Lesuitval, een mondkapjesplicht, onzekerheid over de eindexamens... Wij zijn benieuwd hoe jij met de coronacrisis omgaat en wat jij vindt van de maatregelen. Doe mee met ons corona-onderzoek! 😷🦠🏫 We zoeken nog extra jongens!

Doe mee


ADVERTENTIE
1500 euro winnen met je pws of sectorwerkstuk?

Check de online masterclasses van het Rijksmuseum waarin experts hun kennis en tips delen, zodat jij tot een goed onderwerp komt. En wist je dat je mee kunt doen aan de Rijksmuseum Junior Fellowship wedstrijd? Je maakt dan met jouw pws of sectorwerkstuk kans op 1500 euro en een traineeship!

1 Wat is racisme nou precies?

Racisme is niet makkelijk te omschrijven, omdat het veel verschillende vormen kent en geen duidelijke betekenis heeft. Racisme betekent dat de ene mens beter is dan de andere. Racisten vinden hun eigen ‘ras’ beter dan dat van anderen. Ze kijken dan naar hun godsdienst en huidskleur. Ze behandelen andere groepen slecht, deze worden dan vaak mishandeld, gehaat en gediscrimineerd.
2 Hoelang bestaat racisme

Racisme bestaat vanaf de 14e eeuw.


Vanaf de 14e eeuw ontdekten vooral blanken volkoren nieuwe gebieden
bijv. India de mensen die daar woonden werden vaak bekeken als ‘onbeschaafde wilden’. Dan hadden ze een goed excuus om die mensen
te onderdrukken en de baas over hen te spelen. Tussen de 15e en de 19e
eeuw had je de slavenhandel. Blanken gingen ervan uit dat zwarte mensen
minderwaardig waren! Je kon een zwarte slaaf kopen en bezitten als eigen-
dom. Zo zijn er vanuit Afrika 12 miljoen mensen weggehaald om ergens
anders te werken en leven als slaaf! Daarbij werden ze heel slecht behandeld
3 Eminem

Rapper Eminem werd beschuldigd van racisme, nadat een Amerikaans muziekblad 10 jaar oude opnamen heeft gevonden waarop Eminem zwarte vrouwen aanvalt.
Het blad zegt dat de opnamen stammen uit 1993, toen Eminem 21 jaar was. De zanger rapt over zijn slechte ervaring met een zwarte vriendin en waarschuwt voor de gevaren van een relatie met zwarte vrouwen.
Eminem heeft toegegeven dat hij die teksten heeft geschreven, maar zegt dat de nummers in zijn tienertijd zijn opgenomen en dat hij daarbij dus niet nadacht. Hij had het net uitgemaakt met een vriendin, een Afro-Amerikaanse, en zei dat hij de opnamen gemaakt had uit kwaadheid en stomheid


toen hij een tiener was.
4 Is er verschil tussen racisme van nu en vroeger?

Vroeger betekende racisme vooral dat ze gediscrimineerd werden op ‘ras en bloed’, zoals de slavernij. Nu kan dat niet meer. Racisme betekent nu dat het gaat om verschillen in huidskleur, godsdienst enzovoorts. Ook bestaat er veel racisme tegen vluchtelingen.
5 Hoe is het nu?

De blanke meningen over racisme zijn heel erg veranderd. Men heeft bijv. bijna helemaal geen probleem meer met een gemend huwelijk, dat betekent dat bijv. een Turk en een
Chinees met elkaar trouwen. Ook is er minder rassenhaat. Maar men is nou racistisch tegenover homo’s en ex-criminelen. Toch vinden veel zwarten nog dat ze in een racistische wereld leven. Veel landen willen nu een multicultureel land zijn, bijv. Nederland.
Nelson Mandala (dat is een man die veel tegen racisme heeft gedaan) noemde zijn land met verschillende rassen het land met het ‘volk van de regenboog’. Hij hoopt tot vrede met verschillende mensen te komen. Jammer dat dat nog niet gelukt is
6 Wat kun je ertegen doen
Als iemand uit je omgeving racistische opmerkingen maakt, dan moet je ze eigenlijk durven tegenspreken en zeggen dat ze verkeerd denken. Al is dat niet altijd even gemakkelijk. Maar het is toch niet omdat je één verkeerde jeugd zeg maar had met bijv. een Marokkaans persoon, dat alle Marokkanen slecht zijn.
Over heel de wereld hebben mensen andere godsdiensten, andere gewoontes, andere behoeftes. Maar als iedereen wat rekening houdt met anderen, wat begrip heeft voor die andere gewoontes, dan is het perfect mogelijk om rustig naast elkaar te leven, te wonen, te werken, te spelen, te leren...
Voor als je zelf het slachtoffer bent van racisme, zijn er ook een aantal hulporganisaties. Bijv. de LBR. Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie. Het probeert rassendiscriminatie terug te dringen en geeft ook informatie. Je kunt er natuurlijk ook terecht voor hulp.
7. realistisch denken…
Het is eigenlijk best raar dat we mensen met een andere cultuur soms zo uit de hoogte behandelen. Denk maar eens even na…
- De pizza die we lekker vinden is Italiaans
- Veel auto’s waarmee we rijden zijn Japans
- De cijfers die we elke dag schrijven zijn Arabisch
- De muziek die we leuk vinden is Amerikaans
- Veel fruit dat we hier kopen, komt uit verre, warme landen
- En veel bekende sporters worden aangemoedigd zonder onderscheid in kleur
of ras. Kijk maar eens naar het Nederlands elftal!
Dit was mijn spreekbeurt… zijn er nog vragen?..

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

M.

M.

Yasmine geweldig werkstuk, handig om te gebruiken voor informatie, zelf bem ik een meisje van 12 jaar, en ik wou graag een werkstuk over Racisme, STOP RACISME!!! Geweldig Yasmine!!

XX Marissa

14 jaar geleden

O.

O.

heel goed gemaakt
en er zijn geen andere vragen :P

13 jaar geleden

D.

D.

oke ik heb dit gekopieerd en laten checken op fouten ehhhh ja dit is echt het slechtste werkstuk ooit

4 jaar geleden

L.

L.

goed

4 jaar geleden