Hoe kies jij een studie?

Daar zijn wij benieuwd naar. Vul onze vragenlijst in en bepaal zelf wat voor beloning je daarvoor wilt krijgen! Meedoen duurt ongeveer 7 minuten.

Meedoen

Ellen Tijsinger

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Werkstuk door een scholier
  • 3e klas vmbo | 1181 woorden
  • 4 maart 2002
  • 135 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
135 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij om Politicologie te gaan studeren? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Politicologie wel wat voor jou! Tijdens deze bachelor ga je aan de slag met grote en kleine vraagstukken en bestudeer je politieke machtsverhoudingen. Wil jij erachter komen of deze studie bij je past? Stel al je vragen aan student Wouter. 

Meer informatie
Tekstfragment van Zonnekind (Surya is net aangekomen in de weeffabriek waar hij moet gaan werken. Hij is amper over de schok heen dat hij als kinderarbeider aan de slag moet in plaats van als leerling, heen):

"Met veel gekraak opende hij de deur. Om de beurten werden ze beetgepakt en zonder een woord te zeggen maakte de man hun enkels met een ketting aan elkaar vast. Weglopen kon niet. Sagar, Maya en Ankit lieten alles gelaten over zich heen komen. Ze staken zelfs hun voet uit, zodat de man er makkelijk bij kon. Ankit kon bijna niet op zijn benen staan en zocht steun bij Sagar. Hij sloeg verschermend een arm om hem heen.
Surya onderging alles met verbazing. ‘Bent u bang dat we weglopen, sahib?’ vroeg hij. ‘Moet u eens kijken naar Ankit. Ver zal hij niet komen.’
‘Kop dicht!’ schreeuwde de man. Hij sloeg Surya met zijn vlakke hand in het gezicht. ‘Je hebt al genoeg last bezorgd. Ik weet wel hoe ik je klein moet krijgen!’.
Tranen van pijn en vernedering sprongen in Surya’s ogen, maar hij gaf geen kik. Maya zond hem een waarschuwende blik en Sagar schudde bijna onmerkbaar zijn hoofd."


Deze schrijfster heeft vele boeken geschreven en enkele

daarvan zijn bekroond. De hoofdpersonen in haar verhalen
hebben het meestal moeilijk: een broertje in coma, een
alcoholische moeder, zigeuners in Roemenië of arme
kinderen in Nicaragua en India. Maar wie is deze schrijfster
nou eigenlijk?

Ellen Tijsinger werd op 7 september 1947 geboren (ze is nu
dus 53 jaar oud) te Utrecht. Op school vond ze het nooit zo
leuk, want je moest veel en je mocht weinig. Dus ging ze
achter in de klas zitten en schreef onder de les verhaaltjes en
gedichtjes (meestal in haar rekenschrift) die ze dan ’s avonds
aan haar zusjes voorlas.
Na de middelbare school besloot Ellen Tijsinger lerares te
worden. Ze gaf les op verschillende scholen, in handenarbeid
(op een HAVO en Atheneum), kinderpsychologie,
kinderliteratuur en spelleiding (bij het MBO). Vanuit haar vakkennis schreef ze een cursus kinderpsychologie, kinderverzorging en spelleiding en artikelen voor: Club, Ouders van Nu en Psychologie.
Onder de naam Ellen de Vries-Tijsinger schreef ze tien boeken en daarnaast artikelen over opvoedkunde, psychologie en het omgaan met jonge kinderen. Ook haar eerste twee kinderboeken kwamen uit onder die naam. Later besloot ze boeken voor oudere jeugd te schrijven.

In 1970 trouwde Ellen Tijsinger. Ze kreeg een dochter en een zoon. Nu heeft ze zelfs al een kleindochter (Eline Myrthe).

Hoe bedenkt Ellen Tijsinger haar verhalen?
De inspiratie voor de boeken die Ellen Tijsinger voor de jeugd maakt haalt ze vaak uit de reizen die ze maakt. Ze is bijvoorbeeld met een hulpgoederentransport naar Hongarije en Roemenië geweest, waarna ze het boek Vijandig vuur, over zigeuners, schreef. Niet lang daarna trok ze met haar man door Nicaragua. Dat leverde het boek De zwarte vulkaan op. Na een bezoek aan Burkina Faso in Afrika reisde ze met haar dochter Mariëtte door India voor het boek Zonnekind. Ellen Tijsinger is erg geïnteresseerd in andere culturen en komt in haar boeken vaak op voor de zwakkeren in de maatschappij. Vriendschap, het maken van keuzes en jezelf ontdekken zijn belangrijke aspecten in haar werk. Ze schrijft op een gevoelige en kwetsbare manier.

De onderwerpen in de verhalen van Ellen Tijsinger
De hoofdpersonen in de boeken van Ellen Tijsinger hebben het meestal maar moeilijk. Er worden allerlei problemen behandelt, zonder dat de verhalen al te somber worden.
De een heeft een alcoholische moeder en moet alleen voor zijn jongere zusje zorgen (Nikolaj).
Zo wordt een andere jongen door een man die hem allerlei goede dingen belooft meegenomen en als slaaf verkocht (Zonnekind).
In het boek Wordt toch wakker ligt het broertje van de hoofdpersoon in coma.
Morgenster is een boek met een wat ingewikkelder verhaal: de hoofdpersoon wordt gepest en voelt zich erg eenzaam.
De jongen begrijpt niet waarom het meisje dat hij ontmoet had, langs de straten zwerft als haar vader volgens haar zo rijk is en in een villa woont.
In Dat had je gedroomd leert een jongen die niet naar school wilt, het blinde meisje Myrthe kennen.
De hoofdpersoon in Kaper op de vlucht, kaapt een vliegtuig en komt na een noodlanding tot de conclusie dat je de verantwoording van je daden onder ogen moet zien.

In het nieuwste boek Lotus brengt geluk gaat een geadopteerde tiener op zoek naar haar echte ouders.

Overeenkomsten in de boeken van Ellen Tijsinger
In de boeken van Ellen Tijsinger zijn de hoofdpersonen allemaal tieners die een redelijk gewoon leven lijken leiden, op een mankement na…
Meestal gaat het in een boek van haar over hoe een alledaags persoon reageert op een plotselinge verandering van buitenaf.

Boeken van Ellen Tijsinger
1984 Soms ben ik boos
1985 Ben je belupklupt!
1986 Soms is het feest
1988 Word toch wakker!
1989 Nikolaj
1992 Dat had je gedroomd
1993 De tuin zondereind
1994 Vijandig vuur
1995 Morgenster
1996 De zwarte vulkaan
1997 Kaper op de vlucht
1998 Zonnekind
1999 Speurtocht naar het verleden
2000 Lotus brengt geluk

Enkele van deze boeken zijn vertaald in het Duits.

Bekroningen
Ellen Tijsinger heeft enkele bekroningen gekregen voor haar boeken. In 1990 won ze de prijs van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Word toch wakker! In 1991 won ze nog een prijs van de Nederlandse Kinderjury 12 t/m 14 jaar voor Nikolaj. Voor Morgenster won ze in 1996 weer eens een prijs van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar.
Naast deze drie prijzen zijn twee van haar boeken Tip van de Nederlandse Kinderjury. Word toch wakker! is twee keer getipt in 1989 voor de leeftijdscategorieën 10 t/m 12 jaar en 13 t/m 16 jaar. Nikolaj is in 1990 twee keer getipt, ook in die leeftijdscategorieën. Verder zijn deze beide boeken in België bekroond met het Bronzen boek.


Mijn mening/waarom doe ik het over dit onderwerp
Ik vind de boeken van Ellen Tijsinger meestal erg leuk. Vooral de boeken, Nikolaj, Zonnekind en Morgenster spraken mij erg aan. De boeken zijn niet zozeer spannend, maar houden je als lezer toch nog aan het lezen, je wilt weten hoe het afloopt. De verhalen zijn niet zo geschreven dat de hoofdpersoon zielig lijkt, ook al zit de hoofdpersoon in een nare situatie.
Het leek mij leuk om me te verdiepen in deze schrijfster omdat ik Ellen Tijsinger ooit in het echt ontmoet had. En ik vond het wel goed dat ze voor elk boek dat zich in een ander land afspeelt, zelf naar dat land gaat om uit te vinden hoe het daar nou echt is.
Ellen Tijsinger is een hele gewone schrijfster, maar ze geeft net dat ene buitenlandse tintje aan haar boeken: tussendoor gebruikt ze buitenlandse woorden. Zo wordt in Nikolaj de moeder van Nikolaj aangesproken met Mámotsjka (Russisch voor mama) en Zonnekind wordt Maya’s moeder mataji (Indiaas voor moeder) genoemd.
Boeken van deze schrijfster zijn echt aan te raden voor mensen die van verhalen over levensproblemen houden.

Bronnen
http://www.van-goor.nl
http://www.leesplein.nl
http://home.wanadoo.nl/richard.thiel/auteurs
Morgenster van Ellen Tijsinger, uitgegeven door Van Goor
Zonnekind van Ellen Tijsinger, uitgegeven door Van Goor/Novib
Nikolaj van Ellen Tijsinger, uitgegeven door Lemniscaat
Lotus brengt geluk van Ellen Tijsinger, uitgegeven door Van Goor

REACTIES

E.

E.

heey hallo,

ik heb veel gehad aan je werkstuk over ellen tijsinger. ik vond het hel boeiend om te weten enzo. nouja

ik verlaat ff dit mailtje

doei

kus ellen uit nijverdal

19 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.