Voorbereiding:
- Verduister (eventueel) de kamer
- zet (eventueel) een rustig muziekje op dat de baby graag hoort
- Zet de verwarm (eventueel) op
- kleed de baby uit
- leg een dekentje op je schoot
- leg het kindje op het dekentje met zijn voetjes tegen je buik
- voor de massage gebruik je steeds je heel hand
- er blijft steeds één hand volledig op het lichaam (kindje krijgt anders kou)
- wrijf de olie warm tussen je handen
Materiaal:
- handdoek of dekentje
- massage olie (best aangepaste babyolie)
- propere luier
- eventueel rustige muziek, fopspeen
Volgorde:
- buik
- armen
- handjes
- beentjes
- voetjes
- gezicht
- rug en stuit
Houding bij massage van de rug.
Techniek:
Eerst masseer je de buik. Dit doe je met wrijvende bewegingen.Je doet olie op je handen en wrijft deze warm. Daarna leg je de handen op de borst van de baby en wrijft over de borstkas naar de lenden toe. Er blijft steeds minstens één hand op het kind bij het verplaatsen van de handen. Deze beweging herhaal je een paar keer. Nu wisselen de handen elkaar af op de buik. De ene hand gaat van links boven naar rechtsonder en vice versa. Dit gebeurt in een golfbeweging. Daarna ga ja naar de armen over.Hiervoor kan je het kindje op zijn zij leggen. Je begint met één arm en houdt één hand het handje van het kindje vast. Met de andere vrije hand maak je wrijvende bewegingen naar boven toe (handje is naar boven gestrekt). Daarna doe je dit met twee handen waarbij de vingers in elkaar zijn verstrengeld; en maak je draaiende bewegingen van de schouder naar de hand toe. Aan het einde van de arm besteed je extra aandacht aan de handjes en vingertjes. Je masseert het handje mat je duimen van de handwortel tot de vinger. Zo stroomt het bloed van de handpalm naar de vingertoppen.
Wanneer je dit hebt gedaan doe je hetzelfde bij de beentjes en de teentjes. Na de benen en de tenen is het gezichtje aan de beurt.
Bij het gezicht wordt eerst het voorhoofd gemasseerd, het bovenste gedeelte van de vingers beginnen in het midden van het hoofdje en glijden dan naar de zijkant. Volg de lijn van de wenkrauw ook een aantal keer. Daarna worden de vingers onder de ogen geplaatst en deze zo omhoog geduwd. Vervolgens ga je naar de neus. Je zet je vingers op de neuswortel en de duimen gaan lichtjes omhoog langs beide kanten van de neus en weer naar beneden.
Nadien draai je het kindje op zijn buik. Zijn rug en stuit is aan de beurt. Dit kan op drie manieren. Je kunt dwars over de rug masseren ter hoogt van de schouders. Beweeg één hand na de andere in een drukkende beweging. Gebruik da handpalm. De handen gaan van voor naar achter, van links naar rechts. Je kunt ook over de lengte van de rug masseren. Met een open hand ga je van de nek tot aan de billetjes. Dit met een krachtige handuitvoering. Met de andere hand omvat je stevig onder de billetjes. Wanneer je de hele rug tot aan de voetjes wilt masseren dan hou je met je met je ene hand de voetjes vast zodat de beentjes gestrekt zijn. De andere hand gaat van de nek tot aan de voetjes en weer terug naar de nek. Dit doe je steeds weer met een licht drukkende beweging. Ook wordt er weer extra aandacht besteed aan de voetjes. Nu wordt het kindje weer op de rug gelegd. Nu neem je een armpje en een beentje van de tegenovergestelde richting. Deze plooi je naar elkaar toe (het beentje naar de schouder en de arm naar de lies). Plooi de beentjes terug open en herhaal dit een aantal keer. Nu plooi je beide beentjes naar de schouders toe en ook weer open, herhaal weer.
Als je dit eenmaal gedaan hebt dan kan je aan je kindje merken welke onderdelen hij als aangenaam ervaarde en deze herhalen. Na de massage kleed je de baby snel weer aan zodat hij niet teveel van de warmte van het masseren verliest. Zet ook niet plots de muziek uit en de gordijnen open. Dit zorgt voor een te grote verschrikking.
Wat is het, waar heeft het zijn oorsprong vandaan?
Shantala Massage is in zijn oorspronkelijke vorm een totale lichaamsmassage voor baby’s. De bekendste babymassage gebaseerd op oeroude Indiase tradities, de Zweedse massage, de Shiatsu Amma en de reflextherapie.
Een Franse arts kwam in India in contact met een vrouw, die de massage toepaste bij haar kinderen. Aan deze vrouw is de naam van de massage ontleend. Deze franse arts, Frederick Leboyer heeft Shantala babymassage geïntroduceerd in Europa.
Shantala massage is een ritmische massage. Aandacht en respect zijn is de grondpeilers van deze massagevorm. De massage ook toepasbaar gemaakt voor volwassenen met en zonder een (verstandelijke) handicap en terminale patiënten. Bij deze uitbreiding is de massagevorm aangepast, zodat hij toegepast kan worden over de kleding heen.
Waarom is babymassage belangrijk?
- het zorgt voor een intense band tussen de ouders
- het is kalmerend voor de baby en ouder, baby’s slapen betere en sneller
- het vermindert lichamelijke klachten van de baby zoals krampjes
- een betere spijsvertering krijgen,
- een groter besef van veiligheid en geborgenheid ervaren
- werkt ook positief bij baby's die veel huilen, gestrest zijn, in een couveuse hebben gelegen of …
Op welke domeinen van de ontwikkeling heeft de massage een invloed?
- de zintuigen, vooral de tastzin wordt gestimuleerd. De huid loopt over gans het lichaam, dit zorgt ervoor dat jet kind geheel kan ontspannen. De aangename prikkels zorgen voor een goede ontwikkeling en voor een relaxerende sfeer bij de jonge baby.
- Sociaal zal het kind snel een stevige band ondervinden met zijn ouders. De hechting zal eenvoudiger verlopen.
- Zintuigen, gehoor: Vaak worden de baby’s gemasseerd in een duistere, warme kamer met op klassieke muziek geïnspireerde babymuziek. Deze muziek is aangepaste n dus ideale voor de kinderen.
- Psychisch, het kind kan kalmeren, voelt zich veilig.
Wie heeft er baat bij de massage?
Baby
Door de baby regelmatig te masseren worden de zintuigen van het kindje geactiveerd, slaap- en eetritme verbeteren. De ongemakken van eventuele darmkrampjes kunnen beter opgevangen worden, als je geleerd hebt om daarmee om te gaan. Baby's die veel huilen en/of erg onrustig zijn, worden door de massage gerustgesteld en ontspannen.
Het maakt dat het kind opgroeit tot een stevige, onafhankelijke persoonlijkheid. Deze massagevorm is geschikt voor alle moeders/vaders met baby's. Daarnaast is ze goed bruikbaar bij baby's die veel huilen, buikkrampjes hebben, onrustig zijn, zich overstrekken en couveuse baby's.
Babymassage is een manier om je liefde en aandacht op je te vroeg geboren baby over te dragen. Het zal de intimiteit die je gemist hebt toen je kind in hetziekenhuis verbleef, herstellen. Tedere, liefdevolle aanraking (positieve prikkels) zullen hen het gevoel geven dat de wereld toch een veilig plekje voor hen heeft.
Studies hebben aangetoond dat premature baby’s, die dagelijks werden gemasseerd, 47 % meer in gewicht toenamen dan zuigelingen die niet werden gemasseerd.
Niets wordt als zo opwindend ervaren als de tastzin van de huid, want die strekt zich uit over het hele lichaam. Tast en gevoel zijn het fundament dat gelegd wordt, daarna ontwikkelen andere zintuigen zich, evenals het denken.
Ouder
Babymassage is een bijzondere manier om elkaar te leren kennen. Zonder woorden leren we de taal van de baby te verstaan, "lichaamstaal". In de eerste negen maanden van zijn leven is dit de enige taal die de baby spreekt. Door goed naar de reacties van de baby te kijken, leert de ouder intuïtief aanvoelen wat hij nodig heeft. Door in aandacht aanraken leren de ouders hun kind beter begrijpen en te respecteren. Op deze manier wordt de basis van het vertrouwen hebben in elkaar, versterkt. Vertrouwen en veiligheid geven gaan samen.
Het is heel normaal dat jonge ouders moeten wennen aan hun nieuwe taak in het leven. Door regelmatig de baby te masseren, leer je je kind beter kennen, waardoor je beter zal kunnen inspelen op de behoeftes van de baby. Als je leert dat je als ouder een gevoel van veiligheid en geborgenheid kan geven, zal je je minder machteloos voelen op de momenten dat niet alles op rolletjes loopt. Juist dit feit wordt door de meeste ouders die aan babymassage doen of gedaan hebben, als het meest positief ervaren. Bovendien kunnen jonge vaders door hun baby te masseren een bijzondere band met het kind opbouwen.
De techniek?
Massage van het ruggetje
Leg je handen in de breedte ter hoogte van de schouders naast elkaar. Middels een golfbeweging volg je de ronding van het lijfje naar de billetjes toe en weer terug naar de schoudertjes. Eindig bij de billetjes.
Geef met je rechterhand tegendruk onder de billetjes. Strijk met je linkerhand, in trage maar krachtige bewegingen van het nekje tot en met de billetjes, over je rechterhand heen.
Houd met je rechterhand de voetjes van de baby vast. Strijk met je linkerhand, over de gehele achterzijde van het nekje tot aan de hieltjes. Herhaal deze beweging een paar keer. Nodig de baby uit zich te strekken.
Massage voor gezicht & hoofd
Begin met het zachtjes masseren van de bovenkant van het hoofd, waarbij je de fontanel vermijdt. Maak met je duim cirkelende bewegingen over het gezicht in de richting van de pijlen. Masseer de rand van de oren en de oorlelletjes.
Massage voor armen & borst
Leg je handen om de arm heen en beweeg ze naar boven toe terwijl je druk uitoefent met je duimen. Masseer de handpalm in cirkelbewegingen en eindig door zachtjes aan alle vingers te trekken. Beweeg je handen stevig langs de romp omhoog en daarna zachtjes over de borstkas terug naar beneden.
Massage voor buik & benen
Maak eerst kleine en dan grotere cirkelbewegingen over de buik in de richting van de klok. Dit helpt tegen eventuele gassen in de darmen. Pas op de benen dezelfde techniek toe als op de handen en eindig met je duimen op de voetzolen. Dit werkt heel kalmerend.
Massage voor billen
Masseer de billen met een stevige beweging. Laat je handen stevig langs de benen omlaag gaan en eindig door je handen over het hele lichaam te laten gaan.
Hoe lang duurt een massage?
Vaak masseert men een kwartiertje tot een half uur. Dit kan langer of net korter. Soms valt de baby in slaap en dan kan je hem in bed steken. Soms wordt de baby het beu en dan heeft het niet veel nut meer. Maar zolang als de ouder en de baby het als aangenaam ervaren staat er geen tijdsduur op.
Extra informatie.
Tijdens het masseren komt het hormoon oxytocine vrij, zowel bij degene die gemasseerd wordt als bij degen die masseert. Dit hormoon zorgt ervoor dat het lichaam ontspant en kalmeert (huilbaby’s).
In een onderzoek naar babymassage is er gekeken naar de verschillende effecten van lichte druk en gemiddelde druk bij massage. De ouders kregen de instructie hun kind één maal per dag te masseren (de helft kreeg lichte massage, de andere helft middelzware massage) gedurende de eerste levensmaand. De kinderen uit de groep met middelmatige druk had de beste resultaten.
• meer gegroeid waren qua lengte,
• beter scoorden op de schaal “oriëntatie” van Brazelton,
• lager scoorden op de schalen “opwinding/onrust” en “depressie” van Brazelton,
• minder geagiteerd gedrag vertoonden tijdens hun slaap.
Bij heel jonge baby’s moet je wel een half uur wachten tussen de voeding en de massage, om overmatig spugen te voorkomen (met alle gevolgen vandien). Als massage-olie gebruik je het best zuivere zoete amandelolie, deze is heel huidvriendelijk en bevat geen parfum waar sommige huidjes op kunnen reageren. Verkies je toch andere olie, probeer dan even een dag vooraf op een armpje om te zien of de baby niet reageert.
Bronnen
http://home-5.worldonline.nl/~shantala/shantala/homepage.htm (homepage shantala massage)
http://www.poleninfo.net/shant.html
http://www.groeienenbloeien.nl/massagetechnieken.html
http://www.mamaskindjes.be/Babymassage/massage.htm
boek: babymassage van Julia Woodfield
REACTIES
1 seconde geleden