Kruiden

Beoordeling 3.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 647 woorden
  • 11 maart 2004
  • 30 keer beoordeeld
Cijfer 3.9
30 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
"Hij was echt die meester die iedereen voor de klas wil hebben"

Pabo-student Melle wil graag leraar worden. Wij spreken hem over zijn rolmodel en hoe het is om stage te lopen. Wil je meer weten over hoe het is om voor de klas te staan en hoe je zelf leraar kunt worden? Check onze pagina over ‘leraar worden’! 

Naar de pagina

10 SOORTEN KRUIDEN:

1: Kervel
2: Dennen
3: Bernagie
4: Kaneel
5: Madeliefje
6: Lampionplant
7: Veldzuring
8: Munt
9: Zonnebloem
10: Pepers

KERVEL:

In de keuken:
Kervel hoort thuis in heel veel gerechten, maar ook in salades. Het is een hoofdbestanddeel van de beroemde groene saus, een mayonaise vermengd met een puree van vele andere kruiden, waarin kervel de belangrijkste kruiden van is. Bij een koud geserveerde vis smaakt deze saus eindeloos lekker. Groene boter met gehakte kervel en andere kruiden smaakt heerlijk bij paling. Kervel smaakt voortreffelijk in soepen, omeletten e in vlees-, vis- en groenteschotels. Voeg deze kruiden wel pas op het laats toe anders gaat de smaak en geur verloren.
Als je wilt dat Kervel zijn smaak houd hak het dan niet met een mes fijn, maar knip het dan in kleine stukjes met een schaar.

DENNEN:

In de keuken:
Dennennaalden geuren sterk. De zaden van Pinus pinea, de parasol vormige dennenappels, zijn vooral in het Middellandse-Zeegebied erg populair voor in de keuken. Waar ze worden vermaald met honing tot een soort noga.
Verder worden ze gebruikt in taarten en in Italie om pesto van te maken.

BERNAGIE:

In de keuken:
Deze bloemen zijn vooral decoratief. Het jonge blad wordt in frisdranken met munt of in cocktails gebruikt. Als je het blad fijnhakt dan kan je een heerlijke raviolivulling maken. En als je er even opwrijft dan komt er een komkommergeur. Vroeger maakte men er heerlijkle wijn van nu komt dat niet zo meer voor.

KANEEL:

In de keuken:
Kaneel is erg geliefd bij de mens, dat komt door zijn zijn gloedvolle aroma. Het wordt gebruikt bij de bereiding van koekjes, biscuit en luxebrood, maar ook weleens in exotische recepten waarin die smaak overheerst. Ook kennen we allemaal de heerlijke kaneelstok van de kermis. Wereldwijd wordt het ook gebruikt in dranken, ijs en likeuren.

MADELIEFJE:

In de keuken:
Het jonge verse blad geeft een heel erg zurige smaak aan salades, als je het dan gebruikt gebruik het in kleine hoeveelheden. Als je het blad kookt dan kan je heerlijk soep daar van maken. Het gekookte blad smaakt ook lekker met een witte saus.

LAMPIONPLANT:

In de keuken:
Van de zure bessen kun je heerlijke compotes, marmelades, geleien en taarten maken. Ze zijn ook lekker om er zurte sauzen voor te maken. Ook kun je ze gebruiken nadat je ze gekookt hebt als kersen voor op brandewijn.

VELDZURING:

In de keuken:
Hoe breder het blad is en jonger , des te beter lekkerder het is.
Als je het blad fijnhakt dan krijg je de smaken van mayonaise, room- en bechelsauzen op. Als je het blad 1 minuut kookt en daarna blanceert blijft het knapperig en is het heerlijk om bij gepaneerde vis te serveren. En ook kun je van Veldzuring limonade maken als je het even laat weken in lichtgezoet water.

MUNT:

In de keuken:
Munt is heerlijk om producten op smaak te brengen zoals:
Sauzen, azijnen, groente, salades en frisdranken. Munt is ook heel erg geschikt voor de garnering, bijvoorbeeld voor op gebakken aardappeltjes of vruchtentaarten. Munt wordt ook gebruikt in snoepfabrieken om pepermuntkauwgom te maken en natuurlijk om je mond fris te houden gemaakt.

ZONNEBLOEM:

In de keuken:
De zaden die in de Zonnebloem zitten bevatten smakelijke pitten ze zijn ook heerlijk voor snoeperijtjes!!! Je kunt ze rauw, gebakken of geroosterd eten. Je kunt ze bijv: in een salade doen. Of gebrand toevoegen voor in de koffie.

PEPERS:

In de keuken:
Er zit in de pepers een gloeiend scherp en hete stof in dat je MOND UITBRANDT!!!!! Paprika’s kunnen rauw, gekookt of gebakken gegeten worden. Paprika’s worden ook wel eens rauw in salades verwerkt. Gekookte paprika’s zijn gevuld ook erg lekker. En in olijfolie op de grill als bijgerecht bij vis of vlees is het ook heerlijk. Mexicaanse gerechten worden met chili’s (scherpe rode pepertjes) gekruid. Gemalen specerijen – Cayennepeper, paprikapoeder – geven geur, kleur en een heerlijke smaak aan vleesschotels en curry’s.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.