Inhoudsopgave1: Inleiding

2: Het beroep schoonheidsspecialiste

3: Aandoeningen door je werk

4: De Arbowet

5: Ergonomisch werken

6: Hoe kom ik aan al mijn informatie?InleidingMet het vak Zorg en Welzijn moeten wij een werkstuk maken over een sector waar je later wel in zou willen werken. Je moest dat beroep uit hoofdstuk 1 halen. Ik heb daar goed gekeken en ik heb het beroep schoonheidsspecialist gekozen, omdat mij dat wel een leuk beroep lijkt.

Het beroep schoonheidsspecialiste

Als je een schoonheidsspecialiste wilt worden houd je je vooral bezig met het behandelen van de huid van je klanten. Ook kun je daarnaast de nagels en de handen van je klanten behandelen. Je kunt een eigen praktijk opzetten, dan maak je zelf de afspraken met je klanten waardoor je een klantenkring opbouwt. Je mag zelf weten hoe groot je die klantenkring wilt hebben.Wat voor eigenschappen moet je hebben voor schoonheidsspecialiste?

- Je moet nauwkeurig met je handen kunnen werken

- Je moet een dienstverlenende instelling hebben

- Je moet klantgericht kunnen werken

- Je moet geduld hebben

- Je moet je kunnen inleven in de wensen van je cliënten

- Je moet vlot kunnen communicerenMet wat soort mensen kun je te maken krijgen?

- Jongeren

- Volwassenen

- OuderenWaar kan je werk uit bestaan?

- Het maken van een huiddiagnose

- Reinigen en masseren van de huid

- Verwijderen van mee-eters

- Aanbrengen van een gezichtsmasker

- Epileren van de wenkbrauwen- Definitief verwijderen van gezichtsbeharing

- Harsen of elektrisch epileren van de benen

- Aanbrengen van make-up

- Vijlen en lakken van de nagels

- Verkopen van schoonheidsproductenEr zijn dus verschillende mogelijkheden in een schoonheidssalon.

Je kan namelijk een eigen salon beginnen, maar je kan ook gewoon in dienst treden in een salon van iemand anders.Aandoeningen door je werkIn de sector Zorg en Welzijn komen het meest deze aandoeningen voor;

- Spierpijn

- Spit

- Artrose

- HerniaSpierpijn:

Iemand met spierpijn heeft vooral bij het maken van bewegingen een stijf en pijnlijk gevoel. Spierpijn ontstaat wanneer mensen hun spieren op een voor hen ongewone wijze belasten. Soms zijn ook de gewrichten aangedaan.Spit:

Wanneer het iemand 'in de rug schiet' en de rugspieren in de lendenstreek verkrampen, is er sprake van spit of lumbago. De pijn is meestal geconcentreerd op het smalste gedeelte van de onderrug. Ze wordt over het algemeen veroorzaakt door ongewone inspanningen, zoals het sjouwen met zware meubels of een tuin omspitten. Ze kan plotseling ontstaan. De aanval kan van dien aard zijn dat je je niet meer kunt bewegen; zoiets kan wel twee dagen aanhouden. De oorzaak is waarschijnlijk een combinatie van spierkramp en uitgerekte spieren. De behandeling bestaat uit bedrust (op de rug, met een kussen onder de knieën) en warmte (elektrische deken, warme douche of zogenaamde 'rode lamp'), eventueel nog aangevuld met een natuurlijk geneesmiddel.Artrose:

Artrose ('slijtage') is een aandoening van het kraakbeen in het gewricht. Het kraakbeen bekleedt de botuiteinden in het gewricht. De term 'slijtage' is niet helemaal juist. Het kraakbeen is wel veranderd, maar niet versleten.Hernia:

Een hernia (Hernia Nuclei Pulposi, HNP) is een uitstulping van de tussenwervelschijf. Deze uitstulping drukt op een zenuw, waardoor pijnklachten in het been ontstaan, eventueel met verschijnselen van uitval van de zenuw (doof gevoel, krachtsvermindering).De ArbowetDe Arbowet zijn wetten die met alle beroepen te maken kunnen hebben.

De werkgevers en de werknemers moeten zich aan deze wetten houden.

De werkgevers moeten er voor zorgen dat de werknemers niets kan overkomen en dat ze hun werk goed kunnen verrichten.Wat zijn de taken van de werkgever?

- De werkplek ergonomisch inrichten

- Hulpmiddelen beschikbaar stellen

- Persoonlijke beschermingsmiddelen voor de werknemer aanschaffen,

bijvoorbeeld handschoenen of een veiligheidsbril

- Zorgen voor voldoende pauzes tijdens het werk

- Het werk zo organiseren dat er geen overbodige handelingen hoeven te

worden verricht

- Zorgen voor een goede bedrijfshulpverlening, dus voor voldoende mensen

met een EHBO- diploma en kennis van brandbestrijding

- De risico’s die op het werk kunnen voorkomen op papier zetten (risico-

inventarisatie) en aan iedere werknemer uit reikenWat zijn de taken van de werknemer?

- Weten waar de risico’s liggen en wat de maatregelen zijn om ongelukken te voorkomen

- Persoonlijke beschermingsmiddelen te gebruiken, als dit nodig is

- Zichzelf of anderen niet in gevaar brengen door ondoordacht of onvoorzichtig te werken

- Machines en hulpmiddelen op de juiste manier te gebruiken

- Deel te nemen aan cursussen over veilig en gezond werken

- Gevaarlijke of ongezonde situaties zo snel mogelijk te melden aan de werkgeverBij het werkveld schoonheidsspecialiste moet de werkgever dus ook goed zorgen voor veilige apparaten, bijvoorbeeld waar je de nagels van iemand mee vijlt. En ook moeten ze oppassen dat er geen chemische luchtjes aan crèmetjes zitten. Ze moeten ook zorgen dat de stoelen goed zijn zodat ze er niet door heen zakken!Ergonomisch werkenBehalve met de Arbowet moet je op je werk ook rekening houden met ergonomie. Dit is de wetenschap die zich bezighoudt met het aanpassen van de arbeid aan de mogelijkheden van de mens. Dit betekent dat je het werk zo aanpast dat het door mensen goed kan worden uitgevoerd.Wat zijn de voordelen van Ergonomie?

- Het maakt je werk gemakkelijker

- Het bespaart je tijd en energie

- Het kan lichamelijke klachten voorkomen

- Het maakt het werken veiligerWat kan je er zelf aan doen om op een ergonomische manier te werken?

- De juiste kleding dragen: Als schoonheidsspecialiste kan je bijvoorbeeld een schort dragen. Dat is handig om allemaal spullen in te doen zodat je niet de hele tijd alles hoeft te gaan halen.

- Het juiste schoeisel: Je moet lekkere schoenen hebben waar je makkelijk op kunt werken. Dan krijg je geen last van je voeten.

- Werkzaamheden afwisselen: Als je veel moet staan, ga dan af en toe zitten dan ben je minder snel moe.

- Overbelasting en eenzijdige belasting voorkomen: Probeer niet de hele tijd dezelfde beweging te maken, daardoor raakt een plek overbelast.

- Zittend werken: Probeer te zitten bij je werk, soms kun je net zo goed zitten als staan. Maar toch staan veel mensen bij hun werk.

- Voldoende pauzes: Zorg dat je genoeg pauzes hebt, als je oververmoeid bent gebeuren er vaak ongelukken, dus neem veel rust in je werk.

- Openstaan voor nieuwe manieren: Als er nieuwe manieren zijn die makkelijker zijn dan de manier die je al kent, probeer die dan aan te leren. Dat kan lastig zijn omdat je het niet gewend bent, maar probeer het toch!Hoe kom ik aan al mijn informatie?Ik heb heel veel informatie uit het boek gehaald. Daar stond namelijk bijna alles in wat ik in dit verslag moest zetten. Ook heb ik van internet informatie gehaald. Ik heb bij google informatie gezocht en ook plaatjes gezocht. Ook heb ik op de site salonwendy gezocht naar informatie en plaatjes.


REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

L.

L.

bedankt voor de info was een geie

9 jaar geleden

S.

S.

Hoe heet het boek?

5 jaar geleden

J.

J.

Ik vond het niet intresant genoeg

5 jaar geleden

I.

I.

Hoi, ik heb een vraag. Als je ziek bent en je bent manegehouder, moet je dan alsnog werken?

2 jaar geleden