Brugklassers! door Caja Cazemier

Zeker Weten Goed
Foto van Yael
Boekcover Brugklassers!
Shadow
  • Boekverslag door Yael
  • Zeker Weten Goed
  • 22 oktober 2015
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
2015
Pagina's
373
Geschikt voor
onderbouw
Punten
4 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Brugklassers!
Shadow
Brugklassers! door Caja Cazemier
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 4e druk, 2009
  • 373 pagina's
  • Uitgeverij: Uigeverij Ploegsma BV.

Flaptekst

Na de Cito-toets, het slotfeest van de basisschool en een zomervakantie vol spannende afwachting is het zover: Jesse, Vera en Isa worden brugklassers. Maar hoe vind je je weg in die doolhof van gangen en lokalen? Wat kan absoluut niet meer en wat doe je juist wel? Moet je bij Frans echt al die accentjes leren? Groot en klein leed… Maar ook veel lachen, nieuwe vriendschappen en eerste liefdes!

Eerste zin

Wat groot! Wat mega-giga-groot!

Samenvatting

De laatste maanden op het Woutertje Pieterse zijn aangebroken voor de klasgenoten Jesse, Vera en Isa.  De groep 8 musical, de Cito-toets en het afscheid nemen van de juffen en meesters staat centraal.  Ook moeten ze in deze maanden nog veel keuzes maken voordat ze daadwerkelijk naar de middelbare school gaan. Want naar welke school ga je? Voor welke schoolagenda en schooltas kies je? Ga je naar een vmbo tl/ havo of misschien naar een vwo brugklas? Zowel  voor Jesse, Isa en Vera  is het spannend om deze keuzes te maken. Toch hebben ze alle drie wel verschillende dingen waar ze tegenop kijken. Zo heeft Isa moeite met haar lengte. Zou ze ermee gepest worden op de school waar iedereen minstens een kop groter is dan zij? Jesse wilt heel graag naar een havo/vwo klas, maar krijgt toch van zijn juf en meester uit groep 8 het advies om naar vmbo tl/ havo te gaan. Is het waar wat de juf zegt en kan hij beter met zijn handen werken? Vera heeft op de basisschool altijd haar eigen stijl kunnen hebben, maar zou ze daarmee niet buiten de boot vallen op de  middelbare school?

Na de opendag op het Max Havelaar College  besluiten ze alle drie dat dit hun nieuwe school wordt. Jesse gaat met Lisa en Vera naar de havo/vwo brugklas en Isa zit met Kees in de vmbo tl./ havo klas. Met de kennismakingsdag op het Max Havelaar College wordt het pas echt serieus voor de nieuwe brugpiepers. Tijdens deze dag maken ze kennis met hun nieuwe klas en ontmoeten ze hun mentor. Dat er veel zou veranderen na de zomervakantie wordt dan wel duidelijk. De eerste paar schooldagen en de weken erna fietsen de oud-leerlingen van het Woutertje Pieterse samen naar school.  Ook maken ze nieuwe vriendschappen. Isa wordt vriendinnen met Claudia, die  voor haar opkomt wanneer ze gepest wordt omdat ze kleiner is dan de anderen uit haar klas. Ook Vera wordt gepest door tweedeklassers, maar leert met hulp van Melvin (een derdeklasser)  voor zichzelf op te komen. Later krijgt ze doordat ze een ander meisje die gepest wordt, helpt er ook weer een nieuwe vriendin bij. Bij Jesse in de klas wordt er een jongen steeds niet gekozen voor gym. Jesse besluit na met hem te hebben gesproken om hem te helpen.  Gedurende het jaar vinden ze alle drie hun draai in de nieuwe klas en wennen ze aan alle veranderingen die de nieuwe school met zich meebrengt. Zo weet Jesse zich door de moeilijke Franse woorden te worstelen, Isa lukt het steeds beter om het huiswerk  goed in te plannen en Vera durft steeds meer van zichzelf te laten zien en schrijft zelfs een gedicht voor de schoolkrant.
Het schooljaar wordt afgesloten met het eindfeest waar voor Isa, Jesse en Vera hun eerste liefde begint.  Ondanks de vele veranderingen het afgelopen jaar zijn ze alle drie trots op zichzelf.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Isa

Isa is een klein, spontaan meisje met een sterke eigen wil. Dit maakt haar soms onzeker, want je wilt niet buiten de groep vallen. Toch komt ze op voor zichzelf wanneer ze gepest wordt door een tweedeklasser. Haar klasgenoten hebben bewondering voor het zelfverzekerde overkomen, ondanks haar korte lengte. Isa houdt erg van dansen dit doet ze dan ook drie keer in de week. Isa is heel goed bevriend met Lisa, waarbij ze op de basisschool in de klas heeft gezeten. Lisa gaat helaas op de middelbare school naar een andere klas. Gelukkig is Isa erg sociaal en maakt ze snel nieuwe vriendinnen zoals Rachida.

Jesse

Jesse is een onzekere jongen, maar tegelijk een echte doorzetter. Terwijl hij op de basisschool een vmbo tl/havo advies krijgt, wilt hij toch graag naar een havo/vwo brugklas. Ondanks dat hij soms erg moeite heeft met bijvoorbeeld het leren van de Franse woordjes, lukt het hem toch om steeds betere cijfers te halen. Ook zit hij net als Isa niet in dezelfde klas als zijn beste vriend Kees, maar gelukkig krijgt ook hij al snel een nieuwe vriend Chris. Ook komt Jesse op voor een dikke jongen in de klas, die altijd als laatste wordt gekozen bij gym. Dit laat zien dat zijn zelfvertrouwen gedurende het boek ontwikkelt. Ook krijgt Jesse in het boek ‘vreemde kriebels’ in zijn buik. Uiteindelijk komt hij erachter dat hij voor het eerst verliefd is.

Vera

Vera is in het begin een verlegen meisje met weinig zelfvertrouwen. In het begin is ze bang buiten de boot te vallen, dit zie je terug wanneer ze niet weet welke nieuwe jas ze moet kopen. Toch ontwikkelt ze zich gedurende het boek tot een meisje die niet op haar mondje is gevallen. Zo staat ze met een gedicht in de schoolkrant en krijgt ze al snel een vriendje Jorg. Ook krijgt ze net als de andere oud-leerlingen van het Woutertje Pieterse nieuwe vriendinnen.

Lisa

Lisa is de beste vriendin van Isa. Zij heeft ook op het Woutertje Pieterse gezeten en komt vooral in het begin van het verhaal veel naar voren. Lisa is een lang meisje en erg slim. Haar ouders hebben niet veel geld, waardoor het kopen van bijvoorbeeld mooi kaftpapier onmogelijk is. Ondanks dat ze geen dure spullen heeft zoals andere klasgenoten maakt ook Lisa snel nieuwe vriendinnen. Ze heeft het al snel naar haar zin in dezelfde klas als Jesse en Vera.

Kees

Ook Kees de beste vriend van Jesse komt veel aan bod in het verhaal. Hij is een echte grappenmaker en Jesse kan erg om hem lachen. Ook stelt hij zich op als de aanvoerder van de oud leerlingen van het Woutertje Pieterse wanneer ze naar school fietsen. Kees zit bij Isa in de klas en kan niet zo goed leren. Hij snapt niet goed dat Jesse ondanks zijn advies vmbo tl/ havo naar het havo/vwo gaat. Gelukkig beïnvloed dit hun vriendschap niet.

Quotes

"Wat groot! Wat mega-giga-groot! Vol ontzag bleef Isa een moment staan kijken naar het schoolgebouw dat zich voor haar uitstrekte in de heldere winterzon. Ze wierp een blik naar links en ze wierp een blik naar rechts. De ingang was in het midden en ze moest dus echt haar hoofd draaien om te zien waar de school ophield. Isa haalde diep adem. Dus dit was het Max Havelaar College. " Bladzijde 9
"Jesse werd wakker met een schok. Er was iets leuks vandaag. Iets feestelijks. Was hij jarig? Nee dat was het niet. Vanmiddag na school was de kennismakingsmiddag op het Max Havelaar. Vandaag zou hij de klas zien die volgend jaar zijn leven zou bepalen. Hij voelde een golf van zenuwen door zijn lijf gaan en alles tintelde. Het was een fijne golf. Hij vond het heerlijk dat zijn leven ging veranderen. " Bladzijde 29
"Vera had best zin in het eindfeest van haar Max Havelaar College. Ze was er trots op dat het haar gelukt was om het eerste jaar op deze school goed door te komen. Ze was vrij gemakkelijk overgegaan, ze voelde zich niet meer zo oenig in de klas als in het begin en ze had inmiddels een paar leuke vriendinnen. " Bladzijde 354
"Ze was aan het veranderen. Vroeger had ze altijd een goed humeur. Nu wisselde dat zomaar van het ene moment op het andere, ook zonder dat het iemands schuld was. En in andere dingen was ze ook anders aan het worden. Neem nou Jesse. Vroeger zou ze nooit één gedachte aan een jongen wijden. En nu… Ze dacht vaak aan hem. Het was gek, net of jezelf opnieuw moest leren kennen… " Bladzijde 309

Thematiek

School- en studentenleven

Het thema van het boek is school- en studentenleven. De overstap van de basisschool naar de middelbare school staat centraal in het boek. Isa, Jesse en Vera worden gevolgd tijdens deze overstap en als lezer leef je mee met alle veranderingen die de drie meemaken. De andere onderwerpen in het boek zijn ter ondersteuning van het hoofdthema en om een compleet beeld te krijgen van deze fase. Zo veranderen bijvoorbeeld je vriendschappen als je naar de middelbare school gaat. Daarom is het hoofdthema van het boek school- en studentenleven.

Motieven

Vriendschap

Vriendschap is een belangrijk onderwerp in het boek. Vooral de verandering van vriendschap. Isa en haar beste vriendin Lisa gaan naar dezelfde school het Max Havelaar College, maar wel naar een andere klas. Hetzelfde geldt voor Jesse en Kees. Beide maken ze gelukkig snel nieuwe vrienden. Zo legt Jesse uit in het boek dat bij jongens vaak de vriendschap wel ‘vanzelf’ gaat, maar Isa daarentegen is echt bewust van het maken van nieuwe vriendinnen. Ook de vriendschap met jongens veranderd. Zo ontplooit de vriendschap tussen Isa en Jesse in een eerste liefde.

Puberteit

Met de overgang naar de middelbare school verandert niet alleen de omgeving, maar ook kom je in de puberteit. In dit boek komen verschillende kenmerken van de puberteit naar voren zoals; voor het eerst ongesteld worden, puisten krijgen, stemmingswisselingen en daarnaast het groeien van je lichaam. Eigenlijk zijn alle drie de hoofdpersonen onzeker over deze veranderingen. Maar tegelijk wordt de lezer gerustgesteld dat het allemaal normaal is en dat iedereen hetzelfde doormaakt in de brugklas.

Motto

‘Onmisbaar voor alle (aanstaande) brugklassers’, is de ondertitel van het boek en ook gelijk het motto. De schrijvers willen met dit boek bereiken dat aanstaande brugklassers het boek gaan lezen en op deze manier klaargestoomd worden voor de brugklas. Daarnaast zijn de belevenissen in het  boek ook herkenbaar voor leerlingen die al in de brugklas zitten.

 

Opdracht

Het boek is niet in opdracht van een instantie geschreven. Wel wordt in het boek aangegeven dat het een bundeling is van de boeken: Naar de brugklas, In de brugklas en  De brugklas door. Elke hoofdpersoon is beschreven door een andere schrijver; Isa door Caja Cazemier, Jesse door Karel Eyckman en Vera door Martine Letterie.  

Trivia

Wist je dat Martine Letterie (één van de schrijvers van dit boek) zelf het vak Nederlands heeft gegeven aan brugklassers op een middelbare school?

Titelverklaring

De titel van het boek is ‘Brugklassers’. In het boek worden Isa, Jesse en Vera gevolgd die de overstap maken van groep 8 naar de brugklas.  Alle belevenissen en veranderingen die daarbij horen, worden in het boek besproken.  Dit zorgt ervoor dat de lezer een beeld krijgt van wat er gebeurt wanneer je naar de brugklas gaat. Daarom heet het boek ‘Brugklassers’.

Structuur & perspectief

Het boek heeft 65 hoofdstukken waarvan het laatste hoofdstuk bestaat uit tips voor websites waarop de lezer meer informatie kan vinden over de brugklas.  Bij elk begin van het hoofdstuk staat  welk hoofdpersoon dat hoofdstuk centraal staat en dus tegelijk door welke schrijver datzelfde hoofdstuk is geschreven.  Ook heeft elk hoofdstuk een naam, deze geeft niet altijd precies aan waar het hoofdstuk overgaat. Dit wekt nieuwsgierigheid op bij de lezer. Bijvoorbeeld ‘Barbie’ dit hoofdstuk geeft niet gelijk aan dat de Vera en haar vriendinnen hun barbies herontdekken en ermee gaan spelen. Het hoofdstuk zou ook kunnen gaan over een meisje in de klas die vergelijkt wordt met een Barbie.  Toch zijn er ook titels die wel precies aangeven waar het hoofdstuk overgaat. Zoals het hoofdstuk ‘De eerste dag’ waardoor het voor de lezer duidelijk is dat dit hoofdstuk gaat over de eerste schooldag op de middelbare school.  Deze afwisseling maakt het voor de lezer erg prettig en maakt dat je niet wilt stoppen met lezen.

Bij het schrijven van het verhaal is gebruik gemaakt van de hij-vorm.  De drie hoofdpersonen worden afgewisseld, dit zorgt voor een afwisseling van door welke ogen je de gebeurtenissen bekijkt. Het maakt het verhaal niet ingewikkeld, omdat het wel in een chronologische volgorde wordt verteld. Ook wordt in het begin van ieder hoofdstuk heel duidelijk aangegeven door wiens ogen je het verhaal in dit hoofdstuk gaat bekijken. Deze manier van het verhaal weergeven, zorgt ervoor dat je als lezer goed met de hoofdpersoon kan meeleven.

Decor

Het decor van het verhaal begint op de basisschool  Het Woutertje Pieterse waar de drie hoofdpersonen samen in groep 8 zitten.  Daarnaast speelt het verhaal zich af thuis bij Isa, Jesse en Vera. Wanneer de drie van de basisschool afgaan, maken ze  de overstap naar het Max Havelaar College. Op deze middelbare school speelt een groot deel van de gebeurtenissen zich af. Het decor in dit verhaal is erg belangrijk, omdat juist de overgang van de basisschool naar de middelbare school centraal staat.

Het verhaal wordt verteld in chronologische volgorde. Het verhaal begint ongeveer in maart van hun laatste jaar op de basisschool en het verhaal eindigt aan het einde van het brugklasjaar. Het verhaal heeft dus een duur van ongeveer één en een kwart jaar. Dit zorgt ervoor dat je een volledig beeld krijgt van de twee schooljaren waarin er zoveel verandert voor de hoofdpersonen. Het verhaal kan zich in de huidige tijd afspelen, dit zie je terug in de woorden die gebruikt worden zoals ‘Whatsapp’. In de herziende druk is hier ook aandacht aan besteed. Er komen weinig flashbacks voor in het verhaal. Een voorbeeld van een flashback is wanneer Isa en haar beste vriendin Lisa boeken aan het kaften zijn.  Isa denkt dan terug aan het moment waarop ze met z’n tweeën schooltassen gingen kijken.

Stijl

Het boek is door drie verschillende schrijvers geschreven, dit zie je ook terug in de stijl van schrijven in de verschillende hoofdstukken. Zo maakt Martine Letterie (Vera) minder gebruik van dialogen dan de andere twee schrijvers. Dit is niet erg aangezien dit ook passend is bij het karakter van de hoofdpersoon, want Vera is vooral in het begin erg verlegen. Ondanks dat je het verschil merkt als je erop let, is het de schrijvers goed gelukt om hun schrijfstijl op elkaar af te stemmen. De schrijfstijl is erg aangepast aan de doelgroep, dit zie je terug aan het gebruik van eigentijdse woorden als: lullig, in godsnaam of slijmbal. Ook wordt er gebruik gemaakt van Engelse woorden in het verhaal. Een voorbeeld hiervan is wanneer Jesse terugfietst met zijn klasgenoten uit groep 8 na de opendag en dan schreeuwt: ‘Max Havelaar here we come.’  Er is daarnaast veel afwisseling in het gebruik van dialogen en de beschrijvingen van de gedachten van de hoofdpersonen. Dit zorgt ervoor dat het boek vlot leest.  

Slotzin

Isa ging op haar tenen staan en gaf een kusje terug.

Beoordeling

Het boek is echt voor (aanstaande) brugklassers geschreven, want alle onderwerpen die belangrijk zijn  worden weergeven in het boek. Een voorbeeld van veranderingen is de relatie met hun ouders en met hun broertjes en zusjes, ook de vriendschappen die ze op de basisschool hebben opgebouwd veranderen. Daarnaast verandert niet alleen de situatie thuis en op school, maar ook de lichamen van de hoofdpersonen.  Dit maakt dat je een volledig beeld krijgt van wat er allemaal gebeurt als je naar de middelbare school gaat. Er is ook veel handige informatie verwerkt in het boek. Zo wordt er uitgelegd wie een mentor is en wat deze doet. Al bij al is het boek dus erg passend voor de doelgroep waarvoor het is geschreven.  Ook is het goed dat de lezer door de ogen van de hoofdpersonen veel kan leren van de goede en niet goede keuzes die je kan maken. Zo is er een moment dat Jesse opkomt voor een jongen die als laatste gekozen wordt bij  gym. Het zou natuurlijk heel goed zijn als de lezer dit voorbeeld overneemt, wanneer deze in een zelfde situatie komt. Maar aan de andere kant kan deze voorbeeldrol ook negatief zijn in het boek. Natuurlijk kunnen er ruzies voorkomen met ouders in deze tijd is dat heel reëel, maar het gebruik van de woorden in godsnaam, fuck you of takkewijf tijdens deze ruzies is een stapje te ver. Tegelijk kan je door het gebruik van  eigentijdse woorden wel stellen dat het boek zijn doel om tieners te bereiken recht aan doet

Recensies

"De brugklas is een bijzonder jaar, waarin zoveel nieuwe dingen gebeuren. Daarnaast is het ook best een onzeker jaar, want er verandert van alles! School, vriendschappen, de relatie met ouders, jezelf… Caja Cazmier, Karel Eykman, Martine Letterie kunnen heel goed verwoorden hoe dit voor kinderen voelt." http://www.hetleerhuis.in...gklassers

Overhoor jezelf

Wat is de naam van de juf uit groep 8 van het Woutertje Pieterse?
Hoe zorgt Isa dat Lisa ook mooi kaftpapier heeft?
Door wie wordt Vera geholpen wanneer ze door tweedejaars wordt gepest?
Waardoor kon Jesse de Franse woorden niet goed uitspreken?
Van wie is de volgende quote waarin een mop wordt verteld:
‘Komt een zeeman bij de hoeren… hi hi…nee, stil nou… komt in ieder geval die zeeman… hi hi weet je wat die hoer zegt? Nee? Zegt die hoer doodleuk jij kan beter…’
Als de jongens tijdens het kennismakingskamp naar de meisjeszaal zijn gegaan, moeten ze zich verstoppen voor de leiders. Waar verstopt Jorg zich?
Vera zingt tijdens haar act op het kennismakingskamp een liedje over haar oma.
Vera betrapt een jongen tijdens het spijbelen op het stelen van snoep. Hoe heet deze jongen?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.419 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Yael