Artsen zonder grenzen

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo/vwo | 1103 woorden
  • 12 april 2004
  • 181 keer beoordeeld
Cijfer 7
181 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Twijfel je nog over jouw studiekeuze?

Of heb je hulp nodig bij het inschrijven? Bezoek dan onze Extra Open Avond op 7 juni. Kom een kijkje nemen en voel hoe het is om te studeren bij Hogeschool Inholland. Wij staan voor je klaar! 

Meld je aan!

ARTSEN ZONDER GRENZEN

Wat is Artsen zonder Grenzen?

Artsen zonder Grenzen is een organisatie die over de hele wereld hulp
geeft aan mensen in nood. Zij geven hulp aan: • mensen die gewond zijn • mensen die moeten vluchten, omdat er bijvoorbeeld oorlog uitbreekt • mensen die bijvoorbeeld door een overstroming of een aardbeving alles zijn kwijtgeraakt.

Artsen zonder Grenzen zorgt zo snel mogelijk voor de vier belangrijkste dingen om te kunnen overleven: • medicijnen • water • eten • onderdak

Bij Artsen zonder Genzen staan altijd alle spullen klaar, omdat ze ieder moment hulp moeten kunnen bieden aan mensen in nood.

Aan wie geeft Artsen zonder Grenzen hulp?

Artsen zonder Grenzen is een onpartijdige en onafhankelijke organisatie. Er wordt geen verschil gemaakt tussen de mensen. Het maakt niet uit wat voor ras, politieke ideeën of geloof iemand heeft. Iedereen die in nood is krijgt hulp. Artsen zonder Grenzen laat zich door niemand zeggen waar ze wel of niet mag gaan helpen. Dat bepalen zij zelf.

De mensen die bij Artsen zonder Grenzen werken, werken altijd samen met de plaatselijke bevolking. Zij kennen de taal en de gewoonten van de bevolking. Samen bedenken ze de beste manier om te werken. Als de buitenlandse medewerkers weer weggaan, zorgen de plaatselijke medewerkers ervoor dat de hulp doorgaat. Artsen zonder Grenzen moeten vechten tegen onrecht.

In landen waar Artsen zonder Grenzen werkt is veel onrecht. De mensen die bij Artsen zonder Grenzen werken krijgen van de inwoners veel nare verhalen te horen. Natuurlijk zien ze zelf ook veel ellende. Ze zien dat onschuldige mensen worden weggejaagd of honger lijden. Vaak is het ziekenhuis verwoest en geen dokter meer in de buurt waar de inwoners heen kunnen met hun problemen. Artsen zonder Grenzen windt zich hier erg over op en laat het anderen weten via televisie en kranten hoe slecht mensen het kunnen hebben. Over al dat onrecht worden rapporten geschreven. Ook praat Artsen zonder Grenzen met de regering van die landen en probeert er zo voor te zorgen dat de mensen beter behandeld worden.

Artsen zonder Grenzen heeft in 1999 de Nobelprijs voor de vrede gekregen, omdat ze opkomt voor bevolkingsgroepen die slecht worden behandeld.

Hoe gaan Artsen zonder Grenzen te werk?

Ieder jaar gaan er zo’n 2000 mensen naar hulpprojecten in de hele wereld. De mensen die gaan zijn: • dokters • verpleegkundigen • technische mensen. Waarom dokters en verpleegkundigen gaan is duidelijk, zij verzorgen de zieken en gewonden. De technische mensen gaan kampen opbouwen en waterleidingen aanleggen. Zij regelen dus van alles, omdat zij mensen in nood willen helpen. Sommige vrijwilligers hebben een baan in Nederland, bijvoorbeeld in een ziekenhuis. Een paar maanden per jaar werken zij voor Artsen zonder Grenzen. Als er ergens een noodsituatie ontstaat, moeten ze direct in actie komen.

De gezondheidspost

De medewerkers van Artsen zonder Grenzen komen vaak in gebieden waar geen dokters of ziekenhuizen zijn. Artsen zonder Grenzen zorgt er dan voor dat er gezondheidsposten worden ingericht. Naar deze gezondheidsposten kan de bevolking naar toe als iemand ziek is of gewond. Het werkt eigenlijk precies hetzelfde als bij de huisarts. De dokter of verpleegkundige onderzoekt wat er mis is met de patiënt en welke medicijnen hij nodig heeft. Artsen zonder Grenzen werkt niet alleen in oorlogsgebieden maar ook in krottenwijken of in afgelegen dorpjes, waar ze ook voor gezondheidsposten zorgen.

Onderdak

Dit wil je ook lezen:

In gebieden waar oorlog is of waar een natuurramp heeft plaatsgevonden moeten mensen vaak hun huis verlaten. Het is veel te gevaarlijk om te blijven. Ze moeten vluchten en al hun bezittingen achterlaten. Artsen zonder Grenzen richt vluchtelingenkampen in waar mensen tijdelijk kunnen blijven. In vluchtelingenkampen wonen de mensen in tenten of hutten.

Injecties tegen (besmettelijke) ziektes

Er bestaan veel gevaarlijke ziektes die erg besmettelijk zijn, zoals mazelen en hersenvliesontsteking. Als één inwoner zo’n ziekte heeft kunnen er in heel korte tijd heel veel mensen ziek worden. Dat heet een epidemie. Juist in vluchtelingenkampen, waar mensen dicht op elkaar wonen en de leefomstandigheden erg slecht zijn is de angst voor een epidemie erg groot. Artsen zonder Grenzen zorgt ervoor dat de bewoners in die kampen ingeënt worden tegen deze ziektes. Ze krijgen een prik en kunnen dan niet meer ziek worden. Dat geldt natuurlijk alleen voor díe ziektes waar ze tegen ingeënt zijn. In veel arme landen heersen ernstige ziektes zoals AIDS, tuberculose of slaapziekte. De artsen in het land kunnen niet alle patiënten helpen. Daarom probeert Artsen zonder Grenzen ook hier de ziekten te behandelen en voorkomen.

Eten en drinken

Bij een ramp of een oorlog is er vaak weinig voedsel. Artsen zonder Grenzen helpen mensen die ziek zijn omdat ze te weinig hebben gegeten. Hiervoor heeft Artsen zonder Grenzen speciale koekjes waar zoveel voedingsstoffen inzitten dat je er maar één per dag hoeft te eten om gezond te blijven. Vaak wordt er een speciaal voedingscentrum ingericht waar kinderen die ondervoed zijn terecht kunnen.Voor deze kinderen is er een speciaal voedingsprogramma waarmee ze langzaam weer aansterken. Ook is er weinig water in een rampgebied. Toch heeft de mens zo’n 5 liter schoon water per dag nodig om te overleven. Artsen zonder Grenzen zorgt voor schoon water in noodsituaties. Soms worden er waterputten gegraven en waterleidingen aangelegd. Zoals we al eerder vertelden gebeurd dit door technische mensen in samenwerking met de plaatselijke bevolking. Soms moet het water ver weg met tankwagens gehaald worden. In een vluchtelingenkamp krijgen de bewoners 15 liter per dag om te drinken, te koken en kleren te wassen. Even vergelijken met Nederland? Wij gebruiken 200 liter per dag.

Les

In vluchtelingenkampen wonen duizenden mensen dicht op elkaar. Belangrijk is dat alles goed schoon gehouden wordt. Er moet goed gelet worden op hygiëne anders kunnen er snel ziektes uitbreken, en dus ook epidemieën. Artsen zonder Grenzen bouwt, samen met de bewoners, toiletten en wasplaatsen. Ook zorgen ze voor afvalstortplaatsen. Ze vertellen de kampbewoners hoe ze hun kamp het beste schoon kunnen houden. Artsen zonder Grenzen geeft ook les aan vrouwen die helpen bij de zwangerschap en de bevalling. Dit zijn de vroedvrouwen. De vroedvrouwen wonen in het gebied en kennen de gewoonten. Dat geeft de zwangere vrouw een vertrouwd gevoel. Artsen zonder Grenzen leert de vroedvrouwen hoe een baby gezond en veilig geboren kan worden.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen
Gids Leraar worden

Alles wat je moet weten over leraar worden

In vluchtelingenkampen wonen duizenden mensen dicht op elkaar. Belangrijk is dat alles goed schoon gehouden wordt. Er moet goed gelet worden op hygiëne anders kunnen er snel ziektes uitbreken, en dus ook epidemieën. Artsen zonder Grenzen bouwt, samen met de bewoners, toiletten en wasplaatsen. Ook zorgen ze voor afvalstortplaatsen. Ze vertellen de kampbewoners hoe ze hun kamp het beste schoon kunnen houden. Artsen zonder Grenzen geeft ook les aan vrouwen die helpen bij de zwangerschap en de bevalling. Dit zijn de vroedvrouwen. De vroedvrouwen wonen in het gebied en kennen de gewoonten. Dat geeft de zwangere vrouw een vertrouwd gevoel. Artsen zonder Grenzen leert de vroedvrouwen hoe een baby gezond en veilig geboren kan worden.

Wie betaalt Artsen zonder Grenzen?

Om aan veel mensen over de hele wereld hulp te geven heeft Artsen zonder Grenzen ieder jaar veel geld nodig voor bijvoorbeeld: • medicijnen • vliegtuigen te huren • vrachtwagens te huren. In Nederland zijn gelukkig veel mensen donateur. Zij zorgen ervoor dat het werk door kan gaan. Ook de Nationale Postcode Loterij geeft geld aan Artsen zonder Grenzen. Wil je ook iets doen voor Artsen zonder Grenzen? Word donateur!

REACTIES

E.

E.

hoi,

ik vond het een goed werkstuk en ik heb er zelf ook stukjes uit gehaald je vertelde goed wat ze allemaal doen enz

groetjes ezzz

ps. ik vind het wel een 10 waard

19 jaar geleden

E.

E.

heb viil aan ghad:)

18 jaar geleden

V.

V.

Mooi werkstuk ik eeen paar dingen gebruikt maar wel aangepast

12 jaar geleden

-.

-.

mooie gescheefen
groetjes .........

12 jaar geleden

A.

A.

Heb er veel aan gehad, bedankt!
:)

11 jaar geleden

G.

G.

vreselijk slecht. je legt niet alles uit, geen goede opbouw. let maar een beetje beter op in je NL les! dat zei onze leraar over jou spreekbeurt, wij hadden het gekopieerd en hij had het niet door. maar hij vond het SUPER slecht.. we hebben een 5,3 dankzij jou spreekbeurt BEDANKT! dus niet

11 jaar geleden

G.

G.

mijn broertje had dat getypt! let er niet op. hij zit net in de brugklas en denkt dat hij alles weet en iedereen kan beledigen...

je spreekbeurt was super goed! je legt heel goed uit wat ze doen enzo, heb er veel aan gehad. heb eeen 8,3. bedankt

11 jaar geleden

A.

A.

Ik heb hier veel info vandaan, natuurlijk wel op mijn eigen woorden geschreven!
Top dit!!!!

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.