Menstruatie

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas vmbo/havo | 409 woorden
  • 6 augustus 2008
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
33 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Menstruatie

Inhoud


1. De geschiedenis van maandverband en tampons.
2. Wat is menstruatie .
3. Hoe werkt maandverband en tampons.
4. Tamponziekte.

1. Geschiedenis


In 1538 v.c gebruikte de Egyptische vrouwen opgerolde linnen gedoopt in hars als tampon. Er werd ook wel een kapje met een zakje daar aan over de baarmoedermond gedaan zodat het zakje het baarmoedervocht op kon vangen. later gebruikte de mensen ook wel opgerold katoen in papyrusblad met wat kruiden als tampon, maar dat gebruikte alleen de rijken mensen. De armen lieten het menstruatie vocht maar vallen,dat vond men toen heel normaal. later vond de kerk dat niet meer goed want het was gewoon vies vanaf 1600 gebruikte vrouwen het wasbare maandverband dat was een katoenen doek die vrouwen in hun ondergoed opvouwde. nu sins ongeveer 1960 gebruiken alle vrouwen een maandverbandje een tampon van watten.

2. Wat is menstruatie.


In je eierstokken zitten ongeveer 400.000 eitjes. Iedere maand gaat er een eitje via de eierstokken op weg naar de baarmoeder; dit noemen we ovulatie.
je baarmoeder heeft een slijmlaag aangemaakt. Waar het eitje in kan groeien,als het eitje niet word bevrucht is al het werk voor niets geweest. de baarmoeder wilt dan het slijm laagje weg hebben,en daar komt ook bloed bij vrij.

3. Hoe werkt maandverband en tampons.

Maandverband leg je in je ondergoed en daar trekt het bloed in. Een tampon gaat in de vagina en daar trekt ook het bloed in er zit een touwtje aan de tampon zodat je de tampon ook weer uit de vagina kan trekken,je moet het maandverband en de tampon regelmatig verschonen / een voorbeeld laten zien/ de tampon is makkelijk als je gaat zwemmen, tijdens het zwemmen verliest een vrouw geen bloed alleen als ze uit het water stap begint het bloeden meteen weer. Er bestaan verschillende soorten maandverband en tampons kleine, grote, dikke, dunne. Dat komt door dat de ene vrouw veel bloed verliest en de andere weer wat minder.

4. Tamponziekte.

Toxic shock syndrome (TSS)
Tamponziekte kan je krijgen als de tampon te lang in je vagina zit. Het kan ook zijn dat je een tampon heb die te snel bloed opneemt en daar door niet meer uit de vagina te halen is. Je krijgt dan hoge koorts, verlaging van de bloeddruk en huiduitslag dat zit dan over je hele lichaam en dan na 23 weken krijg je afschilfering van de huid aan handpalmen en voetzolen. Verder kan je : misselijkheid, diarree, spierpijn, rillingen, flauwvallen, gewrichtspijn en soms bewustzijnsstoornissen krijgen de ziekte kan zelfs dodelijk zijn.

REACTIES

A.

A.

kort maar krachtig :)

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.