A Christmas carol door Charles Dickens

Zeker Weten Goed
Foto van Robyn
Boekcover A Christmas carol
Shadow
  • Boekverslag door Robyn
  • Zeker Weten Goed
  • 30 december 2019
Zeker Weten Goed

Eerste uitgave
1843
Pagina's
119
Geschikt voor
bovenbouw havo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Engels

Boekcover A Christmas carol
Shadow
A Christmas carol door Charles Dickens
Shadow
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Feitelijke gegevens

  • 1e druk, 1843
  • 83 pagina's
  • Uitgeverij: J.B. Lippincott company Philadelphia and New York

Flaptekst

Ebenezer Scrooge is a mean, miserable, bitter old man with no friends. One cold Christmas Eve, three ghosts take him on a scary journey to show him the error of his nasty ways. By visiting his past, present and future, Scrooge learns to love Christmas and the people all around him.

Eerste zin

Marley was dead, to begin with.

Samenvatting

Ebenezer Scrooge wordt beschreven als een “grasping, covetous old man, the surviving partner of the firm of Scrooge and Marley”. Hij is dus een sombere, chagrijnige oude man. Dit blijkt wel wanneer zijn neefje langs komt om hem een fijne kerst te wensen. Hij wil hier niet in mee en wil ook geen geld geven aan arme mensen. Scrooge is redelijk rijk, maar ook heel gierig.

Op een gegeven moment zit Scrooge op de bank en komt er een geest naar hem toe. Het is de geest van zijn – zeven jaar geleden overleden – zakenpartner Marley. Hij zegt dat hij nu gestraft wordt voor alles wat hij in zijn leven fout gedaan had en dat hij Scrooge voor datzelfde lot wil behoeden. Dus zullen er drie geesten bij hem langskomen en hij moet doen wat ze zeggen.

De volgende nacht komt de eerste geest, de geest van “christmas past”. Hij laat Scrooge dingen zien uit het verleden, van toen Scrooge zelf jonger was en niet goed met mensen omging, zoals met zijn eigen werknemer die een gehandicapt zoontje heeft (Tiny Tim). Scrooge heeft het met Tiny Tim te doen.

Dan valt Scrooge weer in slaap en wordt later wakker van de volgende geest: “christmas present”. Hij laat zien hoe de mensen nu reageren op de afwijzing van Scrooge op de kerstviering van zijn neefje. Iedereen om hem heen vindt hem een verschrikkelijke man.

De laatste geest laat de toekomst zien. Scrooge ziet dat er een man is overleden, waarbij zijn naasten alles om hem heen hebben gestolen, zelfs de gordijnen die om het bed hingen. Hij realiseert zich later dat hij de man is die overleden is.

Nadat hij dit alles heeft aanschouwd, wordt hij weer wakker en ziet dat er maar één nacht voorbij is gegaan. Het is nog niet eens kerstmis, en hij heeft nog tijd om dingen goed te maken. Dus hij gaat naar zijn neefje toe en later naar Tiny Tim en het gezin. Hij heeft de rest van zijn leven een goed leven en iedereen om hem heen houdt van hem. Zo’n eenzame uitvaart als de geest van de toekomst liet zien, zal Scrooge dus niet gebeuren.

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Personages

Ebenezer Scrooge

Hoofdpersoon. Zegt altijd: 'humbug!'. Hij is een chagrijnige, gierige oude man, maar ontdooit compleet nadat hij zijn leven heeft gezien met de drie geesten, dan wordt hij een warme en lieve man.

Bob Cratchit

Een werknemer van Scrooge.

Tiny Tim

Zoontje van Bob Cratchit, die kreupel is.

Fred

Het neefje van Scrooge. Hij probeert ieder jaar weer om Scrooge te laten ontdooien met kerst, zodat hij met hem en zijn gezin gaat eten en laat zien dat hij om hen geeft. Elk jaar mislukt dit weer, totdat Scrooge de geesten heeft gezien en hij wél mee wil.

Jacob Marley

Voorheen zakenpartner van Scrooge, maar zeven jaar geleden overleden. Hij komt terug bij Scrooge in de gedaante van een geest en waarschuwt hem voor wat hem te wachten staat als hij zo onaardig blijft doen als hij doet.

Quotes

"If we were not perfectly convinced that Hamlet's father died before the play began, there would be nothing more remarkable than taking a stroll at night, in an easterly wind, upon his own ramparts, than there would be in any other [...]" Bladzijde 4
"Oh! but he was a tight-fisted hand at the grindstone, Scrooge! a squeezing, wrenching, grasping, scraping, clutching, covetous old sinner! " Bladzijde 4
"'Merry Christmas! What right have you to be merry? What reason have you to be merry? You're pour enough.'" Bladzijde 6
"'Spirit,' said Scrooge, with an interest he had never felt before, 'tell me if Tiny Tim will live'. " Bladzijde 46
"'I am light as a feather, I am as happy as an angel, I am as merry as a schoolboy, I am as giddy as a drunken man. A merry Christmas to everybody! A Happy New Year to all the world! Hallo there! Whoop! Hallo!'" Bladzijde 70

Thematiek

Heden en verleden

De geesten laten het verleden, heden en de toekomst zien aan Scrooge.

Magie/ magische krachten

Je zou de geesten als een soort magische krachten kunnen zien, al helemaal hoe ze geïllustreerd zijn.

Motieven

Armoede

Een bekend thema van Dickens. Ook in dit boek speelt armoede een grote rol. vooral Scrooge's aversie ertegen (wat later omdraait).

Goddelijke drie en zeven

Er zijn drie geesten, Marley is zeven jaar geleden overleden. Dit zijn allebei goddelijke getallen, ze komen ook in de Bijbel voor. Dit zou een verwijzing kunnen zijn naar het christelijke kerstverhaal.

Motto

Er is geen motto.

Opdracht

Preface: I have endeavoured in this Ghostly little book to raise the Ghost of an Idea which shall not put my readers out of humour with themselves, with each other, with the season, or with me. May it haunt their house pleasantly, and no one wish to lay it.

Their faithful Friend and Servant, C.D.

December, 1843.

Titelverklaring

De titel ‘A christmas carol’ is eigenlijk heel informatief. Het is namelijk een verhaal dat zich afspeelt rond de tijd van kerstmis, daarnaast is het een verhaal dat een kerstgedachte in zich heeft: wees aardig voor je naasten, want je hebt ze nodig.

Structuur & perspectief

Het boek is opgebouwd uit hoofdstukken. Voorafgaand aan het verhaal is een voorwoord en een lijst met karakters. De hoofdstukken zijn als volgt: ‘stave one-Marley’s ghost’, ‘stave two-the first of the three spirits’, ‘stave three-the second of the three spirits’ en ‘stave five-the end of it’. Er staan veel illustraties, die een onderschrift hebben met een zin die eerder (of iets later) in het boek voorkwam/voorkomt.

Het perspectief is zonder twijfel auctoriaal. Het verhaal begint zelfs met een soort verhaal dat vanuit het perspectief van de verteller is. Er zijn ook geregeld stukken in het verhaal wanneer de verteller zich rechtstreeks tot de lezer richt. De verteller beschrijft Scrooge ook in het begin: “Oh! But he was tight-fisted hand at the grindstone, Scrooge! A squeezing, wrenching, grasping, scraping, clutching, covetous old sinner!” (p. 3).

Decor

Het verhaal speelt zich af in Londen. Samen met de geesten ‘vliegt’ Scrooge als het ware door de tijd heen, dus het verhaal speelt zich over langere tijd af (een mensenleven).

Stijl

De stijl kenmerkt zich door een afwisseling tussen beschrijvingen en dialoog. Daarnaast richt de verteller zich ook rechtstreeks tot de lezer, wat ook een stijlkenmerk is. Verder is het taalgebruik wat ouderwets, wat niet gek is voor de tijd waarin het verhaal geschreven is (1915).

Slotzin

And so, as Tiny Tim observed, God bless Us, Every One!

Bijzonderheden

De directheid van de verteller naar de lezer toe is best bijzonder.

Beoordeling

Interessant taalgebruik.

Recensies

"A Christmas Carol is een van de bekendste boeken uit de Britse literatuur. Het boek verscheen meer dan honderdvijftig jaar geleden maar spreekt nog altijd tot verbeelding. De hoofdpersoon is Ebenezer Scrooge, een oude en verbitterde vrek die in de nacht van kerst een aantal dromen heeft en tot inkeer komt. Het is een vrij typisch werk van Dickens, vanwege terugkerende thema’s als sociaal onrecht en armoede. De eerste uitgave van het werk werd geïllustreerd door John Leech." https://vandaagindegeschi...-december/
"Ghosts and Goodwill in the ultimate Christmas story. It is Christmas Eve in Victorian London, and all around the snow-covered city people are rushing home to be with their families. All except one man, that is: Ebenezer Scrooge. A wealthy old miser whose only joy in life is money, Scrooge decides to spend the evening counting his cash, rejecting seasonal goodwill with well-practiced cries of ‘Bah! Humbug!’" https://www.fantasybookre...Carol.html

Bronnen

Ik heb een gratis versie van dit boek gelezen, via Project Gutenberg.
https://www.gutenberg.org...h/46-h.htm
Filmpje over A christmas carol.
https://www.youtube.com/w...dXM3AVgPzQ

Overhoor jezelf

Wat zijn twee motieven?
Hoeveel geesten zijn er?
Wat is een thema in dit boek?
Wat is het stopwoordje van Scrooge?
Wat laat de geest van de toekomst zien?
Hoe heet het zoontje van Bob Cratchit?
Wat is er bijzonder aan de stijl?
Waar speelt het verhaal zich af?
Je hebt nog 3 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

47.444 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "A Christmas carol door Charles Dickens"

Ook geschreven door Robyn