Zit je in 4/5 havo en heb je een N&T of N&G profiel? Vul deze korte vragenlijst in over chemie-opleidingen en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed.

Meedoen

Slechte eetgewoonten

Beoordeling 5.4
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 425 woorden
  • 4 februari 2005
  • 46 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.4
  • 46 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Overgewicht: een actueel probleem
Nederlanders worden steeds dikker. Dat geeft druk op de gezondheidszorg, want overgewicht is een belangrijke oorzaak van allerlei ziekten. Minder eten en meer bewegen is de beste oplossing, maar zo simpel is het niet om af te vallen. Voorkomen lijkt dus beter dan behandelen.
Overgewicht is een wereldwijd probleem. Over de hele wereld zijn ruim 500 miljoen mensen te zwaar, zowel in ontwikkelde als in ontwikkelingslanden. Ook in Nederland stijgt het aantal mensen met overgewicht en dat begint al bij jonge kinderen. Uit groeionderzoeken door TNO blijkt dat jongeren behalve langer ook steeds dikker worden. Verkeerde/slechte eetgewoonten is vaak de oorzaak van overgewicht. Soms kan het hongergevoel verstoord zijn, waardoor je steeds het idee krijgt dat je honger hebt. Abnormaal eetgedrag kan ook komen door spanningen, frustaties, agressie of teleurstellingen.
Overgewicht kun je voorkomen door een juist dieet te volgen. Dit dieet moet zo samengesteld zijn dat je lichaam genoeg bouw- en brandstoffen naar binnen krijgt om goed te kunnen functioneren. Belangrijk is dat de voeding gevarieerd is en dat er niet te veel tussendoortjes worden gegeten/gedronken. Ook kun je beter geen maaltijd overslaan en niet te veel alcohol drinken. Alcohol zorgt ervoor dat je meer honger krijgt. Verder moet je zorgen dat je genoeg lichaamsbeweging hebt.

Het is heel gemakkelijk om overgewicht te ontwikkelen in onze samenleving. We gaan steeds minder bewegen en de keuze uit allerlei heerlijk en makkelijk te krijgen voedsel neemt toe. Het gevolg is dat we meer energie binnenkrijgen dan het lichaam verbruikt. Van de overige energie maakt het lichaam vet en zo ontstaat overgewicht. Een te hoog gewicht geeft een verhoogde kans op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes mellitus en bepaalde vormen van kanker.
Maar er zijn ook mensen (vooral vrouwen) met een normaal gewicht die zichzelf te dik vinden. Zij willen graag voldoen aan het slankheidsideaal dat hen wordt voorgehouden in tijdschriften en op televisie. Daar zien zij fotomodellen die eerder abnormaal dun dan mooi slank zijn. Deze niet echte lichaamsfiguren worden als ideaal beeld gezien. Zo kan een negatief gevoel over je lichaam en het zelfbeeld ontstaan, wat zelfs kan leiden tot eetstoornissen. Veel mannen onderschatten juist hun gewichtsprobleem. Zij vinden zich meestal niet te dik, terwijl zij wel een aardig buikje hebben.

Bronvermelding:
- Majorie Former
Overgewicht: een actueel probleem
Artikel in Grootkeuken, vakblad voor koks in instellingen.
Januari 1999
- Voorlichtingsmateriaal
Overgewicht
Het voorlichtingsbureau voor voeding. (Nederlands boek blz 60 tekst 1)
23-11-04
- Voorlichtingsmateriaal
Hoe is overgewicht te voorkomen?
Het voorlichtingsbureau voor voeding. (Nederlands boek blz 60 tekst 2)
23-11-04

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.