Ben jij 16 jaar of ouder? Doe dan mee aan dit leuke testje voor het CBR. In een paar minuten moet je steeds kiezen tussen 2 personen.

Meedoen

Toepassingen van organische verbindingen.

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 6e klas aso | 550 woorden
  • 5 juni 2013
  • 5 keer beoordeeld
Cijfer 7
5 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie

 

  • DDT:

 Toepassingen:

DDT wordt gebruikt om insecten te doden. Onder andere bij luizen is dit zeer handig ,omdat luizen een ziekte verspreiden genaamd vlektyfus. Een nadeel kan zijn dat het ook insecten dood die nuttig zijn voor de mens. Bijvoorbeeld dood het insecten die juist andere wel schadelijke insecten doden. DDT wordt ook gebruikt als volksgezondsheidsmaatregel tegen malaria. De malariamug verblijft namelijk niet graag op oppervlakten met DDT. Helaas, worden deze muggen er na verloop van tijd resistent tegen ,omdat het ook veelvuldig gebruikt wordt in de landbouw.

Milieuproblematiek:

DDT is slecht afbreekbaar , daarom hoopt dit op in voedselketen. Omdat het slecht afbreekbaar is  werd sinds de jaren 70 DDT verboden. In ontwikkelingslanden wordt dit wel nog soms gebruikt ,omdat de voordelen de nadelen overstijgen ,zoals de bestrijding van de malariamug.

Voorkomen:

DDT komt voor in voedselketen en is wijd verspreid over de wereld. Dit wordt versterkt door meertrappredatie. Het komt voor in alle soorten organismen van pinguïns tot moedermelk.

Extra eigenschap:

DDT heeft ook de eigenschap om hormonen na te bootsen, vooral het vrouwelijk hormoon oestrogeen. Als een moederlijk dier blootgesteld wordt aan DDT dan zal er meer kans zijn op vrouwtjes die zullen geboren worden.

  • Lindaan:

Toepassingen:

In Afrika wordt het gebruikt als houtbeschermingsmiddel en bij het verbouwen van cacao. In de geneeskunde wordt het gebruikt tegen parasitaire aandoeningen ,zoals hoofdluis en schurft. Als hoofdfunctie diende het vooral als insecticide.

Milieuproblematiek:

Lindaan wordt in het oppervlaktewater snel biologisch afgebroken door micro-organismen. Om dit af te breken gebruiken ze de aanwezige zuurstof in het oppervlaktewater. Als gevolg daalt de zuurstofconcentratie in het water. Wanneer het zuurstofgehalte tot een bepaalde concentratie daalt kan dit leiden tot sterfte van vissen en andere organismen die in het water voorkomen.

Bij lozing en ongecontroleerde dumping van isomeren die onbruikbaar zijn, kan dit leiden tot bodemverontreiniging. Vooral het Beta-Lindaan blijft lang vastzitten in de bodem.

Voorkomen:

De halfwaardetijd van Lindaan in de bodem is ongeveer meer dan 6 maanden en het blijft er langer inzitten bij bodems met een hoog organisch-stofgehalte.

Lindaan komt in wild levende zoogdieren zelden voor. Wel, Aardwormen accumuleren lindaan in geringe mate. Eenmaal in planten is er zelden sprake van accumulatie. Ook in het lichaamsvet van de mens zit er Lindaan. In onze voeding is er ook sprake van Lindaan zoals in frisdrank ,maar dit gehalte is uiterst klein.

  • Acrylonitril

Toepassingen:

Acrylonitril wordt als enkelvoudige chemische verbinding gebruikt voor de productie van polymeren. Polymeren heeft een hierbij een hoop aantal toepassingen zoals rubber,nylon.. Acrylonitril-butadieen-styreen kan er ook mee gemaakt worden dat dan vooral wordt gebruikt in speelgoed,bumpers,..Andere functies van Acrulonitril  is de productie van lijm, emulgatoren, antioxidanten en kan dienen als oplosmiddel en wordt ook veel gebruikt in kledij.

Milieuproblematiek:

Giftig voor in het water levende organismen, kan op lange termijn schadelijke effecten in het aquatisch milieu geven.

Schadelijk voor de mens:

Het kan door de longen worden geabsorbeeld en opgenomen worden door de huid. Na de opname kunnen er cyaniden vormen. Een aantal kleinere gevolgen hiervan zijn oog-,huid- en neusirritatie, duizelighuid,hoofdpijn,... Ernsterige gevolgen kunnen zijn de belemmering van de celademhaling, zenuwstelselaandoenigen. Er is ook kans op kankerverwekking.

Voorkomen:

Acrylonitril komt niet voor in de natuur. Het is een vloeistof die synthetisch wordt

vervaardigd, namelijk door middel van oxidatie van ammoniak.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.