De psycholoog door Joost Heyink

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover De psycholoog
Shadow
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2013
Pagina's
244
Geschikt voor
bovenbouw havo/vwo
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's

Boekcover De psycholoog
Shadow
De psycholoog door Joost Heyink
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2013
  • 244 pagina's
  • Uitgeverij: Anthos

Flaptekst

De veertigjarige psycholoog Joep Duvalier opent zijn eigen praktijk en krijgt direct te maken met een vrouw met een onsamenhangend verhaal over mishandeling door haar man, een bekend vast goed - handelaar. Al snel blijkt dat de aantrekkelijke vrouw meer redenen heeft om zich bij Duvalier te melden: ze heeft behoefte aan veiligheid en zoekt voortdurend contact met hem, ook buiten de praktijk om. Duvalier raakt in hoge mate door haar geïntrigeerd, maar ze brengt hem ook in verwarring: waar is deze vrouw eigenlijk op uit?

En hoe intiem mag hij worden met een cliënte? Duvalier ontdekt al snel dat er sprake is van dubbele agenda s en botsende belangen in de vastgoedwereld, waardoor hij verstrikt raakt in een web van waarheid en leugen. Hoe stevig staat Duvalier in zijn schoenen als ook nog blijkt dat zijn paranoïde vader weleens een genetische erfenis kan hebben nagelaten?Waan en werkelijkheid lopen door elkaar heen, met alle gevolgen van dien

 

Eerste zin

“Als blijkt dat je nog leeft na je crematie geeft dat toch scheve gezichten”, zegt de schrijver en zelfverklaard private eye Tim Henderon in een artikel in mijn ochtendkrant.

Samenvatting

Joep Duvalier (40) opent een nieuwe praktijk als psycholoog. De eerste klant dient  zich aan zoals als de aantrekkelijke Maja de Ridder. Die zegt dat ze hulp nodig heeft omdat ze door haar partner Peter de Krom mishandeld wordt. Ze komt meteen erg dicht in zijn buurt en lijkt hem zelfs te stalken (in de supermarkt, in zijn stamcafé). Bij een volgende afspraak vertelt ze hem dat ze haar man vanwege de mishandeling wel kan vermoorden.

Joep heeft een los-vaste relatie met Claar. Ze woont niet bij hem, maar ze hebben regelmatig seks met elkaar. Met haar praat hij over de situatie met  Maja. Hij vindt dat Maja de man moet aanpakken of aangeven: hij moet stoppen met slaan.

Maja belt hem ’s avonds op en vraagt of ze bij hem mag komen om raad.  Ze vraagt of hij haar aantrekkelijk vindt en ze gaan samen uit naar een café. Hij vindt haar erg aantrekkelijk, al is het natuurlijk niet professioneel om als psycholoog iets met een klant te hebben.

Wat later: Joep doet mee aan een autorally waaraan ook Peter de Krom meedoet. Hij provoceert de man met vervelende opmerkingen, maar die houdt zich in en reageert helemaal niet agressief. Heeft Maja hem wel de waarheid verteld? Net op die avond zegt Claar dat ze een beetje rust in de relatie wil. Ze wil ook afstuderen. Joep vermoedt dat ze verliefd is op haar begeleider op school. Hij gaat daarom naar het café waar hij Maja weer ontmoet. Ze palmt hem in, maar als ze naar zijn huis gaan en hij seks met haar wil, haakt ze af. Kort daarna belt ze weer omdat Peter de Krom haar weer geslagen heeft. Ze blijft nu bij hem slapen. De volgende dag wordt hij weer gevolgd door de BMW die hem eerder achtervolgd heeft. Hij wordt gedwongen om in te stappen en krijgt een waarschuwing dat hij zich niet moet bemoeien met Maja de Ridder. Peter de Krom zit in het vastgoed (Belvedère) en er is een relatie met een Amerikaans bedrijf. Hij gaat weer naar het café en ziet tot zijn verbazing dat Maja daar weer met een andere man (ene Richard) zit. Is ze wel te vertrouwen?  Hij googlet op haar naam en ziet dat ene Maja de R. verdacht wordt van een aanslag op haar advocaat bijna tien jaar geleden. Kort daarop wordt hij bijna aangereden door een motorrijder. Het zijn dezelfde mensen als die hem bedreigd hebben. Maar waarom het gebeurt, weet hij niet.

Maja belt hem weer op en vraagt hem of hij op een bepaalde plek een afspraak wil maken met Peter de Krom. Hij doet dat en als hij zelf op die plek aankomt, gebeuren er veel dingen tegelijk. Peter vlucht voor de BMW, waaruit mannen komen die Joep bedreigen. Hij wordt bijna gedood, maar verweert zich goed en slaat met een steen een van de aanvallers dood. Het lichaam van deze Heintz laat hij in een watertje verdwijnen. Hij heeft nu ook een pistool een Walter PPK en oefent ermee. Hij wordt weer bezocht door zijn bedreigers maar ontkomt en gaat naar zijn vriend Diederik, die hem aanraadt eindelijk eens contact met de politie te zoeken. Hij zoekt eerst weer contact met Peter die beweert dat Maja een pathologische leugenaarster is. Hij nodigt Joep uit te komen naar een Villa Pilus. Daar wordt hij opgewacht door Peter en door de mannen van wie hij denkt dat ze van Chain zijn (zijn bedreigers). Peter legt hem uit dat Maja veel geld heeft geërfd en van Joep wordt verwacht dat hij haar zal overhalen geld in de zaak te steken. Dan zal hij haar en zijn eigen leven kunnen redden. Ze worden opgesloten, maar weten met hulp van Diederik die hen komt zoeken te ontkomen. De politie komt eraan en Peter schiet zichzelf dood (of is Maja in de kamer geweest?). Maja schiet ook naar de andere aanvallers, die zwaar gewond worden, maar overleven.

Hoofdstuk 46 heeft de functie van een epiloog en speelt enkele weken later. Maja en Joep gaan  voor justitie  vrijuit. Omdat ze uit noodweer hebben gehandeld. Ze zoekt weer contact met Joep en ze gaan samen eten. Het lijkt erop dat hij wat met de aantrekkelijke vrouw gaat beginnen.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Joep Duvalier

Joep Duvalier is een net beginnende psycholoog van 40 die een eigen praktijk heeft geopend. Hij krijgt direct bezoek van de aantrekkelijke Maja de Ridder die hem meteen weet in te palmen. Het is niet zo professioneel van de hulpverlener dat hij zich laat verleiden iets te beginnen met een klant. Hij gelooft haar bovendien onvoorwaardelijk. Hij doet ook wat ze zegt als ze hem haar man wil laten opdraven op[ een gevaarlijke. Hij is ook redelijk eigenwijs en heeft de hulp van zijn vriend Diederik nodig om uiteindelijk de hele zaak die over een vastgoedaffaire gaat te beslissen. Hij deinst er niet voor terug vrouwen uit een kroeg op te pikken voor een onenightstand.

Maja de Ridder

Maja de Ridder is een sluwe en aantrekkelijke vrouw die vanaf het begin Joep in haar macht heeft. Ze stalkt hem en weet hem te manipuleren. Het is aan het einde van het boek niet eens zeker of het waar is dat ze door haar man geslagen wordt. Joep neemt het allemaal voor waar aan. Aan het einde treedt ze kordaat op in de villa. Zij schiet de handlangers van haar man neer en misschien wel haar eigen man dood (of heeft hij zelfmoord gepleegd?) Het lijkt erop alsof ze later verder gaan met elkaar, maar het einde is behoorlijk open.

Claar

Claar is een bij-personage dat onvoldoende uit de verf komt. Ze laat Joep vallen als ze gaat studeren en ze heeft iets met haar begeleiders. Aan het einde wil ze wel weer contact met Joep opnemen, maar die houdt het wel voor gezien.

Quotes

"Vanavond ben ik alleen, wat ik niet erg vind. Sterker, ik heb mijn tijdelijke isolatie nodig. Claar gooit soms en balletje op of het niet handig is bij elkaar in te trekken, maar daar ben ik huiverig voor. Volgens een theorie die ik zelf bedacht heb wordt de kwaliteit van je leven beter als je die doseert. Het kan natuurlijk ook gewoon bindingsangst zijn." Bladzijde 43
"Ik word om acht uur wakker op de bank en heb iets krankzinnigs toegezegd vlak nadat Marja zij vannacht haar blauwe plekken liet zien en kort voor haar moedige besluit ze een halfuur te negeren. Op haar ribben, juist onder haar goddelijke linkerborst, en op haar ranke rechterschouder had een barbaar cultuurgoed beschadigd dat een plaats op de Werelderfgoedlijst verdient." Bladzijde 103
"“Dit is veel groter dan u denkt, Duvalier. En mocht u fantaseren dat u slimmer bent dan wij, vergeet het. We zien alles. Een welgemeend advies: houd u aan de afspraak. U bent een aardige vent, maar gedraag u niet als een irritante vlieg. Denk overigens niet dat we ordinaire methodes gebruiken om ons doel te bereiken. We hebben een keurige afdeling, gespecialiseerd in ongelukken.”" Bladzijde 110
"Vaststaat dat ik Peter de Krom naar De Kaap heb gelokt, dat Chain hem daar opzocht en dat De Krom er als een haas vandoor ging. Chain wist dat hij daar zou zijn. Die informatie kunnen ze alleen van Maja hebbe gekregen omdat niemand anders dat kon weten. De Krom vluchtte toen de BMW van Chain in beeld kwam, wat betekent dat hij de auto kent en ook de inzittenden." Bladzijde 176

Thematiek

Misdaad: algemeen

Het gaat in deze thriller vooral over de misdaad. De man van Maja wil haar dwingen geld te steken in een bedrijf dat bijna failliet dreigt te gaan. Daartoe slaat hij haar als je Maja mag geloven. De handlangers van hem bedreigen daarna Joep met de mededeling dat hij zich vooral niet moet bemoeien met de zaken van Maja en Peter. Maar dat doet hij toch en dat heeft verregaande gevolgen.

Motieven

Moeizame liefdesrelaties

In de liefdesrelatie tussen Claar en Joep zit een beetje de klad. Meteen komt hij in het vangnet van Maja terecht.

Leugens en bedrog

Maja is een leugenaarster volgens Peter en Joep wordt er zo door hem ingeluisd. De lezer weet aan het einde ook niet of het allemaal zo is gegaan als Maja heeft gezegd.

Seksualiteit

Joep heeft seksueel contact met een klant, Maja, maar ook diverse op seks gebaseerde relaties achter de rug.

Overspel

Maja de Ridder pleegt overspel

Opdracht

Voor Marjolein en Frits

Trivia

Joost Heyink (1946) studeerde psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Titelverklaring

‘De psycholoog’ verwijst naar het beroep van de hoofdfiguur, Joep Duvalier, die net een nieuwe kliniek heeft geopend waarin hij mensen met psychische problemen kan behandelen.

Structuur & perspectief

Er zijn 46 genummerde hoofdstukken zonder titel. De hoofdstukken worden in chronologische volgorde afgewerkt. Er zijn geen bijzondere ingrepen in de structuur.

Er is een ik-verteller, Joep, die in de o.t.t. vertelt. Alleen in het laatste hoofdstuk vertelt hij achteraf wat er gebeurd is sinds de ontknoping van de misdaad.

Decor

Het decor van de handeling is Amsterdam. Die naam wordt enkele keren expliciet gebruikt.

Maar over de tijd valt niet veel meer te vertellen dan dat het een actueel boek is: internet, iPads en SmartPhones spelen een rol, evenals het sms-en.  

Het verhaal heeft een korte periode van vertelde tijd: in totaal enkele weken.

Stijl

Over de stijl valt niet zo veel bijzonders te vermelden. Helder geschreven, zonder al te veel moeilijke woorden. Sterke dialogen zijn ook een kenmerk van Heyinks stijl.

Joep Duvalier vertelt het verhaal wel met een humoristische(lees: ironische) ondertoon.

-        (blz. 7) Mijn gloednieuwe Nespresso-apparaat maakt overuren. Eigenlijk drink ik net zo lief oploskoffie, maar ik moet aan mijn klanten denken, Het juweel kostte meer dan driehonderd euro maar volgens het beste scenario gaat de staat- ik zet in op een mooie ondernemersaftrek en een rugzakje hier of daar – er flink aan meebetalen.

-        (blz. 11) Graag had ik als eerste cliënt een niet te heftige rouwverwerker gehad. Die had me direct in mijn element gebracht. Empathie is mijn sterke punt, dat is me tijdens de studie duidelijk gemaakt. Ook gedurende een paar liefdesrelaties trouwens, die daardoor veel te langen hebben voort geëtterd.

-        (blz. 165) Ik neem een bad wat ik zelden doe. Dat heeft te maken met de licht ongemakkelijke ervaring dat je voortdurend naar je eigen lichaamsdelen zit te kijken.

-        (blz. 167) Ik vraag me af of je met zo’n pistool moet schieten zoals een cowboy: gewoon met één gestrekte arm, of op de FBI-manier, met twee handen, wat ik altijd een beetje aanstellerig heb gevonden.

-        (blz. 175) Ik sta versteld van mezelf. Gisteren iemand gedood, met een pistool staan zwaaien en nu geconcentreerd in gesprek met meneer Stoop over zijn burn-out. Begin ik te wennen aan de krankzinnige dingen die me overkomen? Zo snel kan dat niet gaan, en anders moeten de handboeken over psychologie worden herschreven.

Slotzin

“Peter heeft me niet mishandeld, dat heb ik ervan gemaakt. Het spijt me”. Ik ben onthutst. “Maja , dus… ‘” Ze straalt: “Je tuint er weer in, jongen, je moet niet alles geloven wat ze zeggen.”

Beoordeling

De psycholoog is geen spannende thriller. Het verhaal is goed opgebouwd, maar nergens komen de personages echt tot leven en erg spannend is de handeling ook niet. Het verhaal komt bovendien niet zo geloofwaardig over.  De psycholoog lijkt zelf ee4n psycholoog nodig te hebben.  Joost Heyink heeft zeker betere thrillers  geschreven.

Het is een doorsneeboek dat eigenlijk niet veel weg heeft van een thriller, maar gewoon  als literair boek zou kunnen worden gelezen. Pluspuntje is wel de licht humoristische toon die Heyink in de roman aanslaat.

Het boek is overigens wel geschikt voor havo- en vwo-leerlingen, al vermoed ik dat ook zij het niet erg spannend zullen vinden..

Recensies

"De auteur is consequent. Joep is het hele boek door een grenzeloze therapeut die niet weet waar hij mee bezig is. De plot is helaas zó dun, dat ik die in één zin zou kunnen verklappen. Wat ik uiteraard niet doe. Voor lezers die houden van het trendy wereldje van Amsterdam, van veelvuldig cafébezoek en overmatig alcoholgebruik, beschreven in quasi-grappige populaire taal, valt er wellicht nog wat te genieten. Eén opmerking deed me lachen. Joep zegt over zijn vader: ‘Voor hem was trouw een dagblad.’ Uit zoveel bladzijden een schrale oogst. " http://www.vrouwenthrille...041422897
"De eerste helft van het boek verloopt vrij traag, waarbij de spanning vrijwel geheel ontbreekt en er regelmatig vragen over de gehele situatie opgeroepen worden. Pas in de tweede helft wordt het verhaal met vlagen spannend, maar echt verrassende wendingen hoeft de lezer niet te verwachten. De psycholoog is een vermakelijk boek dat het vooral moet hebben van psychologische spanning en de vraag \'waarom?\'. Nagelbijtend spannend wordt de thriller niet. " http://www.crimezone.nl/w...holoog.htm

Overhoor jezelf

Waarom wil Claar het rustiger aan doen met Joep?
Wat doet Peter de Krom als beroep?
Hoe heet de man die Joep doodt uit zelfbescherming?
Met hulp van wie weet Joep te ontsnappen aan de bedreigers?
Wie gaat er aan het eind van het verhaal dood?
Wat is het thema van het boek?
Wat is géén motief?
Het boek is chronologisch opgebouwd
Joep is een ik-verteller en hij vertelt in de o.v.t.
Welke plaats vormt het decor voor het verhaal?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

48.156 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees
Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Ik heb nu ruim 1400 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ik vroeger zelf helemaal niet leuk. Nu maak ik ze zelf voor scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling. En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees