend blij, maar beseft zich dat het alleen aan kop erg zwaar is. Hierdoor laat hij zich net voor de grootste bergbeklimming terugzakken in de kopgroep. Als hij uiteindelijk weer in de kopgroep is aanbeland, beseft hij zich dat hij dit veel fijner vindt.

Hoe verder de wedstrijd vordert, hoe meer hij zich gaat beseffen hoe leuk hij wielrennen vindt. Tijdens de wedstrijd geniet Tim Krabbé van de kleinste dingen, waardoor hij erg veel lol in de wedstrijd heeft.

Toch bestaat niet de hele wedstrijd uit meevallers. Tim Krabbé krijgt namelijk een lekke band, waardoor snel een reservewiel gemonteerd moet worden. Gelukkig zorgt de materiaalman ervoor dat hij snel ter plekke is.

Na de lekke band krijgt Tim Krabbé ineens een inzinking. Hij heeft het zowel fysiek als mentaal erg zwaar en weet even niet meer hoe hij de wedstrijd uit kan rijden. Een tegenstander, Lebusque, zorgt ervoor dat Tim weer positiever wordt en over zijn inzinking heen komt.

Vlak voor de finish begint Tim Krabbé gigantisch te sprinten. Hij heeft onderschat hoe ver het is, waardoor hij zijn snelle tempo in zijn sprint niet vol kan houden. Hierdoor haalt zijn concurrent Reilhan hem net voor de finish in, waardoor Tim Krabbé als tweede eindigt.

Personages

Tim Krabbé

Tim Krabbé is de hoofdpersoon en de ik-verteller van dit verhaal. Op 30-jarige leeftijd doet hij mee aan een wielerwedstrijd in Frankrijk. Tim Krabbé is geen zelfingenomen man. In het verhaal vindt hij zich helemaal geweldig en is hij ervan overtuigd dat hij gaat winnen. Hierdoor maakt hij af en toe domme beslissingen. Toch is Tim Krabbé een doorzetter. Hoe zwaar hij het ook heeft; hij gaat door tot het einde.

Roux

Roux is de wedstrijdleider van Tim Krabbé.

Lebusque

Lebusque is een 42-jarige man die ook mee doet met de wielerwedstrijd. Hij heeft het af en toe erg moeilijk, omdat hij weinig inzicht in het wielrennen heeft. Hij blijft bijvoorbeeld veel te langs aan kop rijden. Lebuque is een hele aardige man en denkt in tegenstelling tot Tim Krabbé niet alleen aan zichzelf. Lebusque doet er bijvoorbeeld alles aan om Tim Krabbé te helpen als Tim krabbé het moeilijk heeft.

Stani Kleber

Stani Kleber is het trainingsmaatje van Tim Krabbé. Samen trainen ze regelmatig.

Quotes

"De Ronde van Mont Aigoual gaat over 137 kilometer, twee verschillende lussen door Meyrueis. De Mont Aigoual is de hoogste berg van de Cevennen, 1567 meter. Hij zit in de tweede lus. Die kant op is de lucht grijs. De laatste afdaling naar Meyrueis voert over de Col de Perjuret die op 10 juli 1960 beroemd is gemaakt door Roger Rivière." Bladzijde 6
"Kléber schuift weer naast hem. Kléber en Lebusque op kop, ik in de derde positie. Ik ga terug naar drieënveertig negentien. Coppi, Bartali, Lebusque, Kléber, ik heb hun pijn nooit gevoeld, dat maakt mij toch een bijzonder iemand." Bladzijde 65
"Mijn tactiek! Ik rijd naar voren, schiet vlak langs de gele lichten van een tegemoetkomende auto. Ik lik mijn lippen af. Zand en zout. Takjes op de weg, rode modder." Bladzijde 87
"Ik drink, ik leun over het stuur, sper mijn ogen open, veeg langs mijn voorhoofd. Ik eet een banaan, een perzik. Nog een banaan." Bladzijde 152

Thematiek

Sport/ sportwereld

Sport is het thema van dit verhaal. Tim Krabbé doet namelijk verslag van een 137 kilometer lange wielerwedstrijd in Frankrijk waar hij aan mee doet. Het hele verhaal staat in het teken van deze wielerwedstrijd. Tim Krabbé is vastberaden om te winnen, maar loopt tijdens de wedstrijd tegen een aantal tegenslagen op. Tijdens de wedstrijd, denkt Tim Krabbé veel terug aan zijn ontwikkeling als wielrenner. Hij heeft namelijk ontzettend hard getraind om aan de wedstrijd mee te kunnen doen. Het hele leven van Tim Krabbé staat in het teken van wielrennen en sport.

Motieven

Droom

Tim Krabbé heeft als droom om records te verbreken. Het lijkt hem bijvoorbeeld geweldig om de wielerwedstrijd waar hij aan mee doet te winnen. Helaas lukt dit niet. Na de wedstrijd weet hij alles toch te relativeren, waardoor hij zich toch een winnaar voelt. Hij beseft zich namelijk dat zijn hele leven een doorlopende recordverbetering is.

Trivia

Dit boek is een autobiografie van Tim Krabbé. De schrijver van dit boek, Tim Krabbé, is namelijk zelf wielrenner geweest. Als wielrenner heeft hij aan meerdere wedstrijden meegedaan.

Titelverklaring

De titel 'de renner' is eenvoudig uit te leggen. De hoofdpersoon van dit verhaal, Tim Krabbé, doet mee aan een wielerwedstrijd onder amateurs. Het hele verhaal is een verslag van deze wielerwedstrijd. Tijdens dit verslag worden de ervaringen en gedachten van Tim Krabbé gedeeld, waardoor het leven van de renner Tim Krabbé naar voren komt.

Structuur & perspectief

Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief. Dit is al gelijk aan het begin van het boek duidelijk. De verteller is Tim Krabbé. Als lezer lees je zijn gedachtes en handelingen, waardoor je je als lezer volledig in kunt leven in Tim Krabbé. Om het inlevingsvermogen van de personage te vergroten, wordt er veel gebruik gemaakt van details. Onderstaand een quote van het gebruikte perspectief.

'Ik kan er werkelijk helemaal niets van. Ik rem te vaak en op de verkeerde momenten. Mijn achterwiel wil onder me weg, hoekig wrik ik mij door de bochten. Ik ben te oud met deze sport begonnen. Mijn spieren hebben zich nog kunnen richten naar mijn fiets, die vonden het juist leuk, speren zijn gezeglijk, snel te dresseren.' - bladzijde 54

Het boek is niet opgedeeld in hoofdstukken. Omdat het verhaal een verslag van een wedstrijd is, is het verhaal een doorlopend verhaal.

Decor

Het verhaal speelt zich af in Meyrueis. Meyrueis is een plaatje in de gemeente Lozère. Hier vindt de wielrenwedstrijd plaats waar de hoofdpersonage Tim Krabbé aan mee doet.

Het verhaal speelt zich af op 26 juni 1977. Omdat het verhaal een verslag van een wedstrijd is, is de tijdsduur van het verhaal erg kort. Er wordt namelijk maar over enkele uren verteld. 
In het verhaal komen echter ook veel flashbacks voor, waardoor de lezer ook veel over het verleden van Tim Krabbé te weten komt. Het verhaal is dus niet op chronologische wijze geschreven. Tot wanneer deze flashbacks terug gaan, is niet bekend.

Stijl

Wat erg opvalt aan de schrijfstijl van Tim Krabbé, is dat alles zo kort mogelijk wordt opgeschreven. Het verhaal bestaat uit allemaal korte zinnetjes. Deze zinnen zijn eenvoudig geschreven. Er worden geen moeilijke woorden of zinsstructuren gebruikt.

Wat verder opvalt is dat Tim Krabbé veel gebruik maakt van details en bijvoeglijke naamwoorden. Deze details en bijvoeglijke naamwoorden geven het verhaal vorm. Vooral in dit verhaal, waar sport centraal staat, is het belangrijk dat de lezer meekrijgt hoe zwaar de wedstrijd is. De heftigheid van de wedstrijd kan alleen weergegeven worden door het gebruik van veel details. Daarnaast ziet de lezer in detail voor zich waar het verhaal zich precies afspeelt.

Onderstaand een quote die de gebruikte schrijfstijl illustreert:
'Ik daalde tussen twee veilige weilanden, maar die gaan weg, voor het ene komt een rotswand in de plaats en voor het andere niets. Nu zou ik het bijzonder op prijs stellen wanneer er een lichtvlek voor mij uit geprojecteerd werd om aan te wijzen hoe hard je hier eigenlijk kan. Ik ben bereid de stoere jongen uit te hangen, maar graag binnen de perken van het deskundige, anders kijken ze toch weer op me neer.' - bladzijde 87

Slotzin

Mijn leven was een doorlopende recordverbetering.

Beoordeling

Ik heb me echt heel erg vermaakt met het lezen van dit verhaal. Je moet wel van sport houden om het boek te kunnen waarderen, omdat het hele verhaal in het teken van sport staat. Persoonlijk vind ik het mooi om te zien hoe die sport kan gaan en hoe het leven van mensen in het teken van sport kan staan. Dit boek geeft weer hoe een persoon volledig voor de sport gaat.

Wat ik daarnaast erg leuk vond, is dat er uitspraken in het verhaal stonden die me aan het denken zetten. De hoofdpersoon is erg positief van aard, waardoor hij af en toe uitspraken doet waar je als lezer over na gaat denken. Onderstaand een voorbeeld van zo'n uitspraak:

'Wij hadden een schrijfmachine, daar mocht ik soms op tikken. Ik tikte alle getallen. Ik begon bij 1 en zo steeds hoger. Ieder getal was hoger dan het vorige. Mijn leven was een doorlopende recordverbetering.' - bladzijde 158

Al met al vond ik het dus een leuk boek om te lezen! Als je van sport houdt, is dit zeker een boek dat je moet lezen. Hou je niet van sport, dan is dit een boek dat je beter links kan laten liggen.

Recensies

"Het boek is een autobiografie en Tim Krabbe verteld in het boek ook echt zelf zijn verhaal, hij verteld in het boek niet alleen over die rit waar het verhaal over gaat, maar ook over zijn eigen sportcarriere en over het wielrennen in het algemeen." http://hpblogs.nl/lesleyc...de-renner/
"De Renner is geen sportboek, De Renner is een briljant boek dat tot de canon van de Nederlandse literatuur behoort." http://www.volkskrant.nl/...n~a910766/
"De ene renner is een beetje een matennaaier, de ander kan alles behalve sprinten. Hij heeft ze allemaal echt bekeken. En Krabbé was ook niet zomaar een hardfietser; het is een man met hersens. " http://nrcboeken.vorige.n...et-hersens

Bronnen

Tim Krabbé
http://www.timkrabbe.mink...grafie.htm
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.810 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

E.

E.

Goed verslag! Ik vraag alleen af waarom in de samenvatting staat dat de route 137km is maar in de Overhoor Jezelf wordt 140km niet goed gerekend.

3 jaar geleden

E.

E.

Oh blijkbaar is het nu aangepast. Toppie

3 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De renner door Tim Krabbé"

Ook geschreven door Jessica