De geur van regen door Lieneke Dijkzeul

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover De geur van regen
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 1 september 2009
Zeker Weten Goed

Boekcover De geur van regen
Shadow
De geur van regen door Lieneke Dijkzeul
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2009
  • 270 pagina's
  • Uitgeverij: Ambo Anthos

Flaptekst

Aan het einde van een zinderend hete zomerdag wordt een aanslag gepleegd op een jonge vrouw die zij ternauwernood overleeft. Een paar dagen later wordt in een kelderbox het verminkte lichaam van een tweede vrouw gevonden. De slachtoffers lijken willekeurig gekozen, maar ze hebben één ding gemeen: hun rode haar. Is dit het begin van een reeks moorden?

Zo zet Lieneke Dijkzeul de toon in De geur van regen – met de reeds bekende inspecteur Paul Vegter in de hoofdrol. Voor hem is deze zaak gecompliceerder dan anders, omdat hij er persoonlijker bij betrokken is dan hem lief is. Het eerste slachtoffer betreft namelijk zijn eigen medewerkster Renée. Als ze ontslagen wordt uit het ziekenhuis en niet naar haar eigen huis durft terug te keren, biedt hij haar onderdak.

In De geur van regen beschrijft Dijkzeul in beeldende, sobere stijl de dramatische gevolgen van kille berekening en nietsontziend egoïsme. Trefzeker geeft zij vanuit verschillende perspectieven de personages gestalte, en zo ontvouwt zich een verhaal dat je op het puntje van je stoel doet zitten.

Eerste zin

Ze had niets gezien, niets gehoord.

Samenvatting

In het eerste hoofdstuk keert Renée Pettersen terug van haar werk als rechercheur. In haar huis wordt ze opgewacht door een man met een bivakmuts, die zeer gespierd en lenig is. Hij heeft een mes en wil haar doden, maar ze verweert zich manhaftig. Ze maakt lawaai, waardoor waarschijnlijk de oudere buurman komt aanbellen. De aanvaller raakt in paniek en verdwijnt. In een laatste krachtsinspanning belt Renée naar Paul Vegter, haar collega. Die vindt haar even later gewond in haar huis en hij belt zijn andere collega Talsma. Renée is zwaar gewond en mist een gedeelte van haar hoofdhuid. Een groot deel van haar rode haar is weggenomen. De dader heeft zich laten verrassen: hij ontdoet zich van het bewijsmateriaal: het haar en het mes en legt zich te ruste naast een vrouw met rood haar.

Paul Vegter gaat mee naar het ziekenhuis en de behandelend arts vertelt hem dat de dader een poging heeft gedaan Renée te scalperen. Bovendien heeft hij een Romeinse I in haar buik gekerfd. Later bespreekt Paul dit met Renée en die is bang dat de dader zijn werk nog komt afmaken en dat de aanslag dus heel persoonlijk op haar gericht is. Paul biedt zijn huis als voorlopig onderdak aan. Intussen komen we via het perspectief van twee andere personages achter het feit dat de dader John heet en zijn vrouw Vivienne. Zij is enkele jaren ouder (30 resp. 37) en ze heeft een lichte handicap aan haar been, waardoor ze een stok nodig heeft om te kunnen lopen. John laat de lezer weten dat hij haar haat. Ze is bovendien een control freak.

Vlak voordat ze aangevallen werd, had Renée een date en deze wordt door Vegter en Talsma aan een verhoor onderworpen. Hij is een vlotte vent, een beetje glad en Renée had de date voortijdig afgebroken. Hij had haar daarna alleen naar huis laten gaan. Ook ondervragen ze Renée over haar date en dan hoort Paul ook dat Renée eigenlijk bang geworden is. Ze neemt zijn aanbod voorlopig in zijn huis te wonen aan. Paul is van haar gecharmeerd weten de lezers uit de vorige delen, maar ze is veel jonger dan hij. Pauls vrouw Stef is enkele jaren geleden bij een verkeersongeluk om het leven gekomen en hij heeft het er nog vaak moeilijk mee. Ook kan hij slecht tegen de eenzaamheid. John Verbruggen heeft niet genoeg aan zijn vrouw en hij gaat vreemd met een dom blond hoertje Sacha. Vivienne vermoedt wel iets maar heeft het ook druk met het organiseren van een kunsttentoonstelling. Johns compagnon blijkt de date van Renée te zijn geweest. Vivienne verdenkt John ervan iets uit te spoken. Ze heeft in zijn kledingkast een kapot T-shirt gevonden en via de media weet ze dat er een aanranding van een rechercheur is geweest. Zou John...? Renée en Paul praten in zijn huis over de aanslag op haar. Renée zegt dat ze de moed kwijt is en dat er een andere Renée dreigt te ontstaan. Zal ze nog terug durven in haar baan?

John heeft schulden gemaakt en hij wil nu van zijn door een erfenis rijk geworden vrouw 200.000 lenen. Maar Vivienne weigert dat bedrag te lenen. John loopt woedend weg. Ze volgt hem met de auto. Hij gaat eerst Chinezen en daarna gaat hij een kleine bioscoop in. Het blijkt al snel dat John een andere roodharige jonge vrouw opwacht die in de bioscoop werkt. Hij weet waar ze woont en hij overvalt haar in de berging van haar flat. Onderweg naar huis schijt hij een berg stront uit en hij wordt ook als een verdachte scharrelaar gezien door een vrijend stelletje.

Paul wordt ’s nachts gebeld en dan blijkt dat de moordenaar zijn tweede slachtoffer heeft gevonden. Dat heeft hij laten weten door een Romeinse II in haar buik te kerven. Een buurjongen heeft haar gevonden. Ook dit meisje (de ijverige studente Detty Roemers) is gescalpeerd. John heeft de scalp weer weggewerkt. Hij wil zijn adrenalinestoot afreageren bij zijn hoertje Sacha, maar die heeft een andere oudere kerel op bezoek. John bekoelt zijn woede op de Volvo van de hoerenloper. Die durft wegens schaamte en angst geen aangifte te doen. Tussen de aanslag op Renée en de moord op Detty zit ruim een week.

Vivienne ziet later op de televisie dat er weer een roodharige vrouw is vermoord en vermoedt dat John ermee te maken heeft. Ze staat op het punt hem aan te geven bij de politie, maar legt uiteindelijk toch de telefoon weer neer. Ze snuffelt door zijn papieren: hij is namelijk nog steeds uit huis en ziet dat hij grote schulden heeft gemaakt. Ze is ruim een jaar geleden met hem getrouwd en ze beseft dat het hem om haar geld te doen is geweest. Ze vermoedt dat hij haar ook wil vermoorden, om het geld via de erfenis te kunnen krijgen. Hij komt later weer naar huis en wil zoete broodjes met haar bakken.

Omdat de recherche vrijwel geen aanknopingspunten heeft, gaat ze alle gasten na die ooit op een feest zijn geweest bij een vriend van de date van Renée. Dus komt ook John aan de beurt. Talsma ondervraagt hem, maar John geeft geen krimp. Daarna ondervraagt Vivienne hem zelf en ze begint steeds meer te vermoeden.

Pauls dochter Ingrid (ook aanwezig in de vorige delen) is onderwerp van gesprek tussen Renée en Paul. Ze kwam op bezoek maar wilde niets vertellen aan Paul omdat Renée erbij was. Renée vermoedt dat Paul opa wordt. Dat vermoeden komt uit wanneer Paul Ingrid op aanraden van Renée bezoekt.

Vivienne wordt steeds achterdochtiger. Ze gaat in de omgeving van John vragen stellen over haar jongere man en hoort dat zijn moeder helemaal niet overleden is. Dat heeft John we ooit beweerd: ze gaat de vrouw opzoeken en die zegt dat ze voor haar zoon moet oppassen, omdat die niet te vertrouwen is.

Intussen heeft Jenetta (het meisje van het vrijende stel) de stap gewaagd naar de politie te gaan. Ze vertelt iets over het signalement maar haar vriendje wil buiten alles blijven. Die heeft echter genoeg kennis van auto’s op te weten in welk merk auto de moordenaar is weggereden. Vegter probeert invloed via Jenetta uit te oefenen op hem.

Johns compagnon (de ex-date van Renée) heeft de fraude van John ontdekt. Hij moet ruim een ton aan hem terugbetalen en hij wordt op staande voet ontslagen. Renée vindt dat ze het meisje Jenetta moet ondervragen, misschien laat ze dan meer gegevens los. Intussen heeft Paul een kinderwagen voor Ingrid gekocht. 

John is inderdaad van plan om Vivienne te vermoorden. Niet alleen haat hij haar, maar hij heeft haar geld nodig en dat kan hij dus erven als ze dood is. Hij heeft een duivels plan bedacht door een seriemoordenaar van rode vrouwen in het leven te roepen. Dan zal het niet in de gaten lopen dat hij Vivienne zal vermoorden. De Romeinse III zal hij in haar buik kerven en haar rode haar zal gescalpeerd worden. Hij koopt daarom een nieuw mes. Maar Vivienne zal zich niet zomaar naar de slachtbank laten leiden. Ze bereidt ook iets voor. Ze vertelt John dat ze haar doodzieke vriendin Liesbeth zal bezoeken. Maar in de buurt van het huis van Liesbeth wacht ze de komst van John af. 

Intussen heeft Paul een telefoontje gekregen dat de vriend van Jenetta toch wil meewerken en dat de moordenaar in een BMW reed. Talsma weet nu ook dat John Verbruggen de dader is.

In het voorlaatste hoofdstuk komt de apotheose. Vivienne heeft John opgewacht en ziet hem rondscharrelen. Als hij haar van achteren met een bivakmuts benadert, slaat ze op hem in met de stok die ze altijd bij zich heeft. Ze slaat hem dood en belt daarna 112. Ze biecht alles op aan de politie.

Paul keert terug naar zijn huis en vertelt Renée dat de kust veilig is. Ze kan weer naar haar eigen huis. Renée zegt dat ze dit zal doen, maar dat ze zeker terug zal komen. Een opstapje naar deel IV uit de serie Paul Vegter?

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Renée Pettersen

Renée is een jonge mooie vrouw die als rechercheur werkt. Nadat ze wordt aangevallen door de man met de bivakmuts (John) wordt ze echter angstig en vraagt ze zich af of ze ooit nog haar werk zal kunnen doen. Ze trekt in bij Paul, die erg lief voor haar is. Wanneer de moordenaar gevonden is lijkt ze wat meer tot rust te komen.

Paul Vegter

De wat oudere collega van Renée, die haar wel ziet zitten. Hij is erg sympathiek en helpt Renée door haar onderdak te bieden en op onderzoek uit te gaan naar de dader (door mensen te ondervragen).

Talsma

Een andere collega van Renée en Paul, die ook meehelpt het mysterie op te lossen.

John Verbruggen

John is 30 jaar en een gevaar voor de maatschappij. Zijn moeder zegt dat hij niet te vertrouwen is, hij gaar vreemd met het hoertje Sacha en hij heeft grote schulden, die hij via zijn rijke vrouw wil aflossen, door haar te vermoorden en er met de erfenis vandoor te gaan. Daarvoor moet hij echter wel eerst een aantal andere roodharige vrouwen om het leven brengen. Uiteindelijk is het Vivienne die hem dood slaat.

Vivienne

De 37-jarige vrouw van de moordernaar, John. Ze zijn een jaar geleden getrouwd, maar ze heeft nu in de gaten dat het hem alleen om het geld te doen is geweest en dat ze gevaar loopt. Daarom neemt ze haar lot in eigen hand en vermoordt hem.

Quotes

"In de tuin vochten twee merels om een worm. Ze keek ernaar zoder het werkelijk te zien. Het gras moest gemaaid. Doordat ze 's avonds de beregeningsinstallatie aanzette, groeide het ondanks de hitte. Voor het maaien had ze John nodig, zelf was ze de zware machine niet goed de baas." Bladzijde 88
"Ze stond al in de hal toen ze zei: 'Is het waar dat haar haar is weggesneden?' 'Daar kan ik u geen informatie over geven.' 'Dus het klopt,' zei ze triomfantelijk." Bladzijde 141
"Detty's vader zag Vegter rondkijken, en zijn smalle mond vertrok. 'De andere helft van de meubels staat bij mijn ex.' Ex. Vegter had een hekel aan de aanduiding. Het was een modewoord geworden, zoals mensen vroeger spraken van 'mijn chirurg', of 'mijn psychiater', met dit verschil dat 'mijn ex' een goedkope bijklank had." Bladzijde 169

Thematiek

Misdaad: algemeen

Hierboven werd al geschreven dat het boek meer van een psychologische thriller weg heeft dan van een literaire thriller. Natuurlijk gaat het om een moord, maar tot het ontrafelen van de moordzaak komt het niet echt. De politie heeft eigenlijk te weinig sporen om tot een daderprofiel te komen. Dat is ook in de eerder delen het geval. De politieagenten zijn zeker geen helden in de zin van de ontdekkers van de misdaad. Het gaat dan ook in dit boek meer om het thema van de “whydunit” dan om de “whodunit”.

Motieven

Verliefdheid

Vegter doet eigenlijk niets aan de zaak. Hij houdt zich veel meer bezig met de gesteldheid van zijn collega Renee op wie hij al in deel I verliefd geraakt is. Hij benadert haar heel zorgvuldig en die houding lijkt vruchten af te werpen. Ze komt eerst bij hem in huis en aan het einde belooft ze ook daarin terug te keren.

Moord

In het boek wordt een moordzaak opgelost.

Regen

“De geur van regen” kan worden verklaard door de aandacht die de vertellers enkele keren aan de zinderende hitte en het verlangen naar regen geven. Dat loopt als een rode draad door de handeling.

Trivia

Lieneke Dijkzeul schreef ook korte verhalen voor de Donald Duck, de Taptoe en de Okki.

Titelverklaring

“De geur van regen” kan worden verklaard door de aandacht die de vertellers enkele keren aan de zinderende hitte en het verlangen naar regen geven. Dat loopt toch ook wel als een rode draad door de handeling

Maar de titel wordt ook letterlijk in de tekst genoemd.
Op blz. 265 merkt Vivienne op: "Het onweer dreef weg, maar de geur van regen hing in de lucht. Een schone, frisse geur als van wapperende, helderwitte lakens aan een waslijn. Een zuiverende geur."
De frisse geur van de regen staat hier derhalve symbool voor de zuiverende handeling die Vivienne doet. Ze besluit de moordenaar van Detty en de aanrander van Renée een lesje te leren. Ze laat zich niet zomaar vermoorden.

Structuur & perspectief

Structuur en/of verhaalopbouw 
Er zijn in totaal 36 hoofdstukken: deze hebben geen titel, wel zijn ze genummerd. Er zijn verschillende verhaallijnen van waaruit het verhaal wordt verteld. Het verhaal begint midden in de handeling en heeft een gesloten einde. De handeling wordt geheel chronologisch afgewerkt (een enkele keer wordt door Paul Vegter verwezen naar zijn huwelijk en de dood van Stef, zijn vrouw). Hij zet zijn charmeoffensief ten aanzien van zijn collega Renée dat in de eerste twee delen al gestalte kreeg, voort. Het derde deel kan overigens wel los van de andere delen worden gelezen.

Opvallend aspect is dat de hoofdstukken naar het einde toe steeds korter worden. De eerste 12 hoofdstukken nemen 115 bladzijden in beslag, de tweede 12 hoofdstukken 95 en de derde 12 slechts 55. Dat betekent dus een verhoging van het verteltempo en ook een snelle wisseling van perspectief. Dat komt de snelheid van de handeling ten goede.

Gebruikt perspectief 
Dijkzeul schrijft net als in de eerste twee thrillers in het zij/hijperspectief. Ook in deze thriller is er sprake van een meervoudige verteller. De ene is de hoofdfiguur in de reeks Paul Vegter, van wie we in deel 1 te horen hebben gekregen dat zijn vrouw Stef is overleden. De andere twee personages van wie binnenuit wordt verteld zijn John Verbrugge (de moordenaar) en zijn echtgenote Vivienne. Een enkele keer ligt het perspectief ook bij Renée.

Decor

De tijd van het verhaal 
De handeling van de gebeurtenissen speelt zich in ieder geval af in de 21e eeuw (de euro’s). Het is bovendien in een warme periode van het jaar. Waarschijnlijk dus in de zomer. Tussen de eerste poging tot moord en de tweede en de derde zitten maar enkele dagen. De vertelster Renée heeft het enkele keren over een week. Maar er worden weinig expliciete data en jaartallen genoemd. Dat gebeurde ook in de eerste twee delen niet. 
Eén keer wordt er in het boek een datum genoemd: vrijdag 9 mei. Dat zou kunnen betekenen dat het verhaal zich in het jaar 2008 afspeelt, want in dat jaar viel 9 mei op een vrijdag. Het verhaal speelt dan in juni/juli van datzelfde jaar.

De plaats van handeling 
Net als in de eerste twee afleveringen wordt er niet duidelijk verwezen naar een bepaalde stad.
Maar in de eerste twee delen over Paul Veger vormt Amsterdam het meest logische decor. Daarom is dit ook in dit derde deel zeer waarschijnlijk het geval.

Stijl

Hoewel Lieneke Dijkzeul qua ritme in haar boek overeenkomt met andere thriller schrijvers (ze schrijft pakkend en spannend), onderscheidt ze zich wel heel erg van haar collega's. Haar taal is wat complexer en schoner en ze maakt gebruik van metaforen. Ook gaat ze in op de betekenis en gevoel bij woorden. Voorbeelden hiervan zijn te zien bij de quotes.

Slotzin

'Dat zal ik doen,' zei ze. 'Maar bereid je erop voor dat ik terugkom.'

Beoordeling

Een goed geschreven verhaal, dat door de tempoverhoging aan het einde van de handeling spannend blijft. Dijkzeul schrijft eigenlijk meer een roman dan een thriller, omdat ze de dader door het gekozen perspectief al snel prijsgeeft. Door de vlotte stijl en dialogen behoort Dijkzeul tot het betere deel van de huidige generatie thrillerschrijfsters.
Voor scholieren daarom een geschikt nummer om op de literatuurlijst te plaatsen. Het boek leest snel (pageturner) en blijft spannend tot aan het einde. Een romantische relatie tussendoor is ook niet gek. De waardering van scholieren.com: 2 punten. Geschikt voor mavo, havo en vwo.

Recensies

"Alle ingredienten voor een goed boek zijn aanwezig en als lezer wil je maar één ding, en dat is doorlezen." http://www.vrouwenthrille...9041415004
"Een enkele keer is die beknoptheid een beetje teveel van het goede. De hoofdpersonages worden levensecht neergezet. Misschien is deze psychologische thriller geen boek vol snijdende spanning, onderhoudend geschreven is hij wel." http://www.mpobooks.nl/re...nregen.htm

Bronnen

Website van de schrijfster.
http://www.lienekedijkzeul.nl/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.907 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De geur van regen door Lieneke Dijkzeul"

Ook geschreven door Cees