AIDS

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 590 woorden
  • 11 december 2001
  • 162 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
162 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!

Wat is Aids? De letters AIDS staan voor Acquired Immune Deficiency Syndrome, dat is in het Nederlands: Verworven Immuun Deficiëntie Syndroom. Kort samengevat betekend dit dat het afweersysteem van de mens wordt aangetast en zo niet meer goed functioneert.

A - acquired - tijdens het leven opgelopen, dus niet geërfd

I - immune - immuniteit - afweer(systeem)

D - deficiency - tekort, gebrek. verminderde functie

S - syndrome - syndroom, ziektebeeld, de gezamenlijke verschijnselen van een bepaalde ziekte

Aids is dus een ziekte die je afweersysteem aantast en niet kan erven. Wat is HIV? HIV staat voor Humaan Immunodeficientie Virus. Of ook wel Aids-virus genoemd. Er bestaan verschillende soorten HIV. Het virus breekt het afweersysteem af, het lichaam wordt daardoor vatbaar voor allerlei soorten van kanker en andere ziekte, waar het anders wel tegen bestand zou wezen. Door middel van een test kun je vaststellen of je het virus hebt, of anders gezegd: of je seropositief bent. Als je seropositief bent hoef je niet perse ziek te wezen. Het kan nog heel lang duren voordat je klachten krijgt. Dat kan na 2 jaar zijn, maar ook pas na 10 jaar. Er bestaat geen middel tegen HIV, maar er is wel een medicijn dat de werking van HIV sterk remt.

Hoe wordt aids overgedragen? Aids kan overgebracht worden door bloed contact en seksueel contact. * Bij seksueel contact kan een risico zijn dat besmet sperma in de vagina komt. * Bloed contact kan plaatsvinden door drugsgebruikers die dezelfde naald gebruiken. * Zwangere vrouwen kunnen aids ook doorgeven aan hun kind voor of na de geboorte. Hoe wordt aids veroorzaakt? Aids wordt veroorzaakt door het HIV-virus. Het menselijk lichaam heeft een afweersysteem dat beschermt tegen allerlei ziektes. HIV tast het afweersysteem aan en dood de T-cellen die samen ons afweersysteem zijn. Doordat het afweersysteem niet meer goed werkt kun je allerlei ziektes krijgen. Een aids-patiënt gaat dus niet dood aan aids maar aan verschillende ziektes. Binnen 5 jaar is meer dan 90% van een aids-patiënt dood. Bescherming Het HIV-virus leeft in de witte bloedcellen in het bloed, het kan in iemand anders zijn bloedbaan terechtkomen door bloedbloed contact. Je moet voorzichtig zijn met bloed van iemands anders, omdat het in een wondje van je kan lopen. Naalden die voor injecties dienen mogen maar door één iemand gebruikt worden. Wat gebeurt er als je besmet bent met het HIV-virus? Het HIV-virus heeft bij verschillende mensen een andere werking, maar je afweersysteem wordt aangetast. Besmet zijn met HIV is niet hetzelfde als aids hebben. Sommige mensen die het HIV-virus hebben kunnen nog jaren lang gezond door leven. Maar op een gegeven moment kunnen ze allerlei ziektes krijgen, pas als dat gebeurt kun je zeggen dat er sprake van aids. Het is bijna zeker dat iemand die besmet is met het HIV-virus later aids krijgt.

Zijn er geneesmiddelen tegen aids? Op dit moment is er geen geneesmiddel tegen aids maar er zijn wel remmers, die remmen het proces van het virus. Wetenschappers over heel de wereld proberen een middel tegen Aids te vinden. De beste manier om het virus te stoppen is een inenting die tegen bepaalde ziektes beschermt. Een injectie wordt gegeven met een injectie en voorkomt een bepaald virus. Artsen proberen nu ook een inenting tegen het HIV-virus te vinden. Er zijn al verschillende dingen geprobeerd maar die kunnen alleen maar het proces remmen. Maar er is nog geen inenting die het virus stopt. De enige bescherming tot nu toe is de mensen inlichten hoe AIDS veroorzaakt wordt en wat je beschermt tegen het virus.

REACTIES

*.

*.

Heel erg interesant werkstuk.
Kunnen we veel informatie uit halen
bedankt groeten uit druten (pax christi college)

21 jaar geleden

A.

A.

He ik vind het wel een goed verslag maar ik vind er niet in je verslag welke voorbehoedsmiddelen er zijn.

kun je misschien iets sturen naar mij over voorbehoedsmiddelen als je dat hebt?

mzzl axel jak

21 jaar geleden

B.

B.

slecht werkstuk

21 jaar geleden

M.

M.

eyah girl!
aan je Info over aids en hiv bij scholieren.com heb ik best wel veel aan gehad!thanx
kusz Michelle

20 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.