Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

De doorbraak door Simone van der Vlugt

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover De doorbraak
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Zeker Weten Goed
  • 22 oktober 2017
Zeker Weten Goed

Boekcover De doorbraak
Shadow
De doorbraak door Simone van der Vlugt
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 3e druk, 2017
  • 280 pagina's
  • Uitgeverij: Prometheus

Flaptekst

De jonge Romée breekt door als zangeres na een desastreuze jeugd met een tirannieke vader. Maar alle plotselinge roem en succes maken haar niet gelukkig. Haar broer Rob, het enige familielid met wie ze het goed kan vinden, raakt vermist op zijn wereldreis. In haar professionele leven wordt ze beschuldigd van plagiaat en geterroriseerd door een anonieme stalker. Romée trekt zich steeds meer terug en probeert wanhopig grip op haar leven te krijgen. Op het randje van een burn-out gaat ze op zoek naar Rob, maar de zoektocht is niet zo eenvoudig als ze dacht.
Om antwoorden te krijgen moet Romée terug naar haar ouderlijk huis, waar oude wonden worden opengereten.
Intussen komt haar stalker steeds dichterbij. Wat is de waarheid, en wie kan ze vertrouwen?

Eerste zin

De laatste tijd kan ik overvallen worden door een gevoel van vervreemding. Op zo'n moment kijk ik als een toeschouwer naar mezelf, alsof ik uit mijn lichaam ben gestapt. Dan ben ik de connectie met mezelf kwijt en vraag ik me af wie ik ben.

Samenvatting

In het eerste hoofdstuk ontmoet Romée Walraven haar therapeute Nicole die haar vragen begint te stellen over de situatie waarin Romée zich bevindt: ze heeft een enorme inzinking als zangeres . Daarna worden we meteen door de ik-vertelster in het verleden geplaatst. Romée wordt in Anna Palowna groot gebracht in het gezin van een strenge bollenboer.
Ze had een vrij tirannieke vader die haar vaak dingen verbood  zoals het meedoen aan de schoolmusical en het volgen van een opleiding aan het conservatorium. Ze heeft twee broers Rob en Niels en vooral Rob neemt het voor haar op. Dat levert vaak conflictsituaties op. Daarnaast heeft Romée nog een schoolvriendin Evy en een vriendje Axel die muzikaal is en met wie ze samen speelt.
Na weer een incident waarbij ook Rob betrokken is, loopt Roméé weg van huis. Haar broer Rob zal binnenkort ook het huis verlaten om een backpackersreis te maken en dan ziet ze het niet meer thuis zitten. Ze trekt naar Amsterdam waar ook Axel studeert,  maar ze heeft geen adres van hem. Ze zwerft dus maar wat op straat. Een meisje in een wat shabby hotel geeft haar soms onderdak. Deze Laura vertelt ze over Axel.  Op straat overdag ontmoet Romée een Syrische vluchteling Mahmoud die ook muziek maakt. Zij treedt met hem op en vangt wat geld.  Ze ontmoet ook Axel weer omdat Laure pogingen heeft gedaan hem te vinden. Hij laat haar enkele nachten bij hem slapen, hoewel hij een vriendin heeft die dit maar niets vindt. Ook hebben ze seks met elkaar.

Ze heeft geen contact met Rob o.a. omdat ze haar telefoon niet heeft. Ze gaat een keer stiekem naar huis en pakt haar telefoon weg. Niels betrapt haar en vertelt haar dat Rob ook weggegaan is en dat ze niets meer van hem hebben gehoord.

Laura heeft een filmpje opgenomen van het optreden van Mahmoud en Romée en dat op You Tube  gezet. Dat wordt een succes en een platenmaatschappij heeft wel interesse. Na een testopname krijgt ze een contract, maar Axel niet. Die wordt jaloers en ze gaat bij hem weg. Ze krijgt een manager Casper  en de toekomst lijkt een stuk positiever. Ze wordt beroemder en ontmoet ook Laura weer. De beroemdheid heeft echter ook nadelen. Zo wordt ze gestalkt door ene Michael, die haar op straat en thuis blijft lastig vallen. 

In Amsterdam ontmoet ze ook haar oude schoolvriendinnetje Evy weer die haar vertelt dat ze op broer Rob verliefd was, maar dat daar altijd Romée tussen had gezeten. Het bezorgt Romée een schuldgevoel. In het muziekwereldje ontmoet ze Kai, een niet heel begaafde drummer met wie ze ook weer een seksrelatie onderhoudt. Intussen heeft Axel haar beschuldigd van plagiaat. Hij wil ook een graantje meepikken van het succes.  Dat soort dingen en het feit dat ze slachtoffer wordt van een inbraak haalt RTL Boulevard. Ze heeft gemerkt dat er steeds dingen in haar huis  zijn die er niet thuis horen (sjaal, sigaretten, aftershave) Maar er zijn geen braaksporen. Ook treft de politie na onderzoek verse spermasporen in haar bed aan. Wie stalkt haar en wie breekt in?

Romée verhuist, wordt gevraagd voor een benefietoptreden in Paradiso en vraagt Kai om haar te begeleiden. Vanwege de stalker en de inbraken krijgt Romée een paniekaanval en ze roept de hulp van een stalkingspecialist in. Die raadt haar aan op reis te gaan  en Romée besluit naar Kaapverdië te gaan. Rob zou daarheen vertrokken zijn. Maar niemand herkent zijn foto daar en met hulp van een local hero Leonardo reist  ze het eiland Sal rond. De queeste levert echter niets op. Terug in Nederland wordt ze opgevangen door Kai. Hij vertelt haar dat  Rob nooit in een vliegtuig naar Kaapverdië heeft gezeten. Romée stort in, maar krijgt om op te treden toch pillen van Laura. De politie heeft stalker Michael opgepakt, maar hij blijkt niet de inbreker te zijn, wel haar stalker. 

Romée maakt weer een tocht naar huis. Ze ontmoet haar broer weer en ook haar boze vader. Ze wil weer weglopen, maar besluit dan toch terug naar haar huis te lopen. Daar wacht haar moeder op haar en die onthult het geheim dat Rob nooit vertrokken is, maar slachtoffer werd van een ongeval. 

Roméé vertelt der lezer dat ze bijzondere gevoelens voor Rob had en dat ze hem op de bewuste middag van de ruzie had proberen te verleiden. Vader had hen betrapt en dat incident was echt uit de hand gelopen. Terwijl Romée vertrokken was, was het tot een handgemeen tussen vader en zoon gekomen en Romées moeder had een marmeren tafeltje naar Rob gegooid. Dat had zijn achterhoofd getroffen en hij was dodelijk gewond geraakt.  Ze hadden hem op het erg begraven en rond verteld dat hij vertrokken was. Maar moeder vertelt nog een ander geheim: Romée was niet het echte kind van haar vader. Moeder was na een fietstocht verkracht en Romée was het biologisch overblijfsel van die daad. De vader van Rob had het nooit goed geaccepteerd en haar achtergesteld.  Het verklaart wel de erotische gevoelens van Romée voor Rob.  Hij was slechts haar halfbroer. Zijn lichaam was onder de Japanse kers in de tuin begraven. Romée gaat weer weg van huis. Ze stort in. Laura die haar altijd pillen gaf, helpt haar. Maar het is geen gewone paracetamol. Tijdens het benefietconcert in Paradiso gaat het mis. 

Zo zijn we weer bij het begin van de thriller. Het is een dag na het gesprek met Nicole. Romée is weer moe maar heeft haar gitaar gepakt en componeert voor het eerst sinds lange tijd een liedje. Laura komt op bezoek en vertelt over de recensies in de kranten over het optreden in Paradiso en het drugsgebruik.  Romée kaatst de bal terug en zegt dat ze de amfetamines van Laura moet hebben gekregen. Uiteindelijk bekent ze. Ze had het gedaan om wraak te nemen. Ze had een relatie gekregen met Axel. Ze verwijt Romée dat ze nooit aan Axel heeft gedacht of aan het zieke dochtertje van haar manager. Ze is een grote egoïst. Dan ziet Romée het heel erg scherp.  Laura heeft haar uit jaloezie lastig gevallen, drugs gegeven en de inbraken gepleegd.  Op dat moment komt Nicole ook binnen. Romée vertelt dat ze weer een liedje heeft gecomponeerd: voor haar broer. Titel "Gone and died."
Nicole zegt: "Zullen we het dan vandaag maar eens over je broer hebben? Er zit daar nog veel onverwerkt verdriet."  

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Romée

Romée is een jonge meid die opgroeit in een boerengezin. Haar vader doet niet erg aardig tegen haar. Ze kan goed zingen, maar mag van hem niet meedoen met de schoolmusical. Ook mag ze niet naar het Conservatorium. Hij is ook streng als ze bijvoorbeeld te laat voor het eten komt. Later blijkt dat dit komt doordat ze eigenlijk niet zijn eigen kind is. Ze is geboren uit een verkrachting. Haar broer Rob die het vaak voor haar opneemt, is dus eigenlijk een halfbroer. Ze voelt meer dan gewone gevoelens voor hem en ze vrijen een keer vlak voordat ze uit het huis vlucht. In de tijd ervoor heeft ze aan haar vriendin Evy duidelijk gemaakt dat ze het niet op prijs stelt dat die met Rob iets heeft. Er is dus ook sprake van jaloezie. In Amsterdam kun je ook vraagtekens zetten bij het gedrag van Romée. Is ze zo onschuldig als ze zich voordoet? Heeft ze toch niet een vorm van plagiaat gepleegd. Heeft ze de arme Syrische vluchteling Mahmoud niet financieel misbruikt? Ze zit gecompliceerder in elkaar dat ze doet voorkomen. is het feit dat Ron slechts een halfbroer is een excuus om bijna incest te plegen? Is ze zelf niet verantwoordelijk voor het innemen van drugs. Zo zijn er heel wat vragen over Romée te stellen. Moet ze niet naar de politie om aan te geven wat er met Rob is gebeurd? Romée Walraven is geen tabula rasa.

Quotes

"Ik moet oppassen dat ik niet te veel vanuit mijn emoties rreageer. Boosheid, verdriet, gekwetstheid, ze liggen altijd op de loer. Volgens mijn familie heb ik ene kort lontje, zelfs denk ik dat ik hoogsensitief ben. Daar heb ik eens een boek over gelezen en ik herkende er veel in. " Bladzijde 8
"Ik wist niet dat het verlangen naar iemand zo sterk kon zijn. Mijn lichaam leek een eigen leven te leiden, buiten mij verstand om. Ik kust hem vurig en drukte me tegen hem aan. Nog heel even voelde ik Robs weerstand, toen kuste hij me terug." Bladzijde 263
""Je vader heeft me gered", zei ze. "en daarvoor zal ik hem altijd dankbaar zijn." Niet-begrijpend keek ik haar aan. "Gered waarvan? Ze vouwde haar handen. "Een jaar na de geboorte van Niels ben ik verkracht." [....] "Je bedoelt.... Je was zwanger geraakt. Van die man". " Bladzijde 256
"Een hoog gepiep vulde mijn hoofd, steeds scheller, alsof mijn microfoon buiten mij om was gaan zingen, zo hard dat ik zelfs het fluitende publiek niet meer kon horen en mijn hoofd uit elkaar leek te barsten. Ik zag vlekken voor mijn ogen en ik wist zeker dat ik zou stikken, voor het oog van de wereld, helemaal alleen. " Bladzijde 273
"Lange tijd stond ik aan het graf, ging terug in mijn geheugen en beleefde, het afgelopen jaar opnieuw. Al die tijd bleef mijn moeder zwijgend naast me staan. Ze huilde, maar ik troostte haar niet. Ik had genoeg aan mijn eigen verdriet." Bladzijde 261

Thematiek

Misdaad: whodunit

Het thema van de thriller is zoals zo vaak een moordzaak waarvan de oplossing in de loop van het verhaal wordt verteld. In dit geval gaat het eigenlijk meer om een geval van dood door schuld. Rob is door een ongeval om het leven gekomen en de familie heeft het lichaam op het eigen boerenerf begraven.

Motieven

Incest

De liefdesrelatie die ontstaat tussen Romée en Rob is bijna incestueus. Rob is haar halfbroer en op een dag worden ze in een omhelzing aangetroffen door de stiefvader van Romée. Die wordt boos. In dit motief zit dus ook het motief van de relatie tussen een halfzus en halfbroer

Wraak

Aan het einde blijkt dat Laura die zich vaak als een vriendin heeft voorgedaan toch niet zo'n mooie rol speelt. Ze heeft eigenlijk wraak genomen op Romée door haar drugs te verstrekken. Ze deed dat uit wraakneigingen, omdat ze Romée eigenlijk maar een egoïst vindt. Ze laat haar muziekvriend Axel stikken en heeft ook geen aandacht voor het zieke kind van haar manager Casper.

Queestemotief

Romée Walraven had een goede relatie met haar broer. Hij is verdwenen en ze denkt dat hij naar de Kaap Verdische Eilanden is vertrokken. Ze gaat hem opzoeken, maar vindt hem niet. Het Queestemotief betreft hier dus haar verdwenen broer Rob.

Dood door schuld

Uiteindelijk blijkt Rob dood te zijn. Er is een ruzie geweest tussen vader en zoon en volgens de moeder had zij daarna een marmeren tafeltje omgegooid dat per ongeluk op het hoofd van Rob was terecht gekomen. Hij was dood en ze hadden hem laten verdwijnen op hun eigen erf.

Vader-dochterrelatie

Aan het einde van het verhaal bekent moeder dat Romée eigenlijk het kind is dat uit een verkrachting is voortgekomen. Dat verklaart de houding van de vader van Romée ten opzichte van haar. Hij heeft haar nauwelijks geaccepteerd.Dat blijkt ook uit alle opmerkingen in en over haar jeugd.

Familiegeheim

Aan het einde komt Romée achter twee familiegeheimen. Rob is niet op reis gegaan maar door een noodlottig omgeval om het leven gekomen en op het erf van zijn vader begraven. Romée zelf is niet het biologische kind van haar vader, maar het resultaat van een verkrachting. Haar vader had haar wel geaccepteerd, maar eigenlijk nooit van harte.

Drugs(gebruik)

Om Romée overeind te houden verschaft Laura haar drugs (amfetaminen). Dat helpt haar wel op het podium, maar het nekt haar in haar privéleven.

Weglopen

Romée Walraven loopt op haar zeventiende weg van huis. Ze zwerft in Amsterdam een paar dagen op straat voordat ze bekend wordt als zangeres. Weglopen is ook een vorm van escapisme.

Motto

Er is geen motto en ook geen opdracht.

Titelverklaring

De Doorbraak verwijst naar de muzikale doorbraak die de jonge Romée met enig geluk maakt in de muziekwereld. Ze speelt een nummer met een Syrische vluchteling en dat wordt door een kennisje op You Tube gezet. Dat wordt een succes en ze krijgt een platencontract waarmee ze heel populair wordt. Maar Romée merkt al snel dat er aan zo'n doorbraak in de muziekwereld ook heel nare kanten zitten. 

Als je nog naar een tweede (en diepere) verklaring  wil kijken, kun je ook stellen dat er een doorbraak komt in het familiegeheim. Romée blijkt het kind van een verkrachter te zijn en Rob is niet op reis gegaan maar door een noodlottig ongeval thuis om het leven gekomen en daar ook begraven.

Structuur & perspectief

De thriller heeft de vorm van een interview waarin de therapeute Nicole vragen stelt aan de hoofdpersoon Romée, die een veelbelovende carrière als jonge popzangeres heeft meegemaakt. Daardoor gaan de gedachten van de ik-figuur steeds terug naar het verleden, naar haar jeugd, naar de relatie met haar vader en de verhouding met haar broer. Ook de plotselinge start van haar zangcarrière wordt verteld. Heden en verleden lopen daardoor steeds door elkaar heen. 

Het verhaal wordt verteld door een ik-vertelster. Dat is de jonge Romée die in 44 hoofdstukken in de o.t.t. en in de o.v.t. haar levensverhaal aan haar therapeute vertelt.

Decor

Romée groet op in het dorp Anna Palowna waar haar vader een bloembollenbedrijf heeft. Als ze de middelbare school heeft gevolgd, krijgt ze een conflict met haar vader die ruzie heeft met haar broer Rob die het vaak voor haar heeft opgenomen. Ze vlucht naar Amsterdam waar ze een paar dagen op straat zwerft. Daar komt de doorbraak in de popmuziek en Romée wordt heel bekend. Toch ligt de apotheose van de thriller weer thuis in Anna Palowna. Daar wordt het familiegeheim en de verdwijning van Rob onthuld.  Tijdens een benefiet optreden in  Paradiso gaat het mis met Romée.
Een ander decor is nog Kaapverdië, waarheen Romée vertrekt om  haar broer Rob te zoeken. Die zoektocht loopt op niets uit.

Er worden geen jaartallen genoemd in het verhaal. Wel kun je uit alles afleiden dat het een zeer actueel verhaal is dat in deze tijd speelt. De invloed van smartphones, internet en You Tube wordt uitvoerig beschreven. 
De vertelde tijd is ongeveer ruim een jaar. De vlucht naar Amsterdam en de zangeressenloopbaan vormen de kern van deze  thriller.  

Stijl

Een thriller die geschreven is in de bekende stijl van Simone van der Vlugt. Korte zinnen, eenvoudig taalgebruik, geen lastige metaforen.  Mede door de structuur in 44 korte hoofdstukken ontstaat er een hoog verteltempo, dat kenmerkend is voor dit soort thrillers.

Slotzin

Nicole gaat zitten, slaat haar ene been over het andere en legt haar schrijfblok erop. "Dus dat liedje is voor je broer.? Zullen we het vandaag dan maar eens over Rob hebben? Want volgens mij zit daar nog veel onverwerkt verdriet."

Beoordeling

Vlot geschreven thriller die echter niet heel erg spannend is. Liefhebbers van het genre zullen al snel doorhebben waar het uiteindelijk op uit draait. Daarom wel een boek dat scholieren gemakkelijk kunnen lezen. De oplossing is m.i. wel een beetje gezocht  en wat minder geloofwaardig. Niettemin vlotte ontspanningsliteratuur. 

Recensies

"De doorbraak is realistisch geschreven in de voor Simone kenmerkende stijl en zou zomaar echt gebeurd kunnen zijn. Romée is, misschien door haar verleden, een egoïstische vrouw die zich niets van anderen aantrekt en dat gaat irriteren. De schrijfster geeft mondjesmaat informatie maar dat verhoogt de spanning niet. Het blijft allemaal wat vlak. Wat op het einde gebeurt heb je als lezer al ver voor de helft van het boek geconcludeerd. Ook was de stalker al snel duidelijk. Van een literaire thriller verwacht ik meer. Jammer!" http://www.vrouwenthrille...9044633306
"De clou gaf mij geen fijn gevoel. Ik snap de redenering van Simone van der Vlugt wel en ze heeft hiermee wel een rake en onverwachte wending aan het verhaal gegeven, maar ik vond de clou niet gewoon zo prettig lezen. Dat is een kwestie van smaak misschien, het is maar hoe je het bekijkt. Een andere wending in het verhaal, wat betreft de stalker, vond ik voorspellend. Over de helft van het verhaal wist ik al wie de stalker zou zijn. Misschien was dat toeval van mij, maar misschien hadden meerdere lezers dat ook door. Ik weet het niet, voor mij was het al vroeg duidelijk en ik hoopte daarmee op het verkeerde been gezet te worden, maar dat gebeurde uiteindelijk niet. Vond ik jammer." http://leesdame.nl/de-doo...der-vlugt/
"Dit is geen thriller die nagelbijtend spannend is, maar meer een mysterieus sfeertje die door het hele verhaal voelbaar is. Op het eind krijg je nog twee wendingen in het verhaal, die ik niet zag aankomen. Ik vond het een heerlijk boek waar ik iedere minuut van genoten heb en waardeer dit boek met 5*" https://www.hebban.nl/rec...-doorbraak
"De schrijfstijl van Van der Vlugt behoeft geen verdere uitleg, die staat als een huis. Maar het feit dat ‘De doorbraak’ wordt gepresenteerd als thriller heeft op dat vlak niet aan de verwachtingen voldaan. Toch verdient deze roman met spannende elementen drie stralende sterren, een aanrader. Verwacht alleen niet een van spanning doordrongen thriller, want dan bestaat daar de kans dat je teleurgesteld wordt. En dat zou jammer zijn want dit is echt een zeer lezenswaardig boek." http://perfecteburenleesc...vlugt.html
"Het duurt erg lang voordat deze thriller spannend wordt, al is het verhaal dus wel vanaf het begin pakkend en leest het heerlijk vlot, zoals ik van Simone gewend ben. Pas halverwege begon er een dreigend soort spanning in te sluipen en dan tegen het einde komt me er toch een lading psychologische spanning los! Pfff! Wat een knaller… Ik wist tijdens het lezen nog niet goed wat ik van deze thriller, die dus niet nagelbijtend spannend was, moest vinden, pas na afloop kwam het gevoel: dit is dus gewoon echt een ontzettend sterk opgebouwde psychologische thriller!" http://biebmiepje.nl/2017...der-vlugt/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.437 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees

Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het destijds  mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Stukken die interessant zijn, voorlezen in de klas. Kort vertellen waarover een boek gaat.  Ik heb nu ruim 1460 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Er staan vragen over de inhoud aan het eind om je te laten zien of je het boek begrepen hebt.

Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ikzelf vroeger helemaal niet leuk. Ik kocht daarom ook uittrekselboeken. (Bijvoorbeeld Literama, Apercu, Der Rote Faden) Nu maak ik zelf boekverslagen voor  scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling zijn.
En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

A.

A.

Kan je de samenvatting in like 5 zinnen vertellen?, dat zou ik heel erg fijn vinden. alvast bedankt

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "De doorbraak door Simone van der Vlugt"

Ook geschreven door Cees