Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Allemaal willen we de hemel door Els Beerten

Zeker Weten Goed
Foto van Ciska
Boekcover Allemaal willen we de hemel
Shadow
  • Boekverslag door Ciska
  • Zeker Weten Goed
  • 29 november 2021
Zeker Weten Goed

Boekcover Allemaal willen we de hemel
Shadow
Allemaal willen we de hemel door Els Beerten
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

Feitelijke gegevens

  • 13e druk, 2019
  • 498 pagina's
  • Uitgeverij: Querido

Flaptekst

Een aangrijpend verhaal over oorlog in tijden van liefde, en over de verwoestende keuzes waarvoor een oorlog mensen stelt.

Jef droomt ervan om een held te worden, liefst samen met zijn beste vriend Ward. Voor zijn zus Renée hoeft dat heldendom niet zo nodig. Zij heeft genoeg aan Ward, zijn hemelse saxofoonspel, en zijn fluwelen blik. Maar het is 1943. Midden in de oorlog. Aan het oostfront wordt een bikkelharde strijd gevoerd tegen de Russen. De Duitsers lijden er grote verliezen en hebben dringend dappere jongemannen nodig om hen bij te staan. Voor de jongens een gedroomde kans om held te worden. Voor volk en vaderland. Voor een betere wereld. Ward vertrekt liever vandaag dan morgen. Maar zo denkt lang niet iedereen er over.

 

Eerste zin

Jeanne lacht met mij als ik over de hemel begin.

Samenvatting

Tijdens de Tweede Wereldoorlog komt er een nieuwe jongen in een Vlaams dorpje wonen. Hij heet Ward Dusoleil en kan heel erg mooi saxofoon spelen. Een dorpsgenoot genaamd Jef Claessen zit bij Ward in de klas. Al snel wordt duidelijk dat Jef erg graag beste vrienden met Ward wil worden. Ward heeft erg veel interesse in Jef zijn zusje, Renée. Hij gaat bij de plaatselijke fanfare “Ons Verlangen” saxofoon spelen, hier speelt Renée trompet. Remi, het kleine broertje van Jef en Renée, is helemaal fan van Ward. Ward leert hem namelijk op zijn vingers fluiten, wat Remi erg cool vindt. Jef, Ward en Renée fietsen vaak samen op, als Jef expres doorfietst, zoenen Ward en Renée elkaar. Ward en Renée worden verliefd op elkaar. Ondertussen wordt de fanfare opgeheven door de Duitsers. Velen stoppen er dan mee, maar Jef, Renée, hun vader, diens vriend Theo en Ward blijven. Theo is tevens Ward zijn oom, hij is erg tegen de Duitsers en zit bij het verzet.

De geschiedenisleraar van Jef en Ward, pater Albrechts, maakt de jongens bang met praatjes over het communisme. Hij vertelt dat de Russen al het christelijke geloof willen uitroeien en een gevaar zijn voor Vlaanderen. Albrechts en de nieuwe pastoor genaamd Vanden Avenne overtuigen Jef en Ward on naar een vergadering van het VNV (Vlaamsch Nationaal Verbond) te gaan. Ze zeggen dat het vaderland hun nodig heeft, Jef en Ward willen wel helden worden. Ze gaan naar de vergadering, maar als Jef thuiskomt met een VNV vlaggetje worden zijn ouders heel erg boos. De Duitsers zijn de vijand en de Russen juist de bondgenoot. Ze verbieden hem zich bij het VNV aan te sluiten. Ward, wiens vader zichzelf heeft opgehangen en moeder niet heel erg anti-Duitser is, besluit wel naar het oostfront te trekken om tegen de Russen te vechten. Jef en Renée moeten het contact verbreken. Renée probeert Ward nog te overtuigen om niet deze slechte keuze te maken, maar hij heeft zijn keuze al gemaakt. Zij verbreekt het contact, terwijl Jef nog stiekem met Ward afspreekt. Eindelijk heeft Ward alle aandacht voor hem en eigenlijk wil Jef mee naar het oostfront.

Aan het front was het echt verschrikkelijk. De Vlaamse eenheid die is beloofd is er niet meer. Ze vechten met de Duitsers mee, die de Vlamingen in eerste instantie uitlachen. Ward moest de Hitler-eed zweren en werd al snel Sturmman, een SS-officier. Hij blijft echter wel geloven dat hij het goede doet. Hij stuurt altijd brieven naar Renée en Jef. Jef reageert, maar Renée wil echt geen contact meer. Tijdens een verlof mag hij naar huis, maar in het dorp kijkt iedereen hem (en zijn moeder) raar aan. Hij is een landverrader en zo denkt Renée er ook nog steeds over. Jef spreekt ondertussen stiekem met Ward af en wil nog steeds graag mee naar het oostfront, Ward probeert dit uit zijn hoofd te praten. Mon, een plaatselijke leider van het VNV, benadert Ward. Mon wil met zijn broertje Lom en Ward een aanslag plegen op een vergadering van het verzet in het dorp. Aangekomen bij de vergadering ziet Ward dat één van de verzetsleiders zijn oom Theo is. Hij schiet een paar schoten in de lucht om Theo te waarschuwen. Hierop ontstaat er chaos. Blijkbaar is Jef Ward gevolgd en hij schiet Theo in de rug, omdat hij Ward zou willen helpen. Dan komt Jef erachter dat het zijn vader zijn vriend Theo is en hij is erg verschrikt, Ward zegt tegen Jef dat hij weg moet gaan. Die avond vertrekt Ward nog snel terug naar het oostfront.

Bij het oostfront vertelt een hogere officier genaamd Friederich dat de Duitsers echt verschrikkelijke dingen doen in concentratiekampen. Hij raadt Ward aan om te vluchten samen met de jonge soldaten die onder zijn bevel staan. Zo komt het dat Ward samen met een soldaat vlucht naar het westen. Deze soldaat blijft halverwege de vlucht achter bij aardige boeren. Ward zelf neemt een gehele andere identiteit aan. Hij is nu Martin Lenz, niet een SS-officier, maar een gewone Duitse soldaat. Hij snijdt de SS-tatoeage van zijn bloedgroep uit zijn arm en schiet zichzelf in zijn been. Hierdoor komt hij als oorlogsslachtoffer in een ziekenhuis terecht. Hij wordt verliefd op de zuster Isa. Met haar gaat hij naar Keulen, waar hij een tijd werkt als muziekdocent. Op een bepaalde middag loopt hij met Isa door Keulen. De wijk waar zij lopen wordt gebombardeerd door de geallieerden. Isa en haar ouders overlijden. Ward trekt alleen verder en komt bij een boerderij van een vrouw genaamd Katrina. Hier werkt hij in ruil voor onderdak.

In de tussentijd hebben mensen van het verzet Jef ondervraagd over de avond dat Theo is neergeschoten. Zij hadden namelijk door dat Jef daarbij was. Jef heeft tegen iedereen gelogen en gezegd dat hij degene was die de waarschuwingsschoten had gelost. Hij geeft Ward de schuld van de moord op Theo. Voor het “redden” van de vier verzetshelden wordt hij gehuldigd en krijgt hij een medaille. Onbewust voelt hij zich wel erg schuldig en hij wil helemaal niet gehuldigd worden. Hij doet alsof hij erg ziek is en niet kan lopen. Het hele dorp brengt dan echter de huldiging maar naar Jef toe. Remi speelt een liedje op de saxofoon en dan staat Jef toch maar op. Remi denkt dat hij een mirakel heeft veroorzaakt. De ouders van Jef zijn supertrots en de medaille krijgt een ereplekje aan de muur. Renée wil ondertussen misschien naar Brussel naar het conservatorium. Zij gaat vaak naar Hasselt in de trein vanwege muziekles, hier ontmoet zij Emile, met wie zij een relatie krijgt. Remi gaat vaak langs bij Gust en Jeanne, de vader en dochter van Theo. Gust overlijdt.

Een paar jaar na de oorlog woont Ward (Martin) nog steeds bij Katrina. Hij stelt aan haar voor om te trouwen, maar dit wil zij echt niet. Hierna kan Ward niet meer tegen de leugens en besluit hij om ondanks de risico’s terug te keren naar België. Hij geeft zich aan en zijn echte identiteit komt boven water. Hij wordt in een cel gegooid samen met zijn geliefde saxofoon. Vervolgens wordt hij weer naar een andere cel verplaatst en er komt een proces. Hier is er een hele vriendelijke bewaker Bekkers die hem aardig behandeld. Ward zijn moeder huurt een advocaat in genaamd Bielen. Deze vertelt Ward dat hij beschuldigd wordt van de moord op Theo. Ward heeft nu door dat Jef tegen iedereen heeft gelogen, maar wil Jef alsnog niet verraden en besluit te zwijgen. Bielen heeft dit wel door en zet druk op Jef, die ondertussen is gaan werken in de mijn en is verhuisd naar een huis met andere mijnwerkers. Jef voelt de druk en raakt ziek, een van de mijnwerkers Nicola verzorgt hem.

Jef zijn moeder heeft wel door dat deze ziekte weer iets te betekenen heeft en gaat hem ondervragen. Het hoge woord komt eruit en Jef vertelt dat hij en niet Ward Theo heeft vermoord. Zijn ouders verbranden de medaille. Renée verlooft zich met Emile, maar dit duurt niet lang voordat ze het toch uitmaakt. Op de dag van het proces van Ward moet Jef getuigen. Jef wil hemzelf en zijn familie beschermen en schiet Ward dood in de rechtszaal. Hij wordt aangehouden, maar krijgt maar een hele lichte straf. Als Jef thuis aankomt, ziet hij een ongeadresseerde brief liggen. De brief is van Ward, hij schrijft dat hij Jef en zijn familie wil beschermen en zal zwijgen over Jef zijn daden. Jef voelt zich schuldig en vertrekt naar Congo tot zijn dood vele jaren later.

Op de begrafenis van Jef vele jaren later zijn Remi met zijn vrouw Jeanne en kinderen en Renée met Victor, de man bij wie ze altijd heeft gewerkt. Zij zijn beide gelukkig en stellen dat Jef altijd een van hun is geweest.

 

 

 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Eindexamens

Alles wat je moet weten over de eindexamens

Personages

Jef

Jef wordt door iedereen een schrikschijterd genoemd, en dat is hij ook. Hij wil heel graag een held zijn, maar is dit niet. Zodra hij de kans krijgt, liegt hij dan ook over alles en schuift de schuld op Ward. Hij is niet een erg goede vriend, want hij schiet zijn beste vriend Ward neer. Hij is de broer van Renée en Remi.

Ward (Martin)

Ward is een charmant en sympathiek iemand. Iedereen mag hem, tenminste voordat hij zich aansluit bij het VNV. Hij is erg muzikaal en betovert iedereen met zijn saxofoon. Hij is een idealist, wat zijn ondergang wordt. Hij is de beste vriend van Jef en het eerste liefje van Renée. Zijn valse identiteit is Martin Lenz.

Renée

Renée is een moedig en koppig meisje. Ze wil ondanks de vele pogingen van Ward geen contact meer met hem als hij zich aansluit bij het VNV, toch heeft ze nog altijd een zwak voor hem. Ze is erg muzikaal en speelt trompet. Ze is een tijdje verloofd geweest met Emile. Uiteindelijk kiest ze voor zichzelf en gaat naar Brussel naar het conservatorium. Ze is de zus van Jef en Remi.

Remi

Remi, ook wel kleine genoemd, is het kleine broertje van Renée en Jef. Hij is nog erg onschuldig en kijkt op tegen Ward en Jef. Hij vindt het niet leuk dat hij de jongste is en dat niet alles aan hem verteld wordt. Hij vindt Jeanne wel leuk, zij wordt later zijn vrouw.

Vader

Vader van Renée, Jef en Remi. Naam wordt eigenlijk niet genoemd. Is een man die hard werkt voor zijn familie en tegen de Duitsers is. Hij is eerst heel erg trots op Jef, maar als uitkomt dat Jef Theo heeft neergeschoten niet meer.

Moeder

Moeder Renée, Jef en Remi. Een vrouw met wijze uitspraken. Naam wordt eigenlijk niet genoemd. Heeft als een van de weinigen door dat er iets met Jef is.

Theo

Verzetsheld. Vader van Jeanne, zoon van Gust.

Jeanne

Dochter van Theo. Toekomstige vrouw van Remi.

Moeder van Ward

Moeder van Ward. Heeft al vroeg haar man verloren en Ward is haar enige kind. Maakt zich erg veel zorgen over hem.

Gust

Vader van Theo, opa van Jeanne. Kan erg goed met Remi, hij noemt Remi een mirakelkind. Beland in een verzorgingstehuis en komt te overlijden.

Mnr. Bielen

Advocaat van Ward.

Emile

Een tijdje de verloofde van Renée. Is een vrij saaie man, maar wel volhoudend.

Isa

Lief van Martin (Ward). Ze gaat dood tijdens een bombardement.

Katrina

Een vrouw in wiens boerderij Ward een tijdje woont en werkt.

Nicola

Italiaanse college van Jef in de mijn en tevens huisgenoot. Je zou kunnen stellen dat Jef en hij gevoelens voor elkaar ontwikkelen.

Quotes

"'Een mens moet veel willen in het leven, maar hij mag niet alles willen.'" Bladzijde 13
"'Ik zal leren leven met de doden. Een mens breekt immers alleen als hij dat wil.'" Bladzijde 168
"'En we willen allemaal de hemel. Is het niet?'" Bladzijde 185
"'Want een mens overleeft dankzij zijn vrienden. En niet ondanks.'" Bladzijde 340
"'Ook helden kunnen liegen, mevrouw.'" Bladzijde 346

Thematiek

Oorlog

Het gehele verhaal speelt zich tijdens en net na de Tweede Wereldoorlog af. Het gaat over de verwoestende keuzes waarvoor een oorlog mensen stelt. Over jongens die willen strijden voor hun vaderland en een held willen worden.

Vriendschap

Centraal staat toch wel de vriendschap tussen Jef en Ward. Ward die bereid is zichzelf op te offeren, terwijl Jef zijn beste vriend verraad. Een vriendschap waarin Jef in eerste instantie heel erg opkeek naar Ward.

Liefde

De liefde tussen Renée en Ward speelt een belangrijke rol. Een prille liefde tussen twee jongvolwassenen. Zij blijven lang nadat zij uit elkaar zijn gegaan toch nog onbewust elkaar koesteren.

Motieven

Muziek

Muziek speelt in het boek een grote rol. Ward, Renée, Remi en nog vele anderen zijn allemaal erg muzikaal. Muziek wordt gebruikt om gevoelens te raken, mensen op te vrolijken in donkere tijden.

Geloof

Het in de hemel komen, is in dit boek voor velen belangrijk. Allemaal willen ze de hemel, een held zijn en goed doen. Ieder op zijn eigen manier. Allen zijn ze christelijk.

Angst

De oorlog brengt angst met zich mee. Angst om dood te gaan, angst om opgepakt te worden.

Motto

'For us there is only the trying. The rest is not our business.' T.S. Eliot, Four Quartets 

Opdracht

Voor Koen

Trivia

Het boek is bekroond met de Gouden Uil Prijs van de Jonge Lezer 2009, de Boekenleeuw 2009, de Gouden Lijst 2009, de Nienke van Hichtumprijs 2009, de Lavki-prijs voor het jeugdboek 2011 en de Vlaamse Cultuurprijs voor de Jeugdliteratuur 2013.

Titelverklaring

Iedereen wil in de hemel komen. Deze stelling komt meerdere malen terug in het boek, bijvoorbeeld op blz. 185 waar pastoor Vanden Avenne zegt: 'En we wilen allemaal de hemel. Is het niet?' Jef, Ward en Remi hebben het meerdere malen over het feit dat als je goed doet, je wel in de hemel moet komen. Helden komen in de hemel. Vandaar de titel 'Allemaal willen we de hemel'. 

Structuur & perspectief

Het boek is geschreven vanuit verschillende perspectieven. Je leest het verhaal vanuit het perspectief van zowel Ward, Jef, Renée als Remi. Deze wisselen elkaar per hoofdstuk af. Alle hoofdstukken worden beschreven vanuit een ik-perspectief. Ward is dezelfde persoon als Martin. De hoofdstukken zijn over het algemeen vrij kort met enkele uitzonderingen.

De fabel en sujet vallen niet samen. Er zijn grote tijdsprongen. Zo begint het boek met de dood van Jef in 1967, waarna het terug gaat in de tijd naar de jaren 1943-1947. Het boek eindigt ook weer met de begrafenis van Jef. De hoofdstukken zijn niet chronologisch en springen van jaartal naar jaartal. Ook is er sprake van flashbacks, bijvoorbeeld als Ward tegen Bielen vertelt over zijn tijd aan het front. 

Decor

Het verhaal speelt zich af tijdens de Tweede Wereldoorlog en net erna, tussen 1943-1947. De begrafenis van Jef speelt zich af in het jaar 1967. De jaartallen worden af en toe weergegeven boven de titels van de hoofdstukken.

Het verhaal speelt zich vooral af in een Vlaams dorpje. Hier kent bijna iedereen elkaar. Het huis van Renée, Jef en Remi wordt vaak genoemd en ook enkele cafés waar Ons Verlangen vaak optreedt. Voor de rest speelt een deel van Ward zijn verhaal zich af aan het oostfront en in Keulen. Renée gaat uiteindelijk nog naar het conservatorium in Brussel. In Jef zijn verhaal speelt de mijn waarin hij werkt ook een rol.

 

 

Stijl

De stijl van Els Beertens is soms een beetje ingewikkeld om te lezen. Zo springt ze af en toe van de hak op de tak. De tijdsprongen en verschillende perspectieven maken het boek af en toe ook moeilijk te volgen. Zo leest het perspectief van Jef weer heel anders dan dat van zijn broertje Remi. Toch valt alles op het laatst samen. Els Beerten gebruikt vrij korte zinnen en over het algemeen korte hoofdstukken. Ze is een Vlaamse schrijfster, maar haar woordkeuzes zijn makkelijk te volgen.

Slotzin

'Kom Victor. We gaan naar huis.'

Beoordeling

Persoonlijk vond ik het een vrij langdradig boek. Ondanks dat er wel een aantal plottwisten in voorkwamen, zoals het stukje waarin Jef Ward doodschiet in de rechtbank, duurt het lang voordat er echt spanning in voorkomt. Er wordt erg veel informatie gegeven. De plottwisten vond ik dan wel weer goed gevonden. Wat ik knap gedaan vind is het feit dat het verhaal aan het einde helemaal samenvalt, ondanks de vele perspectief wisselingen en gebruikte tijdsprongen. Met ieder perspectief krijg je weer andere gedachtes, afwegingen en keuzes mee. De wisselende perspectieven en tijden zorgen er wel voor dat dit een vrij ingewikkeld boek is. Het boek is dan ook geschikt voor jeugd boven de vijftien jaar. 

Recensies

"'Laat ik maar meteen verklappen dat dit een geweldig jeugdboek is.'" https://www.tzum.info/201...-de-hemel/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.328 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Allemaal willen we de hemel door Els Beerten"

Ook geschreven door Ciska