De allestafel door Thomas Heerma van Voss

Zeker Weten Goed
Foto van Cees
Boekcover De allestafel
Shadow
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2009
Pagina's
155
Punten
2 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover De allestafel
Shadow
De allestafel door Thomas Heerma van Voss
Shadow
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Feitelijke gegevens

  • 2e druk, 2009
  • 155 pagina's
  • Uitgeverij: Thomas Rap

Flaptekst

Al ruim vijftien minuten houdt Mark Oldings drie paar sokken in zijn handen. Het gaat tussen witte sportsokken, een paar gewone witte sokken en een paar zwarte. Hij moet bekennen dat de zwarte het zachtst aanvoelen, maar bij zwarte sokken voelt hij zich nooit op zijn gemak; onrustig, oncomfortabel. Witte sokken daarentegen zijn fijn, die geven hem een vitaal en sterk gevoel. Niet zo sterk dat hij er de wereld mee aankan, wel zo dat als hij de wereld ooit aan zal kunnen, het alleen met witte sokken mogelijk zal zijn.' 
Aan de vooravond van zijn verjaardag is hiphop-recensent en schrijver in spe Mark Oldings vastbesloten: hij zal zijn vriendin Yvonne blij maken en volwassener worden. Met behulp van een lijstje van zes punten – 1. hogere productiviteit recensies; 2. interesse in haar werk tonen; 3. elke ochtend om negen uur opstaan; 4. een roman schrijven; 5. elke dag zwarte sokken dragen; 6. een baan zoeken – wil hij dat doel bereiken. Maar algauw moet hij de eerste plus vervangen door een min.

Eerste zin

'Al ruim vijftien minuten houdt Mark Oldings drie paar sokken in zijn handen. Het gaat tussen witte sportsokken, een paar gewone witte sokken en een paar zwarte. Hij moet bekennen dat de zwarte het zachtst aanvoelen, maar bij zwarte sokken voelt hij zich nooit op zijn gemak; onrustig, oncomfortabel. Witte sokken daarentegen zijn fijn, die geven hem een vitaal en sterk gevoel. Niet zo sterk dat hij er de wereld mee aankan, wel zodat als hij de wereld ooit aan zal kunnen, het alleen met witte sokken mogelijk zal zijn.'

Samenvatting

I De verjaardag
Mark Onding is bijna 29 jaar en hij recenseert voor 60 € cd's met hiphopmuziek. Daarnaast heeft hij een grote ambities om een driedelige roman te schrijven. Die heeft als werktitel De Gymles en gaat over een jongen die door een ongeluk bij gymnastiek maar een téélbal heeft en twee adamsappels. Bovendien is hij homofiel.
Maar Mark  doet eigenlijk gewoon geen fluit. Zelfs met het kopen van sokken doet hij heel lang over de keuze tussen witte en zwarte . Hij draagt uit gewoonte altijd witte, maar zijn vriendin Yvonne vindt dat hij zwarte moet kopen.

Yvonne vraagt of hij nog iets aan zijn verjaardag wil doen, maar hij heeft nauwelijks vrienden van zijn vorige school over. Wel belt zijn oude oppas Greet om hem te feliciteren met zijn 29e  verjaardag.
 Uiteindelijk komt alleen zijn vader op bezoek. Mark gaat een taart kopen en als hij terugkomt, gaat hij niet naar binnen en hij trapt zelfs op de taart.  Hij luistert af hoe Yvonne over hem klaagt bij zijn vader en aan de deur van de buurman luistert hij hoe die seks heeft. Als ze hem mobiel belt, gooit hij zijn telefoon  in de gracht.
Hij  besluit op dat moment  dat hij het leven anders moet aanpakken.
Hij stelt voor zichzelf een to-dolijstje op:
1. Hogere productiviteit recensies; 
2. Interesse in Yvonnes werk tonen; 
3. Elke ochtend om negen uur opstaan; 
4. Een roman schrijven; 
5. Elke dag zwarte sokken dragen;
6. Een baan zoeken. 
Hij vertrekt daarna naar zijn favoriete snackbar Le Sud.

II Het lijstje

Hij eet van alles door elkaar in Le Sud(haring met uitjes , patat, Magnums)  en brengt daarna de nacht brakend en slapend door op straat. Yvonne is woedend wanneer hij pas de volgende morgen weer opduikt. Zo kan hun relatie niet doorgaan.

Mark gaat echter meteen goed aan de slag met punt 1 van zijn to-do-lijstje. Hij gaat achter elkaar maar liefst drie recensies van cd's schrijven, maar de indruk die dat op de lezer maakt, is dat het afgeraffeld werk is en kwalitatief niets voorstelt. Die indruk komt later uit, wanneer Mark in de loop van het verhaal bericht van zijn redacteur krijgt dat hij maar het beste kan stoppen met dat werk. het barst van de taal-en spellingfouten.  Ook werkt hij punt twee af, maar Yvonne reageert heel ontwijkend op zijn vragen over haar werk. Ze wil zijn vragen nauwelijks beantwoorden. Toch geeft hij zichzelf een plus voor punt 1 en 2. Dat gaat niet gebeuren bij punt 3, want hij redt het niet om altijd om 9 uur op te staan. Een -.
Punt vier wordt dan opgepakt: hij gaat verder met zijn roman de Gymles, maar hij gaat zijn inhoud veranderen. Hij schrijft tot diep in de nacht door, maar wanneer Yvonne zijn getypte pagina's wil lezen, maakt ze veel opmerkingen over zijn taalgebruik en zijn spellingfouten. Zelf vergelijkt hij zich met de grote Russische klassieke schrijvers. Dus hij begint maar weer te schrappen: veel werk is voor niets geweest. Er kan best een minnetje achter punt 4 komen.
Yvonne neemt hem op zaterdag mee naar een lunch met haar vriendin Clara. Daar begint ze over hem te klagen en ook over de kwaliteit van de roman. Samen lachen ze hem uit en hij wordt boos. Hij neemt de auto en vertrekt zonder Yvonne naar huis.  Hij leest daar zijn manuscript  nog eens door en maakt van zijn hoofdpersoon een hetero i.p.v een homo. Ook moet hij nog een aansprekende  naam verzinnen voor zijn personage. Maar alles overziend moet hij zichzelf voor punt 4 een onvoldoende geven.

III De vrijheid 
Yvonne is natuurlijk woedend, want ze moet nu op eigen gelegenheid  naar huis met het OV. Ze zegt tegen Mark dat er echt iets moet veranderen. Desnoods wil ze met hem in therapie. Wanneer ze daarover ruzie krijgen, staat zijn vader ineens in de kamer. Ze moeten met zijn allen naar een verjaardagsfeestje van Greet en Frans in cafetaria De Vrijheid in Badhoevedorp. Hoewel ze eigenlijk mee zou moeten gaan, blijft Yvonne thuis achter. Op het feestje gaat hij op zoek naar Greet. Die is wel blij haar kleine oppaskind te  zien, maar hij vindt het een domme gans. Hij knapt ook helemaal af op het publiek dat er rondloopt. Die snappen het leven niet zoals Mark dat ziet. Hij voelt zich er niet thuis en vertrekt vanuit het feestje, maar hij heeft nu geen vervoer. Hij moet van Badhoevedorp lopen naar Amsterdam.

Vlak bij zijn huis ziet hij op straat iemand bedelen en hij voorkomt dat een man de bedelende vrouw geld wil geven door zijn portemonnee af te pakken er vandoor te gaan. De man ziet hem natuurlijk als een ordinaire straatrover. Hij vlucht en wil natuurlijk naar zijn favoriete snackbar, maar hij ziet dat Le Sud ook al te koop staat. Hij gaat naar binnen en steelt een oud bord met Dagelijks verse kroketten. Dat neemt hij mee naar huis. Hij pakt een taxi en betaalt met het gestolen geld. Deze keer maakt hij ook alle postvakjes van het appartement open en hij heeft opnieuw geen post. Hij verscheurt de post van alle andere bewoners. Dan stapt hij binnen en ziet dat Yvonne aan de telefoon over hem klaagt. Hij beweert dat hij haar wil redden om samen gelukkig te kunnen zijn. Maar zij zegt dat ze er niet meer tegen kan en bij hem weg wil:haar koffers staan gepakt. Maar Mark laat haar niet gaan: hij overweldigt haar, knipt nota bene haar prachtige haar af, bindt haar handen met tape vast en  duwt haar in de kast. Hij wrijft liefkozend over de allestafel die helemaal perfect moet zijn.  Dan loopt hij naar buiten om alle verloren zielen van de wereld van de ondergang te redden. Zolang  Mark Oldings er is, is er hoop. Hij gaat de vrijheid tegemoet.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Mark

Mark is een 28-jarige loser die besluiteloos is en daarom graag vasthoudt aan de dingen die hij in zijn lijstje heeft opgenomen. Maar ook die kan hij niet volbrengen. Toch vindt hij dat hij het zelf erg goed doet en dat de andere mensen het verkeerd zien. Hij blijft tegen beter weten in hoop houden op een mooie toekomst o.a door het voltooien van zijn roman. Als Yvonne aangeeft dat ze bij hem weg wil, draait hij door en knipt haar haar af, bindt haar vast en sluit haar op in de kast. Hij gaat zijn vrijheid tegemoet.

Yvonne

Yvonne lijkt een aardige, hard werkende jonge vrouw,(ook nog geen dertig) die het niet meer volhoudt om met de bizarre Mark om te kunnen gaan. Ze waarschuwt hem dat hij aan de slag moet, omdat ze anders van hem afgaat. Als lezer ben je geneigd om haar partij te kiezen. Als Mark zich zo bizar blijft gedragen, houdt ze woord en wil van hem af. Maar Mark laat haar niet gaan en laat haar gevangen in de kast achter.

Quotes

"Zes straten verder staakt hij, inmiddels geheel buiten adem, zijn sprint. Voor het eerst kan hij het bord goed bekijken. Het is een beetje verkleurd , maar nog goed leesbaar. DAGELIJKS VERSE KROKETTEN. Hij knikt en sluit het bord vergenoegd in zijn armen. Het is een tastbare herinnering aan Le Sud. Aan zijn Le Sud ; aan alle mooie tijden die hij er heeft doorgebracht, al die mooie jaren, al die Magnums." Bladzijde 146
"DE GYMLES gaat niet alleen over de gebeurtenis zelf, maar ook over de gevolgen ervan, en daarmee over het verdere, getraumatiseerde leven van de naamloze jongen, tot aan zijn sterfbed toe. Het is niet voor niets een roman in drie delen. Als je besluit een boek te schrijven, moet je het groots aanpakken" " Bladzijde 30
"Mark schudt zijn hoofd. Noemde men Kaffa werkloos toen hij nadacht over toekomstig werk, of op het moment dat hij een boek schreef.? Alsof een schrijver alleen werkt als hij een boek uitbrengt. Mark schrijft een roman en dat vergt naast inspiratie ongelooflijk veel tijd. Het is ronduit idioot om dat werkloos te noemen." Bladzijde 50
""Vandaag ging het niet zo goed als ik hoopte. De laptop lijkt alsmaar trager te worden. En de cd's die vandaag de dag uitkomen duren ook allemaal langer dan vroeger. Maar ik ben bezig , mijn eerste recensie is zo goed als af, alleen nog wat puntjes op de I. Aan de andere twee moet nog beginnen."" Bladzijde 20
""Het is altijd hetzelfde met jou.Altijd maar die plannen, altijd maar die hoop op de toekomst. Zie je niet dat het op den duur niets verandert, hoeveel mooie woorden je ook uitspreekt en hoeveel plannen je ook maakt? Het probleem van morgen is dat het uiteindelijk vandaag wordt. "" Bladzijde 128
"Mark heeft zelf ook genoeg om iets af te staan aan de armen, maar hij doet het niet. Hij schenkt geen geld aan zwervers, hij verricht nooit vrijwilligerswerk en hij zet zich niet in tegen hongersnoden of de verspreiding van ziektes. Maar hij doet tenminste nooit alsof. Hij doet niet mee aan het bedrog, hij gaat het juist tegen." Bladzijde 40

Thematiek

Zin van het bestaan / zin van het leven

Mark moet zijn bestaan zinvol zien in te vullen. Hij heeft een betere kijk op de wereld dan de meeste andere mensen, vindt hij. Hij heeft een lijstje met zes opdrachten opgesteld dat hij moet afwerken.Dat lijkt eerst te lukken, maar hij loopt steeds aan tegen de grenzen van zijn mogelijkheden. Steeds meer plusjes op het lijstje veranderen in minnetjes. Mark is een loser die het zicht op de werkelijkheid helemaal kwijt is. Alle andere mensen zien het verkeerd : hij wordt een geweldige auteur. Hij gaat de wijde wereld in om de mensheid te redden. dat is zijn boodschap aan de wereld en dat geeft zin aan het bestaan.

Motieven

Moeizame liefdesrelaties

Yvonne en Mark hebben een moeizame relatie, maar dat komt omdat Mark weinig actief is. Hij is eigenlijk een loser, een lanterfanter die al lang moet nadenken voordat hij een paar sokken koopt. Omdat hij sociaal gezien weinig intelligent is, waarschuwt ze hem dat hij moet veranderen, omdat ze anders bij hem weggaat. Mark snapt eigenlijk niets van haar. Om te voorkomen dat ze vertrekt, bindt hij haar vast en sluit haar op in een kast. Wat zal er van haar terechtkomen?

Psychische afwijking

Het heeft er alle schijn van dat Mark Oldings aan een dwangneurose lijdt. Hij moet het lijstje met to-do dingen afwerken. Hij wil controle uitoefenen op zijn omgeving. In het eerste hoofdstuk wordt daarvan een schoolvoorbeeld gegeven met betrekking tot de keuze van welke kleur sokken hij gaat kopen.

Geweld

Mark kan in het slot van de roman zijn handen niet thuishouden en knevelt Yvonne met tape vast en hij sluit haar in de kast op. Dan laat hij haar in de steek.

Hoop

Mark blijft tegen beter weten in denken dat alles zal goed komen:hij zal de wereld veranderen . De lezer weet inmiddels wel beter.

Trivia

De tweede druk werd in 2015 herzien. De 1e druk verscheen al in 2009. Thomas was toen pas 19 jaar.

Titelverklaring

De titel is letterlijk in de tekst terug te vinden. Op blz. 12: "Hoewel er aan de tafel wordt gegeten, is de term"eettafel" eigenlijk onvolledig. Aan deze tafel wordt gewerkt, gelezen, gegeten,  gezeten- alles wat aan op een tafel kan gebeuren gebeurt aan of op deze tafel. De Allestafel , zo had Mark hem ooit treffend omschreven tegen zijn overbuurman. 
Ook op blz. 154 vertelt Mark over de tafel die voor hem het symbool van volmaaktheid is. Op de tafel gebeurt immers alles.

Structuur & perspectief

De kleine roman wordt verdeeld in drie getitelde delen. 
I De verjaardag 
II Het lijstje 
III De vrijheid  

Deze delen worden onderverdeeld in korte hoofdstukken die geen titel hebben en van elkaar worden gescheiden door sterretjes. De drie delen worden  chronologisch gepresenteerd. 

De verteller is de 28-jarige Mark Oldings die personaal  vertelt in de tegenwoordige tijd. Je ziet als lezer dus alles door de ogen van deze vreemde jonge man. Het perspectief is dus onbetrouwbaar, maar dat is wel noodzakelijk,  want je moet steeds nadenken over de reactie van Yvonne op de vreemde gedragingen van Mark. Je krijgt de neiging haar te waarschuwen en het advies te geven weg te gaan voor het te laat is.

het verhaal heeft een opening in handeling en een open einde. (je weet als lezer namelijk niet hoe het met Mark en Yvonne afloopt)

Decor

Het decor is de woning van Mark. Yvonne is bij hem ingetrokken. Het is een woning in Amsterdam. In deel III bezoekt Mark nog een feestje in Badhoevedorp. Ook is hij vaak in de snackbar Le Sud te vinden.

Over de tijd worden nauwelijks mededelingen gedaan. Tussen deel I en deel II zit weinig tijd , het derde speelt weer een paar dagen later. De delen staan in chronologische volgorde.

Stijl

De schrijver gebruikt geen moeilijke woorden. De verteltrant is helder en zakelijk. Hij gebruikt ook weinig metaforen. Maar als je bedenkt dat de schrijver pas 19 jaar was, toen hij de roman schreef, kun je zeker spreken van een goede prestatie. Wat je bij zo'n beginnend schrijver vaak wel ziet, is dat de kwaliteit van de dialogen wat achterblijft. Ik vind dat in deze roman ook wel het geval. 

Slotzin

Uiteindelijk zal hij mensen overtuigen. Later zal er gesproken worden aan "voor" en "na" Mark Oldings. Niks zal ooit eer hetzelfde zijn. Hij pakt de vlag van mevrouw De Vrede vanachter de kapstok en neemt heT bord van Le Sud on der de arm. "Het leven is begonnen", mompelt hij voor zich uit terwijl hij de deur opent. Opgewekt loopt hij de trap af. Mark Oldings gaat weer op pad.

Beoordeling

Vlot lezende roman over een moderne loser. Mark houdt er vreemde gewoontes op na en zij n vriendin kan er steeds moeilijker mee omgaan. Voor een debuutroman levert Thomas Heerma van Voss een goede prestatie. Hij is ondertussen al weer verder gegroeid. Zijn tweede roman is Stern, over een afgedankte leraar, is volwassener.

In recensies wordt de auteur vergeleken met Arnon Grunberg. Misschien wel aardig om ook een roman van die schrijver op je literatuurlijst te zetten. Bijkomend voordeel voor scholieren is dat je deze korte  roman snel hebt uitgelezen: slechts 155 pagina's met een fijne bladspiegel. 
Andere bekende losers in de Nederlandse literatuur: Frits Egters (De avonden van Gerard Reve) Henri Osewoudt (De donkere kamer van Damocles) Leraar De Bree (Bint van Bordewijk)  

 

 

 

Recensies

"Het lachen vergaat de lezer langzaam en bijna onmerkbaar. Thomas Heerma Van Voss voert de psychologische spanning knap op en laveert bijna kafkaësk naar het einde. Je hebt wel wat in je mars dunkt me als je als 19-jarige schrijver zo’n werk als debuut neer kunt zetten." http://dizzie.nl/boek/de-...9045702773
"De lezer kent de gedachten van Mark en die zijn in feite niet eens zo bizar als je het vanuit zijn gezichtspunt bekijkt. Toch is duidelijk dat alles wat hij doet erg dwangmatig is. Zolang er maar controle is dan is het goed, maar helaas voor Mark, mensen doen niet wat hij wil, ook al bedoelt hij het nog zo goed. Het eind kan zo uit een boek voor volwassenen van Roald Dahl komen, het heeft net zo'n bizarre, verrassende wending. Al met al een opmerkelijk boek met een bijzonder hoofdpersoon, dit belooft wat voor de toekomst!" http://www.leestafel.info...a-van-voss
"De stijl van Heerma van Voss doet met zijn vele aforismen en cynische humor denken aan die van Grunberg, terwijl de troosteloosheid die zich in De Allestafel manifesteert herkenbaar is uit het werk van bijvoorbeeld Reve. Zijn debuutroman is daardoor niet erg revolutionair, maar wel zeer vermakelijk. Met De Allestafel bewijst deze jonge debutant dat hij niet onderdoet voor veel gerenommeerde contemporaine auteurs, door een memorabel literair personage te schetsen wiens hartveroverende arrogantie je nog lang bijblijft." http://recensieweb.nl/rec...-gevolgen/
"Wat opvalt is dat Heerma van Voss geen enkele keer gezwollen taalgebruik toepast, maar een strakke, heldere stijl, die niet zou misstaan in een essay. Door het taalgebruik hier en daar wat te kruiden, ontstaat een krachtig en toegankelijk ‘handschrift’, dat een goede balans toont tussen literair en luchtigheid." http://www.boekennieuws.n...uwsgierig/

Overhoor jezelf

Hoe is het perspectief in de roman?
Welke decors spelen een (bescheiden ) rol in het verhaal?
Meerdere antwoorden mogelijk
Hoe is de structuur van deze kleine roman?
Mark stelt een lijstje op met to-do-dingen. Wat staat er niet op het lijstje?
Hoe gaat de roman heten die Mark aan het schrijven is?
Bewering I : In de door hem geschreven roman krijgt de jonge Mark een ongeluk.
Bewering II: De hoofdpersoon van de geschreven roman heeft maar één teelbal.
Bewering III: Daardoor is de hoofdpersoon van die roman gedwongen homo te worden.
Wat doet Mark met Yvonne aan het einde van de roman?
Meerdere antwoorden mogelijk
Mark moet in deel III naar een feestje van Greet en Frans. Wie is Greet.?
Mark Oldings is een man die altijd hoop op een betere toekomst heeft.
Mark Oldings recenseert reggae cd's .
Wanneer Mark voor zijn vriendin Yvonne kookt, maakt hij altijd hetzelfde gerecht. Welk?
Bewering I: Mark haat Magnums als hij Le Sud bezoekt.
Bewering II: Mark maakt op een dag ook de post van zijn vriendin Yvonne open.
Bewering III: Mark draagt het liefste witte sokken.
Bewering I : Mark doet veel liefdadigheidswerk om de wereld te verbeteren.
Bewering II: Het aangenaam vieren van zijn verjaardag is aan Mark wel besteed.
De vertelde tijd is
Mark heeft veel contact met zijn vroegere vrienden van school.
Hoe komt Mark aan zijn allestafel?
Welk van de onderstaande voorwerpen neemt mark mee als hij de wijde wereld intrekt?
Meerdere antwoorden mogelijk
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.445 scholieren gingen je al voor!

Geschreven door Cees

Foto van Cees
Ik heb verreweg het grootste deel van mijn leven voor de klas gestaan. Eerst vijf jaar op een basisschool, daarna veertig jaar op diverse scholen voor voortgezet onderwijs: havo en vwo, onder- en bovenbouw. Ik vond het mijn taak om de verouderde en 'afgezaagde' literatuurlijsten voor Nederlands te vernieuwen en mijn leerlingen kennis te laten maken met nieuwe en/of jonge schrijvers. Lezen kan namelijk ook gewoon leuk zijn. Docenten kunnen je met het aanprijzen van leuke en/of spannende boeken enthousiast maken. Ik heb nu ruim 1400 verslagen gemaakt, waarvan een heleboel Zeker-Weten-Goed-verslagen. Bij Scholieren.com probeer ik daarom zo veel mogelijk boeken van nieuwe schrijvers te bespreken. Ik hoop altijd dat de 'moderne leraar Nederlands' het zijn leerlingen toestaat om de wat minder bekende schrijvers ook op de leeslijst te zetten. Uittreksels maken vond ik vroeger zelf helemaal niet leuk. Nu maak ik ze zelf voor scholieren.com. Nog een gemeend advies: wees verstandig en lees altijd wel het boek. Dan kan een boekverslag op scholieren.com een een prima geheugensteun voor je mondeling. En geloof me, docenten kunnen vanwege tijdgebrek ook niet alle boeken lezen die jaarlijks verschijnen; zij raadplegen daarom ook wel de boekverslagen die scholieren.com levert.

REACTIES

R.

R.

hoi

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees