Banketbakker

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo | 419 woorden
  • 17 oktober 2005
  • 202 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.2
  • 202 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Werkzaam heden van een banketbakker – een inleiding.

Als banketbakker moet je wel goed je bed uit kunnen komen. Er wordt meestal om ongeveer 7.00 uur ’s ochtends begonnen met het maken van allerlei gebakjes en taarten om ervoor te zorgen dat de klanten bij de koffie kunnen genieten van heerlijk vers gebak. Was het jaren geleden nog wel zo dat er heel vroeg begonnen werd, door allerlei moderne technieken is dit tegenwoordig niet meer zo nodig.

Meestal heeft een week een vaste indeling van werkzaamheden. Doordat een banketbakker heel veel verschillende producten maakt en alles zo vers mogelijk aan wil bieden, zul je nooit alle dagen het zelfde maken. De ene dag worden er koekjes gemaakt, zoete, zoute enz. De andere dag worden er saucijzenbroodjes, cakes, puddingen, of appeltaarten gemaakt.


Alhoewel een banketbakker nog heel veel van het oude ambacht in zich heeft, is het inmiddels ook heel eigentijds vak geworden. Niet alleen de machines en uitrusting van de bakkerij zijn met de tijd meegegaan, ook de grondstoffen worden steeds hogere eisen gesteld.

Naast het maken van allerlei lekkers zullen ook de voorraden op peil gehouden moeten worden, behoort het invullen van temperatuur - controlelijsten en het schoonmaken van de bakkerij.

Banket door de eeuwen heen.
Door de tijd heen is er natuurlijk altijd veel gegeten. Het is bijzonder moeilijk om het exacte moment te bepalen waarop het banket ontstaan is. Wel is het zeker dat al ver voor onze jaartelling er sprake was van een soort koeken. Door de veranderingen in de verschillenden culturen en bevolkingsgroepen door de tijd heen zijn er allerlei ontwikkelingen ontstaan. Wat we wel weten is dat het ongeveer in het jaar 1.000 begon.

Doordat suiker zoetjesaan bekend werd, is het snel gegaan. Werd suiker eerst al specerij gezien en zelfs via de apotheek als geneesmiddel werd verkocht, is dat toen heel anders geworden.

Door de Middeleeuwen heen trad er een verfijning op. Als we kijken op oude schilderingen van bijvoorbeeld Breughel zien we hoever de ontwikkeling op dat moment was. Grote buffetten met allerlei varianten van pasteien, koeken en taarten. Tot het aan het eind van de 17e eeuw zover kwam dat er het "Koekenbeschuit- en Pasteibakkersgilde" werd opgericht.

Tot op de dag van vandaag wordt er gezocht naar manieren om sneller te werken, meer nieuwe

lekkere producten te maken met ingrediënten van over de hele wereld op een steeds schonere manier.

Voor een moderne, ambachtelijke banketbakker blijft het echter altijd een uitdaging om al deze ontwikkelingen te combineren met een ouderwets lekkere smaak.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

I.

I.

dit is gwn van een website gekopieerd!!!!!!

10 jaar geleden

N.

N.

idd. isabel ga maar is naar www.banket.nl
daar staat precies het zelfde mean!
XXXsjes van my
Ps. idd= inderdaad

10 jaar geleden

I.

I.

ik vind het goed.

8 jaar geleden

H.

H.

hier heb ik niks aan

5 jaar geleden

J.

J.

hier heb ik niks aan!

5 jaar geleden

I.

I.

er mag meer info op

4 jaar geleden

Y.

Y.

slecht

4 jaar geleden