1. + De Kleine Johannes was niet geschreven volgens de stijl van de Tachtigers.Het kenmerk waar Van Eeden zich niet aan hield was werkelijkheid die leidde tot realisme en naturalisme. Dat is alleen al te zien aan dat het sprookje is. Van Eeden gebruikte namelijk het bovennatuurlijke en het fantasievolle. Voorbeelden daarvan zijn de figuur van Windekind, pratende kachels, het reizen in de tijd van Johannes en Windekind, het praten met dieren en de ontmoeting met De Dood. "‘Het is vandaag mijn verjaardag,' zei Windekind, ‘Ik ben hier in de omtrek geboren, uit de eerste stralen der maan en de laatste der zon. Men zegt wel dat de zon vrouwelijk is. Dat is niet waar. Hij is mijn vader.'"
3. + Hoewel de eigenlijke stroming van de neoromantiek pas begon rond 1900, wordt De Kleine Johannes, die geschreven is in 1887, toch gerekend tot die stroming. Het belangrijkste kenmerk van de neoromantiek was de onvrede met het hier en nu. Die onvrede uitte zich in bijvoorbeeld natuurliefde en een mysterieuze sfeer. Deze kom je duidelijk in De Kleine Johannes tegen: Johannes houdt van de natuur om hem heen en het boek ademt een wazige, wonderlijke sfeer uit. Typisch neoromantische thema's als zwerflust en verzet tegen de maatschappij vind je er in terug. Johannes vond het bijvoorbeeld leuk om door de natuur te dwalen en het boek is maatschappijkritisch dus geeft een slecht beeld van de mens in de stad en in de natuur. Ook het thema van het noodlot, wat gebruikt werd in naturalisme en neoromantiek, vind je er in terug: Johannes zoekt naar het eeuwige ‘waarom' zonder het ooit te zullen vinden en hij berust daarin.
Slot Door het naturalisme was het noodlot als het ware in ‘wetenschappelijke’ termen beschreven: erfelijkheid, tijd, milieu. Bij de neoromantici is het noodlot eerder iets bovennatuurlijks en geheimzinnigs, waar de mens absoluut geen vat op heeft. Dit komt overeen met de sterke voorkeur van van Eeden voor het geheimzinnige en het fantastische in "De Kleine Johannes". Zijn thema bestaat uit romantische zaken zoals eenzaamheid, zwerflust, verzet tegen de maatschappij en onvervulde verlangens.Dit was dus neoromantisch en niet gebruikelijk in zijn tijd omdat er toen Terwijl naturalisme in die tijd gebruikelijk was. Het boek past dus niet in zijn tijd omdat er toen naturalisme gebruikelijk was, en van Eeden gebruikte neoromantiek.
REACTIES
Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!
Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.
:name
:name
:comment
1 seconde geleden