Gezocht: VWO'ers uit de 4e/5e met N&T of interesse in techniek. Doe mee aan een online community over een nieuwe studie en verdien een cadeaubon van 50 euro!

Meedoen

Halloween

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 4e klas vmbo | 838 woorden
  • 10 augustus 2005
  • 98 keer beoordeeld
  • Cijfer 5.9
  • 98 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Ga jij de uitdaging aan?

Op EnergieGenie.nl vind je niet alleen maar informatie voor een werkstuk over duurzaamheid, maar ook 12 challenges om je steentje bij te dragen aan een beter klimaat. Douche jij komende week wat korter of daag je jezelf uit om een week vegetarisch te eten? Kom samen in actie!

Check alle challenges!
Het ontstaan van Halloween

Waaruit is halloween ontstaan?
Halloween is een van de oudste feesten die nu ook nog volop gevierd wordt. Het wordt al duizenden jaren gevierd. Halloween, zoals we dat nu overal noemen, is ontstaan uit verschillende soorten feesten.deze feesten werden gevierd door verschillende culturen. Het zijn vooral de feesten Samhain een Keltisch feest, Pomona een feest die door de Romeinen gevierd werd, Allerheiligen en Allerzielen een christelijk feest die uitgegroeid zijn tot Halloween.

Het Keltische feest Samhain
Honderden jaren geleden leefden de Kelten in Engeland en in het noorden van Frankrijk. Zij aanbaden de natuur en hadden vele goden, met als favoriet de zonnegod. Het was deze god die hun werktijden en rusttijden regelde en voor een mooie natuur en een geslaagde oogst zorgde. De Kelten vierden hun nieuwjaar, Samhain genoemd, op 1 november. Dit feest vond plaats aan het einde van het seizoen van de zon en het begin van het donkere en koude seizoen. De Kelten geloofden dat tijdens de winter, de zon gevangen gehouden werd door Samhain, de koning van de doden en tevens god van de kou. Op de avond voor hun nieuwe jaar, dus op 31 oktober, verzamelde Samhain de geesten van alle doden om de god van de zon gevangen te nemen. Deze geesten uiten zich in de vorm van dieren. Om de geesten in verwarring te brengen en zo hun zonnegod te beschermen, verkleedden de Kelten zich in dierenhuiden en droegen ze dierenkoppen op hun hoofd.


Het Romeinse feest Pomona
In de eerste eeuw na Christus bezetten de Romeinen Engeland. Een overheersing die enkele eeuwen zou duren. Zij introduceerden hun feest Pomona, genaamd naar hun godin van het fruit en de tuinen. Dit feest werd eveneens omstreeks 1 november gevierd en de rituelen ervan mengden zich met die van de Kelten, waardoor er een gezamenlijk herfstfeest ontstond. In deze tijd werd ook de pompoen geïntroduceerd.

Het christelijke feest Allerheiligen en Allerzielen
De volgende invloed kwam met de verspreiding van het christelijke geloof. In het jaar 835 riep paus Gregorius IV van de rooms-katholieke kerk 1 november uit tot een gedenkdag ter ere van alle heiligen, in Nederland Allerheiligen genaamd, in Engeland All Hallows of Hallowmas. Jaren later riep de kerk 2 november uit tot een gedenkdag ter ere van de overledenen. Deze dag werd Allerzielen genoemd en werd gevierd met vuurstapels, en parades van mensen verkleed als heilige, engel of duivel.Allerheiligen en Allerzielen zijn de dagen waarop in de Rooms-katholieke kerk wordt stilgestaan bij de thema's sterfelijkheid, dood en laatste oordeel. Door de Reformatie werden deze feesten in de zestiende eeuw afgeschaft, omdat ze in strijd waren met de Protestantse leer. In Engeland leefde deze feesten wel voort en van daaruit hebben ze zich dan ook verder verspreid

Halloween
En door de tijd heen voegde de gewoontes van de verschillende feesten zich samen.En net zo als alle andere feesten onderging ook het Halloween feest door de tijd heen voortdurend veranderingen. De Engelsen noemden deze avond eerst altijd All Hallow's Eve, wat daarna weer veranderde tot Hallowe'en waarna het werd uitgesproken als Halloween, dat wordt gevierd op 31 oktober, de avond voor Allerheiligen. Door Engelse, Schotse en Ierse immigranten werd Halloween in de negentiende eeuw in Amerika overgebracht. Waarna het in de loop van de tijd tot een groot feest heeft ontwikkeld. Vanuit Amerika heeft Halloween zich de laatste decennia over heel West-Europa verspreid, vooral door de vele griezelfilms, televisieseries en de boeken die der over gemaakt zijn. Daarbij wordt de heidense achtergrond sterk benadrukt.

Halloween in Amerika

Hoe vieren ze Halloween in Amerika?
In Amerika word halloween uitbundig gevierd. Bijna iedereen gaat verkleed langs de deuren. Met een verlichte pompoen of een lantaarntje. Ook de volwassenen doen der uitbundig met mee. De meeste huizen zijn eng versierd met pompoenen buiten spookjes heksen enzv. Ook zijn der in de grotere steden grote optochten. Waar grote versierde wagens aan meedoen. Ook op 31 oktober eten ze speciale gerechten gemaakt voor Halloween en komt er enge muziek uit de huizen.


Trick-or-treat
Vroeger kwamen de mensen aan de deur om een aalmoes, wat geld te vragen. Als de mensen iets aan deze mensen vroegen, werden ze beschermd tegen boze geesten. Het Amerikaanse 'trick-or-treat' stamt hier van af. Kinderen gaan met Halloween verkleed langs de deuren en krijgen fruit of snoep ('treats'). Krijgen ze niets, dan kunnen ze kattenkwaad ('tricks') uithalen.

De pompoen
Het verhaal van de lantaarns stamt af van de Ieren. Er zou een man, genaamd Jack, hebben geleefd die de duivel in een boom opsloot. Hij zette een kruis op de boom en de duivel was gevangen. Hij beloofde de duivel weer vrij te laten, maar deed dat niet. Toen Jack overleed, werd hem de toegang tot de hemel en de hel geweigerd. Hij kreeg toen een stukje gloeiend hout om zich te wapenen tegen de duisternis. Om dit stukje hout langer te laten branden, stopte Jack het in een uitgeholde biet. De immigranten die dit feest in Amerika introduceerden, vonden een pompoen mooier. En zo is de pompoen een onderdeel van Halloween geworden.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

Leuk ik gebruik het in mijn werkstuk

6 jaar geleden

N.

N.

te weinig tekst

5 jaar geleden

H.

H.

vind ik ook veel te weinig tekst

3 jaar geleden