Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

De gele scooter door Elle van den Bogaart

Zeker Weten Goed
Foto van Jessica
Boekcover De gele scooter
Shadow
  • Boekverslag door Jessica
  • Zeker Weten Goed
  • 19 mei 2015
Zeker Weten Goed

Boekcover De gele scooter
Shadow
De gele scooter door Elle van den Bogaart
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 4e druk, 2003
  • 143 pagina's
  • Uitgeverij: Uitgeverij Van Holkema & Warendorf

Flaptekst

Spike is woedend. Op zijn vader, die hem een verrader vindt. Op de leraar techniek die hem vanmiddag dwarszat. Op de jongen die de koplamp van zijn scooter kapot heeft gemaakt. En zeker op het meisje dat opeens vlak voor hem op de weg gaat fietsen.

Wies schrikt zich rot als ze bijna wordt aangereden door een jongen op een scooter. Ze had hem totaal niet aan horen komen. Wanneer hij haar uit begint te schelden, scheldt ze terug. Maar dan pakt de jongen een mes.

Isis fietst in haar eentje over de lange Wessellaan. In de berm ziet ze een gele scooter staan. Als ze vanuit de struiken een meisje hoort gillen, beseft ze dat er iets helemaal mis is. Wat moet ze doen?

Op een regenachtige middag in oktober kruisen de paden van Wies, Isis en Spike elkaar. Vanaf die dag is niets meer hetzelfde.

Eerste zin

'Waarom moet het nu altijd regenen als wij getennist hebben?' roept ze tegen Simone.

Samenvatting

Als Isis na tennis over de Wessellaan fietst, valt haar een gele scooter op. Terwijl ze doorfietst bedenkt ze zich wie zijn scooter daar laat staan. Ze kan het namelijk niet begrijpen dat iemand zin scooter zomaar langs de weg zet. Terwijl ze in gedachten zit, hoort ze vanuit de bosjes gegil. Dan begrijpt ze het: de eigenaar van de gele scooter is iemand aan het verkrachten. Isis roept wat, en besluit onmiddellijk naar huis te fietsen. Als ze snel naar huis wil fietsen komt de jongen op de scooter achter haar aan. Hij bedreigt haar met een mes en zegt haar dat ze het aan niemand door mag vertellen. Als ze dat wel doet, doet hij hetzelfde bij haar.

Als Isis thuis komt vertelt ze haar ouders wat er is gebeurd. Ze besluiten de politie in te lichten. Ondertussen is het meisje dat verkracht is, Wies, op krachten gekomen en door een voorbijganger naar huis gebracht. Ook Wies haar ouders hebben de politie ingelicht. De politie besluit bij zowel Isis als Wies thuis te komen, zodat ze het één en ander kunnen bespreken.

Wies heeft ontzettend veel last van haar enkel. Toch moet ze eerst naar het politiebureau om te vertellen wat er gebeurd is. Daarnaast moet ze lichamelijk onderzoek krijgen, omdat er nog sporen van de verkrachter op haar lichaam kunnen zitten. Dit wordt allemaal gedaan door een hele lieve arts. Wies vindt het doodeng, maar weet dat ze het moet ondergaan. Ook moet ze, voor het geval dat ze zwanger is, een morning- afterpil nemen.

De dagen na de gebeurtenis zijn erg zwaar voor Wies. Ze wordt af en toe gillend wakker omdat ze bang is. Daarnaast heeft ze haar enkel gekneusd, waardoor ze op krukken loopt. Ook voor Isis is het zwaar. Ze is geschrokken van wat ze heeft meegemaakt, en vraagt zich af hoe het met Wies gaat.

Ondertussen maakt de verkrachter, Spike, zich druk om de plaats waar het gebeurd is. Hij is er namelijk achter gekomen dat hij daar zijn mes verloren is. Hij beseft zich dat zijn DNA op dit mes aanwezig is, waardoor hij door de politie mogelijk gevonden kan worden.

Als Isis een paar dagen later met haar moeder boodschappen doet, bedenkt ze zich ineens waar ze de jongen van kent. Ze heeft al dagen het gevoel dat ze de jongen ergens van kent, maar ze kon al die tijd niet plaatsen waar ze de jongen van herkende. Ineens weet ze het: de jongen is pizzabezorger.

De vader van Isis besluit onmiddellijk de politie in te lichten. De politie zegt hier wat mee te kunnen en gaat op onderzoek uit.

De politie heeft met de baas van de jongen afgesproken dat ze hem op komen zoeken tijdens het werk. Isis moet mee, om te bevestigen dat het echt om de jongen gaat. Ze vindt het erg spannend. Ze is bang dat de jongen haar herkent. De politie bevestigt echter dat haar niks kan gebeuren.

Als ze bij de pizzeria zijn aangekomen, blijkt het inderdaad de jongen van de bedreiging te zijn. De jongen wordt onmiddellijk aangehouden en meegenomen naar het politiebureau. Hier wordt hij verhoord.

Spike houdt echter zijn poot stijf en doet alsof hij van niks weet. Hij denkt dat het in zijn voordeel werkt als hij helemaal niks zegt, dus hij vertelt niks aan de politie. Uiteindelijk wordt ook door Wies bevestigd dat Spike de jongen is die haar verkracht heeft.

Wies en Isis zijn allebei blij dat de jongen in de gevangenis zit. Ze hebben nu het idee dat ze weer door kunnen gaan met hun leven. Wies heeft het af en toe nog erg lastig met alles wat er gebeurd is, maar probeert haar leven zo goed mogelijk op te pakken. Ze is zelfs verliefd geworden op een jongen uit haar klas: Kay.

Als Wies een paar dagen later samen met Kay naar een feest gaat, ontmoet ze daar ineens Isis. De twee praten met elkaar over de gebeurtenis en vragen hoe het met hun gaat. Ze vinden het beide erg fijn dat ze contact hebben met de ander.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Wies

Wies wordt op een regenachtige middag in oktober verkracht aan de Wessellaan. Een jongen heeft haar van haar fiets in de bosjes geduwd, waarna hij haar verkracht heeft. Omdat Wies op dat moment heel erg in paniek raakt, weet ze niet veel meer van de gebeurtenis. Het enige dat haar bij is gebleven is de angst die ze op dat moment voelde. Ze weet dan ook niet of de jongen echt in haar gekomen is. Wies is een erg dapper meisje. Ze heeft het erg moeilijk met de gebeurtenis, maar probeert zich eroverheen te zetten. Ondanks het feit dat ze er niks aan kan doen, schaamt ze zich toch een beetje. Ze is sterk en weet de gebeurtenis stapje voor stapje te verwerken.

Spike

Spike is de jongen op de gele scooter die Wies verkracht en Isis bedreigt. Hij weet goed waar hij mee bezig is, maar heeft achteraf geen spijt van zijn daad. Hij is alleen maar bang dat hij gepakt wordt door de politie. Spike leidt voor de buitenwereld een normaal leven. Hij heeft veel vrienden en werkt bij een pizzeria. Niemand had gedacht dat Spike zoiets zou doen. Uiteindelijk wordt Spike door de politie opgepakt.

Isis

Isis komt erachter dat er op de Wessellaan een meisje verkracht wordt. Ze weet niet wat ze moet doen, en besluit zo snel mogelijk naar huis te fietsen. Ze is zo in shock dat ze even niet weet wat ze moet doen. Als ze vervolgens aan haar ouders vertelt wat er gebeurd is, besluiten ze de politie in te lichten. Isis is erg bang omdat ze bedreigd is door Spike. Toch laat ze zich niet kennen, en gaat ze met al haar tips naar de politie. Dit zorgt ervoor dat Spike opgepakt wordt. Isis is een heel aardig meisje, dat zich vaak druk maakt om haar medemens. Daarnaast is ze heel goed in relativeren.

Kay

Kay is de jongen op wie Wies een oogje heeft. Later in het verhaal blijkt dat Kay ook een oogje op Wies heeft. Kay is ontzettend lief voor haar, en doet er alles aan om haar afleiding te geven.

Quotes

"Ze kijkt hem na. Ze staat midden op de weg, vastgenageld aan de grond, de tranen rollen over haar wangen. Ze probeert weer op te stappen, maar haar voet schiet opnieuw van de trapper. Ze rent een stukje met de fiets aan haar hand, staat stil en probeert het nog een keer. Het lukt haar nu wel op te stappen. " Bladzijde 8
"Verder zit er een politieagent aan het grote bureau. Het is niet een van de agenten die eerder bij haar thuis waren. Het is een grote stevige man met een vriendelijk gezicht. Hij pakt een paar blaadjes uit een la van zijn bureau en legt ze voor zich neer. " Bladzijde 38
"‘Pap, ik ken die jongen. Hij heeft vorige week de pizza’s bezorgd. Ik weet het zeker. Kom vlug naar beneden, dan bellen we de politie.’ ‘Rustig meisje, ik kom zo meteen, rustig aan.’ Als ze met zijn drieën in de woonkamer zitten, toetst haar vader het nummer van de politie in. Hij wordt doorverbonden. Het duurt een tijdje, maar dan zegt haar vader: ‘Met hans Kramer, de vader van Isis’. " Bladzijde 107
"De handboeien gaan op slot en de persoon die achter hem staat, voelt in zijn broekzakken, eerst voor, dan achter. De briefjes van vijftig worden eruit gehaald en weer teruggestopt. Dan voelt hij de handen in de binnenzakken van zijn jas glijden. Zijn mobieltje, de tang en de andere schroevendraaier worden eruit gehaald. " Bladzijde 126

Thematiek

Verkrachting

De verkrachting van Wies staat centraal in het verhaal. Als Isis na het tennissen over de Wessellaan fietst, hoort ze een meisje vanuit de bosjes schreeuwen. Isis beseft zich onmiddellijk dat er iets aan de hand is en vermoedt dat er iemand verkracht wordt. Ze besluit naar huis te gaan en het aan haar ouders te vertellen. Zowel Wies als Isis nemen contact op met de politie. Beide hebben ze het erg moeilijk met de verkrachting. Wies vindt het erg dat ze verkracht wordt, en voelt zich ontzettend vies. Daarnaast heeft ze nog regelmatig nachtmerries over de verkrachting. Isis vindt het echter naar wat ze gezien heeft en vraagt zich constant af hoe het met het verkrachte meisje gaat. Het hele verhaal draait dus om de verkrachting van Wies.

Motieven

Schuldgevoel

Het motief schuldgevoel kan van twee kanten benaderd worden. De verkrachter van Wies, Spike, heeft geen schuldgevoel na de verkrachting. Hij vindt zich namelijk erg zielig om zijn eigen leven. Het enige waar hij zich druk om maakt is of de politie erachter komt wie hij is. Isis kampt echter wel met een schuldgevoel. Zij is het meisje die de verkrachting heeft opgemerkt. Ze vraagt zich constant af of ze wel goed gehandeld heeft en of ze het meisje niet had moeten helpen.

Verdriet

Zowel Wies als Isis hebben erg veel verdriet om de verkrachting. Wies vindt het vreselijk wat er met haar gebeurd is, terwijl Isis geschrokken is van wat ze gezien heeft. Daarnaast heeft Spike, de verkrachter, Isis bedreigd. Nu ze naar de politie gegaan is is ze bang dat hij haar wat aan zal doen.

Zinloos geweld

Zinloos geweld speelt een grote rol in dit verhaal. Spike heeft Wies met grof geweld op de grond gekregen en verkracht. Hij heeft haar zo hardhandig aangepakt dat ze een gekneusde enkel heeft.

Liefdesrelatie: jeugdliefde

Nadat Wies verkracht is, vindt ze het moeilijk om mensen te vertrouwen. Als er echter een jongen uit haar klas, Kay, langskomt beseft ze zich dat ze toch nog verliefd kan worden. Ze wordt namelijk verliefd op Kay. Ook Kay is verliefd op Wies. Samen doen ze leuke dingen en proberen ze de nare dingen te vergeten.

Trivia

De schrijfster van dit boek, Elle van den Bogaart, schreef deze roman over een meisje dat seksueel misbruikt is. Voordat Elle van den Bogaart schrijfster werd, heeft ze namelijk als psychologisch assistente in Eindhoven gewerkt. Hier kwam ze zulke heftige verhalen tegen dat ze besloot om over deze heftige verhalen boeken te schrijven.

Titelverklaring

De titel ‘De gele scooter’ is eenvoudig uit te leggen. Als Isis op een middag in oktober over de Wessellaan fietst, ziet ze een gele scooter langs de weg staan. Ze snapt niet wat die gele scooter daar doet, omdat ze zich niet voor kan stellen dat iemand zijn scooter zomaar langs de weg laat staan. Als ze verder fietst hoort ze een meisje gillen. Isis beseft dat er iets aan de hand is en weet niet wat ze moet doen. Ze besluit zo snel mogelijk naar huis te fietsen, omdat ze vermoedt dat iemand verkracht wordt.

Als Isis naar huis fietst wordt ze achtervolgt door een jongen die op de gele scooter rijdt. Hij bedreigt haar en zegt dat ze aan niemand mag vertellen wat ze gezien heeft. De jongen op de gele scooter heeft namelijk een meisje verkracht.

Structuur & perspectief

Wies, Isis en Spike vertellen elk in afwisselende hoofdstukken hun  verhaal over de regenachtige middag in oktober. Deze hoofdstukken zijn vanuit het personaal perspectief geschreven. Dit perspectief wordt ook wel het hij/zij perspectief genoemd.

Onderstaand een quote van het gebruikte perspectief:
‘Hij gooit de schoenen van de bovenste plank en vindt de lamp. Hij werkt nog. Hij stopt hem in zijn broekzak, doet het licht in zijn kamer uit en sluit de deur. Dit keer loopt hij rustig de trap af en zegt tegen zichzelf: ‘Ik moet goed nadenken.’ – bladzijde 37

De hoofdstukken zijn te herkennen aan de naam Wies, Isis of Spike die boven een nieuwe bladzijde staat. De naam geeft aan wie van de drie personen in het verhaal aan het woord is.

Decor

In welke stad het verhaal zich precies afspeelt is niet duidelijk. Isis komt er op de Wessellaan achter dat er een meisje verkracht wordt.  Het verhaal speelt zich dan ook in de stad af waar de Wessellaan gelegen is. Waar dit precies is, is niet bekend.

Het verhaal speelt zich in de huidige tijd af omdat er gebruik wordt gemaakt van mobiele telefonie. De verteltijd van het verhaal is ongeveer achttien dagen.

Stijl

De schrijfstijl van Elle van den Bogaart is eenvoudig. Er worden weinig moeilijke woorden en zinsstructuren gebruikt, waardoor het verhaal erg vlot wegleest. Daarnaast is het verhaal voornamelijk opgebouwd uit dialogen. De beschreven gesprekken tussen verschillende personages vormen dus het verhaal.

Er wordt echter wel regelmatig gebruik gemaakt van vergrootwoorden. Hierdoor krijgt het verhaal vorm.

 Onderstaand een quote die de gebruikte structuur illustreert:
‘Ze voelt zich even heel erg gelukkig. Omdat ze kan voelen dat niet alle jongens zo rot zijn, maar nog meer omdat ze zijn aanwezigheid zo fijn vindt. Ze legt haar hoofd op zijn schouders. Kay geeft er een kus op.’ – bladzijde 124

Slotzin

'Zullen we dansen?' vraagt ze aan het meisje.

Beoordeling

Voor de jongere lezers is dit zeker een boek dat interessant is om te lezen. Omdat het verhaal vanuit verschillende personages verteld wordt, is het verhaal erg boeiend om te lezen. De lezer krijgt namelijk van verschillende kanten het verhaal mee.

Daarnaast denk ik ook dat jonge lezers wat kunnen leren van het verhaal. Het verhaal draait om een verkrachting en ik denk dat veel jongeren van dit verhaal kunnen leren hoe ze moeten handelen bij enge en onbekende situaties.

Al met al vond ik het dus een leuk verhaal! Het boek is eenvoudig te lezen. Vanwege de makkelijke schrijfstijl raad ik het voornamelijk jonge lezers aan om dit boek te lezen.

Recensies

"Behalve een spannend verhaal heeft de kersverse schrijfster ook een informatief boek willen schrijven, hoewel dat op de tweede plaats komt. Met de zedenpolitie in Eindhoven heeft ze diverse keren gesproken en ook heeft Van den Bogaart bijvoorbeeld een kijkje mogen nemen in de verhoorruimten voor kinderen. Door die research hoopt ze zo realistisch mogelijk zaken te kunnen beschrijven. 'Kinderen pikken het niet als iets niet klopt.'" http://www.ellevandenboga...200330.php

Bronnen

Ellen van den Bogaart
http://www.ellevandenboga...hp?lang=EN
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.321 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De gele scooter door Elle van den Bogaart"

Ook geschreven door Jessica