Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Seks

Beoordeling 6.8
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • Klas onbekend | 1075 woorden
  • 20 februari 2006
  • 181 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.8
  • 181 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Bij seks hoort verliefdheid. Aanraken, tederheid, in de ogen kijken, aftasten en voelen. Laat je niet opjagen door stoere verhalen van vrienden of vriendinnen of door de televisie. Maar we beginnen van voor af aan.

Verliefdheid
Het begint allemaal met verliefdheid. Verliefd zijn beschrijft iedereen anders. Maar als je verliefd bent, wil je elke minuut en elke seconde bij die gene door brengen. Een paar kenmerken van verliefdheid zijn

-Je bent volledig van slag. Je kunt je moeilijk concentreren, en eet nauwelijks. Je ligt ’s nachts wakker en voelt je rusteloos. -Als je de ander ziet, dan voel je het in je lijf: een droge mond, hartkloppingen, vlinders in je buik en knikkende knieën.


Tongzoen Als je verliefd bent kun je knuffelen, strelen en kussen. Als je toe bent aan de volgende stap kun je tongzoenen.

Wat is een tongzoen?
tongzoen is een zoen waarbij de tong wordt gebruikt.
- Je kunt met je tong de mond van de ander verkennen.
- Je kunt ook de ontvangende partij zijn. Je lover komt dan met zijn tong in jouw mond.
- Of je komt tegelijkertijd in actie. De tongen spelen dan om elkaar heen, in een soort dans.

Vingeren en aftrekken.
Na tongzoenen komt vingeren of aftrekken.

Hoe moet je aftrekken?
Als je de penis met de hand streelt of opwrijft heet dat aftrekken. Je kunt dit bij jezelf doen (masturberen), maar ook bij een ander.
De basistechniek van aftrekken: Leg je hand om zijn stijve penis en laat die langs de schacht van de penis naar de eikel glijden. Je beweegt dan van het lichaam af, daarom heet het ook aftrekken. Vervolgens glijdt je hand in een vloeiende beweging weer omhoog, met iets minder kracht. Als je bij de basis van de penis bent, begin je weer met de beweging naar het topje.


Laat je alleen aftrekken als je hier zelf aan toe bent en naar verlangt, want dan geniet je er meer van. Doe het in een nieuwe relatie niet alleen omdat de ander initiatief neemt en je geen nee durft te zeggen.

Wat is vingeren?
Vingeren wil zeggen dat je het meisje opwindt door haar vulva met je vingers te bespelen. Als ze het bij haarzelf doet, heet het masturberen.

Orale sex
Orale seks is seks met de mond. Als een jongen of meisje de vulva van een meisje likt, heet dat beffen. Een deftige en onuitspreekbare term hiervoor is 'cunnilingus'.
Stimuleert een meisje of jongen de penis met de mond, dan heet dat pijpen of fellatie.

Wat houd ‘seks hebben met iemand’ in?
Sex hebben wil zeggen dat een jongen met zijn stijve penis de vagina binnen gaat. Als de penis in en uit de vagina glijdt, raken beiden opgewonden. Maar dat is alleen het geval als het meisje al opgewonden is en haar vagina nat is. Neuken terwijl de vagina niet vochtig is is namelijk geen pretje! Wordt de vagina van het meisje niet erg glibberig als ze opgewonden is dan is het handig om wat glijmiddel op waterbasis te gebruiken.

Als je erg opgewonden bent, kun je een orgasme krijgen (‘klaarkomen’). Je hebt dan een paar seconden lang een lekker gevoel in je genitaliën doordat je bekkenbodemspieren zich een aantal keren ritmisch samentrekken. Ook kan je lichaam schokken. Jongens ontdekken het orgasme vaak vanzelf als ze met masturberen beginnen. Meiden moeten dikwijls wat meer dingen uitproberen voordat ze ontdekken hoe ze zichzelf tot orgasme kunnen brengen. Bij het vrijen komen jongens meestal makkelijker klaar dan meiden. (Soms komen ze te snel klaar.) Meiden raken wel makkelijk opgewonden, maar zitten wat langer in de ‘plateaufase’. De meesten hebben ook clitorale stimulatie nodig om tot orgasme te komen. Neuken alleen is dikwijls niet voldoende. Mannen hebben tijdens het orgasme meestal een zaadlozing. Bij meisjes is er geen ‘bewijs’ dat ze zijn klaargekomen.

Wat zijn voorbehoedsmiddelen?
Er zijn veel verschillende voorbehoedsmiddelen, maar ze hebben allemaal de zelfde functie: Het tegen gaan van bevruchting. Een paar soorten zijn:

condoom
implanon
minipil
mirena
prikpil
spiraaltje
vrouwencondoom
De condoom beschermd je ook tegen geslachtziektes of SOA’s.

Geslachtziekten.
Geslachtziekten zijn besmettelijke ziektes die je meestal krijgt door seks. Geslachtziekten noemen we ook wel SOA’s. Dat staat voor seksueel overdraagbare aandoening.

Als je één van de volgende klachten hebt, is het slim om je op geslachtsziekten te laten onderzoeken:
· Afscheiding (waterig of pus) uit de penis of de vagina.
· Branderig gevoel bij het plassen.
· Pijn in de onderbuik (vrouwen) of in de testikels (mannen).
· Jeuk aan of rondom de geslachtsdelen.
· Zweertje(s) op de vulva, penis, mond of anus.
· Wratten op of rond de penis, vulva of anus.
· Blaasjes op of rond de penis, vulva, anus of mond.
· Opgezette klieren in de liezen.

Maar wat moet je nou doen als je zo’n soa hebt opgelopen.
Hoe vervelend en beschamend het ook is dat je een SOA hebt opgelopen, je zult er toch mee naar de dokter of naar de GGD moeten. En wees maar gerust je zult niet de eerste zijn die daar langs komt met een SOA dus gek zullen ze het niet vinden. Maar je zult dan wel je lesje hebben geleerd en voortaan een condoom gebruiken.

De meest voorkomende geslachtsziekten zijn:
1. Chlamydia
2. Genitale wratten
3. Herpes genitalis
4. Gonorroe
5. Hepatitis B
6. Trichomonas
7. Syfilis
8. HIV
9. Gardnerella
10. Schaamluis

De mannelijke geslachtsorganen.
In de zaadballen worden spermacellen geproduceerd. Deze worden opgeslagen in de bijballen. De zaadblaasjes en de prostaatklier voegen bij een zaadlozing vocht toe aan de spermacellen. Spermacellen en vocht zijn samen het sperma. De gemiddelde hoeveelheid bedraagt 3 ml en bevat miljoenen spermacellen. De kop van de penis heet de eikel. De eikel heeft een heel gevoelige dunne huid. Over de eikel bevindt zich nog een losse huid, de voorhuid. Bij een erectie schuift de eikel uit de voorhuid.

De vrouwelijke geslachtsorganen:
De vrouwelijke geslachtsorganen liggen voor een groot deel in de buikholte. Vagina, baarmoeder, eileiders en eierstokken liggen in de buik. Alleen de grote en kleine schaamlippen en de clitoris zijn uitwendig zichtbaar. Deze kunnen bij seksuele prikkeling opzwellen. Vrouwen zijn vruchtbaar vanaf de puberteit tot aan de overgang. In een blaasje cellen, de follikel, rijpt gemiddeld eens per maand in één van de eierstokken een eicel. De eicel komt vervolgens vrij uit de follikel. Dat is de eisprong ofwel de ovulatie. De binnenkant van de baarmoederwand is bedekt met slijmvlies. Tijdens de menstruatie wordt dit afgestoten en via de vagina uit het lichaam verwijderd. De periode van menstruatie wordt de menstruatiecyclus genoemd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

een scholier

een scholier

Naajs ding man leker gedan maan! Goeje invo broda

1 jaar geleden