Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Bad company door Catherine Macphail

Zeker Weten Goed
Foto van Onessa
Boekcover Bad company
Shadow
  • Boekverslag door Onessa
  • Zeker Weten Goed
  • 29 april 2014
Zeker Weten Goed

Boekcover Bad company
Shadow
Bad company door Catherine Macphail
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 2001
  • 116 pagina's
  • Uitgeverij: Lijsters

Flaptekst

The first time Lissa's world turns upside down is when her father is sent to jail. The second time is when he comes home. Lissa realises how angry and betrayed she feels. She cannot forgive him - nor can she forgive her mother for accepting him back too easily.

Diane Connell, the new girl in school, is the only person who understands her. And she always has good ideas on how to solve Lissa's problems. But Diana is not so straightforward to herself, as Lissa is about to find out...

Eerste zin

June 1st What have I done? What have I done?

Samenvatting

Voordat Lissa's vader in de gevangenis terecht was gekomen was Lissa's leven perfect. Ze waren rijk, Lissa had een leuk clubje vriendinnen en iedereen accepteerde haar op school. Sinds haar vader in de gevangenis zit durft Lissa niet meer met haar vriendinnen om te gaan omdat ze bang is dat ze haar raar vinden en maar uit medelijden met haar omgaan. Daarnaast heeft ze iedere dag ruzie met haar klasgenoot Ralph Aird, waarvan de vader ook in de gevangenis zit. Niks lijkt goed te gaan in haar leven en ze begint daarom een dagboek bij te houden om haar gevoelens te uiten, omdat ze het niemand goed kan delen.

Wanneer het lijkt alsof Lissa's leven niet slechter kan worden, komt er bericht dat haar vader eindelijk uit de gevangenis mag. Het hele gezin is blij, maar Lissa realiseert zich nu pas hoe boos ze is op haar vader. Vanaf dit moment gaat alles steeds slechter. Lissa heeft steeds vaker ruzie met Ralph, ze terroriseert de lessen van haar Engels leraar Mr Murdoch waardoor ze steeds moet nablijven en haar dagboek wordt steeds meer een toevluchtsoord. Tot dat er een nieuwe meisje in haar klas komt, genaamd Diana Connell.

Diana en Lissa worden meteen beste vriendinnen. Diana begrijpt alles wat Lissa zegt en steunt haar de hele tijd. Wanneer Lissa gepest wordt komt Diana altijd met plannetjes om haar te beschermen of om voor haar op te komen. Echter is Diana vaak zo bot dat het in sommige gevallen gebeurt dat Lissa en Diana de pestkoppen worden in plaats van de gepeste. Hierdoor krijgen zij nog meer problemen met Murdo (bijnaam voor Mr Murdoch) maar dit vind Lissa niet erg omdat ze samen met Diana is.

Ondertussen is Lissa's vader al terug uit de gevangenis. Ze kan hem niet vergeven voor wat hij heeft gedaan en is boos op haar moeder dat zij hem zo snel vergeeft en nog zo verliefd op hem is. Hoewel ze niet veel geld hadden, hadden ze eindelijk een rustig en goed leven sinds hij in de gevangenis zat. In haar hoofd heeft zij hem al onteigend en noemt ze hem geen vader meer maar J.B.. Daarnaast ontdekt Lissa dat haar vader 's avonds stiekeme telefoongesprekken heeft waarvan ze vermoedt dat het met zijn ex-werkgever Magnus Pierce is, waarmee hij in het verleden criminele zaken heeft ondergaan. Waardoor Lissa nog bozer op hem is. Daarnaast kan J.B. geen werk vinden en besluit daarom bij de jongeren tent Burgers A GoGo te werken wat hij uit schaamte niet aan Lissa vertelt.

Op een dag gaan Diane en Lissa naar die tent en daar treffen ze zowel Ralph als Lissa's vader aan. Lissa schaamt zich dood en wordt erdoor gepest door Ralph. Vervolgens besluit Diane dat Lissa wraak op Ralph moet nemen door zijn kunstwerk dat hij voor Murdo aan het maken is te verknippen voordat het mee kan doen aan een prijsvraag. Lissa twijfelt eerst, maar Diane is zo overtuigend dat ze het toch doet. Sindsdien voelt zij zich erg schuldig en heeft ze het gevoel dat Murdo door heeft wat er aan de hand is. Ook is Ralph er zo erg door gedeprimeerd dat het lijkt alsof het nooit meer goed met hem zal komen maar Diane verbiedt haar om het te vertellen omdat ze dan allebei de dupe zijn. Lissa vertelt het toch aan Murdo maar houdt Diane er buiten. Ze wordt voor een tijd geschorst van school en wanneer ze terug komt wordt ze door haar klasgenoten bekogeld met rottend eten.

Diane krijgt ook een preek van Murdo dat hij weet dat zij ook heeft meegedaan en wordt zo boos dat ze de school aanklaagt met het verhaal dat Murdo haar heeft mishandeld tijdens een van de preken. Murdo's carriere als docent staat hierdoor op het spel en de enige manier om hier uit te komen is dat Lissa vertelt dat Diane ongelijk heeft en dat ze ook mee deed met het verknippen van Ralphs kunstwerk. Lissa besluit toch haar vriendin te verraden en redt hiermee Murdo's carriere. Echter is haar vriendschap met Diane voorbij en wisselt Diane hierna direct van school.

In tussen heeft Lissa haar vader er regelmatig op betrapt dat hij met Magnus telefoneert en afspreekt. Ze heeft het aan haar moeder verteld maar die doet er weinig tegen. Op een dag wordt het Lissa te veel en besluit ze naar Magnus' kantoor te gaan om te zeggen dat hij uit de buurt van haar vader moet blijven. Hier wordt ze gevangen genomen, maar een aantal uur later word ze door de politie gered en Magnus wordt opgepakt. Het blijkt achteraf dat haar vader een dubbelrol speelde voor de politie door te doen alsof hij weer voor Magnus werkte om hem weer op te pakken. Hij had dit niet aan Lissa verteld omdat het gevaarlijk was en er veel op het spel stond. Hierna wordt de relatie tussen Lissa en haar vader weer goed, ze is eindelijk in staat om hem te vergeven en hij krijgt zijn titel als vader weer terug.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Lissa Blythe

Lissa Blythe is een 14 jarige meid die voordat haar vader naar de gevangenis moest een luxe leven leidde en daarom redelijk arrogant was. Toen haar vader naar de gevangenis ging, is haar hele wereld ingestort en werd ze onzeker over haar vrienden en zichzelf. Sindsdien is ze een probleemkind met iedere dag lastige situaties op school en ruzie met Ralph Aird. Pas wanneer Diane Connell in haar klas komt lijkt alles draagbaarder te worden.

Diane Connell

Een rijkelui\\\'s kind die bij Lissa in de klas komt en daarmee haar leven veranderd. Ze wordt meteen de beste vriendin van Lissa en manipuleert haar om nog meer kattenkwaad uit te halen dan wat ze daarvoor deed. Hoewel ze erg bot en eerlijk tegen de buitenwereld is, is Diane minder eerlijk over waar zij mee bezig is wat uiteindelijk de vriendschap van Diane en Lissa kost. Hierna gaat zij weer naar een andere school.

Ralph Aird

Lissa\\\'s klasgenoot die ook een vader heeft in de gevangenis. Ralph pest Lissa altijd over haar vader omdat Lissa voorheen altijd erg arrogant was en hij het fijn vindt dat zij eindelijk op dezelfde niveau zit als hij is. Zijn passie is tekenen en wanneer Lissa en Diane zijn kunstwerk verwoesten wordt zijn wereld verwoest. Op het einde van het boek ontdekt Lissa dat zij Ralph leuk vindt.

Mr Murdock (of Murdo)

De Engels leraar van Ralph, Lissa\\\'s en Diane\\\'s klas en de meest populaire leraar van de school. Hij is erg populair omdat hij altijd het beste in mensen ziet en hun talent erkent, ook al is hij erg streng. Wanneer Lissa en Diane problemen met hem krijgen doordat ze Ralph\\\'s kunstwerk hadden verwoest probeert Diane zijn carriere als leraar te verwoesten door te liegen dat hij haar bij het nablijven heeft mishandeld. Door Lissa\\\'s eerlijkheid wordt hij toch gered van dit lot.

J.B.

De vader van Lissa die door manipulatie in de criminele wereld terecht is gekomen en vervolgens in de gevangenis beland is. Wanneer hij vrij komt heeft hij moeite met een baan te vinden, zich weer te mengen met zijn gezin en contact te leggen met zijn dochter Lissa die hem niet accepteert. Tegelijkertijd speelt hij een dubbelrol voor de politie om hun te helpen om zijn ex-werkgever Magnus Pierce op te pakken waardoor Lissa de indruk krijgt dat hij weer bezig is in de criminele wereld. Achteraf blijkt het dat Lissa en J.B. eigenlijk erg veel op elkaar lijken en net zo makkelijk gemanipuleerd worden door slechte mensen.

Magnus Pierce

De ex-werkgever van J.B. die hem in de criminele wereld is terecht gekomen. Hij bedreigde J.B. met dat hij in de problemen zal komen als hij hem verklikt, maar wordt uiteindelijk toch opgepakt met de hulp van J.B.

Quotes

"Ralph Aird is dishy." Bladzijde 103
"I'd done the wrong thing again. I thought I was saving Dad from Magnus Pierce's clutches and all I'd done was pull him into more trouble." Bladzijde 94
"April 3rd. I've been to Diane's house for dinner tonight. We went straight after school, running through streets and alleys and on the broad tree-lined avenue where Diane lives. Our house had been in a street just like hers. No wonder I love going there." Bladzijde 53

Thematiek

Coming of age

Het verhaal richt zich grotendeels op de moeite die Lissa heeft met haar vader. Toch is het belangrijkste thema niet de band tussen hen maar de coming of age die Lissa doormaakt. Wat ze op school meemaakt en de mensen met wie ze omgaat dragen bij aan haar persoonlijke ontwikkeling. Langzaam maar zeker ziet ze dat ze meer op haar vader lijkt dan ze altijd dacht. Lissa\'s leven en haar persoonlijke groei staat centraal in Bad Company, ze verandert van hatende tiener naar een bewuster meisje.

Motieven

Vader-dochterrelatie

De spanning tussen Lissa en haar vader is een belangrijk aspect van het verhaal. Tot de laatste paar bladzijdes heeft Lissa een hekel aan haar vader en kan ze hem niet vergeven voor wat hij heeft gedaan. Pas wanneer zij mentaal groeit en zelf ook gemanipuleerd wordt door iemand begrijpt ze haar vader weer en ontdekt ze dat ze meer op hem lijkt dan wat ze dacht. Hierna is haar band met haar vader weer goed.

Goed en kwaad

De vraag wat goed en wat kwaad is, is erg belangrijk in dit boek. Op eerste gezicht lijken vooral J.B. en Ralph de slechte mensen in het boek omdat Ralph de hele tijd gemeen tegen Lissa doet, en J.B. omdat hij slechte dingen heeft gedaan en daarmee in de gevangenis is gekomen. Hiermee heeft J.B. ook het gezin vernield waardoor het nog erger is. Maar wanneer je verder leest zijn de mensen die je subtiel manipuleren zodat je slechte dingen doet de echte slechte mensen, zoals Diane en Magnus. Deze personen worden ook als interessant en leuk beschreven op het oppervlak.

Fraude

J.B. was opgepakt omdat hij Fraude had gepleegd in de bedrijfswereld. Hij is geen crimineel die mensenlevens heeft beëindigd waardoor het makkelijker is voor de personage\'s om hem te vergeven omdat hij niet door en door slecht is.

Opdracht

For David and Suzanne

Trivia

Het lievelingsboek van de schrijfster was vroeger Little Woman.

Titelverklaring

Bad Company is letterlijk vertaalt slecht gezelschap. Deze titel is dubbelzinnig omdat het zowel naar Magnus Pierce als Diane Connell verwijst. Magnus Pierce was degene die de vader van Lissa manipuleerde en tot criminele daden toe heeft gezet, en Diane deed precies hetzelfde bij Lissa maar dan op een kleinere schaal. Daarnaast zorgden Diana zowel als Magnus er voor dat Lissa en haar vader een kort tijdje in de schijn leefden dat ze een goed leven hadden. Wanneer je dit weet ontdek je dat de titel van het boek de verbintenis tussen Lissa en haar vader illustreert. Dat hoewel Lissa haar vader haat voor wat hij heeft gedaan ze eigenlijk sprekend op hem lijkt en op kleine schaal precies hetzelfde meemaakt op haar school. Hoe ze het probleem oplossen, door toe te geven aan de hogere autoriteit, gebeurt ook op dezelfde manier bij beiden. Lissa geeft toe aan de directeur van haar school en J.B. doet dit ook en helpt de politie om Magnus Pierce op te pakken.

Structuur & perspectief

Het boek bestaat uit achttien hoofdstukken verdeeld over 103 pagina's. Op een paar hoofdstukken na begint ieder hoofdstuk met een stuk uit Lissa's dagboek dat de gebeurtenissen uit het hoofdstuk samenvat en inleid. Omdat het persoonlijke verhaal van Lissa wordt beschreven aan de hand van fragmenten uit haar dagboek is het daarom ook logisch dat het vanuit het ik-perspectief is geschreven. Als lezer heb je dus alleen toegang tot Lissa's gedachtes en de manier hoe zij de wereld waarneemt. Het boek begint vlak na de daad die Lissa en Diane zijn begaan, maar er wordt niet precies verteld wat er is gebeurt en waarom Lissa boos is op Diane. Dit is gedaan om het interesse van de lezer te wekken om vanuit daar het verhaal uit te werken. Door zo met de chronologie te spelen wordt er spanning gewekt in het verhaal.

Decor

Het verhaal speelt zich af in hedendaags Schotland. Tenminste, in het boek staat er steeds dat de personages met een highlands accent spreken, en de highlands van Engeland is Schotland. Omdat ieder karakter in dat accent spreekt, ga ik er van uit dat het zich daar afspeelt en niet in een andere plek in Engeland. De tijd waarin het zich afspeelt is ook niet duidelijk aangegeven in het boek, maar omdat het een coming of age roman is met een schoolleven dat op het hedendaagse middelbare schoolleven lijkt, geloof ik dat het verhaal zich afspeelt in de tijd dat het boek geschreven is, dus ongeveer het jaar 2001. Daarnaast wordt er in het boek een verhaal dat ongeveer een schooljaar duurt beschreven.

Belangrijke plekken zijn de middelbare school van Lissa, haar huis en op het einde van het boek het kantoor van Magnus Pierce. De middelbare school van Lissa is erg belangrijk omdat Lissa veertien jaar oud is en op deze leeftijd zijn jongeren erg gevoelig en worden sterk gevormd en beïnvloed door wat er op school gebeurt. In dit verhaal is het vooral belangrijk omdat Lissa op haar school in kleine mate meemaakt wat haar vader in de echte wereld mee maakt. Wat er uiteindelijk voor zorgt dat Lissa op het einde van het boek haar vader weer begrijpt en vergeeft omdat zij eindelijk begrijpt hoe dat soort dingen kunnen gaan en waarom hij er op reageerde zoals hij er op reageerde. Het woonhuis van de Blythe familie is ook belangrijk omdat er voordat Lissa's vader terug kwam een gebalanceerde rustige sfeer heerste die verpest werd toen hij terug kwam in het gezin. Hierdoor kan Lissa minder goed omgaan met de rest van de familie (die hem wel vergeven) en wordt haar kamer met haar dagboek een soort toevluchtsoord. Uiteindelijk wanneer haar vader haar dagboek leest verdwijnt Lissa's laatste privé plek. Het kantoor van Magnus Pierce is erg belangrijk omdat wanneer Lissa door hem wordt opgesloten op deze plek zij eindelijk de connectie maakt dat haar vader eigenlijk helemaal niet zo erg is en dat hij ook maar gemanipuleerd werd door iemand, hier ontdekt zij dat haar vader tot op een zeker niveau onschuldig is, en dat hij ook maar een mens is. En natuurlijk ook dat zij heel erg veel op elkaar lijken. Daarnaast is het ook een belangrijke locatie omdat Lissa hier in levensgevaar verkeert.

Stijl

Vaak kun je bij lijsterboeken al raden hoe de schrijfstijl is, dit komt omdat lijsterboeken geselecteerd worden. Het zijn vaak goed leesbare, educatieve boeken, die geschikt zijn voor de onderbouw van de middelbare school. Met deze kennis kun je daarom al bedenken dat de schrijfstijl redelijk simpel is omdat het bedoeld is voor de gemiddelde kennis van Engels die leerlingen hebben in de onderbouw van de middelbare school. Kortom: de zinnen zijn erg kort en duidelijk, de personages en omgevingen worden niet heel erg gedetailleerd beschreven en wanneer er moeilijke woorden in voorkomen kun je per bladzijde de betekenis van deze woorden vinden op het einde van het boek. Het is dus een erg luchtige en duidelijke stijl die veel tot de verbeelding overlaat maar tegelijkertijd ook erg tot de verbeelding spreekt. Het leest lekker weg en de lezer is niet al te veel verbonden aan de restricties die de schrijver bij de lezer oplegt.

Slotzin

Diane Connell was wrong about a lot, but she was right about one thing. Ralph Aird is dishy.

Beoordeling

Hoewel dit soort educatieve coming of age niet mijn favoriete soort boeken zijn, was deze erg vermakelijk voor hoe lang het duurde. Terwijl ik las ging ik er als een speer doorheen en wilde ik graag te weten komen wat Diane en Lissa hadden gedaan. Ook was ik nieuwsgierig of J.B. nu  wel of niet crimineel was geworden. Echter vond ik Lissa een erg vervelend personage omdat zij zo'n boze tiener is die iedereen haat.

Als ik naar de leeservaring en de gedachten die ik er achteraf over had kijk, zou ik dit boek in dezelfde categorie kunnen plaatsen als de Twilight en Hunger Games series. Spannende boeken met een sterk vrouwelijk tiener hoofdpersonage die worstelt met een moeilijk leven. Leuk om te lezen maar wel met een vies nasmaakje omdat - hoewel er op een dramatische manier een serieus probleem en een zwaar leven word beschreven - de boeken eindigen met het uitkomen voor de liefde van een onbereikbare jongen. Wat op dat moment voor de personage belangrijker lijkt dan de rest van het verhaal. Het enige wat Bad Company dan weer anders maakt dan de voorbeelden is dat het zich niet afspeelt in een epische fantasy wereld maar in de realistische hedendaagse wereld.

Kortom: als je een stoere meid (of jongen) in je jonge tienerjaren bent die interesse heeft in spannende levensverhalen van een leeftijdsgenoot van je en je dingen als the Hunger Games en Twilight leuk vindt, is dit zeker een aanrader.

Recensies

"I think this is the kind of book I\'d have liked a couple of years ago, as I probably could\'ve related to it more than now, when the childishness and oblivion of the characters was annoying at times (though completely appropriate to the story--)." https://www.goodreads.com...rue&page=1
"Bad Company is a great book written by Catherine MacPhail. It describes how adolescents deal with events and problems in real life. It also makes you think, “What would I do in this situation?” I personally thought it was a great book." http://mail.islux.lu/libr...ookrev.htm
"Macphail really doesn’t do much descriptive writing, and if it is, it’s not the “wicked, co ld voice that pierced through her bones. Chilling like an ice falling down her back”, but it’s the “loud voice.” Not very exciting, and rather dull. The book does have some sort of lesson, but, in my opinion, the writer is over-doing it." http://www.dooyoo.co.uk/j.../#/tab/opi
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.324 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

D.

D.

Er zitten een paar taalfouten in en er missen was kleine details

7 jaar geleden

D.

D.

Er missen teveel details om te zeggen dat dit een complete samenvatting is... zo word er veel te weinig info gegeven over de peronen in het boek, (hoe ze eruit zien enz).

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Bad company door Catherine Macphail"

Ook geschreven door Onessa