Eminem

Beoordeling 7
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • groep 8 | 1618 woorden
  • 10 juni 2004
  • 144 keer beoordeeld
Cijfer 7
144 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Fix onze energie!

Studeer energie & techniek. Iedereen staat te springen om jou! We hebben namelijk veel technische toppers nodig die de energie van morgen fixen. Met een opleiding in energie & techniek ben je onmisbaar voor de toekomst. Check Power Up The Planet en ontdek welke opleiding het beste bij je past! 

Check Power Up The Planet!

Wie is Eminem Eminem is een rapper. Een van de weinige blanke rappers. Hij is 28 jaar oud en ik vind dat hij hele mooie rapliedjes zingt. Ik ben er fan van, en daarom houd ik mijn werkstuk ook over Eminem.

De jeugd van Eminem: [plaatje0] Eminem werd op 17 oktober 1974 in Kansas City geboren. Zijn ouders noemden hem Marshall. Hij is genoemd naar zijn vader. Als Marshall 6 maanden is verlaat zijn vader het huis, zonder ooit nog contact op te nemen met Marshall en zijn moeder. Marshall wordt opgevoed door zijn moeder Debbie, maar hij zegt dat zij nooit een goed voorbeeld is geweest voor hem. Hij werd heel vaak gedumpt bij familie, als zijn moeder weer eens geen tijd voor hem had. Daardoor werd Marshall hele goede vrienden met zijn oom Ronnie. (Zijn moeders broer.) Zij waren even oud. Ze waren beste vrienden en brachten heel veel tijd samen door. Eminem zegt: Ronnie was het enige echte familielid dat ik had.

Toen Marshall 5 jaar oud was verhuisden hij en zijn moeder naar Detroit. Hij kwam terecht in een slechte buurt vol met rare mensen, en op school was dat precies hetzelfde. In groep 4 werd Marshall elke dag in elkaar geslagen door een oudere jongen van zijn school ! Een keer sloeg hij zelfs zo hard, dat Eminem in het ziekenhuis terecht kwam en 10 dagen in coma lag. Toen dat was gebeurd zijn hij en zijn moeder meteen weer terugverhuist naar Kansas City. Daar komt hij zijn beste vriend Ronnie weer tegen. Ronnie is een grote fan van rapmuziek en neemt bandjes op voor Marshall. Op negen jarige leeftijd krijgt Marshall een bandje te horen van Ice-T. En vanaf dat moment weet hij dat hij wil gaan rappen ! [plaatje1] Op zijn 13e jaar verhuisde hij weer terug naar Detroit. Hij had nooit durven rappen waar Ronnie bij was, want hij dacht dat
hij er slecht in was. Toen hij in Detroit woonde begon hij zijn eigen raps te schrijven en ze op te nemen. Hij neemt de naam M&M aan, de eerste letters van zijn echte naam: Marshall Mathers. Niet lang daarna verandert hij die naam weer in EMINEM.

Als hij 15 is ontmoet hij z'n toekomstige vrouw: Kim. En hij richt zijn eerste rapgroep op. Hij gaat spijbelen op school, omdat hij alleen maar wil rappen. Op zijn 17e wordt hij dan ook van school gestuurd. Hij gaat rappen bij een lokaal radio station en ze zeggen tegen hem dat hij best wel goed is voor een blanke.

Op zijn 18e begint hij te rappen in de grootste hiphop club van Detroit.. Eerst werd hij uitgelachen. Toen ging het veel beter. Hij bleef het proberen. Daarna heeft hij zelfs een paar rapwedstrijden gewonnen. In 1993 belt zijn moeder Eminem huilend op, om te zeggen dat Ronnie dood was. Hij had zelfmoord gepleegd. Toen viel Eminem in een diep, zwart gat. Hij stopt met rappen. In 1995 vertelt zijn vriendin Kim aan Eminem dat ze zwanger van hem is. Op 25 December 1995 bevalt Kim van hun dochter Haillie. Eminem belooft een goede vader voor haar te zijn en haar niet te verlaten zoals zijn vader dat bij hem heeft gedaan. Toen Haillie iets ouder was, wist Eminem dat hij verder moest gaan met rappen. Hij zette door. Even later, kreeg hij een contract aange-boden van een kleine platen-maatschappij. Daar zei hij natuurlijk geen nee tegen en in 1996 bracht hij het debuutalbum "Infinite" uit ! Maar hij had pech, want het werd niet op de radio uitgezonden en bracht ook bijna geen geld op. Ze hebben niet genoeg geld meer en moeten hun appartement verlaten. Kim en Haillie wonen dan bij Kim's moeder, maar Eminem is daar niet welkom omdat ze hem een loser vinden. Hij mocht zijn vriendin en zijn dochter zelfs niet meer zien. In december 1996 neemt hij een overdosis drugs, maar gelukkig overleeft hij het wel. In januari 1997 noemde iedereen hem The Slim Shady (hij zelf ook.) Toen veranderde hij helemaal en ging hij raps schrijven waar alleen maar fuck you, fuck this, fuck that, enz. in voor kwam. Na 10 maanden optreden in underground clubs werd Eminem uitgenodigd voor het grootste hiphop festival van Amerika ! Dat was op 24 oktober 1997. Daar werd hij tweede. Hij werd daardoor gecontracteerd bij een grote rap platenmaatschappij. Op 23 februari 1999 kwam "The Slim Shady" uit en hij kwam meteen op nummer 2 van de Amerikaanse hitlijsten !

In september 1999 krijgt hij zijn eigen platenlabel 'Shady Records' Eminem en Kim komen weer bij elkaar en besluiten te trouwen.

Eminem heeft vaak ruzie met zijn moeder, Eminem's moeder heeft Eminem aangeklaagd, omdat zij het niet leuk vind dat Eminem altijd zingt en zegt dat hij zo'n slechte jeugd heeft gehad. De zaak loopt nog steeds.

Rappen Nu ga ik iets vertellen over het rappen zelf en waar het vandaan komt. Eerst zeg ik iets over de geschiedenis van "rappen"

Het woord rappen komt uit Amerika en betekent in het Nederlands "praten". Het praten op muziek was al een eeuwenoude traditie van zwarte Amerikanen. Vroeger waren er griots. Dat waren mensen in Afrika die van dorp naar dorp reisden en in liedjes hele verhalen vertelden.

Zwarte jongeren uit sloppenwijken in Amerika zijn begonnen met het moderne rappen. Dat was in de jaren 70. Het begon met dj 's die plaatjes draaiden op wijkfeesten in de Bronx, dat was een arme negerwijk in New York. We noemen zulke wijken getto's. Daarna vonden ze "scratchen" uit. Je zet de naald steeds in de zelfde groef van de plaat, dan krijg je steeds hetzelfde geluid. Bij dat geluid gingen de dj's opscheppen, dat ze zo geweldig waren en zo. Zo is de rap dus ontstaan !

Wat is rappen? Als je rapt ben je gewoon wat aan het roddelen, zwetsen of praten. Je praat heel snel, zo snel dat als je naar een rapliedje aan het luisteren bent, je vaak gewoon niet hoort wat er gezegd wordt ! Je gebruikt rijmwoorden, ook midden in de zin. Je gebruikt woorden die met dezelfde letter beginnen. Je gebruikt woorden die ongeveer hetzelfde klinken.

Het werkstuk gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Wat is rappen? Als je rapt ben je gewoon wat aan het roddelen, zwetsen of praten. Je praat heel snel, zo snel dat als je naar een rapliedje aan het luisteren bent, je vaak gewoon niet hoort wat er gezegd wordt ! Je gebruikt rijmwoorden, ook midden in de zin. Je gebruikt woorden die met dezelfde letter beginnen. Je gebruikt woorden die ongeveer hetzelfde klinken.

Je praat over je leven, over je jeugd, over je familie, of dat je iemand aardig vind of hem juist haat of over pesten of verliefdheid. Rappers zijn dus eigenlijk moderne dichters.

Het taalgebruik Het taalgebruik in rapliedjes is meestal niet netjes. De rappers gebruiken veel scheldwoorden. Dit komt, omdat het rappen ontstaan is in getto's, sloppenwijken dus. Als je daar niet scheldt dan luisteren mensen niet naar je. Woorden die veel in de rapteksten voor komen zijn bijvoorbeeld: bitch, nigger, motherfucker, fuck en shit. Veel Amerikanen zijn vrij preuts, dat betekent dat ze het niet goed vinden dat er veel scheldwoorden gebruikt worden. Daarom hoor je bijvoorbeeld bij Jerry Springer heel vaak piepjes, als er zoiets gezegd wordt. Daarom zul je op de Amerikaanse t.v. en radio vrijwel nooit de originele tekst horen. Woorden als shit en fuck worden uit het nummer gefilterd. Dit doen ze bijvoorbeeld door alle vieze woorden om te draaien, dit noemen ze "beepen". Ook bestaan er van de CD's vaak "clean versies". Dat is wel hetzelfde liedje maar dan met iets netter taalgebruik gezongen. In Amerika moet op de CD staan welke versie het is, de nette of de echte versie. Op de nette versie staat "CLEAN" en op de echte versie moet een waarschuwing staan. Hier zie je die waarschuwing: parental advisory: Dit is een advies aan de ouders. Explicit content: dat het de originele inhoud is, met scheldwoorden dus. En in Amerika vinden ze dat je daar 18 jaar voor moet zijn, daarom staat er ook nog een rondje op de cd ’s met 18 erin. In Nederlandse winkels liggen meestal de echte CD's en in Amerika alleen de nette versies. Maar op internet kun je natuurlijk altijd alles bestellen.

Dit wil je ook lezen:

De CD's van Eminem: Eminem heeft tot nu toe 5 albums gemaakt. [plaatje2] 1996: Zijn eerste CD "Infinite" komt uit: Deze CD werd nergens gedraait en leverde dus geen geld op.

1999: "The Slim Shady" komt uit. Deze kwam meteen op nummer 2 van de Amerikaanse hitlijsten.

2000: "The Marshall Mathers" komt uit. [plaatje3] Begin 2002: "The EminemShow" komt uit. Deze is een groot succes. Die heb ik zelf ook.

[plaatje4] Eind 2002: “8 Mile road” komt uit. Deze word veel verkocht. De film van Eminem heet ook 8 Mile.

8 Mile, de film [plaatje5] Eminem heeft ook een film gemaakt. Die film heet 8 Mile. 8 Mile is in eind 2003 uitgekomen. Dit is de samenvatting van ervan:

In 8 Mile speelt Eminem de hoofdrol van Jimmy Smith Jr, die in de film beter bekend is als de blanke rapper Bunny Rabbit.

We komen Jimmy tegen op een heel ongelukkig moment. Hij is ontslagen bij de pizzeria waar hij werkte, en heeft net een nieuwe baan (die niks voorstelt) in een staalfabriek. Zijn vriendin zegt dat ze zwanger is. Naar aanleiding daarvan maakt Jimmy het uit. Niet omdat ze zwanger is, maar omdat hij er niet tegen kan, tegen dat uitzichtloze leven van geen geld en geen toekomstperspectief.

Jimmy trekt weer in bij zijn moeder Stephanie (Kim Basinger). Daar zijn ook een paar nadelen aan verbonden: zijn moeder is werkloos, het huis is geen huis, maar een verwaarloosde stacaravan en er woont nog een kerel, het vriendje van moeder Stephanie die bij Jimmy op school gezeten heeft. En die is ook nog werkloos.

De enige hoop die Jimmy heeft om uit de duistere diepten van zijn leven te komen, is de rapwedstrijd die er in de club in de buurt wordt gehouden. Als hij die wint, krijgt zijn leven een nieuwe en veelbelovende wending. Jimmy weet dat zijn rap-teksten de beste van allemaal zijn. Hij weet dat zijn act als een bom zal inslaan. Maar hij durft het podium niet op omdat hij de enige blanke deelnemer is…… Dit was mijn werkstuk
04-05-‘03

REACTIES

R.

R.

hij is in 1972 geboren dan is hij geen 28
maar 34


16 jaar geleden

E.

E.

Eminem is still great

4 jaar geleden

E.

E.

Hij is niet:
Op 17 oktober 1974 geboren in Kansas City (Kansas, USA)
Hij is wel:
Op 17 oktober 1972 geboren in St. Joseph (Missouri, USA)

Hij is dus nu geen 45 jaar, maar 47 jaar.

2 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.