H1 INLEIDING: Dit werkstuk gaat over een ziekte, die ik zelf gehad heb: de ziekte van Perthes. Vlak na mijn vierde verjaardag kreeg ik pijn in mijn linkerknie. Van de een op de andere dag wilde ik niet meer lopen. Misschien kon ik ook echt wel bijna niet meer lopen van de pijn. Mijn vader wist dat als je pijn in je knie hebt, dat vaak eigenlijk uit de heup komt. Het leek kennelijk serieus, want er werd een afspraak gemaakt bij de huisarts. Toen is het snel gegaan. De huisarts vertrouwde het niet en stuurde mij door naar het ziekenhuis voor onderzoek. Niet lang daarvoor had hij een dergelijk geval in zijn praktijk meegemaakt: een jongetje van zes met een afwijkende heup. In het ziekenhuis werden foto’s van mijn heupen gemaakt. Die werden door de röntgenoloog en de orthopeed beoordeeld. De voorlopige conclusie was dat het niet goed was. Men dacht aan een heupziekte. Nadat in Alkmaar nog een MRI-scan was gemaakt, werd de definitieve diagnose gesteld: de ziekte van Perthes. Ik heb deze ziekte zelf gehad maar weet eigenlijk nog niet zo veel over de ziekte. Door het maken van dit werkstuk hoop ik dat ik er wat meer over te weten kom. Ik wil graag te weten komen hoe de ziekte is ontstaan. Ook wil ik graag weten wat de oorzaak van de ziekte is, als dat bekend is. Toen ik deze ziekte had, was ik nog erg jong. Ik kan me er ook bijna niks meer van herinneren dus ik zou graag willen weten hoe de behandeling is gegaan.
H2 MIJN EIGEN ERVARINGEN: Ik was vier en mocht voorlopig, gedurende enkele weken, eerst helemaal niet lopen. Gedurende meerdere perioden is dat zo geweest. Soms een heel klein beetje belasten, dan weer helemaal niet. Ik werd gedragen, zat in de buggy van mijn broertje en schoof over de grond. Ik zat pas net in groep 1 van de basisschool. Ik kan me bijna niks meer herinneren ik weet nog wel hoe mijn vriendinnen erom “ruziede” wie mijn rolstoel mocht duwen. De ziekte heeft van mijn vierde tot en met mijn achtste jaar geduurd. Tussen mijn vierde en mijn zesde jaar was zwemmen de enige sport die ik mocht doen. Ik moest wel meteen in het diepe. Lopen in een pierebadje was er voor mij niet bij. Op mijn vijfde heb ik nog bijna een jaar in een rolstoel gezeten en daarna mocht ik langzaam aan weer steeds meer gaan doen. Telkens werden er röntgenfoto’s genomen om vast te stellen hoe het verloop van de ziekte was. Er is mij verteld dat bij deze ziekte het bot van de kop van je dijbeen verweekt. Eerst een beetje, later meer. Het gaat in fasen totdat het proces weer tot stilstand komt. Daarna wordt het bot weer langzaam hard. Maar dat gebeurt in de vorm waarin het zich dan bevindt. Daarom moet ervoor gezorgd worden dat het verweekte bot zoveel mogelijk in model blijft, opdat je aan het einde van de ziekte een zo gaaf mogelijke, ronde heupkop over houdt. Er zijn allerlei methoden denkbaar om vervormingen te voorkomen. In mijn geval is het gebleven bij (soms totale) ontlasting van het been. Op een gegeven moment leek het of er toch geopereerd zou moeten gaan worden, maar dat is uiteindelijk gelukkig niet gebeurd. Als dat wel noodzakelijk is, zetten ze operatief je been, door middel van het wegnemen van een wigje, een beetje schuin terug in je heup. Je moet dan soms (heel lang) met krukken lopen. Vanaf mijn zesde mocht ik mijn benen weer steeds meer gaan gebruiken. Op mijn achtste deed ik alles weer: schaatsen, hockeyen en tennissen. Mijn heup had zich goed hersteld. Wel is de kop van mijn linkerheup een heel stuk groter dan aan de rechterkant. Maar er zijn geen restverschijnselen in de vorm van rare uitsteeksels, die later arthrose zouden kunnen veroorzaken. De allerlaatste controle bij de orthopeed is op mijn dertiende geweest. Als er toen op foto’s toch enige vorm van arthrose was ontdekt, had ik daarmee in de toekomst rekening moeten houden bij mijn beroepskeuze. Staande beroepen zijn dan namelijk niet goed. Bij mij was gelukkig niets te zien. Ik mag alles.
H3 DE GESCHIEDENIS: De ziekte van Perthes wordt ook wel de ziekte van Legg of de ziekte van Calvé genoemd naar de verschillende ontdekkers ervan. Op verschillende plaatsen in de wereld is op hetzelfde moment eenzelfde waarneming gedaan. Rond 1910 waren het in Amerika Legg, in Frankrijk Calvé en in Duitsland Perthes, die een ziekte beschreven van een mank lopend kind met pijn in de lies, het bovenbeen of alleen in de knie, met een bewegingsbeperking (vooral bij het spreiden en naar binnen draaien van het been).
H4 DE DIAGNOSE: De diagnose wordt gesteld op twee röntgenfoto’s van het bekken: één voor-achterwaarts-opname en één in kikkerstand. De eerste afwijking, die op de foto wordt gezien is de verbreding van de gewrichtspleet (vocht), vervolgens het hoogteverlies van de heupkop (afplatting) en het witter worden (afsterving van botweefsel). Behalve de gewone röntgenfoto kunnen er nog andere onderzoeken gedaan worden. Aan het begin van de ziekte wordt wel eens een echo gedaan om te zien of er vocht in het gewricht zit. Een botscan geeft de botafbraak en –aanmaak aan. De MRI heeft het voordeel dat ook de uitgebreidheid van het proces al in een vroeg stadium is in te schatten. Tenslotte is een arthrogram (een röntgenfoto na inspuiten van contrast in het gewricht) mogelijk.
H5 DE THEORIE: Het vóórkomen van de ziekte van Perthes varieert sterk in de wereld per land, per stad en zelfs per wijk van een stad. Het meest, ooit beschreven, is de ziekte voorgekomen in het centrum van Liverpool (21 van de 100 000 kinderen). Bij negers komt de ziekte vrijwel niet voor. De ziekte begint tussen het derde en het twaalfde jaar, meestal tussen het vijfde en het zevende jaar. Bij jongens komt het viermaal vaker voor dan bij meisjes. In 10 tot 15 % van de gevallen is er sprake van dubbelzijdigheid. Na (of tijdens) de ziekte aan de ene heup volgt ook de andere heup. Bij de ziekte van Perthes worden verschillende fasen doorlopen.
Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
:name
:name
:comment
1 seconde geleden
H.
H.
het is erg teleurstellend dat deze jongen het over "negers" heeft.
zou niet meer moeten deze tijd.
verder een goed en informatief werkstuk
hilly
15 jaar geleden
AntwoordenW.
W.
Hallo ik heb nu aan mijn andere kant ook Perthes gekregen en ik zou graag informatie willen uitwisselen voor tips enz. Bedankt
8 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Ik 11 toen het werd ontdekt en met 20 jaar een heupprothese nu inmiddels 33
7 jaar geleden
Antwoorden