Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
Open Dag = online ontdekken en ontmoeten

Bezoek onze Online Open Dag dit jaar vanaf je bank! Ontdek bijzondere verhalen van onze studenten en docenten. Stel je vragen. Én luister naar onze gezellige radioshow! Klaar voor een toekomst als student in het hbo? 

Meld je dan nu aan!

1. Inleiding
Ik heb de Rhodesian Ridgeback gekozen omdat dat het ras is van onze hond. Haar naam is Zimba. Ze is nu geloof ik ongeveer 4 jaar. Ze is een teefje. Ze is ongeveer 63 cm hoog, ze heeft een licht bruine vacht. Ze heeft een witte stip op haar borst en ze heeft een streep op haar rug waar de haren een andere kant op groeien. Dat is de Ridge. Verder heeft ze witte haren op haar poten zitten. We hebben Zimba van af dat ze een puppy is. Ze is kortharig.
2. Natuurlijk gedrag van de Rhodesian Ridgeback.
Waar komt de Rhodesian Ridgeback vandaan?
100 jaar geleden leefde er een man, van Rooijen, in Rhodesie, we noemen het nu Zimbabwe, dat ligt in Afrika. Hij was een boer en wilde een hond die hem en zijn boerderij zou kunnen beschermen tegen leeuwen. Hij kruiste allerlei soorten honden met elkaar, tot dat hij de Rhodesian Ridgeback kreeg. Deze hond kan goed jagen, heeft een goede neus, kan snel rennen, kan goed waken en is sterk.


In Afrika zijn veel leeuwen, die ook de koeien van de boeren wilden opeten, daarom moesten de honden ook leeuwen wegjagen van boerderij !!!! De Rhodesian Ridgeback kreeg door andere mensen veel namen zoals : Leeuwhond—boerhond—van Rooijenhond—Kamrug. Zijn echte naam is Rhodesian Ridgeback of Pronkrug in het Nederlands.
Groepsdier?
Zoals alle honden is de Rhodesian Ridgeback een echt groepsdier. Dat betekent dat ze in een groep leven en elkaar beschermen tegen gevaar. Ze vinden het meestal leuk om met andere hond te spelen en te stoeien. Ze zorgen samen voor de puppy’s (baby hondjes). Als ze gaan jagen, zorgen een paar teefjes (vrouwtjes hond) voor de puppy’s. De volgende dag zorgen er weer andere teefjes op de puppy’s. Zo gaat het door tot dat de puppy’s voor zich zelf kunnen zorgen.
Wat leren de puppy’s van de oudere hond?
Een Rhodesian Ridgeback is meestal 63 dagen in verwachting. Ze krijgen meestal tussen de 10 en 15 puppy’s. Puppy’s in het wild leren alles van andere honden. Hoe ze moeten jagen enzo. Puppy’s in huis moet je alles zelf leren. Als je nog een oudere hond in huis hebt, is dat erg makkelijk, want die hond zal de puppy leren wat gevaarlijk is of hoe iets moet.
Wat voor signalen geeft Zimba en wat betekenen ze?
Zimba geeft veel signalen. Voor ons en aan andere hond en of dieren.


Ik heb een aantal van die signalen opgeschreven en er achter gezet wat het betekent.
*Tegen je aanspringen: Hè, gezellig dat je er bent. Zullen we spelen?
*Staart tussen de benen: Ik vind dit eng of ik ben bang voor je.
*Staart omhoog: Ik vind dit leuk. Ik ben opgewonden.
*Kwispelen: Leuk daar komt iemand aan die aardig is en mij gaat aaien.
*Blaffen: heeft 2 betekenissen 1. Ga weg.
2. Leuk dat je er bent.
*Grommen: Ga weg, kom niet te dicht bij mij in de buurt of bij mijn baasje!!!!
*Piepen: Ik wil alleen zijn.
3. Hoe word Zimba verzorgt?
Wat krijgt Zimba voor eten?
Zimba krijgt ‘s ochtends en ‘s avonds eten. Ze krijgt dan ongeveer 1 kilo brokken per keer. We hebben niet echt een bepaald merk eten voor Zimba. De ene keer zijn het hondenbrokken van de Golf of van de C1000 en de andere keer van de Aldy. Het is dus erg verschillend. Er staat altijd water voor haar klaar. Als het water vies of op is krijgt ze nieuw. Op de verpakkingen van Zimba’s voer staat meestal hoeveel kleine en grote honden moeten hebben, maar daar kijken wij meestal niet naar. Een hond die in de stad woont, beweegt meestal minder dan een hond op het platteland, daarom moeten honden op het platteland ook meer eten voor energie. We hebben een maatbeker voor de broken Daar past 0.5 kilo in. Zimba krijgt dus 2 van die scheppen.
We gaan ‘s morgens en ‘s avonds met haar fietsen.
Ze krijgt 2 keer per jaar een wormkuur.
Hoe verzorg je de vacht of andere delen?
Eigenlijk doen wij helemaal niks aan de vacht. Er valt niet zo veel aan te doen. Ze heeft niet erg veel haar, ze heeft ook geen luizen of vlooien, dus hoeven we het niet uit te kammen of te borstelen. Rhodesian Ridgebacks houden heel erg veel van zwemmen en daar kunnen die kleine beestjes niet tegen. Het liefst zwemt Zimba het hele jaar door elke dag, maar soms is het toch echt te koud.
Hoe moet je de Rhodesian Ridgeback opvoeden of iets aanleren
Een Rhodesian Ridgeback is als erg puppy eigenwijs. Ze willen graag spelen. Je kunt het best met een puppy op puppytraining. Daar helpt iemand je met het leren van dingen aan je hond. Thuis is dat meestal lastiger. Daar moet je het zelf doen. Het is niet altijd makkelijk om te zien of een puppy iets fout doet. En als je het wel kunt zien is het moeilijk om een puppy te straffen, want ze zijn nog zo klein en schattig.
Om puppy’s iets te leren moet je vooral vaak herhalen en consequent zijn.
4. Het gedrag van Zimba
Donderdag 09-03-06
‘s Ochtends haalt mama haar uit haar hokje bij de paardestallen. Dan mag ze even een plasje doe terwijl mama de paarden eten geeft. Ze krijgt binnen haar eten. Meestal neemt ze eerst een paar happen en eet ze de rest later op. Als ik beneden kom, komt Zimba enthousiast naar me toegelopen en wil ze een aaitje. Daarna loopt ze weer naar haar kleedje in de kamer. Tussen 8 en 9 uur gaat mama met haar fietsen. Na het fietsen ploft Zimba op haar kleedje. Zimba ligt de hele ochtend en middag op haar kleedje. Alleen als ze moet plassen of poepen gaat ze naar buiten. Vandaag is mijn zusje Inez jarig. Zimba vind dit erg leuk want ze springt altijd uit enthousiasme tegen mensen op die ze kent. Ook vind ze het leuk als het even kan om gebakjes van tafel te pikken. Op een verjaardag krijgt Zimba altijd veel aandacht. Iedereen aait haar wel en van Opa krijgt ze altijd onder het eten stukjes vlees of een chocolaatje van het gebak. Als ik thuis kom, komt ze aangelopen en springt ze tegen me op. Ze is blij me te zien. Dan ga ik haar even lekker aaien. ‘s Avond wordt er ook met Zimba gefiets. De ene keer voor het eten en de andere keer nah et eten. Na het fietsen krijgt Zimba haar eten. Zimba vind paarden geweldig. Ze wil er dan ook altijd bij zijn wanneer we de paarden op stal zetten. Zimba’s hokje is een van onze lege paardestallen. Daar doen we Zimba altijd in als we de paarden op stal zetten. Als ze ons hoort aan komen met de paarden dan begint ze tegen het schot te springen dat tussen de paarden stallen zit. Ik weet niet waarom ze het doet, maar de paarden vinden het behoorlijk irritant. Zimba mag niet bij de paarden lopen want de paarden mogen haar niet zo graag. We zijn bang dat ze dan een schop krijgt van de paarden ofzo.
Woensdag 15-03-06
Als ik thuis kom, komt Zimba blij naar mij toe. Ze wil even geaaid worden. Daarna loopt ze naar de deur en springt er tegen op. Zo kan ze de deur los krijgen en kan ze naar buiten gaan. Mama wordt een beetje kribbig van Zimba. Ze loopt de hele dag al achter mijn moeder aan en alle deuren staan open. Zimba kan wel zelf de deuren open doen, maar ze kan ze natuurlijk niet zelf dicht doen. Dus moeten wij telkens de deur dicht doen. Als we gaan eten krijgt Zimba ook haar eten. Na het eten gaat mama met Zimba fietsen en zetten papa, mijn zusje en ik de paarden op stal. Daarna gaan we naar binnen en Zimba ploft op haar matje neer. Haar matje is gewoon een oud kussen voor zomerligstoelen. Ze bijt namelijk haar mand en andere kussen kapot, ze haalt er dan de voering uit. Daarom ligt ze op een tuinstoel kussen. Die sloopt ze ook wel, maar niet zo erg.
Als ik naar bed gaan ligt Zimba nog lekker op haar kussentje te slapen. Wanneer papa en mama naar bed gaan, doen ze Zimba in haar hokje in de paardenstal.
5. Bronnenlijst
Dingen die ik zelf al wist,
Informatie van een werkstuk van een vriendin van mij,
Ik heb ook dingen gevraagd aan mijn moeder,
De plaatjes heb ik van internet, die had ik al een hele tijd geleden opgezocht en dus wist ik de site’s er van niet niet meer. Helaas,
De foto’s die er ingeplakt zijn hebben we zelf gemaakt.
6. Wat vond ik er van?
Toen ik hoorde dat we een werkstuk over het gedrag van ons huisdier moesten maken dacht ik dat het onmogelijk was of heel moeilijk. Achteraf viel het eigenlijk best wel mee. Het was leuk om weer eens een werkstuk te maken en natuurlijk erg leerzaam.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

wat is dit vooor werkstuk echt luxe gewoon
ik hou van mezelf xxx

10 jaar geleden

R.

R.

Super leuk gedaan!
Wij hebben ook een ridgeback reu alleen die is 78 cm , hahahah bietje groot.;$

9 jaar geleden

E.

E.

Hoi allemaal,
Ik hou mijn spreekbeurt ook over de Rhodesian Ridgeback. Wij hebben er ook een. Ik vind het een superbeest!!! Ze heet Beau. En ik ga een tien halen voor mijn spreekbeurt! Greetzzzz Me

9 jaar geleden

E.

E.

Hoi allemaal,
Ik hou mijn spreekbeurt ook over de Rhodesian Ridgeback. Wij hebben er ook een. Ik vind het een superbeest!!! Ze heet Beau ze is een teefje ze is een puppy ze is nu 5 maanden en weegt 16 kilo en is al 56 centimeter!! Ik hou van haar! Greetzzzz Me

9 jaar geleden