13 little blue envelopes door Maureen Johnson

Zeker Weten Goed
Foto van Yael
Boekcover 13 little blue envelopes
Shadow
  • Boekverslag door Yael
  • Zeker Weten Goed
  • 20 november 2015
Zeker Weten Goed

Boekcover 13 little blue envelopes
Shadow
13 little blue envelopes door Maureen Johnson
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

Feitelijke gegevens

  • 5e druk, 2006
  • 254 pagina's
  • Uitgeverij: De Fontein

Flaptekst

Wie droomt  er op zijn 17e niet van om de wereld en de liefde te ontdekken? 

Wanneer de 17-jarige Ginny van haar onlangs overleden tante 13 enveloppen ontvangt en geld om een vliegticket naar Londen te kopen, weet ze dat er iets spannends staat te gebeuren. Wat ze niet weet, is dat de reis haar leven drastisch zal veranderen. 
Samen met de regels die haar tante heeft opgeteld, storten de enveloppen haar in een groot avontuur. De brieven leiden Ginny naar Londen, Rome, Parijs, Amsterdam en Korfu. Terug in Londen wachten haar twee verrassingen: de jongen op wie ze verliefd is en het ware verhaal van haar tante. Het wordt een reis om nooit te vergeten. 
 

Regel 1: 
Je mag alleen meenemen wat in je rugzak past. 

Regel 2: 
Je mag geen reisgidsen of woordenboeken meenemen. 

Regel 3:
Je mag geen extra geld, creditcards, pinpassen of travellercheques meenemen. 

Regel 4:
Neem geen laptop, mobieltje, muziek of fototoestel mee. Het is verboden naar huis te bellen of via internet contact te zoeken met vrienden. Kaarten en brieven sturen is prima. 

Regel 5: 
Open de enveloppen in de juiste volgorde en niet eerder dan aangegeven. 
 

Eerste zin

Lieve Ginger, Ik heb nooit zo van regeltjes gehouden. Dat weet je.

Samenvatting

Ginny ontvangt van haar overleden tante als erfenis op een dag een stapel brieven, dit is het begin van haar zoektocht naar de inhoud  van de laatste jaren van haar verdwenen tante. Door wat in de brieven staat te volgen en de opdrachten uit te voeren, reist ze door verschillende steden en ontmoet ze verschillende mensen. 

De reis begint op de plaats waar ze haar tante vroeger altijd ontmoette namelijk East Village New York in haar appartement boven het Chinese restaurant. Daar komen haar herinneringen aan haar tijd met haar tante naar boven. Vervolgens gaat ze met de brieven en een rugzak op weg naar haar eerste bestemming, namelijk Londen. Daar ontmoet ze Richard haar eerste en wat later ook blijkt haar belangrijkste contactpersoon. Ze verblijft bij hem in de kamer waar haar tante ook altijd heeft geslapen. Ook ontmoet ze in Londen Keith op wie ze verliefd wordt en alle kaartjes koopt van zijn musical.  Met hem gaat ze naar Edinburgh waar ze het grote voorbeeld van haar tante ontmoet. Dan laat ze Keith achter en reist ze door naar Rome waar ze kennismaakt met de cultuur van de stad en de Italiaanse mannen.

Vervolgens vervolgt ze haar reis naar Parijs waar ze weer een plaats bezoekt waar haar tante voor een langere tijd heeft verbleven, namelijk in een kleine pittoreske bistro. Hier komt ze er weer achter hoe artistiek haar tante is. Ook ontmoet ze Keith hier opnieuw en ontwikkelt hun liefde voor elkaar zich verder. Haar volgende bestemming is Amsterdam, waar ze voor een dichte deur komt te staan en uiteindelijk opgescheept zit voor een langere tijd met de familie Knapp. Met hen ontdekt ze Nederland.  Haar volgende bestemming is Kopenhagen. Hier heeft ze een korte ontmoeting met Knud die haar één van de favoriete plekken van haar tante laat zien. Ook maakt ze nieuwe vrienden waarmee ze vervolgens naar Korfu afreist. Hier eindigt haar reis helaas anders dan verwacht, doordat de laatste brief en haar rugzak worden gestolen. 

Uit wanhoop belt ze Richard en vliegt ze op zijn kosten terug naar Londen. Hier komt ze op de zolder van Harrods achter de waarheid. Haar tante is namelijk tijdens haar verblijf in Londen met Richard getrouwd en heeft daarnaast veel schilderijen gemaakt. Haar tante wist dat er interesse was in haar schilderijen bij kunsthandelaren en had voor haar dood voor een veiling geregeld. Na de veiling van de kunstwerken en de laatste brief die Ginny zelf schrijft aan haar tante, vertrekt Virginia (Ginny) weer naar huis. 

Dit verslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

Personages

Ginny (Virginia)

Ginny is de hoofdpersoon in het boek, want met haar beleef je de reis. Ze is eigenlijk een verlegen meisje, die liever niet contact maakt met andere mensen. Ook komt ze over als een 'gewoon' meisje die studeert en een stabiel leven heeft. Toch heeft ze tegelijk bewondering voor haar tante die juist heel makkelijk in de omgang is en zelf voor haar eigen leven kiest. Door het avontuur aan te gaan en de brieven te volgen, komt Ginny erachter dat ze veel meer op haar tante lijkt dan dat ze had gedacht.

Peg (Magaret/ Peggy)

Peg (Peggy) is de tante van Ginny. Zij is al overleden in het boek, maar toch zorgt ze dat het boek vorm krijgt door de brieven die ze heeft nagelaten aan haar nichtje Ginny. Peggy is een artistieke vrouw, die houdt van avontuur in haar leven en daarnaast steeds weer nieuwe dingen wilt ontdekken. Hierdoor kon ze nooit hetzelfde baantje blijven doen of op dezelfde plek blijven. Ze is daarnaast ook schilderes en maakt mooie schilderijen op gebruiksvoorwerpen, in een restaurant, maar ook op het doek. Deze schilderijen blijken uiteindelijk zo goed dat Ginny door ze te veilen een goed geldbedrag als erfenis eraan overhoud.

Keith

Keith is een echte Engelse jongen van de straat. Eigenlijk is hij het tegenovergestelde van de brave Ginny. Zo slaapt hij met haar op een bankje in het park in Parijs en tourt hij rond met zijn aparte toneelstuk: Starbucks the musical. Toch heeft Ginny bewondering voor zijn levendigheid en zijn avontuurlijke en creatieve dromen. Keith en Ginny worden uiteindelijk verliefd op elkaar.

Richard

Richard is de eerste contactpersoon in het boek die Ginny ontmoet. Hij woont in Londen en werkt in het populaire warenhuis Harrods. Ginny komt er later achter dat Richard meer dan een contactpersoon is, namelijk ook haar oom want haar tante is met hem getrouwd nog voor haar dood. Ze heeft bij hem in huis gewoond en door met hem te praten, komt Ginny erachter hoe het laatste deel van het leven haar tante is geweest. Richard is een hele nette en tegelijk ook zorgzame man, dit komt ook wel naar voren in het verhaal.

Quotes

"Dit grensde aan een nachtmerriescenaio. Dit was de druppel die de emmer deed overlopen. Ze liep achter de groep toeristen aan het Colosseum uit en dwaalde bijna een uur met hen mee, broedend op dat nieuwste bevel. Ga naar oude maagden kijken! En nu een vreemde jongen mee uitvragen, verlegen, achterlijk kind dat je bent!" Bladzijde 119
"Ginny en Keith staarden naar de grote gouden deur. Bij wie gaan we ook alweer op bezoek? vroeg hij. Bij God? Als antwoord zwaaide de deur open. Ginny had nooit kunnen vermoeden dat het meisje dat de deur had opengedaan de prijs voor de ongebruikelijkste en meest imposante verschijning zo snel zou kwijtraken, maar Mari versloeg haar op alle fronten. " Bladzijde 92
"Zo is het allemaal begonnen, Gin. Daar, op de stoep van 33rd Street. Die dat ben ik niet naar mijn werk gegaan. Ik heb me omgedraaid en ben met lijn 6 weer naar huis gegaan. Hoeveel ik ook van mijn flat hiel, iet in me zei: het is zover! Tijd om te gaan! Net als dat konijn uit Alice in Wonderland, dat voorbij rent en zegt: Ik ben te laat!" Bladzijde 20
"De jongens op de scooter. De rugzaktoeristen. Het waren dieven. Ze hadden hen waarschijnlijk vanaf de weg in de gaten gehouden, en toen waren ze naar beneden gelopen om de rugzakken te stelen. En zij en Carrie stonden erbij en keken ernaar. Alles was weg, Al haar vochtige, stinkende kleren. En alle enveloppen. Inclusief de laatste ongeopende. " Bladzijde 219

Thematiek

Familiebanden/ familiebetrekkingen

Ik denk dat de band tussen Ginny en haar tante Peg centraal staat in het verhaal. Door deze band wilt Ginny antwoorden vinden in de brieven van haar tante als verklaring voor haar plotselinge vertrek en dood. Door dezelfde reis als haar tante af te leggen en de brieven te lezen, komt ze steeds dichter bij haar tante en de waarheid. Ook leert ze mensen kennen die voor haar tante belangrijk waren. Zo gaat ze steeds meer haar tante weer leren kennen en daarnaast ontdekt ze tegelijk wie ze zelf is. Ze leert van haar tante haar verlegenheid af te leggen en open te staan voor nieuwe plaatsen en mensen.

Motieven

Reizen

De reis die Ginny aflegt door de verschillende Europese steden, zorgen voor een extra dimensie in het verhaal. Door het verhaal te lezen leer je namelijk tegelijk ook iets over de cultuur en het karakter van deze steden. Je krijgt een beeld van de de plaats en de mensen die er wonen, door de ontmoetingen die Ginny heeft en de opdrachten die Ginny moet uitvoeren. Ook is het tegelijk een reis naar de waarheid voor Ginny, de waarheid over wie haar tante precies was en wat er met haar is gebeurd de laatste jaren voor haar dood.

Liefdesrelatie: jeugdliefde

Ginny wordt in het verhaal verliefd op Keith een artistieke jongen die woont in London. Wanneer ze hem uitkiest om te sponsoren met het geld van haar tante, zorgt dit voor contact met de jongen. Ze ontmoet hem later nog een keer in Parijs en ook aan het einde van het boek wanneer ze de waarheid hoort over haar tante en haar relatie met Richard en haar dood, zoekt ze steun bij Keith en ontstaat er een liefde tussen hen.

Brieven

De brieven in het boek geven ook de structuur van het verhaal, maar zorgen ook voor de verhaallijn. Zonder de brieven zou er geen verhaal zijn in dit boek. De brieven van haar tante geven informatie over hun relatie, over het karakter van haar tante en ze zorgen ervoor dat het verhaal zich verder ontwikkeld. Het einde van het verhaal waar Ginny zelf de laatste brief aan haar tante schrijft, zorgt voor een passend einde van dit boek.

Opdracht

De schrijfster geeft aan dat ze het boek heeft geschreven voor Kate Schafer. Ze geeft aan dat dit haar beste reisgenoot in de hele wereld is. Ook het volgende wordt gezegd over deze vrouw: 
'Een vrouw die niet bang is om toe te geven dat ze zich soms niet meer kan herinneren waar ze woont.'

Daarnaast geeft ze aan in haar dankwoord op pagina 7 dat het boek is ontstaan doordat bepaalde mensen eraan bij hebben gedragen. Ook haar verblijf in Schotland in het Hawthornden Castle was belangrijk, want daar is het boek ontstaan. 

Trivia

Wist je dat er na dit boek nog een vervolg is geschreven door Maureen Johnson? Dit boek heet: De laatste envelop.

Wist je dat het Time magazine haar genoemd heeft als één van de top 140 mensen die je moet volgen op Twitter?

Titelverklaring

De titel van het boek is 13 enveloppen en 1 rugzak. De betekenis van deze titel is erg goed terug te vinden in de leidraad van het boek. De 13 enveloppen achtergelaten door haar verdwenen en later overleden tante zorgen dat ze de reis gaat maken. De rugzak is haar enige bagage waarmee ze Europese hoofdsteden bezoekt.  De 13 enveloppen en haar rugzak zijn dus zeker ontzettend belangrijke elementen in het verhaal en daarom worden ze ook in de titel benoemd. 

Structuur & perspectief

Structuur
Het boek bestaat uit dertien brieven, twaalf hiervan zijn de brieven van haar tante en waarvan één ze zelf schrijft. Naast de brieven is het boek ingedeeld in hoofdstukken van ongeveer 6 bladzijden. Elk hoofdstuk heeft een naam, vaak bestaande uit twee woorden die al iets zeggen over de inhoud van het hoofdstuk. Toch verklappen deze titels nog niet precies de inhoud, wel maken ze je door de pakkende en rare combinaties nieuwsgierig naar het verhaal. Zo is er een hoofdstuk met de titel : 'jongens en cake.' Dit hoofdstuk  gaat over de opdracht die Ginny krijgt van haar tante om een jongen uit te nodigen om cake met haar te gaan eten.  Verder begint het boek met een dankwoord aan alle mensen die volgens de schrijfster aan het boek hebben meegewerkt. Ook eindigt het boek met informatie over de schrijfster en wordt er een ander boek aangehaald die ze ook geschreven heeft. 

Perspectief
De brieven zijn geschreven vanuit het ik-perspectief. Hierin schrijft tante Peg aan Ginny. Je weet als lezer niet wat de tante precies gaat zeggen en in de brief komt ook niet naar voren hoe Ginny erop reageert. De rest van het verhaal is in de hij en zij-vorm geschreven. Zo weet je ook wat de houding is van Ginny en wat in haar omgeving gebeurd.
Een voorbeeld van dit perspectief is het volgende gedeelte uit het boek: 'Ginny hoorde geritsel bij haar hoofd, maar haar lichaam had nog geen zin om in beweging te komen. Ze moest zichzelf dwingen haar ogen te openen.'

Decor

Decor
Het verhaal speelt zich af in verschillende landen. Het begint in Amerika, waar Ginny woont en de opdracht krijgt van haar tante via de eerste brief om op reis te gaan. Vervolgens reist Ginny naar London Engeland, waar ze verblijft bij Richard die later getrouwd blijkt te zijn geweest met haar tante Peg. Dan vervolgt ze haar reis naar Schotland, Rome, Parijs, Amsterdam en ten slotte eindigt haar reis in Korfu. 

Tijd
Het boek geeft niet precies aan hoe lang de reis van Ginny duurt. Wel kun je stellen door te kijken naar waar ze allemaal is geweest dat haar reis ongeveer 2 maanden heeft geduurd. Het boek wordt wel in chronologische volgorde verteld. Maar naast het verhaal zijn er de brieven die natuurlijk wel eerder geschreven zijn door haar tante. 

Stijl

Stijl

Het boek is geschreven op een hele prettige manier, dit komt door de makkelijke woorden. Hierdoor kan je goed het boek volgen en je in het verhaal inleven.  Toch zijn er wel ook veel kleine kenmerken die worden  beschreven in het boek, bijvoorbeeld de hotelkamer in Amsterdam waar Ginny van wegvlucht door de viezigheid.

'Een snelle blik verklaarde veel. Eerdere huurders hadden hun opmerkingen duidelijk leesbaar achtergelaten. Overal waren boodschappen op de muren gekalkt, kleine onheilsberichten als: MIJN PASPOORT IS OP DEZE PLEK GESTOLEN (met een pijltje erbij), WELKOM IN HOTEL HEL! BEDANKT VOOR DE LEPRA! en het filosofische: BLIJF STONED, DAN VALT HET MISSCHIEN MEE. 

Je kunt je hierdoor wel heel goed inleven in waar Ginny zich bevind en wat ze meemaakt. In het boek zijn de plaatsen erg belangrijk en als lezer kan je ook door het boek een beeld krijgen van deze plekken. Ondanks dat Ginny alleen is, komen er toch ook veel dialogen voor in het verhaal.  Ze ontmoet in elke plaats wel mensen waarmee ze een gesprek voert. Deze ontmoetingen zorgen steeds meer voor een compleet beeld wat je krijgt van de tante van Ginny. 

Slotzin

Ik heb ook besloten te doen wat jou nooit is gelukt, maar wat je waarschijnlijk het liefst zou hebben gedaan... Ik ga naar huis. Liefs, Je Interessante, internationaal ingestelde nichtje

Beoordeling

Het boek vertelt een uniek verhaal van een meisje die op reis gaat door de brieven van een overleden tante te lezen en de inhoud uit te voeren.  Als lezer weet je evenveel als Ginny, namelijk dat er 13 enveloppen zijn met opdrachten en bestemmingen. Stapsgewijs krijgt het verhaal vorm en volg je de reis door de ogen van Ginny. Je komt achter wat voor persoon haar tante Peg  is en wat de reden was van haar plotselinge verdwijning. 

De ontmoetingen, de verschillende steden en de opdrachten zorgen ervoor dat je nieuwsgierig blijft naar het vervolg van het verhaal. Het boek  is niet voorspelbaar. Je verwacht bijvoorbeeld dat alles wat haar tante heeft voorbereid ook echt zo verloopt, maar in Amsterdam is de contactpersoon bijvoorbeeld verhuist waardoor Ginny haar reis zelf moet sturen. Ook eindigt het boek anders dan je denkt, doordat de laatste brief wordt gestolen. Al bij al een goed verhaal waarin je goed met de hoofdpersoon kan meeleven en tegelijk heel Europa doorreist. 

Recensies

"13 LITTLE BLUE ENVELOPES is a very interesting book, full of realistic details of faraway places. Anyone who has the soul of an adventurer or is an armchair traveler will be swept away on a grand adventure in Europe with Ginny." http://www.teenreads.com/...-envelopes
"Ginny is de typisch Amerikaanse, eerder domme toeriste die een blitsbezoek aan Europa brengt en daarbij slechts enkele hoogtepunten aandoet. Genieten is er duidelijk niet bij, kennismaken met de cultuur en de mensen al evenmin. Bovendien is ze vrij negatief ingesteld, niets lijkt goed te zijn in haar ogen. Net zomin als voor de lezer, is het voor haar duidelijk wat tante Peg eigenlijk van haar wil. " http://www.pluizer.be/kin...n-1-rugzak

Bronnen

Leuke informatie over de schrijfster. Het geeft je gelijk een beeld van de persoon die het boek heeft geschreven.
http://www.maureenjohnson...m/aboutmj/
Je hebt nog 2 Zeker weten goed verslagen over.

Wil je onbeperkt toegang tot alle Zeker Weten Goed verslagen? Meld je dan aan bij Scholieren.com.

35.915 scholieren gingen je al voor!

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "13 little blue envelopes door Maureen Johnson"

Ook geschreven door Yael