Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Cultuur

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 363 woorden
  • 30 november 2003
  • 101 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
101 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Werkstuk Verzorging “CULTUUR” Cultuur betekent volgens het woordenboek beschaving, dat wil zeggen de manier waarop een bepaald volk leeft. In Nederland kun je veel verschillende culturen tegen komen. Het noorden van Nederland, zoals bijvoorbeeld Friesland, heeft heel andere gewoontes dan de provincies in het zuiden. Friesland heeft bijvoorbeeld zijn eigen taal, zijn eigen gerechten zoals dumkes en sukerbole, en eigen sporten zoals fierljeppen en kaatsen. Deze worden soms wel eens in andere delen van Nederland overgenomen, maar iedereen denkt hierbij toch meteen aan Friesland. Behalve Friesland zijn er nog veel meer culturen in Nederland, zoals de provincies in het zuiden, maar ook grote bevolkingsgroepen uit andere delen van de wereld die naar Nederland toe zijn gekomen en hier zijn blijven wonen. Heel vroeger waren dit bijvoorbeeld de joden die uit Portugal waren gevlucht. Toen zij naar Nederland kwamen probeerden zij ook heel erg hun eigen cultuur te bewaren. Zij gingen naar hun eigen synagoge, mochten niet met Hollanders zaken doen of met Hollandse vrouwen trouwen. Door de eeuwen heen is dat veranderd, maar je kunt vaak aan de achternaam van iemand horen dat hij van deze mensen afstamt. Later vluchtten ook veel Fransen, de Hugenoten, naar Nederland en zij brachten ook hun eigen taal en gewoonten mee. Nog steeds komen er veel mensen uit andere landen naar Nederland. Soms vormen zijn grote en goed herkenbare groepen, zoals Indonesiërs, Surinamers, Antillianen, Turken en Marokkanen. Zij hebben ook hun eigen voedsel, taal, gebruiken en geloof en proberen die vaak zo goed mogelijk te bewaren. Cultuur is vaak een heel sterke band tussen mensen. Als iemand in een vreemd land komt, zoekt hij vaak mensen uit zijn eigen cultuur op en bewaart de taal en de gewoontes. Nederlanders die naar andere delen van de wereld zijn geëmigreerd, spreken of verstaan vaak nog Nederlands, vieren Sinterklaas en Koninginnedag. Cultuur wordt meestal goed bewaard en delen ervan worden soms ook door anderen overgenomen. In Nederland kun je nu heel andere dingen eten dan bijvoorbeeld vijftig jaar geleden en iedereen vindt dat heel gewoon. Soms verdwijnen er ook culturen of delen ervan, omdat een volk is uitgestorven of omdat andere gewoonten ervoor in de plaats zijn gekomen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.