Wat doet Greenpeace?
Greenpeace is een milieuorganisatie. Greenpeace zet zich in voor een groene wereld waarin geen oorlog is. Het engelse woord Greenpeace betekent ook Groene Vrede, Green=groen, peace=vrede. Green staat voor alles wat leeft en groeit en allemaal met elkaar te maken heeft. Peace betekent dus vrede. Greenpeace voert altijd acties ZONDER GEWELD! In 1971 maakte een groepje Canadezen en Amerikanen zich ongerust over de Amerikaanse atoomproeven op het eilandje Amchitka bij Alaska. Ze huurden een vissersboot en gingen naar Amchitka om te protesteren. Hun tocht was overal op de wereld op televisie te zien. Die allereerste actie was een geweldloze actie voor het milieu en tegen de oorlog. Greenpeace was ontstaan!
Altijd als het milieu in gevaar is, komt Greenpeace in actie. En zo waren Greenpeace-actievoerders vlak bij grote, gevaarlijke walvisjagers, op het ijs bij jonge zeehondjes en bij de lozingspijpen van vieze fabrieken. Altijd zorgt Greenpeace ervoor dat fotograven en filmcamara’s de acties volgen. Greenpeace probeert zoveel mogelijk mensen te laten zien wat er met ons milieu gebeurt. Soms duurt het jaren voordat acties resultaat hebben en soms lukt het jammer genoeg niet.
De schepen van Greenpeace
Greenpeace heeft veel schepen ongeveer 9 in totaal.ik zal een paar opnoemen de Rainbow Warrior,Sirius en het bijzondere van deze boot is Greenpeace kocht deze oude loodsboot speciaal voor acties in Europa. Met de Sirius protesteerden ze tegen de Noorse zeehondenjacht en de vervuiling van de Middellandse Zee. De Sirius is al meer dan 45 jaar oud: een behoorlijke leeftijd voor een schip! Daarom heeft ze de laatste jaren vaak rustig in een haven gelegen en kon je er op open dagen rondkijken.
, de Gondwana en de bijzondere van deze boot is: de Zuidpool
(of Antartica)is nog bijna helemaal schoon en dat moet zo blijven!
Vanaf 1988 bracht de Gondwana elk jaar een nieuwe groep Greenpeacers naar het Greenpeace kamp op Antartica. Zij hielden de boel in de gaten. Sinds 1991mag op Antartica niet meer naar olie, gas en andere stoffen gezocht worden. Greenpeace brak toen het kamp op en verkocht de Gondwana. De Vega is ook een hele mooie bood van Greenpeace.En de Moby Dick en er zijn nog een paar boten van greenpeace.
Zeehonden
Veel mensen kennen Greenpeace vooral van de acties tegen de zeehondenjagers. De hele wereld schrok op toen de fotograven van Greenpeace lieten zien hoe ontzettend gemeen de jacht op jonge zeehondjes was. Elk voorjaar (in maart) werden er duizenden zeehondjongen doodgeknuppeld.
De zeehondjes zijn wit als zij geboren worden om niet op te vallen op het witte ijs en veranderen na 2 weken van kleur als zij met hun moeder het water ingaan. In die eerste 2 weken komen de (Canadese en Noorse) zeehondenjagers om de schattige witte zeehondjes dood te knuppelen en daarna te villen. Dit onder gekrijs van hun hulpeloze moeders. Van de huiden worden bontjassen gemaakt.
Greenpeace wil deze gruwelijke manier van doden stoppen. Daarom bespoot Greenpeace de witte diertjes met een ongevaarlijke groene verf. Hierdoor is de huid niets meer waard en de zeehond heeft er geen last van. Niemand wil een bontjas met een groene verfvlek erop!
Het gevolg van deze actie was dat de Canadese regering het verven van zeehonden tot een strafbaar feit verklaarden. Greenpeace vrijwilligers gingen daarna zelf boven op de zeehondjes liggen zodat ze beschermd werden tegen de moordende jagers. Dit was zwaar werk want het was
–20 graden Celsius.
Het resultaat van al deze acties is dat de landen van de landen van de Europese Unie hebben besloten dat ze geen huiden van jonge zeehondjes meer zouden kopen of verkopen. Steeds minder mensen hebben nog zin in een bontjas. Wie eenmaal heeft gezien hoe zeehondjes gedood worden, hoeft meestal geen bontjas meer. Het bont moet blijven waar het hoort: bij de zeehond zelf, de echte eigenaar van de bontjas.
Walvissen
Al eeuwenlang jagen de mensen op walvissen. Dat gebeurde vroeger meestal met grote speren en later met een harpoen. De harpoen bevat een explosief dat in het lichaam van de walvis explodeert. Het grote beest maakt geen enkele kans en wordt op beestachtige wijze vermoord. Van de dikke speklaag van de walvis maakten de mensen olie en zeep. Het walvisvlees werd opgegeten en van de botten maakten ze kettingen en nog veel meer
Het gevolg van al dat jagen is dat er nu nog maar weinig over zijn. Zo weinig dat de walvissen met uitsterven bedreigd worden. Greenpeace voert al vanaf 1975 actie tegen de walvissenjacht. en dat doen ze doordat ze gaan varen tussen de walvissen want als ze varen tussen de walvissen kunnen de jagers niet schieten want anders schieten ze misschien op Greenpeace en soms gevaar voor eigen leven.
Gif
Hoe komen we van ons afval af?
Iedereen zet thuis elke week de vuilnis buiten langs de weg. Met zestien miljoen Nederlanders maken we heel wat rotzooi. En wat dacht je van de fabrieken? Ook die maken er vaak een enorme rotzooi van. Waar gaat al die rommel eigenlijk naar toe?
Er zijn verschillende soorten afval:
Huishoudelijk afval: Het afval dat we thuis in de prullenbak gooien, noemen we huishoudelijk afval. In veel Nederlandse gezinnen wordt het afval gescheiden namelijk de groenten fruit en tuinafval in de GTF bak, de rest in de andere bak.Van groeten fruit en tuinafval wort compost gemaakt, dat gebruiken ze als mest. Het andere afval ook wel restafval genoemd dat wordt naar grote, speciale ovens gebracht, die de rommel verbranden ze. Dat lijkt een goede oplossing. Minder rommel op de vuilnisbelt, maar de rook die uit de schoorstenen komt, is nogal schadelijk voor het milieu . Ook al ziet de rook er vaak mooi wit uit, er zitten wel giftige stoffen in. Deze rook zit vol met slechte, giftige stoffen. Deze
stoffen komen weer op de grond terecht. Zo ook op de weilanden waar koeien grazen. De giftige stoffen komen in de koeienmelk die dan weer door ons mensen gedronken wordt. Ook komen de giftige stoffen op fruit en groentes die daarna weer door
ons mensen worden gegeten.
De laatste jaren is er gelukkig wel iets verbeterd: de ovens hebben speciale filters gekregen, waardoor er minder vieze rook de lucht wordt ingeblazen.
En groentes die daarna weer door
ons mensen worden gegeten.
De laatste jaren is er gelukkig wel iets verbeterd: de ovens hebben speciale filters gekregen, waardoor er minder vieze rook de lucht wordt ingeblazen.
Industrieel afval: Fabrieken zijn er over de hele wereld ze maken allerlei artikelen, zoals speelgoed, medicijnen, autobanden en verpakkingen. Bij het maken van deze artikelen blijft veel afval over: industrieel afval. Als er veel giftige stoffen in die afval zit, noemen we het gevaarlijk afval. Veel fabrieken weten niet waar ze met die rommel naar toe moeten. Verbranden of storten kost veel geld.
Daarom geven de fabrieken geld aan armere landen. In ruil daarvoor moeten deze landen het afval af nemen. Dit is voor de fabrieken goedkoper dan zelf het afval verwerken. De armere landen krijgen dan wel een beetje geld maar ook heel veel (giftig) afval. Greenpeace doet zijn best om de schepen met afval terug te sturen naar het land waar het afval vandaan komt. Elk land moet zijn eigen rommel opruimen!
Wat kunnen we doen? Wat kunnen we doen?
GEEN producten maken van gevaarlijke grondstoffen.
Een komkommer hoeft niet te worden omwikkeld met plastic. Niet alle boodschappen hoeft met een plastic tasje gedragen te worden.
Moet papier altijd hagelwit zijn? Chloor is een schadelijke stof en daar wordt papier wit mee gemaakt. Maar je kunt papier ook wit krijgen met waterstof peroxide of met zuurstof. Is het zo erg als het papier een klein beetje minder wit is? Van oud papier kunnen fabrieken ook weer nieuw papier maken. WEES ZUINIG MET PAPIER!
Kan de auto voorzien worden van een zuinige motor, en de tank vol met schone brandstof? KIJK ZO KAN DE WERELD HEEL WAT SCHONER WORDEN en moet je is voorstellen als heel de wereld dat zo doen!
REACTIES
1 seconde geleden
C.
C.
Echt een goed werkstuk ik heb het eerste hoofdstuk gebruikt
11 jaar geleden
Antwoorden