GENOTMIDDELENAlcoholHoe wordt het gemaakt?

Er zijn verschillende soorten alcohol, waaronder methanol en ethanol. Ze worden gemaakt van ruwe olie in de fabriek. Methanol wordt gebruikt in schoonmaakmiddelen en benzine enz. Ethanol wordt gebruikt in alcoholische dranken. Er wordt ook alcohol gehaald uit planten en vruchten. Ze moeten dan wel eerst gisten, voordat ze alcohol produceren.Wat doet alcohol?

Alcohol werkt pijn verstillend. Je gaat je er losser en vrijer van voelen. Alcohol kan je gezellig en spraakzaam maken, maar soms ook gewelddadig. Als je een klein beetje alcohol op hebt, wordt je alleen wat gezelliger. Als je meer drinkt heb je steeds minder controle over wat je doet en zegt. Na te veel op hebben raak je dronken. En als je dan nog meer drinkt kun je zelfs bewusteloos raken. Wanneer je alcohol samen met andere stimulerende middelen gebruikt voel je minder van het dronken zijn maar dat ben je dan nog wel. Als je van alcohol gewelddadig wordt ga je soms vechten en dingen vernielen.

Alcohol en de wet

Alcohol is een gewone drank, maar voor sommige mensen die het te vaak gebruiken is het drugs. Dus alcohol kan ook heel gevaarlijk zijn.

Kinderen zijn eerder dronken dan volwassenen. Daarom is er een wet over alcohol gemaakt. Die is dat kinderen onder de 16 jaar geen bier of wijn mogen en dat kinderen onder de 18 jaar geen sterke drank mogen.Wat is alcohol?

Alcohol is na koffie en thee de meest gebruikte drug in Nederland. Het is de werkzame stof in verschillende dranken, zoals bier, wijn en jenever, maar ook in mixdrankjes. Dranken met alcohol erin kun je op veel plaatsen. Ze worden verkocht bij de supermarkt, bij de slijter (drankverkoper), bij verenigingen die een vergunning voor hebben om drank te verkopen. Het verkopen van alcohol is legaal.Het gebruik

Veel mensen drinken alcohol, voor hun plezier of dat ze niet zonder kunnen. Door het drinken van alcohol word je losser en gemakkelijker. Sommige mensen drinken te vaak en kunnen problemen of klachten krijgen door het gebruiken van alcohol.Dat kunnen lichamelijke klachten zijn zoals: maagstoornissen, hoofdpijn, trillende handen.Ook kunnen de klachten psychisch zijn zoals: somberheid of gespannenheid. Ook kunnen er sociale problemen ontstaan thuis of op het werk.Door het vaak gebruiken van alcohol (alcoholisme) heb je ook veel meer risico’s dan mensen die maar matig gebruiken zoals:

je hebt 2 maal zoveel kans dat je te overlijden komt aan een hartkwaal.

Je hebt 2 maal zoveel kans dat je komt te overlijden door kanker

12 maal zoveel kans loopt te overlijden aan levercirrose

3 maal zoveel kans loopt om te komen bi een auto-ongeluk?Maar wat is alcoholisme nou eigenlijk. Alcoholisme is geestelijk en lichamelijke afhankelijkheid van alcohol. Die ontstaan door langdurig te veel drinken. Alcoholisme komt vaak voor bij mensen die problemen hebben in hun sociale omgeving.Sommige delen van het lichaam zijn gevoeliger dan de andere delen in het lichaam. Dat zijn vooral de lever, de maag, het hart en de hersenen. Tot een bepaalde hoeveelheid kan het geen kwaad om een drankje te drinken bij de man is dat 2 a 3 glazen en bij de vrouw is dat 1 a 2 glazen. Jongeren die gewend zijn om grote hoeveelheden drank te drinken bijvoorbeeld in het weekend kunnen later last krijgen van hartkwalen en hersenbeschadigingen. Vrouwen en kinderen zijn gevoeliger voor drugs, dat komt bij de vrouwen doordat de maag en lever geen alcohol afbreken of maar een heel klein beetje. Het afbreken van alcohol gaat sneller in de maag als het gevuld is, vandaar dat mensen vaak wat eten voordat ze wat gaan drinken.

In Nederland word ongeveer 11.4 liter per gebruiker pure alcohol gedronken in een jaar.De oorzaken dat mensen alcohol veel vaker gaan gebruiken komt:

alcohol word aanvaard bij de mensen,omdat veel mensen niet weten dat het een hard-drug is . er wordt erg onverschillig over gedaan.

Het stoer doen speelt ook een grote rol

Reclames op de tv. En radioHet is slim al gebruik je zelf alcoholische dranken dat een keer op een rijtje te zetten om te kijken hoe het met uw drank gebruik staat. Dat kan je doen om de voor en nadelen op te schrijven en dat aan elkaar af te wegen zo kan je zien of je zelf teveel gebruikt.

Het kan met behulp van zo’n schema.Geschiedenis van alcoholAlcohol is bijna even oud als mensheid zelf. Men weet zeker dat 6000 jaar v. Chr. al alcohol werd gemaakt. Het oudste bierbrouwers recept is gevonden op een 5000 jaar oude klei tafel uit Sumerië. Bij de oude Grieken was wijn dan weer heel populair. Zij kenden vele goden en één van hen was Bacchus, de god van de vruchtbaarheid. Ter ere van hem werden grote feesten gehouden, waarbij de Grieken aardig wat wijn dronken. Bacchus kreeg dan ook de bijnaam: "God van de dronkenschap". Ook in de bijbel werd al over alcohol geschreven: in een verhaal verandert Jezus water in wijn tijdens een bruiloftsfeest. Toch dronken vroeger niet veel mensen alcohol, het was gewoon te duur en niet altijd te krijgen. Tot in de Middeleeuwen bleef dat zo. In die tijd maakten mensen wijn van vruchten en bier uit gerst en honing. Het alcoholgehalte van die dranken was laag. In die tijd waren er ook nog geen koelkasten zodat de dranken snel bedierven. Daardoor waren ze ook niet het hele jaar te krijgen. Via de Arabieren bereikten in de late Middeleeuwen de distilleertechniek ons land. De distillaten werden meer en meer als genotmiddel gebruikt. Ze bedierven niet en het alcoholgehalte was hoger. Maar alcohol bleef duur en dus onbereikbaar voor grote groepen. Dat veranderde in de 17e eeuw. Toen werd ontdekt dat je ook uit koren en bieten sterke drank kon maken. Deze grondstoffen waren goedkoop en dus ging de prijs van alcohol omlaag. Hierdoor werd sterke drank ook bereikbaar voor de gewone man.

Meer mensen gingen dus alcohol drinken, maar de consumptie van alcohol bleef tot 1960 laag. Dat kwam doordat drinken een luxueus iets was. Maar tussen 1960 en 1990 is een grote groep mensen steeds meer gaan verdienen. De prijzen van allerlei producten ging dus ook omhoog, maar de prijs van alcohol bleef laag. Langzamerhand werd alcohol een gewoon consumptiemiddel. Meer en meer mensen maakten alcohol drinken tot een gewoonte. Ook werd het niet meer raar gevonden dat vrouwen alcohol dronken.DrugsWaarom ga je drugs gebruiken?Veel jongeren weten nog niet waar hun grenzen liggen en gaan daardoor experimenteren met onder andere drugs. Ze weten niet waarmee ze beginnen. Eerst is het nog gewoon een jointje roken, maar als dat op een gegeven moment niet meer help gaan ze verder komen uiteindelijk in de harddrugs te recht. Het beginnen van het gebruiken van verdovende middelen ligt vaak aan de omgeving waar je in leeft. Als je vrienden hebt die veel roken en drinken is het vaak makkelijker om zelf ook te beginnen. Als je een maal verslaafd bent is het ook erg moeilijk om er weer van af te komen.Je bent verslaafd als je niet meer zelf kunt beslissen over je gebruik van verdovende middelen. Je kunt op 2 manieren afhankelijk zijn: geestelijk

lichamelijkAls je geestelijk afhankelijk bent van het verdovende middel dan ben je afhankelijk van het middel je kan niet meer zonder, je kan niet meer gelukkig zijn zonder dat middel.

Als je lichamelijk afhankelijk bent krijg je last van gewenning en onthoudingsverschijnselen. Als je last hebt van gewenning betekend dat dat je lichaam er aan begint te wennen, je hebt er steeds meer van nodig om toch het zelfde effect te krijgen als eerst. Onthoudingsverschijnselen zijn de klachten die je krijgt als je mindert of helemaal stopt met het gebruikenSoorten drugs

Je hebt heel veel soorten drugs en verdovende middelen. In mijn werkstuk ga ik er een paar van behandelen onder andere

- hasj en weed

- cocaine

- speed

- XTC

- paddestoelen

- heroïne

niet elk drugs soort is even gevaarlijk maar veel van hen hebben wel heel veel vervelende bijwerkingen.SpeedSpeed

Een andere naam voor speed is pep. Speed en pep zijn wekaminen, dat zijn chemische stoffen die stimulerend werken bij het zenuwstelsel.

Rond 1900 werd speed in het laboratorium gemaakt, maar pas in 1930 ontdekte men de effecten ervan. In de jaren ‘60 wedt speed als vermageringsmiddel gebruikt. Tussen 1969 en 1972 werd er veel speed gebruikt.

Speed is ook een harddrug. Speed heeft een oppeppend effect. Je bent niet meer vermoeid, je hebt geen honger meer, je krijgt een hogere bloeddruk, je pupillen worden groter, je spieren spannen zich, je kan hoofdpijn krijgen, duizelig worden, en je kan gaan knarsetanden of je kaken snel bewegen. Je krijgt meer energie, wordt vrolijker, alerter, zelfverzekerder, zelfkritiek verdwijnt en je gaat sneller praten. Maar je kan ook heel angstig worden. Als de speed is uitgewerkt krijg je weer honger en je wordt katterig. Veel andere klachten zijn; chronische vermoeidheid, lusteloosheid en neerslachtigheid.

Speed kan je als pil of poeder kopen. Speed werkt na 15 à 20 minuten. Als je speed in je ader spuit werkt het meteen. Het werkt ongeveer 8 uur. Speed wordt zowel in het uitgaansleven als bij mensen die lang door willen werken gebruikt. Ook wordt het in de sport gebruikt (doping). Maar het is heel makkelijk aan te tonen, dus ze gebruiken het niet zo vaak meer.

Lichamelijk kun je niet aan speed verslaafd raken, maar als je het vaak gebruikt heb je ook bij speed steeds meer nodig om hetzelfde effect te krijgen.Risico’s van speed:verslaving

Door langdurig gebruik kan je hartritmestoornissen, hartinfarct of een hersenbloeding krijgen.

Mensen met een zwak hart, epilepsie, suikerziekte, hoge bloeddruk mogen geen speed gebruiken

Oververhitting.

Als je moe bent merk je dat niet als je speed gebruikt en gebruik je je reserves en dan kan je flauwvallen.

Je valt af

Uitputting

Nagels gaan breken

Tanden gaan los zitten en uitvallen.

Het kan lijken dat er beestjes onder je huid kruipen en je kan jezelf tot bloedens Toe openkrabben.

Je kunt er tics aan over houden.

Het beïnvloed het gedrag

Als je het met bijvoorbeeld alcohol inneemt kan je agressief worden.

Als je speed snuift kan je neusslijmvlies beschadigd raken.XTCWat is XTC?

XTC ,oftewel in het Engels ecstasy, is een illegale drug en pept je op. Ze worden pepmiddelen of ‘uppers’ genoemd. Ze brengen mensen in een extase en zorgen ervoor dat ze zich niet moe voelen. De pepmiddelen werken op je hersenen. Ze veranderen de manier waarop boodschappen worden gezonden van de ene zenuw naar de ander.

XTC heb je in pillen of capsules. Je hebt ze in allerlei kleurtjes en er staan verschillende plaatjes op. Ze hebben dan ook een naam, als er bijv. een zon op staat heet hij ‘zonnetje’. XTC is een synthetisch middel. Dat wil zeggen dat ze kunstmatig gemaakt worden. In XTC zit MDMA (methyleendioxymethamfetamine).Die stof geeft een dubbel effect.Wat zit in XTC?

De stof die in XTC zit, heet MDMA. MDMA heeft een dubbel effect.Het is een stimulerend middel met oppeppende werking.Een bewustzijnsveranderend effect: de waarneming wordt erger en het gevoel voor anderen neemt toe.Vaak worden pillen als XTC verkocht, terwijl ze in werkelijkheid dat niet zijn. Dan zit er geen MDMA in, maar iets wat er op lijkt of totaal andere stoffen. Stoffen die een hele andere werking kunnen hebben, of helemaal niet.Wat doet een XTC - pil?

Een half uur na de inname begint het te werken. MDMA laat het hart sneller kloppen, vergroot de pupillen en geeft een droge mond. Verder kan het een stijf gevoel in de kaken, armen en benen geven. Gebruikers voelen vaak alles veel intenser. De effecten van MDMA zijn: een knuffelig en een ontspannen. Ook oppeppend: een helder en wakker gevoel. (Dus wat XTC ook eigenlijk met je doet.)Je kan makkelijker contact maken met anderen. Soms komen ook de volgende effecten voor: Hartkloppingen, Misselijkheid, Benauwdheid, Angst en Paniek. Een pil werkt ongeveer vier tot zes uur. Bij het nemen van steeds meer pillen op dezelfde avond verdwijnt het knuffelige effect, alleen het oppeppende effect blijft. De dagen na gebruik voelt de gebruiker pas hoe moe hij eigenlijk is na het lange dansen. Soms voelen ze zich chagrijnig, leeg, somber of angstig.Waar komt XTC vandaan?

MDMA werd rond 1900 voor het eerst in een laboratorium gemaakt. In de VS. is het in de jaren ’70 af en toe gebruikt bij psychotherapie, omdat patiënten er opener en spraakzamer van werden. Het middel kwam daarna op de zwarte markt terecht en werd onder de naam XTC populair in de discotheken. Inde jaren ’80 dook het op in Europa. Ondanks dat het wettelijk verboden is (in de VS. in 1985 en in Nederland in 1988) is het toch toegenomen. XTC wordt gemaakt in illegale laboratoria. Via netwerken van dealers en sub-dealers komt het bij de gebruikers terecht. De prijs per pil verschilt het is verkrijgbaar vanaf €3,50.Wat zegt de wet en wat doet de overheid?

XTC is een harddrug. Het maken, dealen en bezitten van harddrugs is strafbaar. Iemand die een kleine hoeveelheid XTC heeft, word niet meteen opgespoord en gestraft. De overheid gaat er vanuit dat het wettelijk verbod, de opsporing en het gevolg van het maken en handel en de voorlichting over de risico’s van XTC nog niet genoeg is om XTC te voorkomen. De overheid laat daarom onderzoek doen. Daardoor kunnen ze voorlichting geven aan de gebruikers.

XTC PillenPaddo’s (Paddestoelen)Wat zijn Paddo’s?

Paddo’s zijn gewone paddestoelen (en geen champignons).

Deze paddestoelen zijn best wel giftig, ze zijn een softdrug.

De paddestoelen zijn afkomstig uit alle werelddelen. In Zuid-Amerika worden heilige paddestoelen gebruikt om contact te maken met werelden die zich normaal buiten ons bewustzijn bevinden. Ook in Europa zijn er oude beelden gevonden die verwijzen naar de magische paddestoelen. Een paar voorbeelden van die paddestoelen zijn het kaalkopje en de vliegezwam (degene met rood met witte stippen). Je kan ook zelf op zoek naar deze paddestoelen, alleen moet je dan wel veel verstand van paddestoelen hebben. Voor het kaalkopje moet je in plantsoenen, tuinen en op heidegrond zoeken. De vliegezwam is gewoon in het bos te vinden. Let hierbij wel op, want de vliegezwam heeft veel soortgenoten die zelfs dodelijk zijn!Het gebruik en de effecten.

De paddestoelen zijn niet dodelijk giftig, maar er zit een stof in waarvan je gaat trippen. Trippen heeft een sterke invloed op je gevoel, bewustzijn en waarneming. Net als hasj en wiet zijn deze paddestoelen gewoon te koop. Het is namelijk geen verboden middel. Het lijkt onschuldig, maar met tripmiddelen moet je erg oppassen. Verse paddestoelen zijn het lekkerst. De hoeveelheid (dosis) kun je bepalen van vijf tot twintig stuks. Twintig paddestoelen geeft je wel een behoorlijk sterke trip. Het beste kun je met een lege maag aan paddestoelen beginnen. Psilo’s (Psilocybine bevattende middelen) kunnen in het eerste halfuur een lichte misselijkheid veroorzaken. De paddestoeltjes zijn heel goed te drogen en bewaren maandenlang hun kracht. De kaalkopjes zijn niet schadelijk voor de gezondheid en hebben ook geen bijwerkingen. De vliegezwam daarentegen is iets sterker en krachtiger. Je kan deze paddestoel in twee delen onderscheiden, de hoed en de steel. De hoed is daarvan het sterkst merkbaar. Vooral de bovenste velletjes van de hoed. Van het witte vlak onder de hoed, boven aan de steel kan je ook behoorlijk misselijk worden. De kracht van de vliegezwam kan nogal verschillend zijn. In Nederland zijn ze tamelijk zwak.De vliegezwam is op verschillende manieren te gebruiken.

Eet bijvoorbeeld een of twee verse velletjes.

Als je een werkzame zwam hebt getroffen, ga je je na een uurtje heel prettig voelen. Je hebt zin om te fluiten, zingen en te dansen. Dat ga je dan ook doen. Je voelt je fit en krachtig. Dit duurt ongeveer zes uur.De velletjes kunnen ook gedroogd en gerookt worden. Dit geeft een sneller, maar korter effect. Je kunt ook de gedroogde hoeden helemaal opeten, met vlees en al. Het beste is ze dan eerst te weken in zwarte-bessensap of melk. Je kan ze ook versnipperen in soep of muesli. Hierna kan je ook een lichte misselijkheid voelen en daarna slaperigheid. Na een uur of twee is dat over en ga je je prettiger voelen. Wanneer je thee getrokken van paddestoelen drinkt, ga je na ongeveer een uur trippen. Je gaat dingen anders zien, horen of voelen dan ze in werkelijkheid zijn. En gevoelens worden versterkt. Je kunt er blijer van worden, maar ook volledig in paniek raken (flippen). De hoeveelheid die je neemt, je gewicht en of je net gegeten hebt heeft ook invloed op de werking.

Ook kunnen paddestoelen in een omeletje verwerkt worden.De gevolgen.

Behalve de kans op flippen (als de juiste dosering wordt overschreden) weet je van paddestoelen nooit hoe sterk ze zijn. De kans om geestelijk of lichamelijk afhankelijk te worden van paddestoelen is niet zo groot. Maar: hoe vaker je ze gebruikt, hoe minder de effecten worden. Daardoor ga je dus steeds meer nemen voor hetzelfde effect.HeroïneHeroïne wordt uit papaver gehaald. Als je de onrijpe zaadbol kerft en het melksap dat daaruit komt droogt krijg je ruwe opium. Daaruit kan morfine worden gehaald. Als je die morfine chemisch bewerkt kan je heroïne maken. In het laboratorium kan zuivere heroïne worden gemaakt, die is niet te koop. Als je het koopt is het vermengd met o.a. cafeïne, paracetamol, suiker, zetmelen en stophoest. Andere namen voor heroïne zijn bruin en smack.

5000 jaar geleden werd er in Zwitserland al papaver geteeld. In de 18e eeuw werd er veel opium gerookt in Aziatische landen. In de 193 eeuw werd ontdekt dat er in opium morfine zit en sinds de 20e eeuw wordt het als pijnstiller gebruikt. In 1898 werd heroïne voor het eerst verkocht. Niet als drugs, maar als medicijn tegen TBC (tuberculose), hoest en morfineverslaving. Maar het bleek dat heroïne nog verslavender was dan morfine en werd het daarvoor niet meer gebruikt. In 1914 werd het verboden en in 1972 kwam het veel in de drugshandel voor.

Heroïne is een harddrug. Als je heroïne gebruikt krijg je een langzamere ademhaling, hartslag en lichaamstemperatuur. Je krijgt kleinere pupillen. En je darmen en kringspieren werken minder goed. In het begin kan je last van overgeven, hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, jeuk en een vreemd gevoel in je hoofd krijgen. Maar pijn, verdriet, angst, honger en kou voel je niet meer. Ook ben je ontspannen en de buitenwereld is niet zo belangrijk meer.

Heroïne werkt ongeveer 5 uur.

Heroïne chinees of spuit je meestal. Chinezen leg je wat heroïnepoeder op een stukje aluminiumfolie en dat verhit je dan. Da dampen die daarbij vrijkomen zuig je op met een kokertje en dat komt gelijk in je longen. Bij spuiten leg je heroïnepoeder op een lepel en dat los je op in water en zuur. Dat verhit je dan en alles wat overblijft doe je in een injectiespuit en dat spuit je in een bloedvat. Je kan het ook snuiven of met tabak roken. In Nederland wordt er het meest gechineesd.

Nederland heeft ongeveer 26.500 heroïnegebruikers. Geschat wordt dat 33% van de mensen die gearresteerd zijn aan drugs verslaafd zijn. De meeste heroïnegebruikers gebruiken niet allen heroïne maar ook cocaïne, alcohol, hasj of geneesmiddelen die een roes veroorzaken. Het gebruik van meerdere middelen heet polydruggebruik.

Je kunt aan heroïne lichamelijk en geestelijk verslaafd raken.Risico’s van heroïne:

Als je geen heroïne meer krijgt wordt je ziek

Klam en koud voelen

Transpireren

Kippenvel krijgen

Loopneus

Buikkrampen

Pijn in je armen en benen

Diarree.

Overdosis

Ontstekingen en infecties door vieze spuiten.

Door heroïne merk je pijn niet en dus kom je er te laat achter als je ziek bent.

Het verstoord de menstruatiecyclus, soms verdwijnt het helemaal.

Pasgeboren baby’s waarvan de moeder heroïneverslaafd was hebben last van Ontwenningsverschijnselen.

In combinatie met een ander middel is het heel gevaarlijk.Om met heroïne te stoffen is heel moeilijk. Je kunt 7 tot 10 dagen lichamelijke afkickverschijnselen krijgen. Ook kun je met methadon afkicken en dat dan langzaam afbouwen. In 1999 is er een experiment gestart om mensen onder narcose af te laten kicken. Maar het is heel moeilijk om met heroïne te stoppen.CocaïneWat is Cocaïne?

Cocaïne is een drug in de vorm van een wit, kristalachtig poeder. Cocaïne komt uit de bladeren van de coca-plant, die plant groeit in Zuid-Amerika.

De coca-plant komt oorspronkelijk uit het hoge Andesgebied.

Cocaïne staat ook wel bekend om de naam 'coke'.Wat doet Cocaïne met je?

Cocaïne versnelt de hartslag en ademhaling,

En verhoogt de kans op een hoge bloeddruk.

Wat de gebruiker voelt, is afhankelijk van de dosis en de manier waarop hij gebruikt.Als je Cocaïne gebruikt wordt het uithoudingsvermogen groter en verdwijnt het hongergevoel en de vermoeidheid.

De gebruiker wordt opgewekt vrolijk, en voelt meer energie.

Ook de pijn wordt minder snel voelbaar.Hoe wordt cocaïne gebruikt?

Je kunt Cocaïne snuiven of inspuiten.Meestal wordt cocaïne gesnoven.

Het poeder wordt daarvoor in een 'lijntje' gelegd en met een kokertje in de neus opgehaald.

Door het snuiven van cocaïne trekken de bloedvaten in de neus samen.

Als je dit vaak doet kan het slijmvlies in de neus beschadigen.

De cocaïne kan ook in de voorhoofdsholte terecht komen en verstoppen, dat geeft een erge hoofdpijn.Inspuiten

Als de Cocaïne eerst wordt opgelost in water, kan het ook in een ader geïnjecteerd worden.

Als je de Cocaïne inspuit begint het al na 2 minuten te werken en is het al na 10 minuten uitgewerkt, integendeel tot snuiven, dit begint pas na 10 minuten te werken en is na een half uur uitgewerkt.Roken

Cocaïne kan ook wel gerookt worden maar dan moet het eerst worden omgezet in een cocaïnebase dat ‘crack’ wordt genoemd.

Crack werkt snel en is erg goedkoop.

Als je cocaïne rookt in een waterpijp of een speciaal crackpijpje dan heet dat ‘basen’.

Roken van cocaïne heeft niet zoveel zin, omdat de cocaïne al verbrand is wanneer het in je longen komt.Wat zijn de risico's?

Als je veel Cocaïne gebruikt verlies je je eetlust en de weerstand tegen ziektes nemen af.

Op den duur zal je verzwakken en ook vroeger lijden aan ouderdomsverschijnselen.

Er doen zich trillingen voor en het hartritme word verstoord, dat kan leiden tot een hartstilstand.

Naarmate je meer Cocaïne gebruikt krijg je ook steeds meer waanideeën.LijmHet snuiven van lijm word ook wel glue sniffing genoemd ook wel het snuiven van vluchtige oplosmiddelen. Door lijm te snuiven raak je als het ware in een roes. Het kan ook met andere middelen dan alleen met lijm zoals: benzine, verf, gas uit aanstekers, lakverdunners enz. na het inademen van zo’n stof werkt het bijna direct, maar duurt meestal maar erg kort.Wat voel je

Het snuiven van lijm of iets anders lijkt een beetje op het drinken van alcohol.

Je voelt je licht aangeschoten. Je word duizelig, staat niet meer stevig op je voeten.

Er kunnen hallucinaties ontstaan. Wat je voelt ligt ook aan de hoeveelheid als je meer neemt kan je gaan lijden aan geheugenverlies, het lijkt allemaal een beetje op het dronken zijn. Na het gebruiken van lijm kan je ook een kater krijgen je krijgt last van hoofdpijn en misselijkheid. Na het vele gebruiken van lijm en hoe vaak kunnen er ook verlammingsverschijnselen optreden. Dat kan ook gebeuren met de ademhalingsspier, waardoor de ademhaling stil kan gaan staan het hart houd er dan ook mee opDe afhankelijkheid

Bij het snuiven van lijm heb last van tolerantie, je bent niet echt lichamelijk afhankelijk.

Je kan wel geestelijk afhankelijk zijn, je kan dan verlangen naar de roes die er onstaat door het gebruiken van lijm.De risico’s

Ook bij het snuiven van glue sniffeng zijn er risico’s zoals:

veel van die middelen zijn brandbaar, als ze samen komen met lucht word het explosief. Als er vuur bij komt kan het slecht af lopen

het middel werkt soms erg agressief, en ben je moeilijk in de hand te houden

kans op verstikking

hartritmestoornissen

verlammingsverschijnselen

nier en leverbeschadigingen

evenwicht-, gezichts- en gehoorstoornissen

na het veel gebruiken kans op dementieHet gebruiken van lijm of anderen middelen word veel gedaan in derde wereldlanden. Vaak hebben mensen een slecht leven en denken dat ze daar beter door worden, zo vergeten ze hun problemen. Maar het helpt natuurlijk niks.


REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.