Voorbehoedsmiddelen

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo | 4079 woorden
  • 3 juli 2007
  • 124 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.4
  • 124 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Inleiding
Wij hebben het met verzorging over voortplanting. Daar moeten wij een verslag over maken, niet over voortplanting maar over voorbehoedsmiddelen. Maar wat zijn eigenlijk voorbehoedsmiddelen? Als iemand gaat vrijen en wil nog geen kinderen of een soa krijgen, dan gebruiken ze een voorbehoedsmiddel. Enkele voorbehoedsmiddelen zijn de pil, het condoom, de Vrouwencondoom, het Spiraaltje, het Pessarium of de Morning-afterpil. Over deze 6 voorbehoedsmiddelen ga ik een stukje schrijven. Op het blad dat we in de klas kregen staan de vragen die ik op moet zoeken.

Hoofdstuk 1 – De Pil
Vraag 1 - Hoe werkt de pil?
op 3 manieren:

1. De pil maakt het slijm bij de baarmoedermond dikker, waardoor zaadcellen moeilijker uit de vagina in de baarmoeder kunnen zwemmen.
2. De pil overdrukt de maandelijkse eisprong. Omdat er geen eitje vrijkomen, kunnen de zaadcellen niet verder in het lichaam terecht komen.
3. De pil verandert de baarmoederwand, waardoor een bevrucht eitje zich niet kan nestelen.

Vraag 2 - Hoe betrouwbaar is de pil?
Als eerste wil ik zeggen dat geen enkele voorbehoedsmiddel 100 % betrouwbaar is. Toch zijn er veel voorbehoedsmiddelen die in de buurt komen van ongeveer 99 % betrouwbaarheid. Onder die 99% valt de pil ook. Maar het hangt ook af hoe je het voorbehoedsmiddel gebruikt. Bijvoorbeeld je vergeet een dag de pil te slikken, ben je minder goed beschermd.

Vraag 3 - Noem de belangrijkste voordelen van de pil.
Ik heb een paar voordelen gevonden waaronder deze :

• Het is een betrouwbaar voorbehoedsmiddel als je het goed gebruikt.
• Regelmatige cyclus = De tijd tussen de eerste dag van de menstruatie tot de eerste dag van de volgende menstruatie .
• Menstruatie pijn vermindert of verwijderd.
• Minder kans op bloedarmoede (vanwege afname bloedverlies).
• Iets kleinere kans op kanker van de eierstokken en baarmoeder.
• Beschermt mogelijk tegen afwijkingen van de eierstokken en borsten.

Vraag 4 - Noem de belangrijkste nadelen van de pil.
• De betrouwbaarheid van de pil neemt af als je regelmatig de pil vergeet in te nemen.
• Vrouwen die de pil slikken krijgen een iets grote kans op trombose.
• Er kunnen bijwerkingen zijn, zoals hoofdpijn, migraine, gespannen borsten, een zwangerschapsmasker (bruine pigment vlekken in het gezicht), acne, vet haar, overmatige beharing, suikerziekte, gewichtstoename, misselijkheid, minder zin in seks, oogklachten of het wegblijven van de menstruatie. Die kun je tegen gaan om een ander merk pil te nemen.
• Niet veilig voor soa en aids.

Vraag 5 - Is de pil meteen betrouwbaar als je voor het eerst de pil slikt?
Als je de pil slikt op de eerste dag van je menstruatie dan is de pil meteen betrouwbaar, doe je het iets later dan is de pil minder betrouwbaar.

Vraag 6 - Wat moet je doen als je de pil vergeet?
De pil is nog betrouwbaar als je binnen 12 uur na de pil die u het laatst heeft ingenomen, de vergeten pil nog inneemt. Doe je dat niet, is de pil minder betrouwbaar en heeft de vrouw grotere kans op zwangerschap. Ben je de pil vergeten aan het begin of aan het eind van de strip, ga dan door met de pilstrip en gebruik een week lang condooms. Als je geslachtsgemeenschap hebt gehad voor de dag dat u de pil bent vergeten of in de 7 dagen daarna, kun je naar je huisarts voor een morning-afterpil. Vergeet je de pil in de tweede week van de strip, dan is er niks aan de hand, dan moet je alsnog de pil innemen en de strip gewoon afmaken. Ben je in de derde week de pil vergeten kun je drie dingen doen:
• twee weken lang een condoom gebruiken als u gemeenschap hebt
• de strip afmaken en gelijk doorgaan met de volgende strip zodat je na het vergeten minimaal zeven pillen slikt. Eventueel kunt u twee strips na elkaar slikken
• direct een stopweek inlassen en daarna met een nieuwe strip beginnen.

Vraag 7 – Welke bijwerkingen heeft de pil?
De meest voorkomende bijwerkingen van de pil zijn misselijkheid, hoofdpijn, gevoelige borsten en je kunt een zwaarder gewicht krijgen. Deze verdwijnen bijna allemaal weer na een paar maanden, maar je kunt ook een ander merk pil vragen aan je huisarts.

Vraag 8 – Noem verschillende soorten pillen en schrijf er een stukje tekst bij.
Één fase pil
Alle tabletten hebben evenveel van de twee hormonen. De tabletten zien er ook allemaal hetzelfde uit. Meestal wordt deze pil 21 dagen geslikt en dan een week niet. Daarna wordt weer begonnen met een nieuwe strip.

Twee fasen pil
Een pillenstrip heeft twee verschillende tabletten. Die hebben ook andere kleuren. Elke kleur tablet bevat een andere hoeveelheid van de twee hormonen. De twee fasen pil wordt 22 dagen geslikt en dan zes dagen niet. Daarna wordt weer begonnen met een nieuwe strip.

Drie fasen pil
Bij deze pil hebben de tabletten drie verschillende kleuren. Ook hiervoor geldt: elke kleur heeft zijn eigen hoeveelheid van de twee hormonen. Bij deze pil is het innameschema heel erg belangrijk. Bij vergissingen ben je al snel niet meer goed beschermd tegen zwangerschap. Meestal wordt deze pil 21 dagen geslikt en daarna een week niet.

Vraag 9 – waar kan je de pil krijgen?
De pil kan je krijgen door naar je huisarts te gaan, die bepaald welke pil geschrikt voor je is. Als hij het weet welke pil dat is doormiddel van een testje, wordt je doorverwezen naar je apotheker. De apotheker ziet in de computer welke pil geschrikt is.

Vraag 10 – Wat kost de pil?
De pil kost voor 1 doosje / 2 strips €14,69 voor een half jaar. ( dat heb ik gezien bij het doosje van mijn zus der pil)

Vraag 11 – Waarneer krijg je de pil gratis?
Je krijgt de pil gratis als je onder de 18 jaar bent.

Hoofdstuk 2 – het mannencondoom
Vraag 1 – Hoe werkt het condoom?
1 ) Aller eerst scheur je het pakje voorzichtig open zodat er geen scheur in het condoom komt.
2 & 3) Pak met je duim en wijsvinger het topje van het condoom en rol met je andere hand het condoom om de stijve penis heen.
4 ) Als je gevreeën hebt en de jongen heeft een zaadlozing gehad. Haal dan zo snel mogelijk het condoom van de penis af, anders kan die lekken en kan de vrouw alsnog zwanger raken.

Vraag 2 – Hoe betrouwbaar is het condoom?
Het condoom is net zo betrouwbaar als de pil maar gebruik het condoom maar 1 keer. En wees voorzichtig met scheurtjes en lekkage. Maar het hangt er ook vanaf hoe jij met het condoom omgaat.

Vraag 3 – Noem een paar nadelen van het condoom
• Risico nemen dat het condoom niet scheurt.
• De geslachtsgemeenschap is minder lekkerder met een condoom.
• Het is maar voor 1 keertje te gebruiken.
• Je moet het vrijen onderbreken om het condoom om te doen.
• Lekkage kan voorkomen zodat je alsnog zwanger wordt.

Vraag 4 – Noem een paar voordelen van het condoom
• Het condoom is het enige voorbehoedsmiddel dat beschermend is tegen soa’s en aids.
• Makkelijk verkrijgbaar.

Vraag 5 – Waar let je op als je condooms koopt?
• Of er zaaddodende paste en/of glijmiddel bij zit
• Welke smaak het condoom heeft
• Welke vorm het condoom heeft (met of zonder ribbeltjes).
• Of de datum nog juist is
• Welk merk condoom het is, een hele bekende is durex.

Vraag 6 – Waarneer moet je het condoom omdoen en waar moet je dan op letten?
Verpakking openen: scheur de verpakking voorzichtig open. Gebruik geen schaar of iets anders scherps! Pas ook op met scherpe of beschadigde nagels! Pak het condoom bij het topje. Zorg ervoor dat er geen contact is tussen de penis, vagina of anus voordat het condoom om de penis zit.
Condoom omdoen: doe het condoom pas om de penis als de penis helemaal stijf is. Zorg ervoor dat de condoomrand aan de buitenkant zit, anders kun je hem niet afrollen. Houd het topje van het condoom met duim en wijsvinger goed dicht zodat de lucht er uit kan. Als er wel lucht in het topje zit, kan het condoom tijdens het vrijen klappen. Blijf met één hand het topje goed dichtknijpen. Rol met de andere hand het condoom zo ver mogelijk af. Zorg dat er in het topje voldoende ruimte overblijft voor het sperma anders kan het condoom ook klappen.
Condoom afdoen: Trek de penis uit de vagina of anus, voordat hij slap wordt. Schuif het condoom heel voorzichtig van de penis en leg er een knoop in. Zorg ervoor dat je geen sperma aan je handen krijgt, want hiermee kun je jezelf of een ander besmetten.

Vraag 7 – Vertel in maximaal 4 zinnen hoe je een condoom moet gebruiken.
Je gebruikt een condoom tijden het vrijen. Doe het condoom pas om als de penis stijf is. Hou het topje tijdens het omtrekken goed vast zodat er voldoende ruimte is voor het sperma. Kijk uit voor scherpe dingen zoals je nagels, anders scheurt het condoom en kan de vrouw alsnog zwanger worden.

Vraag 8 – Na het vrijen moet je zo snel mogelijk het condoom van de stijve penis afhalen, waarom?
Je moet voordat de penis slap wordt het condoom eraf halen. Ga eerst uit de buurt van de vagina van het meisje en pak dan het topje met het sperma erin onder vast zodat het er niet af kan vallen. Rol het condoom er dan rustig af.

Vraag 9 – Vertel een kort stukje over verschillende soorten condooms
Condooms met een smaakje
Je hebt condooms met bijvoorbeeld aardbeien smaak, dat is bedoeld voor orale seks om het smaakje goed te proeven.

Condooms met of zonder glijmiddel
Een condoom met glijmiddel gaat veel makkelijker in de vagina. Glijmiddel is een soort gel dat glibberig aanvoelt.

Condooms met of zonder ribbeltjes, noppen enz.
Deze condooms kunnen ervoor zorgen dat de clitoris van een vrouw extra prikkels krijgt bij het vrijen.

Condooms met of zonder reservoir.
Het reservoir is voor het sperma op te vangen. Zonder reservoir is bedoeld voor orale seks.

Vraag 10 – Zijn alle soorten condooms betrouwbaar?
Ja alle condooms zijn even betrouwbaar, maar dat hangt ervan af hoe jij het condoom gebruikt.

Vraag 11 – Wat kosten condooms en wie moet er voor de condooms zorgen?
Één condoom is rond de €1,50, voor een doos van 24 condooms is het €12,95. En ik vind dat ze er allebei aan moeten denken want als je niet zwanger wil worden moet je ze gewoon kopen.

Hoofdstuk 3 – Het Vrouwencondoom
Vraag 1 – Hoe werkt het vrouwencondoom?
Het vrouwen condoom heeft 2 ringen, de kleinste ring zit voor de baarmoederrand zodat je geen kinderen kunt krijgen, de buitenste ring zit over je schaamlippen heen zodat je geen soa’s of aids kan krijgen. Als de man is klaargekomen draai je hem er in rond, zodat het sperma er alsnog niet in kan komen.

Vraag 2 – Hoe betrouwbaar is het vrouwencondoom?
Het is 2 x zo sterk als een mannencondoom maar het is wel net zo betrouwbaar, het is weinig kans dat je zwanger raakt van het vrouwencondoom, behalve als je het op een onjuiste manier gebruikt/inbrengt

Vraag 3 – Noem een paar nadelen van het vrouwencondoom.
• Het materiaal kraakt tijdens het vrijen
• Het is veel duurder dan een mannencondoom ( 3 stuks voor ongeveer €5,- )
• Zowel de man als de vrouw kan de binnenste ring voelen
• Bij sommige standjes blijf de ring niet goed zitten

Vraag 4 – Noem een paar voordelen van het vrouwencondoom.
• Je kunt het indoen waarneer je wilt
• Je bent als meisje niet afhankelijk van de jongen
• Het valt over de buitenste schaamlippen, waardoor je beter beschermt ben tegen soa’s en aids.

Vraag 5 – Hoe moet je het vrouwencondoom inbrengen?
1) Doe staand, liggend of hurkend het vrouwencondoom in de vagina.
2) Draai de "softop" voorzichtig en plaats deze in de vagina.
3) Schuif voorzichtig, niet met scherpe nagels, het vrouwencondoom op haar plaats zodat de baarmoeder afgesloten zal gaan worden.
4) Zorg dat de buitenste ring van het vrouwencondoom om de buitenste schaamlippen valt.
5) Bij het inbrengen van de penis moet je het vrouwencondoom even vasthouden zodat de penis er niet naast gaat.
6) Bij het verwijderen moet u de ring pakken en deze voorzichtig in een spiraal draaien.

Vraag 6 – Waarop moet je letten tijdens het inbrengen van het vrouwencondoom?
Je brengt het vrouwencondoom in liggend, staand of hurkend. Je stopt de binnenste ring in de vagina naar de baarmoederwand, je zorgt dat het de baarmoederwand sluit. Je legt die andere ring over de buitenste schaamlippen voor bescherming tegen soa’s en aids.

Vraag 7 – Welke voordelen heeft het vrouwencondoom op het mannencondoom?
• Het is steviger gebouwd dan mannencondooms
• Het is een goed middel als je allergisch bent voor latexcondooms

Vraag 8 – Wat kosten vrouwencondooms?
Vrouwencondooms zijn veel duurder dan mannencondooms, je hebt er 3 voor €12,-
Ze zijn dus veel duurder dan mannencondooms.

Vraag 9 - Waar kan je vrouwencondooms kopen?
Je kunt vrouwencondooms bij drogisterijen kopen, maar tegenwoordig zijn ze moeilijk te vinden.

Hoofdstuk 4 - Het spiraaltje
Vraag 1 - Hoe werkt een spiraaltje?
Je hebt het koperspiraaltje:
De koperspiraal ziet er uit als een miniparapluutje, veel vrouwen denken dat het spiraal veel groter is dan het werkelijk is. Het staafje bestaat uit koperwindingen en het gebogen uiteinde dient om grip te krijgen in de baarmoeder zodat het niet wordt uitgestoten. Bevruchting is moeilijker omdat koper de zaadcellen aantast. Een arts plaatst het spiraaltje via een dun
buisje. Na het weghalen van een spiraal ben je niet ineens minder vruchtbaar geworden.

En het hormoon spiraaltje:
Het hormoonspiraaltje wordt in kleine beetjes tegelijk afgegeven. In feite werkt het als de pil, maar dan plaatselijk. De baarmoederwand wordt door het hormoon dunner gemaakt en de eisprong wordt iets onderdrukt. De toegang tot de baarmoeder wordt afgesloten door een slijmprop.

Vraag 2 - Hoe betrouwbaar is het spiraaltje?
Het koperspiraaltje is 99,5% betrouwbaar.
Het hormoonspiraaltje is 99,9% betrouwbaar.

Vraag 3 - Noem een paar voordelen van het spiraaltje.
Koperspitaaltje
• De betrouwbaarheid is hoog
• De koperspiraal is 5 jaar werkzaam, wel moet je deze jaarlijks laten controleren

Hormoonspiraaltje
• De betrouwbaarheid is hoog
• Het spiraal is 5 jaar werkzaam, wel moet je deze jaarlijks laten controleren
• De menstruatie wordt minder pijnlijk. Het bloedverlies kan afnemen.

Vraag 4 - Noem een paar nadelen van het spiraaltje.
Koperspiraaltje
• Het inbrengen geeft even een onprettig gevoel.
• Je kunt meer bloedverlies krijgen tijdens je menstruatie, en je cyclus kan heftiger worden en iets langer gaan duren.
• Kans op ontstekingen is er voornamelijk de eerste weken na het inbrengen van het spiraaltje.
• Niet tegen soa’s en aids beschermd

Hormoonspiraaltje
• Het plaatsen van een hormoonspiraal kan iets vervelender zijn dat het inbrengen van een koperspiraal.
• Ook bij het hormoonspiraaltje is er kans op ontstekingen is er voornamelijk de eerste weken na het inbrengen van het spiraaltje.
• Niet tegen soa’s en aids beschermd

Vraag 5 - Noem 3 klachten wat het spiraaltje kan opleveren.
• De menstruatie wordt pijnlijker
• Vrouwen hebben meer last van afscheiding
• De eerste week heel pijn bij de vagina, dan een week weg en dan heftige buikpijn.

Vraag 6 - Hoe wordt het spiraaltje geplaatst?
Meestal wordt het spiraaltje tijdens of vlak na de menstruatie ingebracht. De baarmoedermond is dan iets verwijd, wat het inbrengen vergemakkelijkt. Bovendien is het dan zeker dat je niet zwanger bent. Het beste is ook om 2 uur van tevoren een pijnstiller in te nemen. Eerst worden de grootte en de ligging van de baarmoeder en eierstokken onderzocht. Dan wordt het speculum in de vagina gebracht om de vagina en de baarmoedermond te kunnen bekijken en schoon te maken. Een speciale tang houdt de baarmoedermond vast. Met een staafje wordt de diepte van de barmoeder gemeten. Dit kan even en onaangenaam gevoel geven. Daarna wordt het spiraaltje via een dun hulsje naar binnen geschoven. Het hulsje wordt weer teruggetrokken en de draadjes worden op maat geknipt.

Vraag 7 - Wie kan het spiraaltje plaatsen?
Alleen de dokter, gynaecoloog en sommige huisartsen plaatsen en verwijdert het spiraaltje.

Vraag 8 - Hoelang kan een spiraaltje blijven zitten?
Dat is per spiraaltje verschillend. Bij het koperspiraaltje is dat ongeveer 10 jaar, maar bij de hormoon spiraal is dat maar 7 jaar.

Vraag 9 - Noem verschillende soorten spiraaltjes en leg uit waarin ze van elkaar verschillen.
Er zijn 2 soorten spiraaltjes

- Hormoonspiraaltje
- Koperspiraaltje

Koperspiraaltje
Het koperspiraaltje is in de vorm van een anker om een van de pootjes zit een hoeveelheid koper. Het baarmoederslijmvlies zal het proberen te verwijderen en daarom is er een kans dat niet zwanger wordt maar het is minder betrouwbaar dan de pil. Daarom wordt er ook geadviseerd dat de partner een condoom gebruikt de eerst 3 maanden daarna is er een kleinere kans dat de vrouw zwanger wordt.

Hormoonhoudend spiraaltje
Het hormoonhoudend spiraaltje is een soort combinatie voorbehoedsmiddel tussen een koperspiraaltje en de pil. Het bevat een hormoon waarvan het een sterke werking heeft op het baarmoederslijmvlies.

Vraag 10 - Wat kost een spiraaltje?
Een koperspiraaltje kost ongeveer € 34 , een hormoonspiraaltje ongeveer € 130.

Hoofdstuk 5 - het pessarium
Vraag 1 - Wat is een pessarium?
Het pessarium is een rond rubber kapje met een soepele metalen veer in de rand.
Je schuift dit als meisje voor het vrijen in je vagina. Het inbrengen moet nauwkeurig gebeuren en vergt wel wat oefening.

Vraag 2 - Hoe werkt een pessarium?
Het pessarium sluit de baarmoedermond af, waardoor sperma wordt tegengehouden.
Omdat het pessarium niet volledig afsluit, moet je het kapje vooraf insmeren met een zaaddodende pasta. Na het vrijen moet het pessarium minstens acht uur blijven zitten. Daarna was je het uit en gebruik je het opnieuw. Omdat het pessarium precies moet passen, wordt het aangemeten door een arts of verpleegkundige. Klopt de maat niet, dan gaat het sperma erlangs. Als je een abortus hebt ondergaan, een kind hebt gekregen of drie kilo lichter of zwaarder bent geworden, kan de maat zijn veranderd. Je moet het dan opnieuw laten aanmeten.

Vraag 3 - Hoe betrouwbaar is het pessarium?
Ook bij dit voorbehoedsmiddel hangt het ervan af hoe jij het gebruikt, gebruik je het goed dan is het 95% betrouwbaar.

Vraag 4 - Noem een paar voordelen van het pessarium.
Je gebruikt het pessarium alleen als je het nodig hebt.
Je kunt ermee stoppen zodra je zwanger wilt worden.
Je kunt het pessarium indoen uren voor je seks gaat hebben, zodat dit het vrijen niet onderbreekt.
Als je het pessarium goed inbrengt voel je het niet zitten. Het is dus een comfortabele methode.

Vraag 5 - Noem een paar nadelen van het pessarium.
De betrouwbaarheid hangt af van de manier waarop je het pessarium gebruikt. Als je weet wat je wel en niet moet doen en je daaraan houdt is de betrouwbaarheid 95%. Maar in de praktijk worden 18 van de 100 vrouwen die het een jaar lang gebruiken toch zwanger. Het is dus niet erg betrouwbaar. Samen met een condoom biedt het echter fantastische bescherming.
Elke keer dat je seks hebt moet je eraan denken.
Je kunt het pessarium niet gelijk na het vrijen verwijderen. Het moet uren blijven zitten.
Het moet worden aangemeten door iemand met ervaring.
Kom je een paar kilo aan of val je veel af of ben je bevallen, dan moet je het opnieuw laten aanmeten.
Bij sommige vrouwen kan het een blaasontsteking veroorzaken doordat het tegen de urinebuis drukt.

Vraag 6 - Waarom moet je een pessarium altijd met zaaddodende pasta gebruiken?
Bij het gebruik van het pessarium moet er steeds een theelepel zaaddodende pasta aangebracht worden op de holle en de bolle kant en ook op de rand van het pessarium. Dit is nodig om het sperma te doden dat in de buurt van het pessarium komt. Er kan wat van de pasta naar buiten uit de vagina lekken, maar op de randen en in het pessarium zelf blijft genoeg achter. De aangebrachte hoeveelheid volstaat voor één zaadlozing. Vind er weer een zaadlozing plaats, dan moet er opnieuw pasta worden aangebracht. Het gebruik van spermadodend schuim wordt niet aangeraden, omdat het niet goed op het pessarium blijft plakken.

Vraag 7 - Waarom moet het pessarium altijd 10 tot 12 uur na het vrijen blijven zitten?
Na het vrijen zijn de zaadcellen nog levend en kunnen gemakkelijk door middel van lekkage nog de baarmoeder binnendringen. Na 10 tot 12 uur zijn de zaadcellen dood en kan de vrouw niet meer zwanger worden

Vraag 8 - Een pessarium wordt aangemeten, wat houdt dat in en waar gebeurt dit?
Een pessarium moet precies op maat zijn om in de vagina te zitten om er voor te zorgen dat het sperma er niet alsnog uit kan, dat wordt gedaan door een arts of verpleegkundige.

Vraag 9 - Is een zaaddodende pasta ook een betrouwbaar voorbehoedsmiddel?
Zaaddodende pasta is een spul dat op het voorbehoedsmiddel wordt aangebracht, het kan ook zijn dat het er al op zit bij het kopen. Het dood het zaad na het vrijen. Het is heel betrouwbaar maar pas wel goed op dat je niet een plek overslaat bij het insmeren want anders heeft het nog geen nut.

Hoofdstuk 6 - De morning-afterpil
Vraag 1 - Wanneer neem je de morning-afterpil?
De morning-afterpil neem je als je onveilig hebt gevreeën, als het condoom is gescheurd of als je de pil bent vergeten en toch gevreeën hebt. De morning-afterpil zorgt er dus ook voor om zwangerschap alsnog tegen te gaan. Aan de naam hoor je al dat je de dag daarna de morning-afterpil moet halen (tussen 1 en 3 dagen moet je de pil nemen).

Vraag 2 - Hoe werkt een morning-afterpil?
De morning-afterpil blokkeert de eisprong en verhindert zo bevruchting, behalve als je de pil te laat in neemt. De morning-afterpil is voor 95% betrouwbaar als je binnen 24 uur na de geslachtsgemeenschap de morning-afterpil in neemt, en voor 85% als ze binnen 72 uur wordt ingenomen.

Vraag 3 - Welke soorten morning-afterpillen heb je?
Er zijn nu 2 soorten morning-afterpillen

1. De morning-afterpil: Norlevo. Eigenlijk is het niet één pil maar zijn het twee tabletten met elk 750 microgram Levonorgestrel.

2. Het morning-afterspiraaltje: alle koperhoudende spiralen kunnen als morning-after methode gebruikt worden.

Vraag 4 - Noem een paar voordelen van de morning-afterpil.
• Het is gratis als je onder de 21 bent.
• Het is een goede pil tegen zwangerschap.

Vraag 5 - Noem een paar nadelen van de morning-afterpil.
• Je wordt misselijk van de morning-afterpil.
• Het is geen voorbehoedsmiddel het is alleen te gebruiken voor als je onveilig gevreeën hebt.
• Het is slecht voor je lichaam.

Vraag 6 - Hoe kan je aan de morning-afterpil komen?
De morning-afterpil was vanaf 19 december 2004 zonder recept te koop bij de drogist en de apotheek en zal ongeveer €12,- kosten. Jongeren tot 21 jaar kunnen de morning-afterpil door hun verzekering vergoed krijgen. Hiervoor moeten ze dan wel eerst een recept bij de huisarts halen en daarmee naar hun eigen apotheek gaan. Zowel de huisarts als de apotheekmedewerker heeft een beroepsgeheim en mag dus niets doorgeven aan je ouders.

Vraag 7 - Welke bijwerkingen heeft de morning-afterpil?
Het is mogelijk dat je van de morning-afterpil misselijk wordt. Bij de drogist en apotheek zijn, zonder recept, zetpillen en pillen tegen misselijkheid te koop. Wanneer je overgeeft binnen 3 uur nadat je de morning-afterpil hebt ingenomen dan heb je de twee pillen waarschijnlijk weer uitgebraakt. Laat je maag met bijvoorbeeld een anti misselijkheids tabletje of zetpil rusten, en haal nieuwe morning-afterpillen. Door de morning-afterpil kan je eigen menstruatie een paar dagen eerder of later komen. Wanneer de bloeding veel eerder komt of wanneer de bloeding veel lichter is dan normaal dan is het verstandig om 3 weken na het risico een zwangerschap met behulp van een zwangerschapstest uit te sluiten.

Hoofdstuk 7 - Kiezen
Vraag 1 - Als ik nu een voorbehoedsmiddel zou kiezen, welke zou ik dan nemen?
Ik zou in ieder geval graag willen dat mijn partner de pil slikte, maar ik zou voor een condoom zorgen omdat die ook tegen soa’s en aids beschermt is, en het is ook met alle “kleuren en maten”.

Vraag 2 - Welk voorbehoedsmiddel zou ik niet kiezen?
Ik zou het pessarium niet kiezen want die heeft veel nadelen voor de vrouw, en het maakt geluid tijdens het vrijen.

Vraag 3 - Zou jij je partner bij je keuze betrekken?
Ik zou met mijn partner gaan praten wat zei wil, daar leg ik mijn woordje ook bij en dan komen we er hoop ik wel uit.

Vraag 4 - Waar zou ik mijn partner wel of niet bij mijn keuze betrekken?
Het zou matig zijn als ik zou zeggen, ik wil dat jij een vrouwencondoom meeneemt want dat is het lekkerste voor mij. Ik vind dat de vrouw ook haar mening mag geven en niet dat ik er alleen voor sta. We vrijen trouwens met zijn tweeën dan mag zij toch ook haar mening geven?

Vraag 5 - Wat vind jij een goed voorbehoedsmiddel?
Ik vind alle voorbehoedsmiddelen wel goed, want alles is beschermd tegen zwangerschap. Maar al zou ik moeten kiezen zou ik het condoom kiezen want die is ook beschermt tegen soa’s en aids.

Vraag 6 - Wat vind ik geen goed voorbehoedsmiddel?
Zo als ik al zij, alle voorbehoedsmiddelen zijn wel goed, maar zo heb ik ook de beste uitgekozen. De slechtste vind ik het pessarium want die heeft vele nadelen voor de vrouw en het maakt geluid onder het vrijen.

Wees veilig, en vrij met een voorbehoedsmiddel.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.