Pesten

Beoordeling 5.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 932 woorden
  • 8 februari 2008
  • 124 keer beoordeeld
Cijfer 5.6
124 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Inleiding:

Pesten gebeurd veel te veel in Nederland. Vooral op scholen. Dat is natuurlijk niet leuk. Bijna iedereen heeft het wel eens meegemaakt en weet hoe het voelt om gepest te worden. Heel veel kinderen zien daarom elke dag tegen school op of zijn bang om naar school te gaan. Dat kan ook de reden zijn waarom ze later zelf gaan pesten, dat doen ze dan meestal om te voorkomen dat ze opnieuw gepest worden.

Pesten:

Wat houd pesten in en wat zijn de gevolgen?

Waarom wordt er gepest?
Wie wordt er gepest?
Wanneer wordt er gepest?
Waar word vooral gepest?
Hoe wordt er gepest?

Wat houd pesten in?

Heel veel mensen denken dat pesten en plagen hetzelfde is, maar tussen pesten en plagen zit een heel groot verschil. Plagen is een grapje met iemand uithalen, maar pesten is veel en veel erger. Pesten is op lange termijn iemand klieren, uitschelden, voor schut zetten, uitlachen, niet respecteren enz. Soms is er lichamelijk contact bijvoorbeeld dat iemand geslagen, geduwd of getrapt wordt. Pesten kan hele erge gevolgen hebben voor het slachtoffer. Het slachtoffer word meestal bang, onzeker, voelt zich meestal shit ( op school en ook buiten school ), hekel aan school, hekel aan de kinderen in de klas enz. vooral als iemand heel lang gepest word wordt het al erger. Sommige kinderen zijn zolang gepest dat ze er een heel groot deel van hun leven last van houden. Soms denken ze zelfs aan de dood! Dus pesten is veel erger dan de meeste mensen denken!

Waarom word er gepest?

Er zijn verschillende oorzaken waarom iemand pest:

- De thuissituatie: Sommige mensen die pesten hebben problemen thuis of hebben iets te kort. Ze krijgen soms te weinig aandacht en te weinig liefde van de ouders of voelen zich buiten gesloten.
- Onzekerheid: Veel mensen die pesten zijn zelf onzeker, maar laten dat niet merken. Ze gaan daarom andere mensen pesten die voor hun gevoel zwakker zijn en zelf wat beter lijken voor andere kinderen.
- Zelf ooit gepest zijn: Vaak zijn het ook kinderen die eerder zelf gepest zijn en zijn bang dat het weer gebeurt. Daarom gaan ze zelf maar iemand pesten zodat zij zelf niet gepest worden en omdat ze dan zelf wat meer aandacht krijgen van sommige andere kinderen.

- Macht: Kinderen die pesten willen macht. Ze gaan iemand pesten om meer macht te krijgen en dus meer aandacht en dus populairder zijn bij een bepaalde groep mensen.
- Stoer zijn: Vaak willen ze stoer zijn, bij een groep horen of populair zijn. Meestal word er gepest door een iemand en de groep doet mee. De mensen die pesten zijn meestal een van de sterkeren of de wat populairdere mensen in een groep. Het slachtoffer dat gepest word is meestal in hun ogen een wat zwakkere persoon, een persoon die ‘anders’ is of die er anders uitziet met kleding of met gezicht. Maar juist de meeste pesters zijn onzeker en meelopers, samen met de groep die meedoet.

Wie wordt er gepest?

De mensen die gepest worden zijn vaak de mensen die anders zijn. Dat kan zijn een andere huidskleur, andere kleding, andere accent, andere geloof, andere kleren, ander gezicht, ander gedrag, kinderen die wat vaker huilen, de wat softere kinderen, de kinderen die wat minder goed kunnen leren, kinderen die voorgetrokken worden, kinderen die op een ander geslacht vallen enz. Niet alleen kinderen worden gepest maar soms gebeurt het ook nog bij volwassene of mensen met een handicap ( geestelijk of lichamelijk ).

Waar word vooral gepest?

Op scholen wordt 2 keer zoveel gepest dan buiten scholen. Dat is ook wel een beetje logisch want een school is een verzameling van kinderen, ook kinderen die pesten dus.
Ook bij volwassene op het werk word er gepest. Dat lijkt minder erg maar dat kan ook heel erg zijn.

Hoe wordt er gepest?

Pesten kan op verschillende manieren, je kan iemand er heel erg mee kwetsen en pijn doen.
Meestal word er gepest door iemand uit te schelden, te treiteren elke dag, te klieren, dingen zeggen die gevoelig liggen bij die persoon, uitschelden op uiterlijk, gedrag of hoe je gewoon bent, slaan, trappen, bedreigen, chanteren enz. Dat kan heel erg zijn voor het slachtoffer en de ouders, omdat als de ouders er achter komen is het meestal al heel lang aan de gang. Meestal durven de slachtoffers het niet te vertellen aan hun ouders of aan de school, soms komt dat door bedreiging of chantage maar meestal is het omdat ze te veel angst hebben. Dus dan kunnen ze ook niks tegen het pesten doen en word het al erger. Soms wordt het te veel!

Mening:

Ik vind pesten heel erg. Ik heb zelf haast nooit iemand gepest en dat zal ik ook nooit doen. Ik ben wel eens gepest maar niet zo erg, maar ik weet wel hoe het is om gepest te worden. Ik vind mensen die pesten meelopers die hartstikke onzeker zijn en daardoor andere mensen naar beneden halen om zelf wat meer macht te krijgen en beter te worden. Ik vind dat mensen die pesten zoveel straf moeten krijgen en zelf eens moeten ervaren hoe het is om gepest te worden. Ik heb een keer een verhaal gehoord dat een jongen zich had opgehangen had op school omdat het te erg werd! Ik denk zelf wel dat het waar is.


Nawoord:

Ik heb best wel veel van dit verslag geleerd. Ik heb geleerd wat een rapportage is en ik ben wat wijzer geworden over pesten. Ik vond het natuurlijk niet bepaald leuk om deze rapportage te maken maar ik weet het nu wel.

REACTIES

R.

R.

ik had precies hetzelfde hoofdstuk over waarom wordt er gepest straks denkt juf dat ik alles heb gekopieerd

6 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.