Geneeskunde is beter dan homeopathie (verhandeling)

Beoordeling 6.6
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 5e klas aso | 698 woorden
  • 11 september 2005
  • 19 keer beoordeeld
  • Cijfer 6.6
  • 19 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Studententijd zomerspecial

Heb jij de Zomerspecial van Studententijd de podcast al geluisterd? Joes, Steie, Dienke en Pleun nemen je mee in hun zomer vol festivals, vakanties en liefde. En kijken ook alvast vooruit naar de introductietijd van het nieuwe collegejaar. Luister lekker mee vanaf je strandbedje, de camping of onderweg. 

Luister nu!
Geneeskunde is beter dan homeopathie.

Inleiding
Geneeskunde kan men omschrijven als een wetenschap die zich richt op de aard en de oorzaken van de ziekte en op de middelen om die te genezen. Homeopathie daarentegen bestrijdt het gelijke met het gelijke, en tracht zo het zelfgenezende vermogen van het lichaam te stimuleren. Het staat tegenover de wetenschappelijke en medische kennis uit de geneeskunde. Vandaar dat mijn voorkeur uitgaat naar geneeskunde (de echte wetenschap).

Allereerst kunnen we ons afvragen of homeopathie werkelijk iets doet in tegenstelling tot de geneeskunde die ziekten echt gaat genezen met een medicijn dat de ziekte overwint. Bij homeopathie gaat men een stof zo sterk verdunnen met water dat dit geen enkele molecuul meer bevat van het werkzame bestanddeel. Dus kan de homeopathie ook niet werken vermits deze stof wetenschappelijk gezien niet meer in het water aanwezig is. Homeopaten beweren dan dat als men het oplosmiddel (water) krachtig schudt, dat dit dan de werking van de opgeloste stof in zijn geheugen zou opslaan en na gebruik weer zou loslaten.Hierbij heb ik toch zéér sterke twijfels, want in kraantjeswater bijvoorbeeld zitten een aantal (gevaarlijke) stoffen opgelost en dus zouden we volgens de redenering van de homeopaten dagelijks deze gevaarlijke homeopathische middelen in ons lichaam krijgen. Gelukkig lijken we er tegen bestand te zijn… Bovendien is deze geheugentheorie vanuit natuurkundig perspectief weinig plausibel.

In de geneeskunde zal men de patiënt grondig onderzoeken om dan een diagnose op te stellen. In de homeopathie daarentegen kent men geen ziekten (maar wel zieken) en slaat men de diagnose helemaal over. Men trekt zich niets aan van anatomie, fysiologie of biochemie. De echte 'klassieke' homeopaat hoeft de patiënt zelfs niet eens lichamelijk te onderzoeken, afgezien van het bekijken van tong, vingernagels en huid. Het enige wat hij moet kunnen, is de patiënt ondervragen volgens de regels van de kunst maar of dit dan weer genoeg is om een ernstige ziekte te kunnen bestrijden stel ik dan wel in vraag.
Homeopaten zeggen de zieke en dus geen ziekten te behandelen. Elk individu is verschillend, zeggen ze, en bijgevolg vraagt elk individu een andere behandeling. Als de zaak zo in elkaar zit, vraag je je af, hoe je dan op basis van individuele gevallen ooit iets kan bijleren. Hoe kun je verworven inzichten ooit toepassen op de volgende patiënt? Dit kan men gelukkig wel in de geneeskunde waardoor men zo ook steeds betere medicijnen kan ontwikkelen voor een bepaalde ziekte.
Het is natuurlijk ook een feit dat vele ziektes spontaan genezen, en de gewone geneeskunde zelfs niet moet optreden, als dit het geval is geweest en de ziekte is niet genezen en men gaat ten rade bij een homeopaat, is het mogelijk dat de ziekte spontaan geneest. Waarbij een
homeopathische tussenkomst dus volledig overbodig was.

Dankzij de gezondheidszorg wordt vaak een groot deel van het geld van geneeskundige ingrepen terugbetaald.Bij homeopathie wordt heel weinig of zelfs niets terugbetaald door de gezondheidszorg. En terecht ook, vind ik vermits homeopathie eigenlijk niets doet omdat het zodanig veel verdund is, zoals ik al vermeldde. Bovendien moeten homeopathische patiënten vaak een grote hoeveelheid pillen per dag innemen. Een homeopathische behandeling is dus absoluut niet zo goedkoop als men zou denken.

Geneeskunde is een echte wetenschap en baseert zich dan ook op dingen die wetenschappelijk aangetoond zijn om zo een ziekte te bestrijden. Ook homeopaten beweren dat homeopathie berust op de wetten van de wetenschap. En toch hebben ze met een objectief onderzoek nog nooit aangetoond dat dit zo is, hoewel er een heel grote geldprijs te winnen valt voor de eerste homeopaat die dit kan aantonen. Dan stel ik mij de vraag wie is nu niet geïnteresseerd in deze geldsom? Bovendien zou de homeopathie dan eindelijk erkend worden als een echte wetenschap. Zijn deze homeopaten dan te lui? Of is homeopathie dan toch niet zo wetenschappelijk als men beweert.


Kortom geneeskunde is een wetenschap waarop men kan vertrouwen, bij ziekte wordt een deel van de kosten terugbetaald en geneeskunde is vaak de oplossing om een ziekte te bestrijden. Mij zal je dus, wanneer ik ‘echt’ ziek ben, niet aantreffen bij een homeopaat, maar wel degelijk bij een arts.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

K.

K.

in deze tekst staat dat genees kunde beter is dan homeopatie maar dat is een mening toch!

14 jaar geleden