Over zo'n 2 maanden zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Ben jij hier mee bezig of juist helemaal niet? Laat het ons weten en doe mee aan ons onderzoek (circa 5 min + kans op Bol.com tegoed!)

Meedoen

Heksen

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 1e klas havo | 688 woorden
  • 30 april 2010
  • 10 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
10 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
Onderwerpen

ADVERTENTIE
Sturen mensen in jouw appgroep ongevraagd naaktbeelden door?

Weinig mensen zitten te wachten op ongevraagde naaktbeelden, maar toch worden ze massaal doorgestuurd. Het verspreiden van zulke beelden is eenvoudig, maar kan grote gevolgen hebben voor degene over wie het gaat. Het is dus belangrijk om in actie te komen als je ongevraagd naaktbeelden van iemand hebt ontvangen. Weten wat jij het beste kunt doen? 

Check het nu!


Heksen van nu.

Heksen van nu zijn mannen en vrouwen met veel geleerd hebben over kruiden en planten.
Zo willen ze mensen helpen als ze ziek zijn of andere problemen hebben. Zo maakt iedere heks zijn eigen drankjes en brouwsels. Sommige heksen kunnen ook de toekomst voorspellen. Deze heksen noemen ze ook wel witte heksen. Dat betekend deze heksen goed zijn en de mensen willen helpen. Maar er zijn ook zwarte heksen die proberen mensen te schaden een voorbeeld daar van is voodoo. Voodoo is een eeuwen oude traditie dat voort is gekomen uit West-Afrika. Je kunt heks worden als je ouder bent dan 18 jaar. Die opleiding die dan volgt duurt een jaar en een dag.

Heksen van vroeger.
Heksen van vroeger kregen overal de schuld van. Als er iets gebeurde, dan was het altijd de schuld van de heks, want ze konden het op geen andere manier verklaren. En als alles goed ging dat was het te danken aan god. De mensen waren dus ook heel bang voor heksen. De mensen geloofden dat de heksen contact hadden met de duivel. En de duivel was slim, ze zagen er ongeveer het zelfde uit als gewone mensen. Maar op een gegeven moment gingen ze elkaar beschuldigen met “jij bent een heks”en dan was het erg moeilijk om te bewijzen dat je het niet was.
Het was dus erg moeilijk om er achter te komen of je een heks was ja of nee. Maar ze was wel heel lelijk. Als je goed keek dan kon je het zien, de duivel had ze een kenmerk gegeven bijvoorbeeld een wrat of een litteken. Maar je had ook zogenaamde heksen proeven.

Manieren om te bewijzen dat je een heks was:
Je had bijvoorbeeld de waterproef. Je gooide dan de verdachte heks in het water, en omdat een heks erg licht moest zijn om te kunnen vliegen bleef de vrouw of man drijven als hij of zij een heks was. Zo had je ook de heksen waag. Dan wogen ze de heks op de heksen waag en als je te licht was, was je een heks. Deze waag staat in Oudewater in Nederland. De waag is gebouwd in 1482 als goederenwaag. De waag in Oudewater was de enige plaats in Europa waar er een eerlijk weegproces was. Niemand werd er ooit tot heks veroordeeld. De prikproef; een heks had volgens de mensen een wrat of litteken en als je daar in prikte met een naald of mes en het ging niet bloeden of ze voelde niets, dan was je een heks. En tot slot de brandstapel, als je als heks beschuldigt werd, dan was je tot de brand stapel veroordeeld en werd je levend verbrand. Maar ook als uit een van deze dingen bleek dat je heks was, werd je tot de brandstapel veroordeeld.

De heksen vervolging
De heksen vervolging is een periode geweest in ongeveer 1350-1720 n.Chr. In die periode werden er duizendtallen mensen waarvan 80% vrouwen, op de brandstapel gelegd en gemarteld. Dit gebeurde vooral in de landen:duitsland, nederland, belgië en frankrijk.

Er kwam een einde aan de heksenjacht toen men begon te beseffen dat men onschuldige mensen terechtstelde. De rechters hadden namelijk steeds minder goed bewijsmateriaal om vast te stellen of iemand een heks was. Bovendien kostten de heksenvervolgingen heel veel geld, maar het leverde maar weinig op. Uiteindelijk kwam er dus een einde aan één van de meest verschrikkelijke vervolgingen in de historie van de mensheid

Wat de kerk er mee te maken heeft.
De kerk kreeg het moeilijk en raakte zijn macht kwijt, dit kwam omdat het slecht ging met het volk en die gaven de kerk de schuld. Maar wat deed de kerk? Zij gaven de schuld aan de duivel, die de grootste vijand van kerk en dus van de hele mensheid was geworden. De heksen werden vanaf die tijd aangewezen als aanhangers van de duivel en zij waren het dus die de schuld kregen van alle ellende.

Weetjes.
● Heksen zijn niet altijd slecht geweest. Het woord 'heks' betekende lang geleden: oude, wijze vrouw of man.
● Vroeger dachten ze: Een zwarte kat met lichtgevende ogen is een betoverde heks.

REACTIES

L.

L.

het was super goed vooral je weetjes en ik hou van je kusjes lennie xxxxx

10 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.