Wat is Reuma?
Reuma is een verzamelnaam voor een groot aantal aandoeningen van het bewegingsapparaat, waarbij gewrichtsklachten een belangrijke rol spelen. In de medische wetenschap zijn op dit moment ruim 100 reumatische aandoeningen bekend. De meest bekende soorten van reumatische aandoeningen zijn:
Reumatoïde artritis
Jeugdreuma
Ziekte van Bechterew
Artrose
Weke delen reuma
Fibromyalgie
SLE
Sjogren
Sclerodermie
Jicht
EDS
Reactieve Artritis
Artrits Psoriatica
Polymyalgia Rheumatica
Arteriitis Temporalis
Paget
Ziekte van Still
Hoe ontstaat Reuma?
Reuma is een verzameling van aandoeningen die verschillende oorzaken kunnen hebben. Een virus, bacterie of schimmel kan bijvoorbeeld verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van \"infectieve Artritus\". In specifieke gevallen kan reuma ook voorgegaan worden door Psoriasis.
Reumatoïde Artritis (RA): De oorzaak van RA is nog niet bekend, ze weten wel dat het een auto-immune ziekte is. Een auto-immuunziekte is een aandoening waarbij het eigen afweersysteem het eigen lichaamweefsel aanvalt. Dit lijdt ertoe dat over het gehele lichaam de gewrichten ontstoken en beschadigd raken. Er zijn vermoedens dat een aantal virussen verantwoordelijk kunnen zijn voor de initiële start van RA, maar dit is nooit wetenschappelijk bewezen.
Artrose kan veroorzaakt worden door een niet goed werkende kalkaanmaak voor de botten van het lichaam. Ook virusinfecties, verwondingen of langdurige spanning op de gewrichten zoals zwaar werk of overgewicht doet de kans op Artrose toenemen. Het lichaam zal proberen de botten weer aan te vullen, echter niet evenredig, waardoor soms zichtbare knobbels op de gewrichten ontstaan. De gewrichten worden na verloop van tijd verhinderd soepel te bewegen.
Vormen van reuma
Er zijn veel verschillende vormen van reuma, die zijn in te delen in grofweg drie groepen:
1. Ontstekingsreuma
Hiertoe rekenen we reumatische aandoeningen die zich kenmerken door langdurige gewrichtsontstekingen. Bijna 400.000 Nederlanders hebben een dergelijke chronische vorm van ontstekingsreuma.
* Reumatoïde artritis (RA) Reumatoïde artritis (RA) is één van de meest voorkomende vormen van ontstekingsreuma. Bij RA is het afweersysteem van het lichaam ontregeld - hierdoor ontstaan er ontstekingen in de gewrichten. De aandoening komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en begint meestal tussen het veertigste en vijftigste levensjaar.
* Ziekte van Bechterew
De ziekte van Bechterew is een andere vorm van ontstekingsreuma. Deze aandoening kenmerkt zich door ontstekingen in de gewrichten van de wervelkolom en het bekken. Uiteindelijk kunnen deze ontstekingen leiden tot het vastgroeien van de wervels in de rug. De aandoening komt vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.
* Systeemziekten
Ook de zogeheten systeemziekten vallen onder ontstekingsreuma. De ontstekingen komen dan niet alleen voor in gewrichten, maar onder meer ook in de volgende organen: nieren, huid en slijmvliezen, longen en hart. Sommige vormen van systeemziekten kunnen levensbedreigend zijn. Voorbeelden van systeemziekten zijn: systemische lupus erythematosust (SLE), het syndroom van Sjögren en sclerodermie.
2. Artrose
Artrose is een reumatische aandoening waarbij het gewrichtskraakbeen in kwaliteit achteruit gaat en op den duur zelfs kan verdwijnen. De aandoening komt voornamelijk voor in de gewrichten van de handen, knieën en heupen. In Nederland zijn er zo\'n 650.000 mensen met artrose.
3. Weke-delenreuma
Bij deze vorm van reuma zijn niet de gewrichten aangedaan, maar de omliggende weefsels. Hierbij moet je denken aan: kapsels, spieren, banden, slijmbeurzen, tussenwervelschijven en pezen. Deze weefsels zijn bij weke-delenreuma niet ontstoken, maar overbelast.
Hoe herkent u Reuma?
In het algemeen zijn de belangrijkste symptomen van reuma langdurige pijn en stijfheid van de gewrichten. Soms gaat dit gepaard met zwellingen, roodheid en tintelingen rond de gewrichten. Indien de oorzaak een infectie viraal of bacterieel is, kan reuma gepaard gaan met koorts, moeheid en gewichtsverlies. In ernstige gevallen kunnen ledematen misvormt raken of zelfs niet meer werken.
De ziekte begint meestal klein en plaatselijk om zich vervolgens te verspreiden in het lichaam en in hevig toe te nemen. Daarbij valt op dat klachten aan beide kanten van het lichaam voorkomen, zoals op alle twee de handen tegelijkertijd (symmetrisch).
Om de diagnose te kunnen stellen kan een arts onderzoek doen. Mogelijke onderzoeken kunnen zijn:
- Lichamelijk onderzoek (b.v. naar eventuele beperkingen in functioneren van gewrichten) - Bloedonderzoek (naar zogenaamde \"reumafactoren\") - Röntgenfoto\'s (i.v.m. vervorming van botten en gewrichten) - Gewrichtspunctie (i.v.m. vochtophoping rond gewrichten) - Biopsie (wegnemen van kleine stukjes weefsel om het in het laboratorium te laten onderzoeken).
Behandeling
Helaas is reuma nog steeds niet te genezen, maar gelukkig vaak wel te behandelen met therapieën en / of medicijnen. Er zijn de laatste tientallen jaren veel nieuwe behandelmethoden en medicijnen bijgekomen. Voorbeelden hiervan zijn bewegingstherapieën en nieuwe ontstekingsremmende medicijnen.
Seks en Reuma
Als je reuma hebt zal je merken dat dat invloed heeft op je seksleven. Heb je de chronische aandoening dan heb je vaak de volgende klachten: pijn in de gewrichten, vermoeidheid en stijfheid. Pijn na een vrijpartij is ook een veelvoorkomende klacht. Terwijl het ook voorkomt dat de pijn tijdelijk verdwijnt na het vrijen. Daarnaast kunnen je medicijnen ook invloed hebben op je seksualiteitsbeleving. Zo kan Prednison er voor zorgen dat je dik wordt. Je uiterlijk verandert en dat kan gevolgen hebben voor je gevoel van eigenwaarde. Je kunt jezelf minder aantrekkelijk vinden dan voorheen. Prednison kan er ook voor zorgen dat je minder zin in seks hebt. Het is altijd goed om met je arts te kijken of je medicijnen invloed hebben op je zin in seks. Het kan namelijk ook zijn dat het niet aan je medicijnen ligt, maar dat je last van stress hebt.
Als je een relatie hebt, is het goed om samen te kijken hoe je jullie problemen het beste kan aanpakken. Je kunt het beste zo open mogelijk zijn in wat je wel en niet kan. Pijn kan een behoorlijke stoorzender zijn tijdens de seks. Probeer een houding te vinden die zo min mogelijk pijn geeft. Misschien lukt dat de eerste keren niet omdat je je onwennig voelt. Pijnstillers innemen zodat ze tijdens het vrijen werkzaam zijn kan ook. Voor een partner is het ook soms eng om met iemand te vrijen die reuma heeft. Je kunt te voorzichtig zijn en angst hebben om je partner pijn te doen. Het beste kan je uitleggen wat je wel of niet kan verdragen.
Kinderen krijgen
Bij bepaalde soorten reuma loop je kans de aandoening door te geven aan je kind. Je kunt het beste aan de specialist vragen hoe groot de kansen hierop zijn. Zwangerschap kan ook effect hebben op de klachten van reuma. Er kan soms een verergering van het ziektebeeld ontstaan. Ook je medicijnen kunnen invloed hebben op de baby als je zwanger bent. Je kunt het beste de specialist (reumatoloog of internist) vragen naar de precieze gegevens.
REACTIES
1 seconde geleden
K.
K.
ik vond hem niet echt heel overzichtelijk maar wel handig om te kopièren
9 jaar geleden
Antwoorden