Schrijfplan + Artikel

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vwo | 644 woorden
  • 4 februari 2009
  • 20 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
20 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Stap in jouw toekomst

Kom naar de Open Avond van Inholland op woensdagavond 29 maart van 17:00 - 20:00 uur. Proef de sfeer en ontdek onze opleidingen.

Meld je aan!

Schrijfplan
Stelling: Pro-Ana sites moeten verboden worden.
Standpunt: eens

Argument voor 1: Anorexia is een ziekte die niet aangemoedigd mag worden.
Ondersteuning: Anorexia is dodelijk.
**Eventueel weerlegging: ...

Argument voor 2: Op de sites worden tips gegeven hoe te laxeren, maar (te veel) laxeren kan ongezond en dodelijk zijn, vooral bij het afvallen.
Ondersteuning: Als je laxeert krijgt je lichaam te weinig voedingsstoffen binnen, waardoor het moeilijker nieuwe cellen en weefsels kan aanmaken. Als gevolg daarvan moet je lichaam meer moeite doen om zich te herstellen en gezond houden. Dat kost je lichaam zoveel energie dat het afbreekt en langzamerhand zal sterven.

Argument voor 3: De bezoekers van de sites hebben vaak een slecht zelfbeeld en de sites kunnen dat verergeren of praten hen aan dat ze lelijk, vooral dik, zijn.
Ondersteuning: Meisjes en jongens die niet zelfverzekerd zijn, geloven dat en doen er alles aan om af te vallen. Vervolgens krijgen ze anorexia en kunnen ze overlijden.

Argument voor 4: Op de sites staan foto’s van splinterdunne modellen, waarvan wordt gezegd dat het mooi is om zo dun te zijn. De bezoekers nemen hier vaak een voorbeeld aan.
Ondersteuning: Veel van deze modellen hebben voor zo’n lichaam de ziekte anorexia gekregen en zijn daaraan gestorven. De bezoekers zal hetzelfde overkomen.

Argument tegen: Volgens de beheerders van zulke sites is anorexia een gezonde manier van leven.
Weerlegging: Het is een levensgevaarlijke psychische en lichamelijke ziekte!
**Hier móet volgens de docent een ondersteuning bij: ...

Artikel

Help! Ik kan niet meer stoppen met braken!
Anorexia Nervosa, je hebt er vast wel eens over gehoord: onzekere meisjes en óók jongens die zichzelf te dik vinden en proberen af te vallen. Ze proberen gewicht te verliezen door niets te eten en dat wat ze eten uit te spugen. Op een gegeven moment raakt hun lichaam aan het braken gewend en kunnen ze er niet meer mee stoppen. De stemmen in hun hoofd die zeggen dat ze overgewicht hebben, zijn ook niet meer te negeren. Deze lichamelijke en psychische ziekte heeft de naam Anorexia Nervosa. Vaak is de media met zijn (te) dunne modellen hier de aanleiding van, maar ook Pro-Ana sites! Dit staat voor Pro Anorexia Nervosa. In Frankrijk is het stimuleren van Anorexia op het internet al verboden, zal dit ook in Nederland lukken?

Pro-Ana sites zijn internetsites die de ziekte Anorexia stimuleren. Op deze sites worden bezoekers vertelt dat ze lelijk, vooral dik, zijn. Dit zet ze aan tot afvallen.
Als voorbeeld van ‘mooi slank’ zijn er plaatjes van splinterdunne modellen te zien. Een paar modellen hebben hiervoor een gezond dieet gevolgd, maar een groot aantal heeft de ziekte Anorexia of heeft het gehad en is daarna overleden. Velen zijn jaloers op het modellenlichaam en gaan, zoals de beheerder van een Pro-Ana site wil, afvallen.
Op de sites worden ook tips gegeven. Onder andere hoe je zo weinig mogelijk calorieën binnenkrijgt, maar ook hoe je moet laxeren. Af en toe spugen is niet zo erg, bijvoorbeeld als je ziek bent, maar je moet het niet te vaak doen! Je lichaam krijgt dan te weinig voedingsstoffen binnen, waardoor het moeilijker nieuwe cellen en weefsels kan aanmaken. Als gevolg daarvan moet je lichaam meer moeite doen om zich te herstellen en gezond houden. Dat kost je lichaam zoveel energie dat het afbreekt en langzamer- hand zal sterven. Niet doen dus!
Ten slotte hebben de beheerders van zo’n site zelf ook vaak Anorexia of zijn er weer van genezen. Volgens hen is Anorexia is een gezonder manier van leven, maar dat is het niet! Het is een levensgevaarlijke psychische en lichamelijke ziekte!

Het maakt niet uit wat je postuur is, zolang je maar lekker in je vel zit! Daarom is het belangrijk dat zulke sites verboden worden. Sites die je ongelukkig maken, mogen er niet zijn!

LET OP: op plekken waar een sterretje staat, is goed als je extra aandacht aan besteed!

REACTIES

A.

A.

goed alleen een beetje kort, en veel foutjes

5 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.