ADVERTENTIE
Proefstuderen vanuit huis? Wil je vóór dat je een studie kiest, zeker weten of het qua inhoud is wat je ervan verwacht? Dat kan! Volg één van de vijf online proefstudies en ontdek hoe het is om aan de universiteit van Wageningen te studeren. Je volgt videocolleges en maakt opdrachten, gewoon vanuit je slaapkamer. Je wordt begeleid door studenten, die je vragen kunt stellen over de inhoud van de proefstudie of gewoon over het studentenleven! Alles is vrijblijvend, je zit nergens aan vast.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 2015
  • 201 pagina's
  • Uitgeverij: Thomas Rap

Flaptekst

Drie jeugdvrienden reizen af naar Thailand. Om daar dertig jaar vriendschap te vieren, en om hun jeugdheld te zien optreden. Maar als blijkt dat op de vooravond van vertrek een nieuwsgierige geliefde zich toegang heeft verschaft tot mails die niet voor haar ogen zijn bedoeld, gaat er een doos van Pandora open. Twee van de drie vrienden blijken te zijn verwikkeld in een wedloop waarin ze systematisch de grenzen van hun vriendschap verleggen. En overschrijden. In de tropische hitte en ver weg van huis komen jaren kameraadschap tot een kolkend hoogtepunt. Met Alles van elkaar schreef Leon Verdonschot een rauwe roman over vriendschap, seks en loyaliteit. 
 

Eerste zin

"Ze weet het." "Sorry?" "Ze weet het" "Ze weet wat?" "Alles". "Hoe bedoel je alles?" "Ze weet alles. Ze heeft mijn mails gelezen.."

Samenvatting

Er zijn drie vrienden : de verteller (1 x Leon genoemd) Martin en Ramon. Ze zitten allemaal net midden in de dertig en kennen elkaar vanaf hun jeugd al dertig jaar. Ramon heeft net kanker overwonnen en de  drie vrienden willen een optreden van de Amerikaanse artiest Robert Tepper in Thailand bijwonen. Als Ramons laatste kuur chemo succesvol is, betalen ze de reis voor hem naar het tropische eiland Koh Samui. Een week ervoor wil Martin afhaken, omdat hij van zijn nieuwe vriendin Kaat niet mee mag. Ze heeft namelijk in zijn mailbox gesnuffeld en alle berichten die de twee vrienden elkaar hebben gestuurd gelezen. Daar zitten mails bij over hun avonturen die ze beleefd hebben en die zijn  nogal erotisch getint.
Niet meegaan kan hij niet maken, vindt de ik-verteller en Martin laat zich overhalen. Hij is altijd minder dominant geweest dan Leon, de verteller. Wanneer de drie vrienden op Koh Samui zijn, gaan de gedachten van de verteller steeds terug naar het verleden o.a. hun jeugd in het Limburgse Geleen.
Diverse avonturen:
-  het samen meedoen aan de New York Marathon voor de eerste keer
- het bijwonen van een soulconcert met de oude James Brown
- het begin maken van hun hoerenloopverhalen
- de hoer Perla uit Antwerpen die Leon zwanger denkt te hebben gemaakt en die geen abortus wil; opeens is ze verdwenen
- andere jeugdzonden in Geleen: het protesteren tegen van alles en nog wat als lid van de SP en andere rebellerende organisaties: bijv. plakacties met lijm waarin glas verwerkt zat
- het bezoek van hen tweeën aan een seksboerderij in Medemblik, waarbij ze flink hun gang(bang) gaan
- het bezoek aan vreselijk  mooie hoeren in Barcelona, waar Leon Martin in meetrekt, terwijl die op dat moment al Kaat kent;'daar krijgt Martin wroeging over.
- het geheim: Leon kent een mooie masseuse Dominique die steeds creatievere seksspelletjes bedenkt. Ze wil in een unieke fantasie ook een keer geblinddoekt neuken met twee mannen. Martin doet mee en het komt een keer zo ver dat beide mannen seks met elkaar hebben. Ze schamen zich er eigenlijk wel voor en willen er nooit een woord over praten.

Op Koh Samui gaat de vakantie tussen de vrienden niet goed. Martin geeft na een week te kennen dat hij eigenlijk liever terug wil naar huis. Het concert met Robbert Tepper wordt een mislukking: hij zingt niet eens zijn oude hits en Ramon raakt nog slaags met hem. Bovendien raken de twee vrienden Martin en Leon dusdanig in gesprek dat het een einde aan hun vriendschap betekent. Martin verwijt Leon dat hij eigenlijk te dominant voor hem is en dat hij een volger is die doet wat Leon  van hem vraagt. Zijn vriendin Kaat heeft hem dat duidelijk gemaakt. Leon wordt woedend. Ramon zegt dat hij het liefst neutraal blijft in dit conflict: hij wil niet kiezen. Als ze weggaan, wil Martin niet terugvliegen.

Ho 27 is een soort epiloog na twee jaar: de vriendschap is verwaterd. Ze zien elkaar vrijwel niet. Ze sturen elkaar een kaartje: Martin en geboortekaartje van zijn zoon. Leon een rouwkaart van zijn vader.

Personages

Ramon

Ramon is de vriend die het minst wordt uitgewerkt. Hij heeft aan het begin van de roman kanker en als hij genezen is, mag hij van zijn vrienden mee naar Thailand. Daar wordt het optreden van de rockzanger een teleurstelling en hij gaat verhaal halen. Hij slaat de zanger een bloedneus. In de ruzie tussen Martin en Leon wil hij zich afzijdig/neutraal opstellen.

Leon

Is Leon een autobiografisch personage? In een interview in NRC in de week van het verschijnen geeft Leon wel aan dat hij een personage heeft gekozen dat heel veel op hem lijkt. Veel handelingen in de roman zijn dan ook echt gebeurd, maar een aantal andere ook niet. De mening over vriendschap van verteller Leon is die in ieder geval ook van de schrijver Leon. Een vriendschap van meer dan 30 jaar geef je niet op vanwege een relatie met iemand die je net kent. Dat voelt toch aan als een soort verraad. Leon is in ieder geval dominant ten opzichte van Martin en neemt initiatieven om naar de hoeren te gaan in Barcelona, Medemblik (seksboerderij) en Antwerpen. Ook doet hij in zijn jeugd dingen bij de protestacties dingen die Martin niet door de beugel vindt kunnen. Zo maakt hij lijm met glas. Uiteindelijk valt hij in zijn eigen scherven. Zijn acties als lid van Groen Links in Geleen die ook in het boek beschreven staan, zijn ook vanuit zijn eigen werkelijkheid. Hij is in de discussie over vriendschappen duidelijk: het klopt wat zijn vader hem ooit verteld heeft: vriendschappen eindigen wanneer er een vrouw in het spel komt. Leon is verder direct en enigszins rechtlijnig, wat hij ook van zichzelf toegeeft in het interview in het NRC.

Martin

Martin zegt dat hij een volger is en Leon beaamt dat. Martin doet zijn leven lang al wat hij van hem vraagt. Wanneer Martin verkering krijgt met Kaat, doet die weer hetzelfde met hem en hij is ook degene die weer naar haar luistert. Toch gaat hij mee naar Thailand, maar hij verziekt door zijn gedrag de vakantie. Het lijkt erop dat hij spijt krijgt van wat hij in het verleden heeft gedaan en dat hij gekweld wordt door wroeging. In één week komt aan een dertig jaar durende vriendschap een einde.

Quotes

"Martin schikte in, zoals ik had verwacht. Hij was de inschikker, altijd geweest ook. Maar hij had gelijk. Achteraf is het simpel: we hadden niet moeten gaan. Niet toen, niet onder die omstandIgheden. Maar ja achteraf. Hij was mijn beste vriend, al sinds mijn zesde. Onze vriendschap duurde dertig jaar. het ineenstorten ervan nog geen week."

Bladzijde 24

"Er ontstond hier, op de betonnen vloer van dit stadion, zelfs iets dat leek op euforie toen het refrein zich aandiende, en ik, Martin, Ramon mezelf en de mensen om ons heen horde meezingen met Tepper:"There is no easy way out, there 's no shortcut home. There 's no easy way out, givin in can't be wrong.""

Bladzijde 159

""Slachtofferen? Wat is dat voor een belachelijke term? "Je neukt een hoer. Kaat komt erachter, en wat is je eerste reactie? Naar mij wijzen."het moest van hem." 'dat heb ik niet gezegd, dat het moest. Maar wel dat je nogal pushte. Zoals wel vaker." "Pardon"?"."

Bladzijde 149

"Ik zag ongeloof in Martins blik. "Wat is dit, man? Wat zeg je nu? Zeg jij onze vriendschap op?" "Vriendschap is niets meer dan loyaliteit. Je hebt me verraden. Ik kan er niets anders van maken. Verraad. Dat woord is hiervoor uitgevonden." "Jezus, jij altijd met je grote woorden.""

Bladzijde 197

"Daarna somde hij alle vrienden uit zijn leven op. Een paar kende ik vaag, de meesten niet. Bij al die vriendschappen noemde hij het jaartal en de leeftijd waarop de vriendschap stukliep. En bij al die vrienden was dat het moment waarop ze hun vrouwen leerden kennen. Dat was mijn vaders conclusie"Alle vriendschappen gaan over. En altijd door een vrouw,""

Bladzijde 175

Thematiek

Het is duidelijk dat het in de debuutroman van Leon Verdonschot gaat om het thema Vriendschap en het verraad aan de vriendschap. Drie mannen zijn vanaf hun jeugd met elkaar bevriend en hebben allerlei dingen uitgehaald. Dat gaat van samen uitgevoerde protestacties tot en met het hoerenlopen en uiteindelijk het samen vrijen met één vrouw. Hun geheim is dat ze ook een keer seks met elkaar hebben gehad. Ze beschrijven dat later in mails. Ook als een vriend kanker krijgt, kan dat de vriendschap niet verbreken: ze steunen hem en bespreken een reis naar Thailand om daar een oud rockidool te zien optreden. Maar het verraad aan de vriendschap komt aan de deur kloppen wanneer Martin een relatie krijgt met Kaat. Die leest "per ongeluk" zijn mails met Leon en vindt dat hij niet moet doorgaan met de vriendschap. Eigenlijk wil hij niet eens meer mee naar Thailand, maar hij laat zich toch overhalen. Maar daar gaat het goed fout. Het komt tot vervelende dialogen tussen de vrienden en eigenlijk verziekt Martin hun vakantiereis, die in alle opzichten op een sof uitloopt. Het betekent het einde aan een echte jongensvriendschap. Ze hebben na de Thaise reis nog een enkele keer contact maar eigenlijk wordt het niets meer. Leon is van mening dat je een (mannen) vriendschap van meer dan dertig jaar niet opgeeft, als je een relatie met een vrouw krijgt waarvan je van tevoren niet eens kan zeggen hoe lang die gaat duren.

Motieven

Wanneer Martin een relatie krijgt met Kaat, is het gedaan met de vriendschap tussen Martin en Leon. Kaat heeft namelijk alle mailverkeer gelezen dat tussen Martin en Leon is uitgewisseld en ze vindt Leon geen goed gezelschap voor Martin. Leons vader heeft vroeger al eens tegen hem gezegd dat aan vriendschappen altijd een einde komt als er een vrouw in het spel betrokken wordt."

Bij een van de vrijpartijen met de masseuse Dominique gaan Martin en Leon een keer zo ver dat ze seks met elkaar hebben. Dat blijft een groot taboe in hun vriendschap."

Seks speelt een belangrijke rol in de avonturen die de vrienden met elkaar beleven. Ze bezoeken regelmatig hoeren en dat zijn vaak niet de onaantrekkelijkste."

In de structuur van de roman lopen de verhaallijnen van het verleden en het heden steeds door elkaar heen. In het heden op Koh Samui kijken de beide vrienden terug op wat ze sinds hun jeugd samen hebben uitgehaald. Soms kun je het verleden ook niet goed terughalen. dat zie je ook terug bij het concert van Robbert tapper. Die zingt niet meer de oude hits waarvoor ze gekomen zijn. Hij speelt voornamelijk nummers van een nieuw album. Vooral Ramon is daar woedend over."

Leon en Martin hebben een behoorlijke reputatie opgebouwd om hoeren te bezoeken. In hun mails doen ze er elkaar verslag van. ( Antwerpen- Medemblik- Barcelona)"

Motto

"Live for girls, guitars and glory
And someday they 'd write our story. (
Rick Springfield)

Wie het turbulente seksleven van twee van de drie jeugdvrienden leest, begrijpt wel waarom dit een toepasselijk motto is.

 

Opdracht

Leon Verdonschot draagt de roman op aan zijn vrienden, in het bijzonder voor Alex, Art, Denvis, Erik, Frank, Guuz, Marco, Ray, Roel, Roy, Zoli.

Ook dat is toepasselijk, omdat de roman over ware vriendschap gaat.

Trivia

Titelverklaring

Echte vrienden weten alles van elkaar. Leon en Martin hebben elkaar altijd in mails geschreven wat ze hebben beleefd. Nu heeft Martin een vriendin gekregen die in zijn mailbox heeft gesnuffeld en daardoor alles weet van Martin en de verteller. Dat maakt een einde aan de echte vriendschap.

Structuur & perspectief

Er zijn  27 korte hoofdstukken zonder titel. In die hoofdstukken wisselen heden en verleden elkaar af. Het verleden betreft dan de vooral "foute" dingen die de beide vrienden hebben gedaan. Het heden betreft hun reis naar Thailand. Tijdens die reis komt het tot een ruzie. Er is sprake van een achteraf-vertellende ik (Leon)  die   alleen in de o.v.t.   vertelt. Het laatste hoofdstuk (27) speelt ongeveer twee jaar na het heden in Thailand en heeft min of meer de functie van een epiloog.

Decor

Het verhaalheden is een reis van drie vrienden naar Thailand. Op het tropische eiland Koh Samui treedt een rockheld uit hun jeugd op: Robert Trepper. Daar op het eiland  kijken ze steeds terug op hun jeugd: ze zijn geboren in Geleen in Limburg. Daar hebben ze hun middelbare schooltijd doorgebracht.
Er zijn hoofdstukken waarin ze vertellen wat ze met prostituees hebben uitgespookt. Dat gebeurt o.a. in Antwerpen, in een seksboerderij in Medemblik en in Barcelona. 
De jongens zijn midden dertig in het verhaalheden. In december treedt de rockheld op in Thailand. Leon (buitentekstueel  gegeven) is in 1973 geboren. 

Maar er is één tekstgegeven dat aangeeft dat het verhaalheden in 2012 speelt: een poster waarop het optreden van Robert Tepper wordt aangekondigd (Sundag 30th 2012) Dat is zondag 30 december 2012.
Twee jaar daarna (hoofdstuk 27) zou dan 2014 (eventueel begin 2015) kunnen zijn. 

Stijl

Rauwe rockroman waarbij de verteller geen blad voor zijn mond neemt voor wat betreft het schrijven van seksueel  getinte bezoeken aan prostituees. Ook valt in de stijl een aantal korte en felle dialogen op wanneer de twee vrienden Leon en Martin hun vriendschap en het verraad daarin betwisten. Verdonschot beheerst vooral de techniek van het schrijven van dialogen. Het verhaal heeft een enorm tempo, wat inhoudt dat je het verhaal snel kunt uitlezen en toch geboeid raakt door wat er gebeurt. Ook zijn metaforen zijn heel gemakkelijk te begrijpen:
bijv. blz. 179 : "Het is een van de onverbiddelijkheden van het hardlopen: dat je elke stap later terugkrijgt, dat je loopt voor twee. Het blijft raar hoe dat werkt: uiteindelijk ren je een ingesleten patroon, je valt als een naald in de groef van een plaat, en vanaf dat moment valt er niets meer te kiezen, je volgt simpelweg het spoor, tot de uitloopgroef. Hardlopen is een dompelbad in routine."

Slotzin

Een week na Ramons verjaardag kreeg ik een appje van Martin. Dat hij het leuk vond me te zien. Ik heb nog niet gereageerd.

Beoordeling

Aantrekkelijke  maar vrij rauwe roman over vriendschap. Niet geschikt voor al te jeugdige oogjes. Maar voor wie wat ervarener is, een vlot geschreven  roman voor je literatuurlijst. Eindexamenklassen havo en vwo voor een niet te lastige, snel te lezen nummer.

Recensies

" Alles van elkaar schetst zo een geloofwaardig beeld van een geslaagde, tikje vreemde vriendschap. Twee mannen die zich in een fascinerend schmutzige wereld storten, een galaxy far, far away – drie of vier muisklikken en één creditcardbetaling."
http://www.hpdetijd.nl/20...es-elkaar/

"En dan zegt de verteller/Leon ‘Maar wat is een moraal waard wanneer je die zelf eindeloos kunt kneden?’ En dat is nu juist wat er in dit boek niet voldoende is gedaan. De materie is weliswaar smakelijk gebracht, maar voor een roman niet voldoende gekneed. Het verhaal, hoe interessant en herkenbaar ook – dat is gezegd: voornamelijk wat betreft de keuze van een ‘vriend’ voor een vrouw – komt niet daadwerkelijk los."
http://www.tzum.info/2015...an-elkaar/

"Alles van elkaar van muziekliefhebber en –kenner Leon Verdonschot is een rauw en bijzonder vlot geschreven romandebuut over een mannenvriendschap en loyaliteit."
http://8weekly.nl/recensi...ournalist/

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

gast

gast