Alcoholisme, gokken, drugs en schulden

Beoordeling 6.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas havo | 889 woorden
  • 9 november 2006
  • 41 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.3
  • 41 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Inhoudsopgave
1. Gokken…weet wat je doet!
2. Alcohol…weet wat je drinkt!

3. Drugs…weet wat je doet!
4. Schulden maken

1. Gokken...weet wat je doet!
De Kick
Als je gaat gokken wekt het een gevoel van spanning op. Als je aan het gokken bent vergeet je alles om je heen. Je word heel ontspannen en denk alleen aan jou en de kast. Als je echt verslaafd bent aan gokken geeft het een gevoel van voldoening om te gokken.
Alles gaat erin!

Als je gaat gokken en je word verslaafd gaat alles erin:
•Je tijd
•Al je geld
Als je verslaafd bent en je geld is op na het gokken, wil je meer geld en dan ga je stelen bijvoorbeeld bij je ouders of vrienden.
Het vervelende gevoel
Als je aan het gokken bent en je vrienden zijn erbij geven ze commentaar. Eigenlijk gok je dan liever alleen. Het gevoel om te verliezen van een kast is niet leuk. Daardoor krijg je agressie, die agressie moet je ook weer uiten, daardoor ga je dingen vernielen en veel vechten. Als je geld dan vergokt is heb je angst om weer te stelen. Die angst stop je dan weg met drugs. Met drugs vergeet je even alles om je heen en krijg je een blij gevoel van binnen.
Zo zit je weer even lekker in je vel.

Verslaafd of niet?
Als je verslaafd word heb je dat eerst niet door. Het gaat heel geleidelijk aan, eerst gok je met € 10,- dan €25,- en later zelfs met €50,- dat is behoorlijk veel geld. Op een gegeven moment gaat het niet meer om geld winnen maar om de trans en het gevoel. Doordat je verslaafd raakt eet en slaap je minder.
Er niet over praten
Als je met mensen gaat praten als je verslaafd bent en ze komen te dicht bij je gevoelens, kets je ze af. Je wild vooral niet dat ze te dichtbij komen. Ook is het zo dat je denkt dat niemand je begrijpt, omdat ze het zelf toch niet hebben meegemaakt.
2. Alcohol…weet wat je drinkt!
Wat doet het met je
Als je veel op hebt ben je losser bij vreemden. Je beweegt en dans makkelijker. Als je zo open bent ben je eigenlijk niet jezelf. Als je drinkt ben je even al je zorgen en problemen kwijt en heb je lol. Ook ben je heel vrolijk.
Wanneer en hoeveel?
Meestal drinken de mensen het meest in het weekend. Maar als ze echt verslaafd gaan worden, word het: Donderdag, Vrijdag, Zaterdag, zondag. Later komt maandag er ook nog bij om je kater even weg te drinken. Uiteindelijk komen de dinsdag en woensdag er ook nog even bij. Je hebt op een gegeven moment gewoon geen controle meer over jezelf. Ook de hoeveelheid wordt steeds meer op een gegeven moment word het 15 biertjes per avond. Het gaat heel snel en je geld is er dan zo doorheen, al snel € 50,-. Hoe gezelliger het is hoe meer geld er doorheen gaat.
Vrienden en ouders
Met je vrienden heb je de grootste lol als je gaat drinken. Maar als je ziet dat een vriend van je behoorlijk veel drinkt en hij moet nog fietsen of met de auto naar huis dan zeg je er toch wel wat van.
Het ligt aan je eigen persoon of je ouders je vertrouwen. Als je bijvoorbeeld altijd te laat thuis komt, terwijl je ouders en jij wel degelijk een tijd hebben afgesproken, kunnen ze je niet echt vertrouwen.
3. Drugs…weet wat je doet!
Drugs heeft op iedereen weer een ander soort effect. Er zijn ook behoorlijk veel verschillende soorten drugs. Denk maar eens aan een sigaret waar nicotine in zit, of koffie daar zit cafeïne in en in een biertje zit alcohol.
Is drugs nou goed of slecht?
Het ligt er heel erg aan, drugs kan heel slecht zijn als je niet zonder kunt en dus verslaafd bent. Teveel aan drugs is niet gezond.
Waarom zou je nou drugs gebruiken?
Om stoer te zijn voor je vrienden, als je geen drugs gebruikt ben je het nerdje en vind iedereen je stom. Ook kan drugs werken als een soort afleiding, als je bijvoorbeeld in de problemen zit. Drugs geeft je een fijn gevoel van binnen waardoor je je zorgen en problemen even vergeet.
Je kunt verslaafd worden aan slaappillen, eten, tv kijken, energie drankjes drinken en aan hasj. 80% van de jongeren tussen de 12 – 18 jaar hebben nog nooit hasj gebruikt.
Als je drugs gebruikt krijg je een ander bewust zijn, bijvoorbeeld bij paddo’s je ziet de wereld heel anders. Soms zie je de wereld heel mooi en soms ziet de wereld er ineens heel eng uit, het ligt eraan in wat voor bui je bent geweest voordat je die paddo hebt genomen. Het humeur wat je voordat je paddo’s gaat gebruiken hebt, word heel veel keer bevestigd. Als je drugs neemt komen er prikkels vrij die naar je hersens gestuurd worden. Ze kunnen op verschillende manieren uitwerken:
-Verdovend
-Opwekkend
-Je bewustzijn kan veranderen
Hoe drugs werkt hangt helemaal af van: de persoon, het middel wat die persoon inneemt en in welke omgeving de persoon is.

Zelf zou ik nooit drugs gebruiken, alleen al het idee om controle kwijt te raken vind ik vreselijk. Drugs is ook nog eens heel duur, als je eenmaal verslaafd bent. De eerste jointjes zijn meestal gratis, totdat je niet meer zonder kunt.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

H.

H.

Ik ben erg tevreden over je werkstuk en heb er erg veel aan gehad! Lau je hebt het goed gedaan;) bye bye honnepon

15 jaar geleden

J.

J.

hoeveel mensen hebbe er schulden door drugs in Nederland?

7 jaar geleden