Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Spanje

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1316 woorden
  • 20 februari 2006
  • 129 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.4
  • 129 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!
Hoofdstuk I: Inleiding.

Ik houd mijn werkstukje over Spanje. Ik houd het over Spanje omdat ik het een leuk en interessant land vind. Ik ben er tot nu toe vier keer geweest dus ik weet zelf ook best veel van het land af. Ik ga in dit werkstukje bespreken hoe de mensen in Spanje leven, hun taal, het klimaat, wat ze daar eten de godsdienst, hoe de mensen van Spanje hun vrije tijd besteden en wat ze doen voor de kost. Enzovoort.

Veel plezier of zoals de Spanjaarden Mucho Gusto zeggen:


Inhoud.

I. Inleiding
II. Informatie over Spanje

- De taal
- Het klimaat
- De godsdienst
- Wat doen Spanjaarden in hun vrije tijd?
- Het werk van de Spanjaarden.

III. Recept: Paella MmMmM lekker!!
IV. Vragenlijst
V. Slot + mening en boekenlijst

Hoofdstuk II: Informatie over Spanje.

Hier bespreek ik het doen en laten van de mensen in Spanje, het klimaat, de taal enzovoort.

De taal
In Spanje spreken de mensen voor namelijk Castiliaans in het buiten land meestal Spaans genoemd, maar dit is niet de enige taal die de mensen in Spanje spreken.
In Catalonië (een provincie in Spanje), spreken de mensen behalve Spaans ook nog Catalaans. Dat is een beetje een mengsel van het Spaans en Frans. Al deze talen zijn afgeleid van het Latijns.

De bewoners van Baskenland in het noord westen van Spanje spreken twee talen het Spaan en Baskisch. Baskisch is een taal die op geen enkele andere taal lijkt niemand weet eigenlijk waar deze taal vandaan komt.

Het klimaat
In de zomer kan het soms wel meer dan 30º C worden, terwijl het in de winter behoorlijk koud kan zijn, het kan er hard vriezen en soms wel sneeuw vallen. Spanje is grotendeels Landklimaat.
Spanje ligt tussen het vochtige west Europa en het droge Afrika. In het noorden van Spanje regent het veel, aan de kust in het oosten en zuiden van Spanje kan het erg lekker vakantie weer zijn daarom is Spanje een heel toeristisch land.

Godsdienst
In Spanje is het grootste deel van Spanje Rooms-Katholiek.
Elke dorp heeft jaarlijks een leuk feest. Met dit feest word gevierd dat de heilige jarig is. Een heilige is iemand die door de katholieke kerk wordt vereerd. Als een heilige heilig word, word dat ook gevierd. Enkele belangrijke plaatsen voor Katholieken is Santiago en Compostela dat ligt in het Noord – westen van Spanje. Al in de middeleeuwen trokken de pelgrims ernaartoe. Deze tochten worden bedelvaarten genoemd. Ze trokken naar deze plaats om God te vereren en te bidden voor hem. Een andere beroemde bedelvaart is naar het klooster Montserat deze tempel ligt in Barcelona. Montserat ligt tussen mooie steile rotsen die rond zijn afgesneden. Montserat is Catalaans voor gezaagde berg. De hoogste berg is 1241 meter.
In de kerk bij het klooster staat een heel mooi beeld van Maria. Dit beeld wordt ook vereerd door gelovige.

Wat doen Spanjaarden in hun vrije tijd?
Door het mooie weer brengen de Spanjaarden veel vrije tijd buiten door. Dat kan natuurlijk niet altijd. De volwassenen moeten door de week werken en de kinderen zitten op school.
Door de hitte in Spanje is er in de zomer een lange vakantie van wel 2 1/2 maand! Maar niet alleen dan is het erg warm.
De laatste maand voor de vakantie kan ook warm zijn. Daarom sluit de school in juni al tegen lunchtijd.
Na schooltijd wordt er meestal gezwommen of gevoetbald.
Eigenlijk is de vrije tijd van de Spanjaarden niet erg verschillend met die van ons (Nederlanders).

Het werk van de Spanjaarden
In Spanje heerst een redelijk grote werkloosheid ongeveer 24% van de Spanjaarden zijn werkloos 10.000.000 mensen zijn dat ongeveer. En dat best veel vergelijken de andere E.U. landen. Veel mensen werken daarom dan ook zwart of kantoor werk. De meeste mensen gaan dan meestal naar de grote steden omdat ze daar (meestal) wel salaris krijgen. Er daarom ook dus erg grote verschil tussen de rijken en arme mensen van Spanje.

Hoofdstuk III: Paella MmMmM lekker!!
Let op: in de echte Spaanse Paella komt geen kippenpoot of doperwt te pas. Als je in een achteraf dorpje aan zee komt, daar waar geen toerist zal komen omdat de eethuisjes er niet uitzien, juist daar moet je naar binnen gaan, waar de Spanjaarden zelf gaan eten. binnen de kortste tijd mag je in de keuken rondneuzen en krijg je alle info die je maar hebben wil. En proeven mag je alles.
Check list (voor vier personen):

O wadjan, wok of brede braadpan
O schuimspaan, zeef
O wilde rijst, of risotto rijst
O koenjit
O (olijf)-olie
O kipfilet (in stukjes geknipt)
O garnalen (grote en kleine)
O inktvisringetjes
O kabeljauw (in stukjes geknipt)
O kruidenbouillonblokje
O gekookte mosselen, warm gemaakt (in schelp houden)

Bereiding:
In wok (of anders) olie verhitten en hierin kipfilet aanbraden. Intussen
de rijst wassen en in zeef laten uitlekken. Bouillon maken van blokje (kan gewoon tussendoor, geeft niet als dat wat afkoelt).
Kipfilet met schuimspaan uitnemen en zolang in een schaaltje leggen. In dezelfde olie kabeljauw bakken, uitnemen en ook apart leggen.
In dezelfde olie (die nu lekker smaakje heeft), de rijst kiepen en goed
bakken. als (onder voortdurend omscheppen), de rijst goed gebakken is, de bouillon toevoegen zodat rijst net onder staat. Vuur laag, flinke theelepel koenjit erbij (geen saffraan, die is veel te duur en koenjit doet
hetzelfde: maakt de rijst geel en heeft geen eigen smaak).
Extra bouillon achterhouden voor het geval de rijst te snel mocht inkoken. Geef de rijst de tijd, ca half uur tot 3 kwartier om goed gaar te worden en helemaal in te koken (hij mag niet te nat blijven).
Nu de kip en de garnalen erbij (paar grote achterhouden), de
inktvisringetjes (rauw dus) en de kabeljauw. Op laag vuur alles goed
doorscheppen. Gedeelte van de mosselen uit de schelp nemen en voorzichtig door de massa scheppen (gaan vrij snel stuk).

De schelpmosselen garneren langs de rand van de wok (bij geen mosselen, garneren met plakjes tomaat). De achtergehouden grote garnalen bovenop de paella leggen. Nu halve minuut vuur hoog en uit.
Wok op brander op tafel zetten, klaar.

VOORWAARDE: de vis die gebruikt wordt, dient echt vers te zijn, anders zit je te kauwen op inktvisrubber, dus goeie visboer opzoeken. Je moet niet hoeven zoeken naar de ingrediënten, liever iets teveel dan te weinig.

Iets over? geen nood, paella kan zo in diepvriesdoos worden ingevroren met schelpmosselen en al.

EET SMAKELIJK!!!!!!!!!!!!!!!!

Hoofdstuk IV: vragenlijst

Je cultuur heeft te maken met het land waar je in woont. Noem nog twee dingen waarmee cultuur te maken kan hebben.

Met het eten van een bepaald land. En met de godsdienst.

Hoe komt het dat verschillen tussen de culturen in verschillende landen steeds kleiner worden

Door de Westerse invloeden worden de verschillen tussen de culturen steeds kleiner en daardoor gaan alle mensen stukje bij beetje steeds meer op elkaar lijken.

Als mensen weinig over een land weten, vervallen ze snel in vooroordelen. Leg uit hoe dat komt.

Omdat ze zelf niets er over weten want bijvoorbeeld wij denken meestal dat alle blanken in Afrika racisten zijn, sinds dat conflict over discriminatie maar dat was niet iedereen. En dat is dan een vooroordeel omdat we niet veel over dat land weten.

Hoofdstuk V: Slot + Mening

Ik heb erg veel ervaring met Spanje want ik ben er al vier keer op vakantie geweest dus ik wist veel dingen ook al maar ook een boel dingen niet. Ik vond het niet zo leuk om dit werkstuk te maken want ik houd niet van werkstukken maar het was wel erg interessant dat moet ik wel zeggen. Ik hoop dat u het wel leuk vond om het te lezen ik hoop het wel.

Boekenlijst:

- http://www.scholieren.com/werkstukken/3720
- http://www.hermans.org/culinair/FAC/paella.html
- Mijn oude werkstuk uit groep 7
- http://www.landenweb.com/l.cfm?LandID=145&SPANJE’
- Prisma woordenboek Nederlands-Spaans

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

ik wil graag wat meer info over spanje want ik doe namelijk een powerpoint en wil wel een goed cijfer alleen op internet kan ik niks vinden

10 jaar geleden

C.

C.

thank you for the information
I need that info for eio
and yes i do tvwo op scala

10 jaar geleden

M.

M.

ik vind dit een fijne site wat je kunt er vanalles teweten komen over wat je moet hebben bijv. voor een werkstuk.

10 jaar geleden