Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De laatste envelop door Maureen Johnson

Zeker Weten Goed
Foto van Yael
Boekcover De laatste envelop
Shadow
  • Boekverslag door Yael
  • Zeker Weten Goed
  • 11 december 2015
Zeker Weten Goed

Boekcover De laatste envelop
Shadow
De laatste envelop door Maureen Johnson
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2011
  • 255 pagina's
  • Uitgeverij: Uitgeverij De Fontein

Flaptekst

Afgelopen zomer reisde de 17-jarige Ginny met haar rugzak door Europa. In haar tas zaten 13 enveloppen met opdrachten van haar overleden tante. Ginny volgde het pas dat tante Peg voor haar haf uitgestippeld en ontmoette allerlei bijzonder mensen. Toen haar rugzak met daarin de laatste envelop werd gestolen, eindigde Ginny's reis abrupt.

Als Ginny terug is in Amerika neemt een mysterieuze jongen uit Londen contact met haar op. Hij beweert dat hij Ginny's rugzak heeft gevonden met daarin de laatste woorden van haar tante. 
Ginny besluit de 13e brief te volgen en vertrekt naar Londen. Daar begint ze aan een nieuw avontuur vol oude bekenden, nieuwe liefdes en ervaringen die je maar een in je leven meemaakt. Deze keer zijn er geen instructies. Ginny moet haar eigen weg zoeken in Londen, Parijs en  Amsterdam, en boven alles haar hart volgen. 

Eerste zin

Het was weer dat moment van de dag. Het moment om naar de vraag te staren, die twee zwarte regels op een verder lege bladzijde.

Samenvatting

Ginny heeft afgelopen zomer een onvergetelijke reis gemaakt door de geheimzinnige enveloppen van haar tante te volgen. Helaas was het einde van de reis anders dan gedacht. Ginny raakt de laatste dertiende envelop kwijt in Griekenland, doordat haar rugzak met daarin de enveloppen wordt gestolen. Ze verwacht haar brieven nooit meer terug te zien, totdat ze een bericht krijgt van Oliver.  Hij is een volslagen  vreemde die aangeeft haar tas te hebben gekocht in Griekenland. Ginny besluit terug naar Londen te gaan om Oliver te ontmoeten en haar enveloppen op te halen.

Ginny vindt het prettig om Richard weer te zien en samen met hem viert ze de Kerst. Ook besluit ze Keith op te zoeken, maar wat een romantische ontmoeting moet worden, verandert wanneer de spontane Ellis opduikt en Ginny er al gauw achterkomt dat Keith tijdens haar afwezigheid een nieuwe vriendin heeft gekregen. Ook de ontmoeting met Oliver loopt  anders dan verwacht. Oliver geeft aan dat in de laatste envelop belangrijke informatie zit waarmee geld te verdienen is. Daarom heeft hij besloten de informatie niet aan haar te vertellen, maar geeft hij aan dat hij de inhoud van de brief heeft opgeslagen in zijn hoofd en hij een deel van de opbrengst wilt. 

Na een mislukte poging van Keith om de brief te stelen, zitten ze;  Ginny, Oliver, Keith en zijn nieuwe vriendin Ellis  een paar dagen later in de oude auto van Keith op weg naar Parijs. Er heerst een gespannen sfeer in de auto. Ginny snapt nog steeds niet dat Keith haar niet vertelt heeft van zijn nieuwe relatie met Ellis en vervolgens wel met haar mee gaat op reis. Daarnaast is Keith gemeen tegen Oliver, omdat hij niet snapt dat hij de brief niet gewoon aan Ginny heeft gegeven. Ondanks alles weten ze wel Parijs te bereiken. In Parijs moeten ze een deur ophalen, die dient als tafel in het restaurant waar Ginny al eerder is geweest en welke haar tante heeft opgeknapt. Doordat de eigenaar op vakantie is, besluiten ze dat de enige optie is om in te breken en zo alsnog de deur te bemachtigen.  Het wordt spannend, maar even later zijn ze op weg naar hun volgende bestemming. Via Gent reizen ze naar Amsterdam, waar Ginny bij de vreemde Charlie (die in het vorige boek niet te vinden was) een raam moet ophalen. Uiteindelijk vinden ze hem en gaan ze met het raam en de deur terug naar Londen. 

Maar het schilderij is nog niet compleet en dus vervolgen ze hun reis naar Ierland. Hier moet Ginny het laatste deel van het schilderij ophalen. Deze  blijkt echter niet door haar tante gemaakt te zijn. Ginny moet met  het gevonden papier en de krijtjes zelf een afdruk maken van een grafsteen op de plek waar haar tantes as is uitgestrooid. Oud en nieuw vieren ze met hun vieren in Dublin en ook dit verloopt anders dan verwacht Ginny kust namelijk Oliver.
 

Eenmaal terug in Londen wordt het kunstwerk geveild en geeft Oliver aan zijn deel van de opbrengst niet meer te willen hebben. Ginny besluit een einde te maken aan de rare sfeer tussen Keith en haarzelf en tussen Oliver en haarzelf. Dit zorgt voor een einde tussen haar en Keith en tegelijk voor een nieuwe liefde in Londen tussen haarzelf en Oliver. 

 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Ginny (Virginia)

Ginny is de hoofdpersoon in het boek, want met haar beleef je de reis. Ze is eigenlijk een verlegen meisje, die liever niet contact maakt met andere mensen. Toch is ze door de reis vertelt in het eerste boek wel avontuurlijker en zelfverzekerder geworden. Zo doet ze mee bij de inbraak in Parijs en weet ze zelf een deel van het kunstwerk te maken. Toch blijft ze wel een persoon die veel nadenkt en pas later stappen onderneemt, vooral als het gaat over haar relaties met andere personages uit het boek. Zo spreekt ze Keith pas aan het einde aan op geheimhouding van zijn relatie met Ellis. Ook haar uiterlijk is verandert in dit boek, zo zijn haar speelse vlechten eraf en wordt ze nu volwassener beschreven in dit boek.

Keith

Keith is een creatieve, eerlijke en stoere jongen. Waarmee Ginny in het vorige boek veel avonturen beleefd. Ginny wordt dan ook op hem verliefd, maar wanneer ze terugkomt blijkt Keith een ander beeld te hebben van hun relatie. Hij heeft een nieuwe vriendin namelijk Ellis. Toch blijft hij ondanks alles trouw aan Ginny en besluit hij haar niet alleen met Oliver op reis te laten gaan. Keith is daarnaast ook een jongen met een pittig karakter en een ruw verleden. Zo zorgt hij dat ze kunnen inbreken in het restaurant in Parijs en daarnaast doet hij gemeen tegen Oliver.

Ellis

Ellis is het vriendinnetje van Keith, een knap, net meisje die accountancy studeert in Londen. Ginny komt hier pas achter wanneer ze in Londen aankomt. Gedurende de reis leert ze Ellis kennen en kan ze eigenlijk goed met haar overweg, toch blijft het gevoel van Ginny dubbel. Ellis is erg spontaan en zorgt ervoor dat de sfeer ondanks de spanningen toch ook af en toe gezellig is. Dit door bijvoorbeeld door voor te stellen om een spelletje te doen of compromissen voor te stellen.

Oliver

Oliver is de jongen die de tas van Ginny met daarin de enveloppen inclusief de laatste envelop kocht in Griekenland. In het boek wordt hij als een typische nette Engelse jongen omschreven. Toch blijft een groot deel van wie Oliver is en wat zijn motivatie is, in het boek geheim. Ook voor Ginny blijft Oliver geheimzinnig. Totdat ze erachter komt dat ze verliefd op hem is geworden en hem daarmee confronteert. Oliver vertelt haar pas op het laatste zijn levensverhaal, hierdoor krijgt Ginny meer respect en begrip voor hem.

Quotes

"Dit is een gezamenlijk kunstwerk. Nu moet je je angsten loslaten. Niet bang zijn dat je het niet goed zult doen. Pak het vel papier en plak het op het monument. Pak nu de pastelkrijtjes. Scheur het papier dat eromheen zit er maar af, want je zult de zijkant moeten gebruiken. Maak een rubbing van de afbeelding en gebruik de kleuren die je zelf wilt. Eentje maar. Allemaal. " Bladzijde 184
"Richard was een tikkeltje verrast dat Ginny op de bank zat toen hij die avond thuiskwam. Je bent terug zei hij. En je hebt... wat schroot meegenomen. HIj wees naar het tafelblad en het raam, die bij de vele versieringen in zijn woonkamer waren gevoegd. Buiten hun context zagen ze er niet erg indrukwekkend uit. " Bladzijde 168
"Het is in de eerste plaats een kattenpension, legde de man uit. En nu het zo koud is heb ik er meer dan anders. Vandaag heb ik er... 26. 26 katten? herhaalde Keith. Het is in de eerste plaats een kattenpension. " Bladzijde 111

Thematiek

Liefdesrelatie: jeugdliefde

Waar in het eerste boek meer de familieband tussen Ginny en haar tante Peg centraal stond, is in dit boek vooral de relaties tussen de personages in het boek belangrijk. Je volgt haar zoektocht naar het laatste kunstwerk, maar daarnaast volg je haar ook in haar zoektocht naar zichzelf en haar gevoelens. Waar ze eerst helemaal verliefd naar Londen terugkeert om Keith weer te zien, verandert dit gaandeweg het boek in verwarring en onbegrip. Uiteindelijk door de relatie die Keith heeft met Ellis begint tot haar door te dringen dat ze gelooft in een liefde die niet meer wederzijds is. Aan het einde van het boek verandert daarnaast haar afschuw voor Oliver in liefde. Deze verandering is onverwachts voor de lezer, maar tegelijk passend bij de onvoorspelbaarheid van het boek.

Motieven

Onmacht

De onmacht die Ginny heeft dat ze Oliver moet volgen om achter de inhoud van de brief te komen is een leidend feit in het boek. Ook over de opbrengst van het laatste kunstwerk heeft ze weinig te zeggen.

Reizen

Ginny reist ook in dit boek weer door verschillende plaatsen.

Familiebanden

Familiebanden is een motief van het boek, omdat Ginny nog op zoek is naar de laatste informatie over de dood van haar tante en haar laatste dagen. Door de laatste brief en de informatie wat erin staat gaandeweg te ontdekken, komt ze achter de laatste informatie die ze nog wilde hebben. Zo kan ze haar avontuur en zoektocht naar de informatie over haar tante af kunnen sluiten.

Opdracht

De schrijfster Maureen Johnson geeft aan dat ze dit boek geschreven heeft voor al haar lezers in Nederland. Ze heeft veel brieven gekregen in het Nederlands en in het Engels, waarin haar werd gesmeekt om een vervolg van het boek: 13 enveloppen en één rugzak en daarnaast Ginny terug te laten keren naar Amsterdam. Beide wensen worden vervuld door dit boek. 

Trivia

Wist je dat het Time magazine Maureen Johnson genoemd heeft als één van de top 140 mensen die je moet volgen op Twitter?

Titelverklaring

Het titel van het boek is de laatste envelop. Dit slaat op het feit dat na 12 enveloppen opengemaakt te hebben en tegelijk een bijzondere reis gemaakt te hebben, Ginny de laatste 13e envelop niet kan openen. Dit komt doordat deze op het strand in Griekenland wordt gestolen samen met haar rugzak en de andere geopende enveloppen. Wanneer Ginny weer terug in Amerika is, krijgt ze bericht van een vreemde een jongen genaamd Oliver. Hij geeft aan dat hij haar rugzak heeft gekocht en dat hij er pas weer in Engeland achter kwam dat in een vak in de rugzak enveloppen zaten. Door het adres kwam hij erachter dat deze van Ginny waren. Oliver doet Ginny een aanbod, wanneer ze de laatste brief wilt zien, moet ze naar Londen komen en de opbrengst die er mee te behalen is met hem delen. Ginny gaat in op het aanbod en reist opnieuw naar Londen. Deze laatste brief zorgt voor opnieuw een avontuur met nieuwe mensen en nieuwe plaatsen. Daarom heet het boek: De laatste envelop. 

Structuur & perspectief

Structuur

Het boek heeft een andere structuur dan het eerste boek. Er is namelijk maar één brief waar stukken van terug in het boek gezet zijn. Het boek begint met een proloog, waarin de lezer wordt bijgepraat over de inhoud uit het vorige boek. Daarna komen er  hoofdstukken  due bestaan uit  9 bladzijdes, deze zijn allemaal voorzien van een titel. Deze titel gaat over een voorwerp, gebeurtenis of een plaats die in dat hoofdstuk centraal staat. Voorbeelden van titels zijn: Het huis der geheimen en de klokken. 


Perspectief

Er is minder ruimte in dit boek voor het ik-perspectief vergeleken met het eerste boek, omdat er maar één brief is en het vooral gaat om de dialogen tussen de personages. Het boek bestaat dus voornamelijk uit het hij/ zij perspectief. Dit zorgt ervoor dat je als lezer een volledig beeld hebt van wat er gebeurd en het boek goed kan volgen in zijn verhaal. 
Een voorbeeld van dit perspectief is het volgende gedeelte uit het boek:

'Ze moesten ongeveer drie uur door Frankrijk heen rijden, met nu en dan een precaire bocht en gefoeter van Keith. Ellis navigeerde terwijl Keith de auto met het stuur aan de rechterkant over de in zijn beleving verkeerde weghelft stuurde. Oliver zette zijn muziek weer aan een staarde uit het raam. Ginny werd alleen gelaten met haar gedachten, en dat was wel het laatste wat ze wilde.'

Decor

Decor
Het boek begint thuis bij Ginny in Amerika wanneer ze het bericht krijgt van Oliver. Vervolgens reist ze naar Londen en verblijft ze bij Richard thuis. Daarna reist ze met Keith, Ellis en Oliver naar Parijs, dan via Duitsland naar Amsterdam. Ze heeft dan twee delen van het kunstwerk en dan reist ze terug naar het huis van Richard. Het laatste deel van het boek speelt zich af in Ierland, hier gaat Ginny naar de begraafplaats waar het as van haar tante is uitgestrooid en viert ze oud en nieuw. 

Tijd
Het verhaal speelt zich af een aantal dagen voor kerst tot het begin van januari, ongeveer dus twee weken. Het verhaal wordt in chronologische volgorde verteld en er komen geen flashbacks in het verhaal naar voren. Het verhaal kan zich afspelen in de tegenwoordige tijd, dit komt terug in de woorden die ze gebruikt in het boek maar ook de beschrijvingen die ze doet van de omgevingen zijn overeenkomstig met hoe deze plaatsen er nu uitziet.   

Stijl

De stijl van de schrijfster Maureen Johnson is erg prettig leesbaar. Dit komt doordat haar taalgebruik past bij het publiek waarvoor ze schrijft, namelijk jonge meiden die zich graag verplaatsen in een meisje die uitdagingen aanneemt en liefde navolgen.  In dit boek zijn er meer dialogen dan in het eerste boek over Ginny en haar tantes brieven, dit zorgt voor meer dynamiek in het verhaal.  Toch kun je je goed inleven in Ginny, doordat ook haar gedachten en handelingen in detail worden beschreven.  Net als in het eerste boek zijn de plaatsen en de voorwerpen/kunstwerken van haar tante erg belangrijk, door de beschrijving van deze kun je als lezer een goed beeld vormen van de omgeving waarin Ginny zich bevind. Bijvoorbeeld wanneer ze in het kattenhotel zijn: 

De slaapkamers zagen eruit als gewone slaapkamers. Ze waren niet zo anoniem als de kamers in een jeugdherberg of hotel. En er liepen katten rond. Overal keken goudkleurige oogjes hen in het donker aan. 

Slotzin

Het is altijd gemakkelijker afscheid te nemen als je weet dat er snel weer een begroeting op zal volgen.

Beoordeling

Het  eerste boek vertelt al een uniek verhaal van een meisje die op reis gaat door de brieven van een overleden tante te lezen en de inhoud uit te voeren.  Als lezer weet je evenveel als Ginny, namelijk dat er 13 enveloppen zijn met opdrachten en bestemmingen. Stapsgewijs krijgt het verhaal vorm en volg je de reis door de ogen van Ginny. Je komt achter wat voor persoon haar tante Peg  is en wat de reden was van haar plotselinge verdwijning. 

Je bent als lezer na het lezen van het eerste boek erg nieuwsgierig wat er gebeurd is met de laatste brief.  Ginny en Keith ontmoeten elkaar opnieuw maar zoals meer dingen onverwacht en onvoorspelbaar zijn, verloopt dit anders dan dat je denkt als lezer. Je blijft het boek lezen door deze onverwachte en onvoorspelbare dingen.  Het boek is goed geschreven en past bij het publiek waarvoor het is geschreven. 

Recensies

"Samen met Oliver, haar oude vriend Keith en zijn vriendinnetje gaat Ginny op pad om het laatste schilderij van haar tante te zoeken en in elkaar te zetten. Het wordt een reis vol verrassingen, tegenslagen en onverwachte gebeurtenissen. Want soms lijkt het onmogelijke toch werkelijkheid te worden. De laatste envelop is een interessant boek vol herkenbare situaties en momenten. " http://www.youngadultbook...-envelop/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.441 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Yael