Softdrugs

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 2228 woorden
  • 2 augustus 2001
  • 284 keer beoordeeld
Cijfer 6.8
284 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Inleiding

Ik hou dit werkstuk over softdrugs, omdat ik graag wat meer wil weten over softdrugs. Vooral over de gevaren en het gebruik van softdrugs als je ze te vaak gebruikt(Hfdst III). Ook wil nu wel eens precies weten hoe het zit met de verschillen tussen hasjh en wiet (Hfdst II).En wat het gedoogbeleid in Nederland nou precies inhoudt en wat het verschil in Nederland is met andere Europese landen (Hfdst IV). Verder zou ik willen weten is hoe het er aan toe gaat in coffeeshops in Nederland (Hfdst II). Ik hoop dat je als lezer na dit werkstuk een stuk meer weet over het softdrugsgebruik en de gevolgen hiervan.

Hoofdstuk I
Hasj en wiet


De softdrugs
Softdrugs worden gemaakt uit de hennepplant (ofwel cannabis plant). Je hebt marihuana en hasjiesj, ofwel hasj en wiet genoemd, hiervoor zijn heel veel bijnamen zoals: stuf, shuff, rosa-maria, shit, grass. Hasj is het harsachtige laagje op de toppen van een vrouwelijke hennepplant of aan de stengel. Het wordt van de plant gesneden en in blokjes geperst en de toppen worden gedroogd. Hasj heeft een heftigere werking dan marihuana (ongeveer zoals een glas wijn tot een glas bier staat). Marihuana wordt gemaakt van afgesneden hennepblaadjes. Vaak worden hasj en marihuana niet puur verkocht. Er zitten bijna altijd andere stoffen in. Zo zouden ze in Marokko hasj met kamelenpoep verkopen aan de toeristen!

Eerste hennepgebruik
4500 jaar voor Christus gebruikte het Chinese Yang-Shao-volk hennepvezels om kleding, netten en touwen te maken. Hennep hield hen dus in leven. Op een gegeven moment ontdekten doktoren van dit volk de geneeskrachtige werking van de hennepplant. Rond 2737 voor Christus werd hennep echt als geneesmiddel gebruikt. De Chinese keizer Shen-Nung (tevens geneesmiddelenexpert) schreef het kruid toe bij o. a. menstruatieklachten, jicht, malaria, reumatiek en verstrooidheid.

Verspreiding van hennep
Doordat hennep bij handelskaravanen werd meegenomen verspreidde de plant zich ook over andere werelddelen. In Azië werd de hennepplant door religieuze volken gebruikt bij ceremonie ‘s. Perzische handelaren introduceerden hennep in India. Het gebruik van hennep in India maakte een groot deel uit van het dagelijks leven en werd veel gebruikt bij religieuze rituelen. Toen de Engelse kolonisatoren in India kwamen, maakten ze kennis met de hennepcultuur. Ze besloten een grootschalig onderzoek in te stellen (in 1894) en kwamen tot de conclusie dat hennep een onschadelijk genotsmiddel was. Vanuit India verspreidde hennep zich naar de Arabische wereld. Via Arabische koopmannen raakte hennep ingeburgerd in het hele Afrikaanse continent. In het Romeinse rijk speelde hennep eveneens een grote rol. Het werd vaak gebruikt bij feesten om een betere sfeer te krijgen. Via Italië verspreidde hennep zich door West-Europa. Door de Engelse kolieniën in India en door de overwinningen van Napoleon in Egypte versnelde de import van hennep naar West-Europa. Verschillende Europese psychiaters en doktoren gebruikten hennep als geneesmiddel.

Ontwikkeling van hennep in Nederland
Zonder hennep zoud de Gouden Eeuw voor Nederland helemaal nog niet zo goud zijn geweest. Alle zeilen van de 11.000 Nederlandse schepen waren opgebouwd met hennepvezels en veel touwen ook. Omdat de hennepplant de meeste gebruikte vezelplant was in die tijd leefden veel boeren van het telen van hennep. Uit de mannetjes plant werd de vezel gewonnen. De zaadjes van de vrouwtjes plant werden o.a. gebruikt voor; vogelvoer, zaaigoed, het maken van olie en brandstof voor lampen. Het afval wat overbleef diende als veevoer. Toen er in de achttiende eeuw goedkopere hennep uit Rusland kwam en er andere soorten vezels werden gebruikt eindigde het henneptijdperk in Nederland. Tijdens het henneptijdperk in Nederland werd hennep nog niet gebruikt als genotsmiddel of als medicijn.
Rond de jaren ’50 werd hennep in Nederland ‘herontdekt’ door Nederlanders uit literaire, muzikale en culturele kringen. Zij gebruikten hennep als genotsmiddel. De hennep was niet altijd even goed en daarom probeerden diverse hennepgebruikers zelf betere hennep te telen. Ze kruisten buitenlandse soorten met elkaar en zo is de Nederweed ontstaan, die uitgegroeid is tot een van de beste hennepplanten van de wereld. Werkgroepen van de Landbouw-universiteit in Wageningen hebben onderzoek gedaan naar de mogelijkheid om hennep weer als landbouwproduct te gebruiken (net als in de Gouden Eeuw). Hennep heeft namelijk enkele voordelen tegenover andere vezelplanten.

Hoofdstuk II
Coffeeshops in Nederland


Wat is een coffeeshop?
Een coffeeshop is een verkoopplaats van softdrugs (hasj en wiet). Ook kan je er een glaasje drinken. In een coffeeshop mogen alleen maar softdrugs worden verkocht. Harddrugs worden namelijk niet gedoogd en zijn dus verboden, maar ze worden wel vaak illegaal verkocht. Andere soorten drugs (zoals paddo ‘s) worden verkocht in zogenaamde ‘smartshops’.

Mellow Yellow
In 1972 verscheen de eerste coffeeshop in Nederland. Dit was Mellow Yellow aan de Weesperzijde 53 in Amsterdam. De coffeeshop zat in een gekraakt pand. De krakers dronken vaak een kopje koffie of thee en blowden gezamenlijk. Toen er steeds meer vrienden kwamen, kwamen Wernard Bruining en zijn kraakvrienden op het idee om een theehuis te beginnen. Dat kon, want er was toen geen vergunning nodig voor een theehuis. Er was toen wel veel handel over straat of via disco ‘s, maar er waren alleen coffeeshops voor bepaalde mensen onder elkaar. Dit was de eerste openbare coffeeshop. De hasjh en weed kwamen, via een dealer in Nederland, uit Libanon. Naarmate Melow Yellow groeide werd het assortiment groter en uitgebreider. Zo kwam er Marokkaanse en Afghaanse hasjh en Indonesische weed. Mellow Yellow had geen last van politie, omdat die zich vooral concentreerde op heroïne. Er was ook geen concurrentie, omdat ze de enige coffeeshop waren.

Andere coffeeshops
In 1975 opende theehuis/coffeeshop Rusland zijn deuren. Doordat diverse criminelen mee wilden profiteren van zijn zaak, stopte hij in de jaren ’80.
Henk de Vries opende, ook in 1975, zijn coffeeshop ‘The Bulldog’, de hond van het merk ’Salty Dog’ lijkt erg op het tekentje van ‘The Bulldog’. Zijn eerste coffeeshop stond dichtbij de Oudezijds Voorbugwal bij ‘De Wallen’, een bekende sexbuurt in Amsterdam. Er is nu een vrij grote groep coffeeshops van Henk deVries in Amsterdam.

Regels voor coffeeshops
Vanwege het nieuwe gedoogbeleid mogen coffeeshops geen reclame meer maken, Ze mogen niet meer dan 520 gram in huis hebben en ze mogen niet in softdrugs handelen. Ze kunnen hierdoor dus eigenlijk geen ‘inkopen’ doen, want dat is strafbaar. Hoe moeten ze dan aan softdrugs komen? Dat vraagt menig coffeeshopbaas zich af. Ze handelen daarom illegaal met thuistelers en buitenlandse drugsbaronnen. De Tilburgse burgemeester Stekelenburg wil een experiment starten door enkele thuistelers te gedogen. Zo kunnen de coffeeshops legaal softdrugs inkopen. Justitie in Tilburg heeft dit plan inmiddels goedgekeurd, maar het OM is hier tegen. Morgen (8 juni 1999) wordt dit plan in het vragenuurtje van de Tweede Kamer behandeld.

Helaas zul je niet vaak meer van deze reclameborden voor coffeeshops zien, want vanwege het nieuwe gedoogbeleid zijn ze verboden.

Hoofdstuk III
Softdrugsgebruik en de gevolgen en risico’s

Een joint
Hasj of wiet wordt meestal in een joint gerookt. Dit wordt blowen genoemd. In een joint stop je ongeveer een kwart gram hasj of wiet. Een gram wiet kost ongeveer fl 10,00 (de prijs kan sterk variëren vanwege de verschillende kwaliteit). De effecten van een joint komen al na een paar minuten in werking. Ze kunnen 2 tot 4 uur duren. De sterkte van de hasj of wiet wordt bepaald door de stof tetrahyodrocannibinol (beter bekent als THC). THC werkt alleen als het in je bloed komt. In een joint wordt tabak met hasjh of wiet vermengd. Het is eigenlijk een best rare manier van hasj of wiet roken, want cannabis verruimt de geest en tabak vernauwt het bewustzijn. In Amerika vinden ze dit erg raar en daar blowen ze ook altijd met een pijpje (wat hier ook door sommigen wordt gedaan). Het gevolg van het vermengen met tabak is dat de roker stoned en niet high wordt. Als je stoned bent voel je je dromerig, je wereld vertraagd, muziek wordt intenser en je gedachten nemen hun eigen vlucht (hierdoor ontstaan vaak onnavolgbare gesprekken voor buitenstaanders tussen blowers). Ook kan je een enorme drang om te eten krijgen. Het is nog dommer om sterke drank te drinken bij een joint, want alcohol haalt namelijk het effect van hasjh weg.

Verslaafden?
Is hasj verslavend? Deze vraag wordt vaak gesteld. Je hebt twee soorten verslaving: lichamelijke en geestelijke verslaving. Lichamelijk verslaving is dat als je met de drug stopt je (erg) ziek wordt. Bij hasj en wiet kan geen lichamelijke verslaving optreden, maar wel geestelijke verslaving. Geestelijke verslaving is dat je zoveel naar de drug verlangt dat je voor je gevoel niet zonder kan. Ook kan het zijn dat je zonder je joint veel zwakker in je schoenen staat en veel dingen niet meer lukken zonder joint.

De bijwerkingen
Zoals elke drug (zoals bijvoorbeeld ook ‘gewone’ sigaretten)heeft ook een joint bijwerkingen. Dit zijn de voornaamste bewezen bijwerkingen:
- Door de THC gaat je concentratievermogen, reactiesnelheid en je logisch denken sterk achteruit. Daarom moet je niet deelnemen aan het verkeer (dit is verboden), werken en studeren na een joint. Als de joint uitgewerkt is gaan deze bijwerkingen snel weer over
- Net als bij de meeste andere drugs moet je geen joint roken als je zwanger bent of borstvoeding geeft.
- Een joint is ongeveer vijf keer schadelijker voor o.a. de longen dan een sigaret.
- Als je erg vaak een joint rookt kan je vruchtbaarheid minder worden en je ontwikkeling (als je nog aan het groeien bent) stagneren.
- Er is een risicogroep die softdrugs absoluut niet mogen gebruiken, hier behoren o.a. geestelijken onder.

Fabeltjes en flippen
Het is nog nooit aangetoond dat langdurig gebruik van softdrugs de hersenen beschadigt. Ook is de zogenaamde ‘stepping stone’ theorie nooit bewezen. Deze theorie beweert dat je van softdrugs vanzelf overgaat op harddrugs. Dit is nooit bewezen hoewel het heel aannemelijk klinkt. Als je teveel hasjh of wiet binnen krijgt kan je gaan flippen. Je wordt dan misselijk en duizelig en je voelt je erg rot. Vooral mensen die voor het eerst hasjh of wiet gebruiken flippen eerder.
Als je een spacecake eet heb je meer kans dat je gaat flippen, zeker als je nog nooit hebt geblowd. Je weet namelijk nooit hoeveel hasjh er in een spacecake zit. Dus als je ooit een spacecake wilt eten moet je hem zelf maken. De werking van een spacecake is erg anders dan die van een joint. Spacecake eten is verboden.

Hoofdstuk IV
Het softdrugs beleid in Nederland


Het beleid
In Nederland worden softdrugs gedoogd. Dit betekent dat je wel softdrugs in bezit mag hebben, maar er niet in mag handelen. En je mag alleen kleine hoeveelheden in bezit hebben. In Nederland zijn softdrugs dus toegestaan, dit heeft de overheid gedaan om twee redenen
1. Zo raken mensen niet snel aan de harddrugs.
2. Handel in softdrugs is bijna niet te bestrijden
De overheid in Nederland geeft veel voorlichting over softdrugs, zodat je weet wat je doet als je met softdrugs in aanraking komt. In andere Europese landen is deze voorlichting nog ver te zoeken. Andere Europese landen hebben vaak veel kritiek op het Nederlandse gedogenbeleid, maar als je kijkt naar het aantal drugsverslaafden per duizend inwoners wordt het ongeleik van bijvoorbeeld Frankrijk bewezen. Het gedoogbeleid is namelijk bedoeld voor het zo min mogelijk krijgen van drugverslaafden. In Nederland zijn er 1,6 verslaafden per 1000 inwoners, in Frankrijk 2,5, in Portugal 4,5 en in Zwitserland zelfs 6,7.

De regels
Hier zijn de regels van het nieuwe softdrugsbeleid. Ik heb het uit een boekje uit 1997 en volgens mij is er nu alweer een nieuw beleid. Maar hier moet je het maar mee doen:
- Tot 5 gram op zak hebben is toegestaan
- Bij 5 – 30 gram op zak hebben is er een boete van F 50-150
- Tussen 30 gram en 100 kilo zijn nog verschillende straffen, maar deze schrijf ik niet allemaal op.
- Bij meer dan 100 kilo op zak hebben, krijg je 1 tot maximaal 2 jaar celstraf en een boete van maximaal F 25.000
- Als je softdrugs im – of exporteert maakte de hoeveelheid niks uit. Je kan dan een celstraf van maximaal 4 jaar krijgen en een boete van maximaal F 100.000.
- Tot 5 planten kweken voor eigen gebruik wordt gedoogd.
- Bij 5 – 10 planten kan je F 50 gulden per plant gaan betalen.
- Tussen de 10 en 1000 planten zijn verschillende straffen per plant (boete of celstraf)
- Bij meer dan 1000 planten krijg je een half tot 2 jaar plus nog eens een boete van maxi-
maal F 25.000
- Voor minderjarigen is het telen en in bezit hebben van softdrugs verboden.

Nawoord

Ik heb veel geleerd door het maken van dit werkstuk over softdrugs. Ik weet nu bijvoorbeeld precies wat ik moet doen als iemand gaat flippen of high is. Ik weet wat de gevaren zijn van softdrugs en wanneer je ze wel en wanneer je ze niet moet gebruiken. Dat hasj sterker dan weed is wist ik ook nog niet. Ik vind het erg raar dat coffeeshops wel softdrugs mogen verkopen, maar ze niet mogen kopen. Ik ben voor het gedoogbeleid, omdat ik vind dat je zelf moet weten of je wel of geen softdrugs gebruikt. Ik ben er voor om bepaalde telers te gedogen en zo de coffeeshops te bevoorraden, want anders blijven er nog veel illegale circuits bestaan en bij die telers kan de kwaliteit altijd goed gecontroleerd worden. Dat andere landen geen gedoogbeleid hebben vind ik maar raar, want in veel van die landen wordt er veel illegaal gehandeld in zowel soft- als harddrugs. Het aantal harddrugsverslaafden in die landen is ook veel groter. Ik ben tevreden over mijn spreekbeurt en werkstuk en ik hoop dat je als lezer veel geleerd hebt en niet in slaap bent gevallen van mijn werkstuk.

REACTIES

M.

M.

Goed werkstuk

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.