Gezocht: vmbo-scholieren uit jaar 3 of 4! Vul deze vragenlijst over het mbo in, en maak kans op een cadeaubon van 25 euro.

Meedoen

Discriminatie (naar aanleiding van het boek Bikkels)

Beoordeling 8.5
Foto van Tyra
  • Werkstuk door Tyra
  • 1e klas havo/vwo | 456 woorden
  • 23 januari 2013
  • 2 keer beoordeeld
  • Cijfer 8.5
  • 2 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Musical The Prom verloot een limousine naar je eindfeest!

Zit je middenin je eindexamens en wil je in stijl naar je eindfeest? Doe dan mee aan de winactie en maak kans op een limousine die jou en je vrienden naar jullie eindfeest brengt!

Ja, ik doe mee!

Inleiding


Dit werkstuk gaat over discriminatie omdat, dat het hoofdonderwerp is van het boek Bikkels waar wij onze boekbespreking over doen.


Waarom is het hoofdonderwerp discriminatie?


Bij Murat op school is er een actie tegen discriminatie, want de eigenaar van de snoepwinkel tegenover de school discrimineert. Hij trekt namelijk blanken voor. Murat is heel goed in toneelspelen, alleen in zijn toneelklas is er ook een jongen die discrimineert en niemand zegt er iets van. Murat word er heel onzeker door. Murat heeft een toneelstuk geschreven, en laat het lezen aan zijn toneel juf. Het toneelstuk gaat over discrimineren. En als de toneelklas het moet uitvoeren word duidelijk dat Dave, Murat al een tijdje discrimineert. De juffrouw wil Dave eigenlijk wegsturen maar Murat wil dat hij blijft.


Wat is discriminatie?


Discriminatie betekent letterlijk het maken van onderscheid.


Maar als je onderscheid maakt van mensen betekent het niet meteen dat je (negatief) discrimineert, bijv. een baas en een werknemer.


In grondwet artikel 1 staat:


Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, ras, geslacht of wat dan ook, is niet toegestaan.


Er staat ook een straf op discrimineren.


Voor het expres beledigen van mensen wegens, ras, geslacht, godsdienst enz. is de maximum straf 2 jaar.


Voor het de hele tijd verspreiden van discriminerend materiaal is de maximum straf 1 jaar.


De gevolgen.


Wie een keer gediscrimineerd is die weet hoe pijnlijk het kan zijn om afgewezen te worden in verband met je huidskleur, geloof enz.


Mensen die gediscrimineerd worden, Zijn niet bepaald happy. Op het werk kunnen ze zich niet goed concentreren en als er op school wordt gediscrimineerd verslechterd dat de sfeer.


Iemand wie gediscrimineerd word voelt zich vaak buitengesloten soms gaat het zelfs zo ver dat iemand zelfmoord pleegt net zoals Patrick Coppenolle,


Patrick Coppenolle (53) schreef in zijn afscheidsbrief dat hij al een hele tijd door 4 collega’s werd gediscrimineerd. Het zat zo diep bij Patrick dat hij zelfmoord pleegde. Twee van de collega’s moesten voor de rechtbank komen voor onopzettelijke doding. Discriminatie is geen pretje.


Wanneer komt het, het meest voor.


Mensen worden meestal gediscrimineerd om de volgende redenen:


Godsdienst


Huidskleur


Geslacht


Rood haar


Buitenlander


Handicap


Homo / lesbie


Dik / dunActie tegen discriminatie!


Net zoals in het boek Bikkels wordt er ook in het echt actie gevoerd tegen discriminatie.


Zo heb je bijvoorbeeld de groepen


Discriminatie.nl


GroenLinks, PvdA en SP


Discriminatie.nl voert actie met reclame spotjes, en GroenLinks, PvdA en SP voeren tijden de Utrechtse week tegen discriminatie twee debatten.


Slot.We vonden het heel leuk om aan dit werkstuk over discriminatie te werken, en hebben er ook veel van geleerd. Ook vonden we het boek Bikkels van Carry Slee erg leuk 

REACTIES

Er zijn nog geen reacties op dit verslag. Wees de eerste!

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Tyra