Feitelijke gegevens
- 6e druk, 2010
- 335 pagina's
- Uitgeverij: Querido Slash reeks
Flaptekst
Hamayun zit in havo 4 en wil filmer worden. Maar eerst schrijft hij een toneelstuk over zijn eigen verleden. Over het dagelijks leven in Afghanistan, en de grappen die hij uithaalt met zijn vrienden. Over de nacht dat de Taliban zijn vader gevangennemen. Over de lange reis naar Europa. Over de aankmost in Nederland en over het wonen in een asielzoekerscentrum.
Eerste zin
Ik wou dat ik een kast met dvd'tjes had. En dat op elk van die dvd'tjes een dag uit mijn leven stond.Samenvatting
Hamayun wilde eerst chirurg worden, maar toen hij tijdens zijn eerste klassenuitje naar Utrecht zo goed films na kon spelen, ontdekte hij dat toneel toch meer voor hem is. Hij wordt uitgenodigd door Mevrouw Levanti om bij de toneelgroep op school te gaan. Maar er zitten eigenlijk alleen brugklassers in die groep, dus besluit hij zelf een eigen toneelstuk te gaan maken. Mevrouw Levanti is de enige docent op school die hij ooit eens zijn vluchtelingenachtergrond heeft verteld. Dus daar moet het toneelstuk over gaan, zodat meteen iedereen meer weet over zijn verhaal, maar ook meer leert over vluchtelingen in het algemeen.
In 'Documentary' vertelt Hamayun over zijn jeugd in Afghanistan. Hoe hij op 8-jarige leeftijd moest verhuizen naar Kabul uit vrees voor de terroristengroep de Taliban. Hij krijgt op zijn nieuwe school les over de sharia, helemaal volgens de regels van de Taliban. Het is streng, als je een fout antwoord geeft wordt je geslagen. Padar, zijn vader, wordt op gewelddadige manier door de Taliban uit huis meegenomen. Hij was kritisch op hun gedachtegoed en dat heeft hem in gevaar gebracht. Bashir, een vriendje van Hamayun, vlucht naar Iran. Hama raakt bevriend met Faisal, die veel kritiek heeft op de Taliban. Er verdwijnen steeds meer leraren op school. Hama en Faisal worden op straat aangevallen door een pro-Talibangroep. Zij grijpen Faisal en milimeteren zijn haar, volgens de sharia-regels. Samen met Madar en Faisal gaat Hama naar de gevangenis waar zijn vader opgesloten zit. Het gaat naar omstandigheden goed met hem, maar hij weet niet wanneer hij weer naar huis mag. Er wordt telkens gezegd dat het vast niet lang meer kan duren tot de Taliban weggaat, dat hun regering mislukt is en alles weer teruggaat naar normaal.
Uiteindelijk, na een jaar, komt zijn vader plots weer thuis. Hij gaat weer aan het werk en Faisal en Hama worden nu ook naar een Engelse school gestuurd. Op een dag komen ze bij het Teaching Center aan, en dan horen ze van Said, een jonge Talib, dat hun leraar is doodgereden door de Taliban. Oom Aaron en tante Sanya vluchten naar Pakistan, de Taliban is hun op het spoor door de kritiek die Aaron een tijd geleden gegeven heeft. Op een nacht valt de Taliban het huis van Hamu binnen, ze willen Padar maar die is niet thuis. Ze blijven net zo lang daar totdat hij thuiskomt. Hamu moet gewoon naar school de volgende dag, maar als die uit is, is de Taliban nog steeds niet weg. Hij neemt afscheid van Faisal, daarna moet hij zijn spullen pakken in en in de auto bij Noorahmed stappen. Ze gaan vluchten, weg, naar een ander land.
In 'roadmovie' gaat Hama met zijn ouders en andere familieleden op weg naar een veiligere plek, Kandahar. Dit doen ze in een bus, waar ook andere vluchtelingen in zitten. Ze worden onderweg gecontroleerd door de Taliban, maar mogen toch doorreizen. Als ze in Iran zijn aangekomen veranderen ze meteen van kleding. De Taliban is daar niet aan de macht, dus zijn ze veel vrijer. Zijn moeder hoeft geen burka aan en mag zich vrij bewegen, zonder verplichte begeleiding van een man. Ze horen daar van het plan om door te reizen naar Europa, als ze de reisagent in Iran kunnen vinden. Ze moeten wachten tot de nieuwe paspoorten hebben, Hama telt de dagen door streepjes op de muur. Als ze die eenmaal hebben, moeten ze naar Kazachstan vliegen. Ze krijgen niet de route van de reisagent, die houdt hij geheim om zijn geld te waarborgen, hoewel ze al veel geld betaald hebben voor het hele gezin. Hama schrijft alles van de reis op in zijn dagboek, zodat hij niets vergeet. Ze zijn te voet onderweg als ze via een radio horen over de aanslagen op 11 september 2001, wanneer terroristen van Osama Bin Laden, de Taliban, in de Twin Towers vliegen. Een aantal dagen later horen ze dat de Amerikanen de Taliban verslagen hebben in Afghanistan. Sommigen in het reisgezelschap denken erover om terug te keren, maar de ouders van Hama denken er niet aan. Na een enge tocht, te voet maar ook opgepropt in auto’s, kunnen ze eindelijk een stuk met de trein. Uiteindelijk worden ze ergens met een busje gedumpt. Als ze vragen waar ze zijn, aan een willekeurige beveiliger die ze tegenkomen krijgen ze te horen: Amersfoort.
In ‘reality show’ vertelt Hama eerst over hoe hij een asielzoeker werd. Hoe ze door de politie met een strippenkaart op de bus naar het AZC werden gezet. Het is bijzonder vol daar, onwijs veel verschillende mensen moeten op ze wachten. Ze worden elk afzonderlijk ondervraagd door de marechaussee, om erachter te komen of ze voor legale redenen in Nederland zijn. En eindelijk, ze zien ook Bashir terug. Hij was eerder naar Europa gereisd met een neef en het was onduidelijk of ze elkaar ooit terug zouden zien. Ze mogen in het AZC in Amersfoort blijven, zodat ze dichterbij Bashir, die daar woont, kunnen blijven. Hama wordt verliefd op een Syrisch meisje Ouaffa en hij maakt een paar vriendjes. Uiteindelijk mag hij eindelijk naar school, zodat hij ook Nederlands leert. Terwijl steeds meer mensen om hen heen het bericht krijgen te mogen blijven, krijgt de familie van Hama het bericht dat het asielverzoek wordt afgewezen. Ze gaan in beroep, wat ze ten minste nog een jaar in Nederland oplevert.
Hama gaat naar de OAM, Opleiding Anderstaligen Middelbaar, waar hij vrienden wordt met de Palestijnse Raed. Ze nemen samen de krantenwijk van Bashir over, waardoor ze wat geld verdienen om lekkers te kopen bij de Super de Boer. Op de OAM wordt er veel aandacht besteed aan toneel, waardoor Hama in toenemende mate geïnteresseerd raakt in acteren en films.
De rechtszaak van hun hoger beroep wordt gehouden en hun advocaat, dhr. Stark, komt bijna te laat. In de rechtszaak wordt er veel gezegd wat Hama niet begrijpt. Als uiteindelijk, een paar weken later de uitslag komt, is het geen goed nieuws. De IND heeft alles goed gedaan volgens de rechter en dus was hun besluit ook goed. De familie besluit een nieuwe advocaat in de arm te nemen. Ze moeten naar Ter Apel om daar een achtenveertiguursproces te doorstaan, een snelle IND-procedure waarin alles nog een keer opnieuw doorgenomen wordt voor een laatste asielaanvraag. Hama wordt verhoord door een IND-medewerker, die vanuit zijn perspectief over de situatie wil horen. Hama ratelt maar door, totdat de medewerker voorstelt dat hij los van zijn ouders meer kans maakt om te mogen blijven dan gezamenlijk. Omdat hij zulke goede cijfers haalt, omdat hij potentie toont om iets van zijn leven te kunnen maken in Nederland. Maar dat wil hij niet, want dat zou kunnen betekenen dat hij zijn ouders in de toekomst niet meer zal zien. Opnieuw wordt hun dossier afgewezen en ze dienen Nederland binnen 24 uur te verlaten. De advocaat regelt nog een afspraak voor ze in Ter Apel, waardoor ze opnieuw een half jaar winnen. Helaas wordt ook dit verzoek weer afgewezen en zijn er geen opties meer. Ze zijn officieel illegaal.
Hama krijgt een vriendin, Yuliya, een meisje dat vaak komt winkelen in de avondwinkel waar hij werkt. Hij werkt verder aan zijn toneelstuk en organiseert audities en repetities. Hij weet steeds minder goed waar hij nu thuishoort, nu hij zeker weet dat hij eigenlijk niet in Nederland mag blijven. Omdat ze niet meer in het AZC mogen wonen na hun afwijzingen, woont de hele familie in het appartement van Bashir. Ze worden echter gerapporteerd aan de politie, die ze komt halen omdat ze illegaal zijn. Ze worden van Padar gescheiden, die wordt in zijn eentje overgebracht naar Kamp Zeist. Madar en Hama mogen nog één nacht terug naar huis, daarna worden zij door de vreemdelingenpolitie opgehaald. Hij belt met mevrouw Levanti, om te vertellen dat zijn toneelstuk Strippenkaart nu niet meer door kan gaan. Zij biedt hem alle mogelijke hulp nog aan, om ervoor te zorgen dat ze toch mogen blijven. Ze doen er alles aan, maar niets is zeker. Het gezin wil graag langs bij Padar, die gevangen zit in Kamp Zeist. Echter, als er eenmaal een mogelijkheid tot ontmoeting is geweest, worden ze geweigerd omdat ze geen legitimatiebewijs hebben.
Er zijn twee eindes voor dit verhaal geschreven, onder 'Science fiction'. In 'Happy Ending' wordt Padar uiteindelijk vrijgelaten, nadat hij nogmaals door het IND is verhoord op Schiphol. Strippenkaart kan uitgevoerd worden en het is een groot succes. Hama maakt havo af, dan vwo en wordt daarna toegelaten op de filmacademie. Het gezin verhuist naar een grotere flat, Bashir maakt een reis naar Canada waar hij altijd zo van droomde. Er is een nieuwe regering die alles nogal wat makkelijker maakt voor vluchtelingen. En uiteindelijk, op het allerlaatst krijgt Hama toch nog een e-mail van een oude bekende: Faisal. In 'Alternative ending' wordt Padar ook vrijgelaten, maar worden zijn verzoeken voor asiel nog steeds afgewezen. Er zijn geen opties meer om in beroep te gaan. Hama zit in zijn eindexamenjaar maar weet niet waarom hij goede cijfers zou halen. Het gezin probeert misschien nog onder gedwongen deportatie naar Afghanistan uit te komen door eerst te vluchten naar Canada, misschien dat het daar wel lukt, zoals Bashir zegt.
Dit verslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
een scholier
een scholier
word het in chronologische volgorde verteld?
2 maanden geleden
Antwoorden