Terrorisme

Beoordeling 5.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vwo | 830 woorden
  • 13 april 2007
  • 36 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.1
  • 36 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Onderwerp: De ontwikkeling van het Terrorisme

Inleiding.

Terrorisme is een veel besproken onderwerp. Niet alleen in Nederland maar in de hele wereld. Terrorisme is niet alleen een bedreiging voor de welvaart van een land, maar ook voor de mensen die in dit land wonen. Vele doden en gewonden zijn gevolgen van een terroristische aanslag. Terrorisme is in de ogen van de mens een slechte en vreedzame manier om jou gelijk te bewijzen. De terroristen zelf zien het als het overhalen en overtuigen van de mens, door andere mensen die tegen hen zijn aan te vallen met behulp van wrede aanslagen. Maar wat is nou terrorisme en zijn er ook verschillende groeperingen. En wat voor aanslagen zijn er al gepleegd. En welke handelingen moet een land ondernemen om het terrorisme tegen te gaan.

Wat is terrorisme?

Een oude definitie van terrorisme was: geweld door een staat, namens een staat, of door een groep, tegen overheidsinstellingen of -personen, ter wille van een ideaal of bevrijding van companen. Daarbij gold wel dat je de aanslag moest opeisen. Voorbeelden van zulke groepen zijn: RAF, IRA en ETA. Een nieuwe definitie sinds 1990 is: onwettig gebruik van, of dreigen met geweld tegen individuen of eigendommen, om regeringen en maatschappijen te dwingen en te intimideren tot politieke religieuze of ideologische doelen. Voorbeelden van nieuwe groepen zijn: HAMAS, AL QAEDA. Je ziet nu steeds minder opeisingen van aanslagen.

Eigenlijk is er geen duidelijke omschrijving van het woord terrorisme, want terrorisme is voor het slachtoffer een terroristische aanslag en voor de dader een gerechtvaardige actie. Er zijn maar liefst 109 verschillende vormen van terrorisme.

Zijn er verschillende groeperingen?

Het antwoord hierop is ja. Er zijn verschillende groeperingen in heel de wereld te vinden. In zowel arme als rijke landen. De meest bekende groeperingen zijn Al Qaeida, de ETA en de IRA. Deze groeperingen zijn vaak op tv, omdat ze een aanslag hebben opgeëist. Deze groeperingen hebben allen dezelfde bedoelingen voor hun ideeen. Ze willen allen de tiran van de troon stoten en de vrijheid van hun eigen volk. Zoals Al Qaeida probeerde bij George Bush. De twee bekende groeperingen ETA en IRA staan voor.
ETA: Euskadi Ta Askatasuna (Baskenland en vrijheid).
IRA: Irish Republican Army (Het Ierse republikeinse leger).
De ETA vecht tegen de Spaanse regering voor een onafhankelijk Baskenland. Ze willen de vrijheid voor de mensen in die staat. De IRA vecht tegen Groot Brittannië, omdat ze niet willen dat Ierland bij Groot Brittannië gaat horen.

Wat zijn de bekendste aanslagen?

De meest bekende aanslagen zijn waarschijnlijk degene die in de afgelopen 10 jaar zijn gebeurd:

1. Deze aanslag gebeurde op 11 september, zoals jullie allemaal weten zijn er toen 2 vliegtuigen in de twin towers vlogen, waardoor deze later ook instorten. Hierdoor is de VS de WOT begonnen, WOT staat voor War On Terrorism (vertaald Oorlog tegen het terrorisme) Nadat de vliegtuigen in de twin towers waren gevlogen raakten veel mensen in paniek. In paniek zijn sommige mensen uit het raam gesprongen. Na een paar uur stortte het hele gebouw in. Door deze actie is er nog meer dan een jaar oorlog geweest in Irak.


2. De aanslag op de treinen in Madrid, van donderdag 11 maart
Een aantal terroristen (vermoedelijk van Al Qaeida of ETA) hebben rugzakken met explosieven in een aantal treinen gelegd, waarna ze zelf vertrokken, en de trein opbliezen, doormiddel van het bellen van een mobieltje die was verbonden aan de explosieven.

3. De aanslag met sarin in de Japanse metro (gedaan door Aum Shinri Kyo)
De ASK heeft enkele ampullen met SARIN laten breken doormiddel van explosieven. Sarin is het zwaarste Zenuwgas wat tegenwoordig bekend is.

4. De gijzeling in moskou , later bekend als The Moscow Siege
Enkele terroristen nemen de toeschouwers van een theater gegijzeld.
Hierop vallen de Spetnaz aan met licht zenuw gas. (fentanyl Citraat)
Dit gas veroorzaakt verlammingen, doordat de zenuwen geen signalen meer kunnen doorgeven, of zéér beperkt. Hierdoor gaan enkele gijzelaars dood (omdat ze een hartstilstand hadden, of stikten in hun eigen longvocht) ook gingen de meeste gijzelnemers dood. De overlevende terroristen werden van korte afstand met een nekschot om het leven gebracht door de Spetnaz, dit ontkend de Russische overheid echter nog steeds, maar het is te zien op enkele video’s.

Welke handelingen moet een land ondernemen om het terrorisme tegen te gaan?

In een land moet veel verandering komen. Zoals betere beveiliging en een beter opzicht.
Dit is veel te merken na de aanslagen van 11 september, waardoor de controle op vliegvelden beter werd. Het terrorisme is moeilijk om tegen te gaan. Die komt omdat de overheid nooit weet waar het plaats vindt. En de reden waarom wordt vaak pas duidelijk na de aanslag.

Samenvatting.

Het terrorisme heeft zijn voor en nadelen. De voordelen van een terroristische aanslag liggen het meest bij de daders omdat zij hier hun profijt uit willen halen. De nadelen van een aanslag liggen bij de slachtoffers en de overheid. Er vallen veel doden en gewonden. Er bestaan verschillende groeperingen en allerlei verschillende manieren om aan te vallen.

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.