Ik zie je tussen de wolken

Beoordeling 8.3
Foto van Silke
  • Werkstuk door Silke
  • 3e klas havo | 1217 woorden
  • 21 juni 2022
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
4 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak

Ik zie je tussen de wolken


Auteur: Maren Stoffels


Eerste uitgave: 2016
Aantal bladzijdes: 306 pagina’s
Genre: een roman
Jeugd- of volwassenroman: het is een jeugd romanSamenvatting


Het boek gaat over een meisje Lauren, op school gaat het niet goed met haar ze haalt slechte cijfers en scheldt zelfs docenten uit. Lauren gaat ook naar de schoolpsycholoog die geeft haar op voor een stage in het ziekenhuis, ze wordt een buddy van Casper een jongetje met leukemie.
Als Lauren in het ziekenhuis aankomt schrikt ze en rent ze weg. Achteraf heeft ze daar veel spijt van en als ze de volgende dag terug is komt ze een meisje tegen Jasmijn. Jasmijn is er fel op tegen dat Lauren de buddy van Casper is.
Lauren gaat steeds meer om Casper geven en gaat zelfs buiten haar stage ( als Casper uit het ziekenhuis is) met Casper voetballen of naar het stadion.
Helaas gaat het steeds slechter met Casper en wordt hij naar huis gestuurd, Lauren en Jasmijn gaan iedere dag op bezoek en laten Casper even vergeten dat hij ziek is. Ook Lauren en Jasmijn kunnen steeds beter met elkaar opschieten en het lijkt zelf wel iets meer dan vriendschap, dat brengt Lauren erg in de war want ze is toch geen pot? Ze heeft tenslotte een vriendje: Sepp. Lauren rent weg voor haar problemen en snijd zichzelf als het probleem te groot wordt om er voor weg te kunnen rennen.


De hoofdpersoon van het boek is Lauren. Lauren is een meisje van ongeveer 16. Lauren vind school moeilijk omdat ze met zichzelf in de knoop zit en ze snijd zichzelf als haar probleem te groot worden, als ze zichzelf snijd dan wordt ze rustig van het bloed dat over haar handen heen loopt maar het brengt wel problemen met zich mee. Ze heeft altijd een lange mouwen shirt aan en ze wil haar armen aan niemand laten zien. Ook twijfelt Lauren aan her sexualiteit, ze heeft een vriendje maar vindt een meisje, Jasmijn, leuk. Ze heeft Jasmijn ontmoet in het ziekenhuis. Ze is bang dat als ze uit de kast komt als lesbisch dat haar vader en haar broers haar niet accepteren.
Tijdens het verhaal ontdekt Lauren steeds meer dingen over zichzelf. En ze gaat steeds meer voor Casper zorgen en wordt meer emotioneel betrokken met Casper.


Bijpersonages: Casper, Jasmijn, Sepp, Loes.


Casper: Lauren is Caspers buddy. Casper is een jongetje van 8 jaar die leukemie heeft. Ondanks dat is Casper vrolijk en levendig. Zijn favoriete ding om te doen is voetballen, zijn favoriete club is FC HEROIC toevallig speelt de broer van Lauren bij die club.


Beschrijving karakters


Jamijn: Jasmijn is een meisje die Lauren in het ziekenhuis ontmoet. Jasmijn is net een zus voor Casper. Jasmijn heeft zelf ook leukemie. Ze houd van lezen en heeft alle boeken uit de bibliotheek die in het ziekenhuis is al uitgelezen. In het begin is Jasmijn gemeen tegen Lauren omdat ze denkt dat Lauren geen goede buddy is/kan zijn. Nadat Jasmijn Lauren leert kennen gaat ze haar leuk vinden, meer dan alleen leuk.

Sepp: Sepp is het vriendje van Lauren. Ze hebben elkaar ontmoet op een pleintje waar Lauren altijd voetbalt. Sepp is heel erg bezitterig over Lauren, Sepp heeft wel door dat Lauren Jasmijn eigenlijk leuk vind maar hij wil het niet zien.


Loes: Loes is de schoolpsychologe die Lauren helpt en ook de stage heeft gegeven aan Lauren. Loes maakt zich veel zorgen over Lauren en haar mentale gezondheid. Lauren wil niet dat haar ouders weten van Loes, dus hebben ze een deal gesloten. Als Lauren gewoon naar stage gaat en er niks gebeurd wat haar ouders echt moeten weten vertelt school niet aan de ouders van Lauren dat ze bij een psycholoog in behandeling is.


Tijd

Het verhaal speelt zich af in een stad want er is een groot ziekenhuis en een voetbalstadion, ook wordt er vaak in het boek gezegd dat het ziekenhuis aan de andere kant van de stad is van waar ze op dat moment heen moeten. En Lauren gaat veel met de bus dus het is te ver weg om te moeten lopen. Daarom denk ik dat het verhaal zich afspeelt in de stad.

Het verhaal speelt zich af in het nu. Ik zie dat aan de kleding. In het boek dragen ze gewoon kleding die ook nu wordt gedragen maar ze hebben geen telefoon ( er wordt niet over gesproken). Daarom denk ik dat het verhaal zich rond 2009 afspeelt want toen hadden ze geen mobile telefoon op zak.

De schrijver heeft het verhaal in de ik-persoon van Lauren geschreven dus je leest wat Lauren haar gedachten zijn en wat ze zegt.

Het verhaal is een periode van 5/6 maanden. Dat zie je aan de dingen die ze doen en dat zie je aan Casper want hij krijgt chemo kuren en daar zitten iedere keer ruim twee weken tussen en het gaat langzaam achteruit met hem.

Als je het verhaal leest val je midden in het verhaal. Het eerste stuk gaat meteen over dat Lauren bij Loes is en dat ze de stage moet doen.
Ik persoonlijk vond de hoofdstukken van het boek gek want er zijn niet echt hoofdstukken, de hoofdstukken zijn lang en worden anders aan gegeven dan een normaal boek. In dit
Hoofdstukken
boek krijg je eerst een zwarte pagina waar op staat: L en dan na 70 pagina’s is er weer een zwarte bladzijde waar op staat: LA en zo gaat het verder tot dat het wordt Lauren is geschreven. Maar dat kan ook zijn omdat Lauren niet goed zelf weet wie ze is en ieder keer als ze weer iets weet komt er een letter bij. Ook heb ik in het boek sterretjes* gezien dat kunnen ook de hoofdstukken zijn want na ieder sterretje was er een stuk wit.

Thema
Het thema van het boek is lastig te zeggen want het gaat over zoveel tegelijk. Het gaat over kanker, liefde, Lauren haar problemen. Maar toch denk ik dat het hoofdthema is: jezelf uitvinden. In dit geval wie is Lauren.
Ik vind dat het thema het grootste probleem is want Lauren zit met zichzelf in de knoop.

Ik vind het taalgebruik in het boek goed, er worden goede woorden gebruikt om iets uitleggen. Ik vind de manier waarop het boek is geschreven ook fijn, want het is duidelijk geschreven en omdat het vanuit de ik-persoon van Lauren is geschreven is het makkelijk te lezen want je hoeft niet te switchen van persoon.

Titel: ik zie je tussen de wolken

Ik vind de titel van het boek goed passen bij het boek want Casper gaat dood en die gaat dus naar de wolken dus ze zien Casper later weer tussen de wolken. Ook is het een goede titel omdat het mooi klinkt en het geeft niet te veel weg van het boek.
PIk vond het een leuk boek, toen ik begon met lezen kon ik het niet meer wegleggen ik heb het ook in één keer uitgelezen. Het boek was wel een emotionele rollercoaster want er waren leuke stukjes, zielige stukjes, spannende stukjes. Het boek gaat over een serieus onderwerp maar ik vond het niet te heftig omdat het mooi geschreven is.
Als je begint met lezen wordt je als het ware in het boek gezogen en vergeet je even alles om je heen.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Silke