Roken

Beoordeling 5.5
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 1634 woorden
  • 26 augustus 2008
  • 39 keer beoordeeld
Cijfer 5.5
39 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Inhoudsopgave

DE GESCHIEDENIS VAN TABAK 2
Een vredespijp 2
Een wondermiddel 2
WELKE STOFFEN ZITTEN ER IN TABAK EN WAT VEROORZAKEN ZE? 3
De belangrijkste stoffen in tabak zijn 3
WAAROM GAAT IEMAND ROKEN? 4
WAT IS EEN VERSLAVING? 4
WAT ZIJN DE GEVOLGEN VAN ROKEN? 5
Verslavend 5
Gevaar voor de gezondheid 5
WAT ZEGT DE WET OVER ROKEN 6
DE VIJF WAARSCHUWINGEN 6
JONGEREN PROJECT 6
MIJN EIGEN MENING OVER ROKEN 6
BRONVERMELDING 7

De geschiedenis van tabak

Een vredespijp

Het roken van tabak is een zeer oude gewoonte. Er zijn plaatjes van rond het jaar 3000 na Christus, waarop je Indianen ziet met een rokende pijp. Dus al heel lang geleden kenden de indianen in Zuid-Amerika tabak. De tabaksplanten groeiden daar in het wild. Toen gebruikten waarschijnlijk de indianen ze om er een vuurtje mee te stoken. Zo ontdekten ze dat de rook van het vuurtje het in hun hoofd lekker licht maakte. Dat vonden ze fijn. Om de rook makkelijker op te zuigen, gingen ze houten pijpjes maken. Het roken werd al snel een plechtige handeling. De pijp die ze samen rookten noemden ze de vredespijp. Zij dachten ook dat ziekten en kwalen verdwenen door het roken.

Een wondermiddel

Toen Columbus in 1492 in Amerika aankwam, zag hij allemaal indianen roken. Zo maakte hij kennis met tabak. Waarschijnlijk had hij de tabaksplant mee naar Europa mee genomen. De mensen gebruikten tabak op verschillende manieren. Ze kauwden op tabak, dat heet pruimen. En snoven de tabak op of ze rookten de tabak in een pijp of rolden er een sigaret van. Pas rond 1900 werd de sigaar populair in Europa. Bij een sigaret is om de tabak een papiertje gedraaid. Een pijp of een sigaar moet je telkens op nieuw aansteken. Sigaretten niet, want papier brandt altijd. Na verloop van tijd konden de meeste mensen niet meer stoppen met roken. Hun lichaam vroeg om tabak, dat was alles wat ze merkten. Ze rookten, pruimden, snoven, omdat ze verslaafd waren.

Welke stoffen zitten er in tabak en wat veroorzaken ze?


De belangrijkste stoffen in tabak zijn
1. Nicotine

In de rook van een sigaret, die een roker inademt zit nicotine. De nicotine komt via de longen in het bloed van de roker. Door de nicotine knijpen je bloedvaten samen, waardoor het hart extra hard moet pompen. Er komen ook klontjes in het bloed waardoor de bloedvaten verstopt kunnen raken. Als dat gebeurt kan zo’n iemand een hartaanval krijgen.

2. koolmonoxide

Koolmonoxide is een giftig gas dat je niet kunt ruiken of zien. Het maakt de bloedvaten aan de binnenkant ruw, daardoor wordt het bloedvat steeds nauwer. Het gevolg daarvan is, dat je hart harder moet pompen. In het bloed van de rokers wordt een deel van de zuurstof vervangen door het giftige koolmonoxide. Koolmonoxide bindt zich aan de rode bloedlichaampjes en laat niet meer los zoals zuurstof. Daardoor wordt je bloed dus minder gezond. Er kan minder zuurstof opgenomen worden, Omdat er minder zuurstof in het bloed zit zijn rokers veel sneller moe.

3. teer

Teer is een zwarte kleverige stof, dat gebruikt wordt om wegen aan te leggen. Teer plakt vast aan de binnenkant van de luchtpijp en er blijven ook zwarte deeltjes achter in de longen. Dit veroorzaakt schade aan de longen. Hoe meer iemand rookt hoe meer teer in de longen terecht komt. Het gevolg daarvan is dat de longen niet meer zo goed werken. Daardoor krijgt de roker het snel benauwd.

4. chemische stoffen

In tabak zitten ongeveer 4000 chemische stoffen. Hiervan zijn er 20 stoffen sterk kankerverwekkend (carcinogeen ). Dit is na een onderzoek bewezen. In totaal zitten er 40 kankerverwekkende stoffen in. O.a. benzopyreen.

Waarom gaat iemand roken?


Sommige mensen denken dat ze er slanker van worden, maar dat is niet zo. Het is misschien wel zo dat ze dan minder snoepen, omdat ze dan een sigaret nemen in plaats van snoep. Het kan wel zijn dat als je stopt met roken, je dan dikker wordt, maar dat komt dan omdat je dan meer tussendoortjes neemt.

Sommige mensen roken, omdat ze dat volwassen vinden staan, maar dat is niet zo. Maar iets doen dat je op z’n minst minder fit maakt en op z’n slechts je dood kan veroorzaken, is geen erg volwassen beslissing. Het is juist volwassen om te stoppen en om niet te roken.

Sommigen roken omdat ze dat stoer vinden staan, maar ook in dit geval is dat niet zo slim, want wat is nu eigenlijk stoer. Als je niet rookt sta je misschien alleen, maar dat is alleen maar dapperder.

Sommigen denken dat ze er dan echt bijhoren. Er zijn ook mensen die willen niet roken, maar zijn dan bang dat ze dan geplaagd worden of er niet meer bijhoren. Dan beginnen ze alsnog met roken.

Wat is een verslaving?


Verslaving is verslaafd zijn aan iets, in dit geval tabak. Verslaafd zijn aan tabak wil zeggen, dat je het roken niet meer laten kunt, je bent slaaf van de tabak geworden. Je lichaam vraagt om de nicotine die in de tabak zit. Zonder die nicotine voelen ze zich niet prettig. Dag in, dag uit, elk uur, wat ze ook aan het doen zijn, die sigaret is hun de baas. Die sigaret is sterker dan zij. Hoe meer je rookt hoe sterker ook de nare verschijnselen zijn als je wilt stoppen met roken. Zoals trillen, beven, misselijkheid, niet kunnen concentreren, kortom je voelt je gewoon beroerd.

Wat zijn de gevolgen van roken?


Verslavend

Het is verslavend, in de tabak zit nicotine, dit geeft de roker een lekker gevoel en geeft de roker een kick. Het is een verslavende stof, nicotine is schadelijk voor je lichaam en je kunt bijna niet meer stoppen, omdat je je niet prettig voelt als de nicotine vrijwel uit je lichaam verdwenen is. Om je weer prettiger te voelen ga je dus weer roken.

Gevaar voor de gezondheid

1. Longaandoeningen
Als het goed is dan ruimt je lichaam je eigen rommel op. Maar bij rokers gaat dat helemaal anders. In tabaksrook zitten heel veel schadelijke stoffen. Als je die inademt dan komen al die stoffen in je lichaam. Een van de ergste is teer. Teer is een kleverig mengsel van verschillende stoffen. Het is heel gevaarlijk, want teer verlammen de trilharen in je luchtpijp. Daardoor kunnen de luchtwegen het vuile slijm niet meer afvoeren en je krijgt een aangekoekte laag in je luchtwegen. Doordat het vuil dan blijft zitten, kunnen er allemaal infecties ontstaan. Maar dat is nog niet alles, rokers hoesten heel erg, dat lijkt op een motor die niet op gang komt. Dat komt omdat de longen het niet meer zo goed doen. En door de afvalstoffen krijg je harde longblaasjes en die longblaasjes gaan dan veel makkelijker kapot dan zachte longblaasjes en bij elke hoest kan er een longblaasje stuk gaan. Daardoor krijgen de rokers steeds minder lucht.

2. Hartaandoeningen

Ons hart pompt het bloed door de bloedvaatjes overal heen. Door de nicotine knijpen de bloedvaatjes samen en het hart moet steeds harder pompen om het bloed door al die nauwe buisjes te krijgen. In je bloed zitten ook bloedplaatjes die zorgen er voor dat je bloed gaat stollen als je een wondje hebt. Maar door de nicotine klonteren de bloedplaatjes makkelijker samen waardoor je overal klontjes kan krijgen. Als zo’n klontje vast blijft zitten in een bloedvaatje dan komt er helemaal geen bloed meer door heen. Als dit in je hart gebeurt dan ontstaat er een hartinfarct. Daar kun je aan sterven.

3. Kanker

Ongeveer 40 stoffen in de sigaret kunnen kanker veroorzaken. Bij kanker nemen de cellen in een bepaald deel van je lichaam plotseling heel snel toe. Daardoor ontstaat een gezwel. Dat kan ervoor zorgen dat andere delen van het lichaam in de verdrukking komen en niet meer werken . Kanker kan dodelijk zijn. Rokers lopen een groot risico om longkanker te krijgen. De meeste mensen met longkanker, sterven na een jaar. Andere vormen van kanker veroorzaakt door roken zijn: lipkanker, huidkanker, stembandkanker en keelkanker.

4. Andere gezondheidsnadelen

Grauwe huid, rimpels, vieze adem, vingers en tanden verkleuren, slechte doorbloeding daardoor heb je het sneller koud, mannen maken minder zaad, doffe haren, smaak en reukvermogen is verminderd en uithoudingsvermogen is duidelijk minder. Kortom heel veel nadelen voor je lichaam.

Wat zegt de wet over roken


Roken is niet verboden, maar je kunt geen sigaretten kopen als je jonger dan 16 jaar bent. Bovendien mogen mensen niet in openbare ruimtes roken. De fabrikanten mogen geen reclame maken over rookwaar, ook wordt de reclame in bioscoop en het sponsoren verboden. Tegenwoordig mag je ook op bedrijven niet meer roken want dan kunnen anderen mensen passief gaan meeroken, dat is dat iemand anders rookt en een ander ademt de rook, in waardoor hij dezelfde stoffen binnen krijgt als de roker zelf.

De vijf waarschuwingen


- Rokers sterven jonger
- Roken brengt u en anderen in gevaar
- Roken veroorzaakt verstopping van de bloedvaten en hartaanvallen en beroertes
- Roken veroorzaakt dodelijke longkanker
- Roken veroudert uw huid

Jongeren project


Er is een actie opgezet om te proberen om jongeren van het roken af te houden. Men wil voorkomen dat jongeren beginnen met roken. Deze actie heet Actie Tegengif. Actie Tegengif organiseert een klassikale niet- roken wedstrijd. De wedstrijd is voor alle eerste en tweede klassen van het Voortgezet onderwijs. Het is niet alleen in Nederland maar heel veel landen in Europa doen ook mee. Klassen spreken af om een halfjaar niet te roken, degenen die dit volhouden krijgen een kleine prijs. Ook kun je als klas een grote prijs winnen bijv. een dag naar Walibi World.

Mijn eigen mening over roken


Ik vind dat een christen niet mag roken, omdat hij zichzelf en anderen onnodig in gevaar brengt. Ik geloof best dat er christenen zijn die wel roken, want als je begonnen bent met roken is het erg moeilijk om te stoppen met roken. In de bijbel lezen we ook dat we goed voor ons lichaam moeten zorgen. Ons lichaam wordt vergeleken met een tempel. Door roken maken we ons lichaam ziek.

REACTIES

L.

L.

Ik vind het een goed werkstuk! xx.

12 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.