Doe mee met Markteffect's studiekeuze-onderzoek
Maakt niet uit of je je studie al gekozen hebt. Win één van de 200 (!) cadeaubonnen van €25

Meedoen

AIDS

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 2e klas havo/vwo | 1151 woorden
  • 20 december 2003
  • 58 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
58 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

Wat is Aids?

Aids is een ziekte van het menselijk afweersysteem; dus het systeem dat normaal gesproken juist de ziekte bestrijdt.
Het wordt veroorzaakt door een virus(HIV), het aids-virus.
Doordat dit virus het afweersysteem afbreekt word het lichaam een makkelijk prooi voor allerlei aandoeningen zoals darminfecties en longontsteking, die anders geen kans zouden krijgen.

De letters AIDS staan voor Acquired Immune Deficiency Syndrome, dat is in het Nederlands: Verworven Immuun Deficiëntie Syndroom. Kort samengevat betekend dit dat het afweersysteem van de mens wordt aangetast en zo niet meer goed functioneert.

A Acquired:Tijdens het leven opgelopen, dus niet geërfd

I Immune: Immuniteit - afweer(systeem), het natuurlijke systeem in ons lichaam dat ons beschermt tegen ziekten veroorzaakt door bijvoorbeeld bacteriën, virussen en schimmels.
D Deficiency: Tekort, gebrek, verminderde functie.
S Syndrome: Syndroom, ziektebeeld, de gezamenlijke verschijnselen van een bepaalde ziekte.

Wat is HIV?

HIV staat voor Humaan Immunodeficientie Virus. Of ook wel Aids-virus genoemd. Er bestaan verschillende soorten HIV. Het virus breekt het afweersysteem af, het lichaam wordt daardoor vatbaar voor allerlei soorten van kanker en andere ziekte, waar het anders wel tegen bestand zou wezen. Door middel van een test kun je vaststellen of je het virus hebt, of anders gezegd: of je seropositief bent. Als je seropositief bent hoef je niet perse ziek te wezen. Het kan nog heel lang duren voordat je klachten krijgt. Dat kan na 2 jaar zijn, maar ook pas na 10 jaar. Er bestaat geen middel tegen HIV, maar er is wel een medicijn dat de werking van HIV sterk remt.

Hoe krijg je Aids?

Aids kan overgebracht worden door bloed contact en seksueel contact.
* Bij seksueel contact kan een risico zijn dat besmet sperma in de vagina komt.
* Bloed contact kan plaatsvinden door drugsgebruikers die dezelfde naald gebruiken.
* Zwangere vrouwen kunnen aids ook doorgeven aan hun kind voor of na de geboorte.

Hoewel het aids-virus in alle lichaamsvochten kan voorkomen,kan het alleen overgebracht worden via intiem seksueel contact en Bloed - bloedcontact. Bij intiem seksueel contact kan een risico ontstaan als besmet sperma in de vagina of in de anus komt.
Vooral anale seks is in dit verband een riskante manier van vrijen. Bloed - bloed contacten kunnen plaatsvinden als druggebruikers spuiten van andere gebruiken. Maar ook zwangere vrouwen kunnen de besmetting voor of tijdens de geboorte doorgeven aan hun kind.


Aids worst veroorzaakt door het HIV. Ons lichaam beschikt over een uitgebreid afweersysteem, dat ons beschermt tegen allerlei infectieziekten. Het is nu juist het HIV dat dit afweersysteem aantast. Het aids virus heeft het vooral gemunt op de zogenoemde T-cellen in ons lichaam;deze cellen dragen bij tot een goed functionerend afweersysteem . Iemand sterft dus eigenlijk niet aan aids, maar aan verschillende aandoeningen. Je kunt aids dus niet oplopen door: speeksel, ontlasting, zweet, tranen, adem,
huidcontact, zoenen, hoesten, niezen of via voorwerpen.
Aids gaat vergezeld van een heel scala aan ziekteverschijnselen:
verkoudheid, griep of de ziekte van pfeiffer, zweten, koorts, sterk gewichtsverlies, diarree, droge hoest en kortademigheid.
Dit zijn vaak de verschijnselen die in het begin voorkomen.
In een later stadium kunnen de ziekten als longontsteking, darminfecties, schimmelinfecties en bepaalde vormen van kanker optreden. Hoe droevig het ook klinkt, binnen vijf jaar is meer dan negentig procent van de aids-patiënten overleden.

Wat gebeurt er als je besmet bent met het HIV-virus?

Het HIV-virus heeft bij verschillende mensen een andere werking, maar je afweersysteem wordt aangetast. Besmet zijn met HIV is niet hetzelfde als aids hebben. Sommige mensen die het HIV-virus hebben kunnen nog jaren lang gezond door leven. Maar op een gegeven moment kunnen ze allerlei ziektes krijgen, pas als dat gebeurt kun je zeggen dat er sprake van aids. Het is bijna zeker dat iemand die besmet is met het HIV-virus later aids krijgt.

Het is erg moeilijk om te voorspellen wat er precies gebeurt als iemand geïnfecteerd is met het HIV-virus,omdat het op de een een andere uitwerking heeft dan op de andere. Geïnfecteerd zijn met het HIV-virus is niet hetzelfde als AIDS hebben. Heel veel mensen die geïnfecteerd zijn met het virus leven nog jarenlang een gewoon,gezond leven. Ze kunnen echter op een gegeven ogenblik een of enkele ernstige ziektes krijgen. Pas als dat gebeurt kun je zeggen dat ze AIDS hebben. Artsen hebben een lijst met ziektes die erop duiden dat iemand AIDS heeft. Het is wel haast zeker dat iemand met het HIV-virus later AIDS krijgt.


Zijn er geneesmiddelen tegen aids?

Op dit moment is er geen geneesmiddel tegen aids maar er zijn wel remmers, die remmen het proces van het virus. Wetenschappers over heel de wereld proberen een middel tegen Aids te vinden. De beste manier om het virus te stoppen is een inenting die tegen bepaalde ziektes beschermt. Een injectie wordt gegeven met een injectie en voorkomt een bepaald virus. Artsen proberen nu ook een inenting tegen het HIV-virus te vinden. Er zijn al verschillende dingen geprobeerd maar die kunnen alleen maar het proces remmen. Maar er is nog geen inenting die het virus stopt. De enige bescherming tot nu toe is de mensen inlichten hoe AIDS veroorzaakt wordt en wat je beschermt tegen het virus.

Er zijn verschillend telefonische hulplijnen waar mensen terecht kunnen die over AIDS willen praten. Als je met iemand over je zorgen en angsten kunt praten voel je je minder eenzaam.
Bij de telefonische hulplijnen kun je ook informatie krijgen over HIV en AIDS. Er zijn allerlei hulpverlenende instanties waar mensen terecht kunnen met vragen over HIV en AIDS.
In veel plaatsen zijn ook gespreksgroepen. Een gespreksgroep is een groep mensen die allemaal iets met elkaar gemeen hebben.
In dit geval dus mensen die seropositief zijn of AIDS hebben.
Door te praten met mensen die hetzelfde meemaken als jijzelf voel je je minder eenzaam. Mensen met AIDS die in het ziekenhuis terechtkomen zijn erg ziek en soms weten ze dat ze niet zo lang meer te leven hebben. Het is daarom belangrijk dat ze in het ziekenhuis goede begeleiding krijgen.

Gevolgen.

De gevolgen voor seropositieven
Persoon.
De persoon is vaak in eerste instantie boos. Soms op het virus maar meestal op zichzelf: hoe ze zo stom geweest kunnen zijn het virus binnen te krijgen.
Voor de persoon die seropositief is, zijn de er nog een aantal vervelende gevolgen:
Ze weten dat ze na een paar jaar zullen sterven.
Hun werkgever zou kunnen beslissen hem/haar te ontslaan.
Ze kunnen geen hypotheek meer afsluiten. De banken willen het risico niet nemen dat het bedrag nooit meer terug zien.
Voor de rest kunnen ze nog gelukkig en gezond verder leven. Totdat ze ernstige ziektes krijgen, want dan hebben ze aids.


Familie
Voor de familie is het minder vervelend. Het enige gevolg voor hen is dat ze weten dat ze na een aantal jaar een familielid moeten missen.
Alleen voor de echtgenoot/echtgenote is het vervelend. Ze kunnen nooit meer seks hebben zonder condoom.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.